K Arne Blom Bristningspunkten 1979
 

(Vad handlar boken om?)
- I staden Himmelsholm bor en pappa och en son som alltid är tillsammans. Pojken är 5 år och pappan är arbetslös. Mamman arbetar och lider av att behöva lämna sin man och son ensamma. Hon måste få ett slut på plågan.
-
Bo Borg är journalist. Han är på väg hem från sin barndomsstad Lund. På tåget från Alvesta träffar han gymnasieeleven Per Lööf som ibland skriver för tidningen. Om redaktionschefen Walter Åström godkänner det förstås. Åström får ofta hjälp av sin halvbror kriminalkommissarie Frits Stuhr.
På stationen i Himmelsholm tar en ung, vacker kvinna emot honom. Borg kan inte erinra sig var han träffat henne tidigare.

- I Stugan, en niorumsvilla, festar åtta ungdomar i åldern 16 - 18 år. Fyra flickor Eva, Malin, Birgitta och Siw och fyra pojkar Erik, värden Peter, Pelle och Torbjörn. Det blir mycket drickande, ätande och dansande och mycket vandalism och förstörelse.
Mamman misshandlar sin man med flera hugg av brödkniven. Hon tar pojken med sig och flyr.
- Polisman
Erland Thörn tar emot anmälan om en blodig, knivskuren man. Valter Karlsson har jouren och åker dit. Ordningspoliserna Torgny Swärd, Sune Svensson och Hilding Davidsson är redan på brottsplatsen. En kvinna, Aina Ekberg, upplyser om att den skadade heter Einar Jansson och var han bor. Hon berättar om hur hon hört hans fru springa iväg med sonen först och därefter hört mannen ta sig ner för trappan.
- Valter Karlsson inspekterar Janssons lägenhet.
- Kommissarie Frits Stuhr och
Stefan Elg anländer liksom Sixten Wall.
- Den försvunna makan heter Malin, född Sundberg, 38 år gammal. Sonen heter
Gunnar. Einar Jansson överlever knivsticken. Elg oroar sig för att kvinnan kan skada pojken.
- Ingenstans finns de två. Kanske finns de gömda i någon godsfinka. Varje dag passeras Himmelsholm (järnvägsknuten Nässjö) av ett femtiotal godståg. Alla måste genomsökas i det stekande solskenet som gör varje vagn till en bastu. 21 uniformerade polismän ägnar sig åt denna föga avundsvärda syssla. Utan annat resultat än att de blir svettiga och smutsiga.
- Bo Borg kommer fram till Himmelsholm. Han träffar en vacker, blond kvinna vars namn han inte kan erinra sig.
- Han tar sig till polisstationen och får reda på vad som hänt.
- Erland Thörn får en ny uppringning. Nu från den rike företagsledaren
Anton Fors som säger sig ha fått ett utpressningsbrev. Hans son ska ha blivit kidnappad. Men både sonen och hans fru befinner sig väl hemma hos mormor i Jönköping. Stefan Elg åker dit. Utpressningsbrevet har en märklig symbol, två ringar som skär varandra. Maryanne Fors är Antons fru.
- Malin och Gunnar hittades i en av de sista godsfinkorna. Båda förefaller helt apatiska men mjuknar något. Malin har ingen förklaring till varför hon grovt misshandlat sin make.
- En invandrarfamilj, Jirij och Milena Mikulic, kommer helt upprivna och anmäler att deras son Peter är försvunnen. När de senast såg honom satt han och lekte i sandlådan utanför Anton Fors villa. Peter var kompis med John-George Fors. Har Peter kidnappats av misstag?
- På sjukhuset tillåts den knivskadade Einar Jansson träffa sin fru och son en kort stund. Einar förlåter sin fru. Båda förhåller sig konstigt till honom.
- Poliserna är samlade och väntar. Plötsligt ringer Anton Fors. De beger sig till hans villa där han berättar att allt är uppklarat. Den kidnappade pojken är tillbaka hos föräldrarna. Fors hade lyckats få loss lösensumman 200 000 från banken och lämnat dem över kyrkogårdsmuren. När han kom till sin bil satt där en lapp som talade om var pojken kunde hämtas. Där satt pojken och lekte.
- Doktor Fäldt ringer och meddelar att han funnit tecken på långvarig misshandel av pojken Gunnar. När modern som misstänkt för misshandeln ansätts avslöjar hon att det är fadern Einar som regelbundet misshandlar sonen Gunnar och att Malin knivhuggit sin man för att försvara Gunnar när denne kissat i sängen. Blom psykologiserar kring hur offret "tyr sig" till bödeln.
- Frits Stuhr ringer Bo Borg och lyckas få honom att låta bli att skriva om kidnappningen. Kanske de kan göra kidnapparna nervösa.
Borg får redan på att den unga kvinnan heter Eva Heed. Han misslyckas med att kontakta henne per telefon.
- De två som "iscensatt kidnappningen" samtalar. Den ene är den "dominante".
- Den kidnappade Peter vill inte avslöja något mer än att han lekt en stund.
- Borg får kontakt med Eva Heed. De delar några flaskor vin och mår bra hemma i hennes lägenhet. Det blir fler kontakter framöver.
- Anton Fors väcks mitt i natten av ett telefonsamtal. Han har fått ett nytt utpressningsbrev i brevlådan. Men även denna gången sover sonen John-George tryggt i sin säng. Utanför Mikulic villa står en stege. Åter är Peter försvunnen! Snart är kriminalpoliserna där. De hittar inga spår. Alla tre breven tycks vara skrivna med samma maskin. De innehåller uppstyltade meningar och förefaller ha avsiktliga språkfel.
- Kriminalpoliserna fattar posto i Anton Fors villa och väntar på nya instruktioner från kidnapparna. Stefan Elg kallar in Bo Borg. Anton Fors ska överlämna lösensumman. Polisen har monterat in en polisradio i hans bil. Det blir emellertid total radiotystnad när Bo Borg påminner dem om att alla, även brottslingarna kan avlyssna polisradion.
- Anton Fors får i uppdrag att ta tåget från Nässjö söderut mot Alvesta. På vägen ska han ksta ut två postsäckar med pengarna.
- De två kidnapparna skrattar på sig där de vilar ut på motellrummet vid tanken på hur lätt allting gått i lås. De har släppt av pojken som sedan promenerat till Fors villa.
- Läkaren konstaterar att pojken Peter är efterbliven. Det är kanske därför han är så "lätt" att kidnappa och inte kommer ihåg något.
- I en caféberså sitter de två kidnapparna. Läsaren förstår nu att de är två av ungdomarna i fylleslaget i bokens början. Den ene behövde pengar för att betala de 80000 kronor som husägaren krävde för all förstörelse. Den ene av kidnapparna kommer i bråk med en annan manlig ung gäst och slår ner honom. Den andre drar snabbt i väg med honom. Sedan planerar de att också kidnappa John-George. De vill ha mer spänning och hittills har allt gått så bra.
- Receptionisten på Motorhotellet har funnit två säckar märkta Riksbanken instoppade i en rumsventil. Rum nr 12. Peter Gunnarsson, född i Eslöv, hemort Kalmar har bott i rummet. Eva Thomasson som jobbade den helgen kommer ihåg de två som bodde där. Dagbladet ställer upp med en tecknare och snart växer det fram två portträtt. Stefan Elg bli mycket upprörd då han känner igen den ena av männen.
- Barnmisshandlaren Einar Jansson rymmer från sjukhuset. Han beger sig till fots till platsen där han vet att hans fru och son är. Han ska hämta pojken. När polisbilen kör ifatt honom blir han rasande. Han kastar den ene så att han slår huvudet i vindrutan och bryter nacken. Den andre fäller han med ett slag rakt över skallen. När nästa polisbilar kommer får han själv ta mot mycket stryk med batonger innan grips.
- Den tecknade mannen är "Leopoldssons pojke", dvs Peter. Och hans kompis är ingen mindre än Per Lööf! En av kidnapparna är Bo Borgs och Allehandas hjälpskrivare! Bo Borg tror att Per Lööf är i Kalmar. Men där är ju John-George Fors också. Polisen gillrar en fälla i Kalmar. John-George ska köra med sin trehjuling på trottoaren utanför villan med fullt av poliser gömda i närheten.
- Snart kommer Peter Leopoldsson och Per Lööv i familjens stora Studebaker. Per drar in pojken i bilen. Sekunderna efteråt är de gripna och erkänner.
- Men allt är inte över. De två förnekar kategoriskt att de står bakom det första bortrövandet. Tvärtom kopierade de detta. Den som kidnappade pojken första gången går fortfarande lös. Polisen sätter in alla krafter. De frågar ut Fors om och om igen tills han slutligen är på väg att helt falla ihop. Då erkänner han att han ordnat kidnappningen själv med hjälp av bankdirektören Hugo Lorentz och Jirij Mikulic. De krävde dock stora summor pengar för detta. Själva bakgrunden var att Anton Fors varit på möbelmässa i Frankfurt. Han stannade flera dagar. Han kände sig ensam och gick till horkvarteren. Han fastnade alltmer i detta och när han åkte hem hade han en skuld på kreditkortet på 40000 kronor. Han hade inte dessa pengar och planerade därför kidnappningen.

Vad handlar boken om?
1. I Stugan, en niorumsvilla, festar sju ungdomar i åldern 16 - 18 år. Fyra flickor Eva, Malin, Birgitta och Siw och fyra pojkar Erik, värden Peter, Pelle och Torbjörn. Det blir mycket drickande, ätande och dansande och mycket förstörelse. En blir skyldig att betala 80000 kronor. För att skaffa pengar kidnappar två av dem en pojke.

2. Familjen Einar och Malin Jansson. Har pojken Gunnar som helt tyr sig till fadern. Malin arbetar och har inte tid. Hon är inbunden. Hon planerar att döda sin man. Hon sticker honom med kniv men han överlever skadorna. Han "förlåter" henne. Det visar sig att Einar regelbundet misshandlar sonen Gunnar och att Malin knivhuggit sin man för att försvara Gunnar när denne kissat i sängen. Blom psykologiserar kring hur offret "tyr sig" till bödeln.
Einar vill tukta och fostra pojken så att han inte ska bli som andra normlösa ungdomar. Själv blev han mycket hårt fostrad av sin far. Einar rymmer från sjukhuset, slår nästan ihjäl de två poliser som försöker gripa honom. Nästa poliser ger igen. Einar blir svårt slagen med batonger.

3. En massa poliser i Himmelsholm. Mycket om praktiskt polisarbete. Kommissarie Frits Stuhr är halvbror med chefredaktören Åström på ortens tidning.

4. Där jobbar journalisten Bo Borg som har mycket goda kontakter med polisen Stefan Elg. Hans kompis, gymnasieeleven Per Lööf extraknäcker där. Borg träffar en ung kvinna han först inte vet vem det är. Sedan kommer han på att han träffade henne och Stefan Elg då de letade efter mannen som visade sig vara Gunnar Palmér. I Smärtgränsen, 1974. Eva Heed bodde granne med honom Palmér.

5. En rik företagsägare Anton Fors får ett utpressningsbrev. Men det är inte hans son John-George som kidnappats det är grannen och lekkamraten med föräldrar från Jugoslavien. Men han har själv ordnat kidnappningen med hjälp av bankdirektören Hugo Lorentz och Jirij Mikulic, den kidnappades far. De krävde dock stora summor pengar för detta. Själva bakgrunden var att Anton Fors varit på möbelmässa i Frankfurt. Han stannade flera dagar. Han kände sig ensam och gick till horkvarteren. Han fastnade alltmer i detta och när han åkte hem hade han en skuld på kreditkortet på 40000 kronor. Han hade inte dessa pengar och planerade därför kidnappningen.

6. Det är en ovanligt varm sommar i centrala Småland.