Stig O Blomberg: Varning för mord
 

Årets Deckare 1985 Bokförlaget Semic

Gabriella van Meer, Cecilias dotter, ringer på mitt i natten och väcker Olle Villner. Cecilia som var Olles hustru under en kort tid för längesen (31 år!). Hon bor nu i Florida och är åter skild från sin senaste man, Gabriellas far, Gunter van Meer. Nu är fadern försvunnen sedan flera dagar. Hans sekreterare, Berit Dahlberg, vet ingenting. Gabriella vill ha hjälp av Villner.
Faderns företag är Meer Global Trading.
Olle tar sig till företaget redan nästa dag och får träffa vice Vd och Inköpschef
Ingvar Tillberg. Denne avvisar honom bryskt och denna attityd får Olle att bestämma sig för att hjälpa Gabriella.
Först åker de ut till villan i Älgö. I garaget finns den lilla 343-an men inte den stora Volvo 760. Inte heller finns bilen på Arlanda. Olle låter Gabriella öppna kontoret så att han kan göra en undersökning under natten i allas frånvaro. Plötsligt dyker lagerchefen
Martin Dahlberg upp. Han är skild från Berit och nu vill han i nattens mörker leta efter avslöjande brev som han tror att Berit skrivit till Gunter.
Berit Dahlberg är mycket vacker och sexig. Hennes f d man har berättat om sitt möte med Olle. Hon talar om att Gunter lånat hennes våningsnyckel. Någon har bott i våningen. Sängen var "nerlegad". Hon har också hittat en prislapp från Åhléns.
Hemma igen funderar Olle på av vem han kan få hjälp. Han ringer upp den fd kriminalchefen Georg "Jojje" Hansson, numera pensionär. Han presenterar Olle för sin efterträdare
Kent Alm, en byråchef på Rikskriminalen.
Eftersom Gunters farfarsfar var diamanthandlare i Holland, tar Kent kontakt med "kamraterna" vid Elandsgracht.
Henrik Karlsson hör till svenska ambassaden i Haag. Uppgifter kommer. Otto Brouwer är en förtidspensionerad holländsk polis. Nyligen for han ner i en kanal och drunknade. I sin plånbok hade han ett papper med två namn på. Det ena var Gunter van Meer och det andra var Max Braak, en toppfinansman (Hollands svar på Anders Wall!).
Villner hittar den försvunna Volvon i ett garage alldeles i närheten av Berit Dahlbergs lägenhet. I bilen hittar Olle en liten pappersbit med texten Schindl.. på.
Hos en grannfru bredvid Berit får hon reda på att en man som liknar Gunter besökt lägenheten flera gången. Under en period tillsammans med en annan man som liknar honom.
Gabriella erinrar sig att hennes farmor fick en pojke innan hon gifte sig med hennes farfar. Pojken hette Erich Schindel efter sin mor och han dog några dagar efter födseln. Kan Gunter ha tagit namnet Schindel som täcknamn? Kanske den "andre mannen" som grannfrun iakttog var Gunter i förklädnad?
Olle bestämmer sig för att köra bil till Holland. Motvilligt låter han Gabriella följa med. När Gabriella först åker hem för att packa trängs hon av vägen av en annan bil, voltar och räddas till sjukhuset av en passerande polisbil. Hon klarar sig förhållandevis bra.
Det får bli flyg från Arlanda i stället. Till Schiphol i Amsterdam kommer de utan extra mödor även om Olle är starkt flygrädd. På hotell Hilton emottas de av Henrik Karlsson. Inte på något trevligt sätt.
Medan Gabriella vilar efter olyckan får Olle idén att ringa direkt till den "store" Max Braak. Han fastnar länge hos underordnade men namnet Otto Brouwer får dem att reagera. De ska skicka en bil att hämta Olle på hotellet. De kör till ett hus och tvingar under knivhot in Olle i detta. Efter en stunds väntan dyker Max Braak upp beväpnad med en pistol. Han vill veta vad Olle vet om Otto Brouwer och vara Gunter van Meer är. Då kommer plötsligt den holländska polien med
Captain Boek i spetsen. Ute på gatan väntar en "vän". Det är Gunter van Meer!
Under en gemensam måltid på en indonesisk restaurang (Boeks hemland) redogör van Meer för dramats bakgrund. 1941 när Gunter var 14 år bodde han med sin familj i Wassenaar i Haag. Där bodde också Max Braaks familj. Otto Browers familj bodde också i närheten. Otto hade en tvillingsyster, Anna. Max Braak våldtog och ströp den lilla Anna. Holland var besatt av tyskarna och ingen misstänkte Max. Men Gunter insåg att Max var gärningsmannen. Otto kunde inte heller glömma dådet och Gunter och han höll kontakt under alla åren. Långt senare förlovar sig Max med en vacker engelsk societetsflicka och strax därefter hittas hon hängd. Officiellt var det självmord men inte för Otto och Gunter. För några månader hittade Otto i egenskap av polis material som skulle kunna fälla Braak. Han mördade Otto och jagade Gunter som tvingades byta identitet och gå under jorden.
(Det är 15 år sedan Olle slutade jobba som reporter. Numera skriver han om resor. Bildböcker. Detektivleken var färdiglekt.
Han blir lika lätt förälskad i unga flickor som han blev 1954 när förra boken utspelade sig. Men nu är han äldre och försiktigare. Dock välkomnas han in i familjen trots att han är nästan lika gammal som Gabriellas far!)