K Arne Blom En renande eld 1996

 

I ett mindre stationssamhälle flyttar några invandrarfamiljer in. Misstänksamheten och motståndet från dem som redan bor i samhället blir stort och en stora skara människor bränner ner det hus de bor i. En person omkommer, resten flyr och tas om hand av socialen på orten.

- I Lund vaknar Johan Martin Holmstrand. Det är midsommardagen och han är svårt bakfull. Han har varit hos Peter på föräldrafritt kvällen och röjt.
- En kvinna, kriminalinspektören Marianne Ingelstam, 42 år, känner igen honom på avstånd. Hon har nyss vaknat hemma hos en manlig bekantskap och lämnat honom innan han vaknade.
- Kommissarie Morten Dahl-Nielsen har varit och besökt Joakim Pettersson på stadens sjukhus. Han är nära döden. För många år sedan tog han livet av sina två minderåriga barn och därefter sin fru Edit.
- När Johan Martin kommer hem hittar han sin mor med ett stort blåmärke och en blodig läpp. Modern får hindra honom att från att döda sin snarkande far med en kudde över ansiktet. "Må Djävulen ta dig!" muttrar han.
- Morten Dahl-Nielsen läser boken "Ensliga öar" av Roland Svensson.
- Morten Dahl-Nielsen blir inbjuden till kriminalinspektör Orvar Wallberg och dennes fru Anita till deras nya lägenhet i Lund.
- Några veckor senare exploderar en buss i centrala Lund nära Dalbyvägen. Snart är Morten Dahl-Nielsen på olycksplatsen. Den såg ut och luktade som en krigsskådeplats. Många människor vad dödade och andra svårt skadade.
- Morten Dahl-Nielsen har möte med polismästaren och intendenten. De vill ha en lägesrapport. Ingen terrorgrupp har tagit på sig ansvaret för vad polisen misstänker är en bomb.
- Kommissarie Nils Granroth och Morten Dahl-Nielsen samlar kriminalinspektörerna Orvar Wallberg och Stig Brun. Poliskommissarie Lennart Mert är också där liksom Marianne Ingelstam. Det enda namn de har hittills är Donald Strömberg, den omkomne bussföraren. Han bodde tillsammans med Monica Selander på Linero.
- Mert kan berätta att det skedde ett inbrott på en byggarbetsplats för några veckor sedan. Det stals dynamit och tändhattar.
- Sverker Hansson ansvarar för bussbolaget. Nilsson är anställd. Marianne Ingelstam försöker få fram information om busschauffören och om klagomål från missnöjda passagerare.
- Polisen är hårt ansatta av de förmodade offrens anhöriga som vill ha besked. Nio personer dödades i bilar som antändes av den exploderande bussen. Sju andra trafikanter avled. Totalt är 21 döda. Brandundersökningen har avslöjat en tidsinställd bomb på bussen.
- I en lägenhet älskar en medelålderskvinna hett med en 17-årig pojke. Han vill lämna förhållandet men är rädd. Ovanför bor Monica Selander som blir mycket upphetsad av ljuden. Hon är i full färd med att onanera när Ingelstam och Granroth ringer på dörren. Hon reagerar oväntat när de talar om att hennes man är död. När hon hämtat sig berättar hon om hur de träffats på Mallorca och sedan i Sösdala där hon bodde. Men efter en tid trivdes de inte längre och flyttade till Lund. Hon får en hostattack och går till toaletten. Där låser hon in sig och skär sig i armarna med ett rakblad.
- På cafeterian träffar den uttröttade Morten Dahl-Nielsen kollegan Nils Granroth. De blir nästan ovänner då Granroth ifrågasätter "livet efter detta". Morten Dahl-Nielsen är religiös och menar att alla människor innerst inne har ett behov av att kunna tro.
- Marianne har djup ånger för att hon anser att hennes frågor har drivit fram Monica Selanders självmordsförsök. Hon är också rädd för att ha smittats av Monicas blod. Morten tröstar henne och det leder till en nyväckt passion dem emellan. Marianne misstänker att Donald Strömberg misshandlat sin fru under lång tid.
- Polisen har snart identifierat alla som dog i trafiken kring bussen och de flesta som befann sig i bussen.
- Marianne besöker Monica på sjukhuset och blir alltmer övertygad om att hon är ett misshandelsoffer för sin nu dödade man.
- En kvinna Dolores Estebana ringer och säger att hon saknar Johan Henry Holmstrand sedan denne tagit olycksbussen. Holmstrand är hennes "vän". Chefåklagare berättar för Morten att han erinrar sig namnet i samband med en våldtäkt. När Holmberg var 15 år liftade han ner i Europa. På hemvägen fick han lift med en person från Helsingborg mot Lund. Denne körde emellertid in i ett skogsområde där pojken våldtogs under lång tid. Målet ledde inte till åtal. Den misstänkte var ägare till en stor butikskedja och personlig vän med åklagaren.
- Morten och Marianne delar övernattningssängen på polishuset i all ärbarhet. Marianne berättar att Johan Henry Holmstrand är/var hennes svåger. Han är/var gift med hennes syster Vivianne och var en verklig hustyrann under lång tid. Han var universitetslektor i matematik.
- En annan kvinna är försvunnen. Det är Outi Ilvanen.
- Anton Bjuranders fru Anita och två minderåriga barn dog i bussen. Marianne Ingelstam tar motvilligt på sig uppgiften att prata med honom. Han är deprimerad och har sin syster, Mildred Agnestedt hos sig. De berättar om hur Antons förra fru, Alexander Bjurander, fullständigt terroriserat honom efter skilsmässan. Hon har vårdnaden om deras två flickor. Hon talar om "Guds hämnd" efter Anitas och barnens död.
- Polisen i Sösdala, Tommy Wernersson informerar om att Donald Strömberg varit självpåtagen anförare av byns motstånd mot invandrarna där. En av familjerna, Izetbegovic från Bosnien, som flyttade efter incidenten har flyttat till Lund.
- Orvar Wallberg besöker den döda Elna Kabiricis man, Tedla Kabirici. Han finns på Hotel Concordia i Lund där ensamstående anhöriga inkvarterats. Hans familj härstammar från Etiopien. Wallberg hittar honom död på sitt rum. Han har skurit sig med en brödkniv.
- En man, Uno Bengtsson, ringer Morten Dahl-Nielsen. Han har sett en pojke kliva på olycksbussen och sedan hoppa av just innan chauffören stängde dörrarna. När Bengtsson klev av såg han något ligga under det säte pojken suttit på.
- Morten går hem till Mariannes syster Vivianne. Han berättar att John Henry Holmstrand varit med på olycksbussen. Hon har nyss flyttat från honom. Hon berättar om hur han raderat hennes personlighet och hur han misshandlat sonen Johan Martin. Johan Martin ligger på sitt rum i hög feber. Morton ringer efter en ambulans.
- Marianne Ingelstam besöker Alexandra Bjurander. Hon hittar henne på dagis där hon arbetar. Hon erkänner att hennes f d make Anton har fått vad han förtjänade, Hon tillhör Jehovas vittnen och tror på Guds hämnd.
- Istar Izetbegovic från Bosnien tar kontakt med Stig Brun. Han vet ingenting om huruvida Donald Strömberg skulle ha varit inblandad i incidenten i Sösdala, men han vill gärna att poliser reder ut händelserna.
- Kommissarie Granroth gör nya försök att prata med de som varit med på olycksbussen men lämnat den innan explosionen. En äldre dam, Gerda Hallén, har en klar minnesbild av pojken som hoppat av bussen. Han besöker sedan Dolores Estebana som saknar sin "vän" John Henry Holmstrand. Hon berättar att hans son Johan Martin ringt kvällen innan för att försäkra sig om att han skulle ta en särskild buss för att hälsa på honom.
- Johan Martins fingeravtryck hittas på byggarbetsplatsen där han stulit dynamit. Vivianne tror att han gjorde det för hennes skull. För att befria henne.