Stig O Blomberg: Teatermordet
 

Årets Deckare 1986 Bokförlaget Semic, Dubbeldeckare 2000

Olle Villner är på väg till Tespis-Teatern. Han är bjuden av en kvinna, Helena Holmberg, som ska spela en biroll. Han hade träffat henne några månader tidigare då hon kört in i hans bil. Sten Soller är en av stjärnorna. Han har både regisserat den för Olle svårförståeliga pjäsen ochspelar också huvudrollen.
I mellanakten träffar Olle
Monica Ardin, chef för fackböckerna på det förlag som ger ut hans reseböcker. För ovanlighetens skull är inte hennes man industrimiljonären Boris Ardin med utan hennes kavaljer är en ung "granne" konstnären Per Bengtsson.
I en scen ska Sten stickas ner av en teaterdolk i ryggen. Men dolken byts ut och Sten dör snart på sjukhuset dit han förts.
Madeleine "Molly" Soller, Stens f d fru chockas. Några av statisterna tar henne till psyket.
Snart kommer kriminalinspektören
Sture Johansson. Det är Paul Becker som stuckit ner Sten Soller. Enligt rutinerna är det Helena Holmbergs uppgift att ge honom teaterdolken direkt innan akten. Men hon påstår att hon inte har gjort det denna gång eftersom hon inte hitta dolken i sin låda. Agne Lundberg, skådespelare, liksom sin maka Stina Falk-Lundberg.
Sture Johansson tycker att Villners intresse för dådet är misstänkt och han vill hålla kvar honom och Helena och Paul. Detta får Olle att ringa
Kent Alm som ingår i rikskriminalens ledningsgrupp. Olle och Kent hade blivit goda vänner sedan de för ett år sedan tillsammans hjälpt Gabriella van Meer att hitta sin försvunna far. Efter en del protester lovar Alm att komma. I Alms närvaro blir Sture Johansson betydligt medgörligare och Alm åker hem tillsammans med Olle, Helena och Paul Becker som de lämpar av i Helenas lägenhet. Helena ska sova över hos Olle. Men först åker de till Mollys lägenhet dit de kan ta sig in via grannen Lil Lövgren som har nyckel. Men Mollys lägenhet är tom.
När Olle och Helena har somnat ringer telefonen. Det är Stina Falk. Hon och hennes man hade åkt ut till Sollers villa i Lännersta för att berätta om den tragiska händelsen för Sollers fru
Rita Deldalo. Hon är inte hemma. Hjulspår i snön tyder på att hon åkt iväg med en bil som hämtat henne. Grova spår som av lastbilddäck.
Paul Becker är homosexuell och förälskad i Sten Soller.
Kent Alm ringer. Paul Becker har stuckit från Helenas lägenhet undan polisbevakningen. Troligen har han använt Helenas kläder för att klä ut sig till kvinna!
Molly Soller har kommit till rätta. Hon är hemma hos Lasse Petterssons flickvän.
Helena bestämmer sig för att sova över hos Lil Lövgren vilket gör Olle både oroad och rastlös. Till sist letar han fram adressen till Sten Sollers hus i Lännersta och åker dit. På garagegolvet ligger en död människa i sitt eget blod. Kriminalinspektör Olsson tillkallas liksom Kent Alm. Den döde är Paul Becker! Klädd i Helenas kläder! Är det Helena som mördaren vill åt? Han måste få tag i Helena! Men när polisen med hjälp av låssmed tar sig in i Lil Lövgrens lägenhet är den tom.
Nu förefaller det som om det är Kerstin Berg som är mördaren. Hon hade möjlighet att på teaterscenen lura Paul Becker att ta fel kniv. Hennes vita Audi är i varje fall på väg söderut på E-fyran i hög fart. Alm och Villner får åka med polisens snabba röda Porsche på jakt efter Audin. Innan Mjölby får den vita bilen sladd och voltar av vägen. Helena är i bilen, skadad. Olle kämpar vilt för att få ut henne. Chauffören omkom vid olyckan. Det är Rita Deldalo. Hon ville döda sin sambo av svartsjuka och för att han inte respekterade henne och gav henne den uppmärksamhet hon förtjänade.

Flera personer:
Erik "Jerker" Hägglund, en ung belysningsmästare. Erik Ramdal är direktör för "hela skiten" dvs teatern. Magda Carlsson sköter logerna.
Den unga Helena Holmberg konstaterar om Olle Villner sedan hon sovit i hann säng och hittar honom på morgonen när han tar hand om disken från festmåltiden kvällen innan: "Du är fantastisk, de flesta män jag känner använder kvinnor på två sätt: dels i sängen och dels för att diska och sy i knappar. Efter det här återstår det bara för mig att sy i knappar åt dig!" (203)
Kent Alm frågar Olle Villner: "Tänker du leva resten av ditt liv ensam? Har du inte kommit över det där med Gabriella ännu?" (243). Tydligen har något hänt i relationen mellan Olle och Gabriella sedan förr boken. Författaren döljer något för läsaren!!