K Arne Blom Ett bländande mörker 2000

 

Kurt Hägg tar sina dagliga promenader sedan han blev pensionerad från sitt lärarejobb. Från sin balkong ser han gamla Vilhelmina Sjögren i trappuppgången bredvid. Hon står nere på gatan och försöker ta sig över med sin rollator. Han lämnar balkongen och när han är tillbaka ligger tanten vid trottoarkanten. En röd Volvo kommer rullande. En man stiger ut tar, hennes handväska och kör snabbt vidare.
- Två dagar senare dör hans fru Hanna under natten i sängen. Många kommer till begravningen.
- Tre dagar senare begravs Vilhelmina Sjögren. Kurt Hägg är den ende närvarande förutom personalen.
- Kurt Hägg kan inte glömma mannen i den röda Volvon och han känner det som en plikt mot den döda att kontinuerligt besvära polisen i ärendet. Polisen ber honom sluta leka Kalle Blomkvist.
Frank Werner arbetar på advokatfirman Aspentoft, Bengtsson och Werner. Han håller på med en stor affär och vill inte bli störd av sin fru Lilian som vill att ska komma till sjukhuset dit Lilians syster förts sedan hon fallit ner för källartrappan och skadat sig.
- På advokatbyrån arbetar också som sekreterare Maria Lundberg, född Hägg. Hon är skild från Gunnar Lundberg och lever med Per-Olov Lidström, arbetslös byggnadsarbetare. De har en son, Daniel. Maria har sin ålderdomssvage fader i Alvesta sedan modern dött under sömnen. När hon kommer fram sent på kvällen är det ingen som öppnar. Hon tvingas övernatta på ett hotell.
- Niklas Boklund bor med sin fru Margareta i en hyreslägenhet på Kobjer. Polskan Krystina Rosinagniewszka är 50 år och arbetslös sedan fyra år. En natt vaknar hon av att någon skrattar gällt.
- Den 41-årige Anders Evert Hammarberg efterlyses av polisen. Han är förståndshandikappad och försvunnen från sina föräldrar som han bor hos.
- Morten Dahl-Nielsen är kriminalkommissarie i Lund. En gång var han gift med Marja som övergett honom och flyttat till Kalmar. Nu har kollegan Marianne Ingelstam kommit in i hans liv. Hon ligger emellertid på rehabiliteringskliniken på det forna sanatoriet vid Orup, svårt skadad sedan de två gjort ett dumdristigt ingripande tillsammans (se Vredens dag). Hon har förändrats, han känner knappt igen henne.
- Morten Dahl-Nielsen besöker föräldrarna till den försvunne Anders Evert Hammarberg. I Anders Everts rum finns enormt med papper med idrottsstatistik. Och idrottsböcker och - tidningar. Är han verkligen förståndshandikappad? Något stämmer inte.
- Boklund får inte sin morgontidning i tid och blir mäkta irriterad. Lite senare kommer ett gäng pojkar och vill sälja Sydsvenskan. Han lyckas få ur dem var de hittat tidningarna.
- Kriminalinspektör Stig Brun som har jouren får reda på att tidningsbudet Roland Lind inte hämtat ut sina tidningar. En låssmed tillkallas för att öppna dörren till Linds lägenhet. Den är tom. Malte Wranghammar som är chef för tidningsbuden är med. Brun följer med honom till kontoret.
- Lind är en enstöring, kommer från Eskilstuna och arbetar som brevbärare efter tidningsutdelningen.
- Stig Brun har blivit misshandlad och förd till akuten.
- Maria Lundberg tar med sin apatiske far i bilen hem till Lund. Där blir hennes sambo Per-Olof så irriterad på detta att hon kör ut honom från villan. Kurt Hägg känner snart av att han är ovälkommen och instängd så han tar sitt pick och pack och försvinner under natten. Maria blir mycket upprörd och anmäler försvinnandet för polisen.
- Morten Dahl-Nielsen beger sig till akuten där Stig Brun ligger. Han är medvetslös med allvarliga skallskador.
- Morten Dahl-Nielsen åker hem till Stig Bruns mor, Dagmar Brun. Han har med sig poliskommissarie Lennart Mert. Hon sitter i rullstol sedan hon förlorat båda benen. Det första i en trafikolycka där Stigs fästmö Veronica omkom och det andra efter sockersjuka. De hjälper henne att klä sig och med att få transport till sjukhuset.
- En död man hittas död i undergången borta på Oscarshem. Polismännen Gunnar Landgren och Anette Johansson åker dit. Det är det försvunna tidningsbudet Roland Lind. Han har blivit ihjälslagen med ett trubbigt föremål.
- Dahl-Nielsen diskuterar de senaste händelserna med kommissarie Nils Granroth och kriminalinspektörerna Orvar Wallberg.
- Orwar Wallberg träffar Daniel Lundberg och hans mor Maria. De två har kontrollerat alla tåg som lämnat Lund. Kurt och Hanna åkte ofta till Spanien på semester. Han kan också ha flugit till Luleå där hans äldsta dotter Magdalena bor.
- Granroth kommer till Hammarbergs lägenhet. Ingen öppnar därför att båda åldringarna ligger döda i sängkammaren med halsarna avskurna. Ingen åverkan på dörren. Har sonen Anders Evert tagit sig in och dödat dem med en kökskniv?
- Majken Werner som är Mortens sekreterare följer med honom då han gör ett av sina många rutinbesök hos Margareta Ingelstam på Orup. Men innan dess går de i den katolska kvällsmässan.
- Stig Brun dör av sina många skallskador på sjukhuset.
- Kurt Hägg vandrar omkring i det kalla och regniga Lund. Av en slump hamnar han i ett koloniområde. Han tar sig i en liten stuga och somnar under några tidningar. Nästa morgon vaknar han av att han hör ljud från hjul på grusgången utanför. Någon leder en trehjulig flakcykel till en stuga i närheten med en jordkällare bredvid. Hägg går dit och ser en man som blir överraskad och skräckslagen. Hägg pratar om sin situation och lyckas få mannen att erbjuda honom vatten att dricka men mannen säger inte ett endaste ord.
- Kurt Hägg gör en inköpsrunda för att proviantera och lyckas samtidigt lokalisera sig i Lund till Väster som han minns sedan sin studietid. När han är tillbaka spionerar han på den mystiske mannen och följer efter honom till ett hyreshus där denne tar sig in med en nyckel.
- Nästa kväll kommer mannen till Häggs kolonistuga. Hägg börjar berätta om sitt liv, om hur det varit medan hans fru Hanna levt och hur eländigt det blivit sedan. Han känner att han mår mycket bättre av att berätta. Mannen säger fortfarande ingenting. Han hämtar ett stort pappersblock i sin stuga och skriver på det att han inte pratar därför att ingen lyssnade på honom.
- Nils Granroth får reda på var den Hammarbergska kolonistugan befinner sig och poliserna gör sig redo för tillslag. När de slagit in dörren till stugan finner de den emellertid tom.
- Hägg lyckas borra ett hål i väggen så att han kan se vad som händer. En snickare har kommit för att göra en ny dörr och ljudet från sågen och hammarslagen gör Hammarberg som vansinnig av smärta och ångest. Det är knappast Hägg kan hindra honom från att skrika rakt ut.
- Poliserna går igenom papper de hittat hos den mördade Lind. Han tycks ha fått brev från Hammarberg som tycker att många småpolitiker som Lind borde skämmas för att ta emot pengar för sitt sittande i nämnder och fullmäktige. Även andra lokalpolitiker har fått brev. De får polisskydd.
- Hammarbergs vilja är att "rycka upp det onda med rötterna och börja med det som är ogräset". Han vägrar att prata. Som läsare får man inte veta om han är född sådan. Han känner sig hela tiden utsatt för "onda människor".
- Poliserna turas om att i smyg spionera på Hammarbergs kolonistuga. Under tiden befinner sig Hägg och Hammarberg i "Häggs" stuga. Hägg försöker få Hammarberg att ge upp. När Hägg bestämt sig för att lämna stugan, stryper Hammarberg honom och lyckas därefter smyga sig ut.
- Poliserna får för sig att dörren till Häggs stuga står och slår. De går dit och hittar Häggs lik. De många papperslapparna överallt talar sitt tydliga språk. Hägg är Hammarbergs senaste offer.
- Morten Dahl-Nielsen erinrar sig att "polskan" som han träffat sa sig känna Hammarberg. Polisen gör en inbrytning i hennes lägenhet. Hammarberg finns inte där. Blöta spår i badrummet avslöjar att han tagit sig ut på taket. Morten Dahl-Nielsen tar sig efter och pratar oavbrutet med honom så att Wallberg kan ta sig ut en annan väg och oskadliggöra honom.
- Under polisförhören vägrar Hammarberg all kommunikation.
- En genomgång av lapparna han skrivit i kolonistugan avslöjar emellertid att han dödat Stig Brun, som han tagit för att vilja ha homosexuell kontakt, såväl som ännu en lokal politiker, vars lik hittas i den låsta jordkällaren.