K Arne Blom Frihetssökarna AWE/Gebers 1977
 

I Paris på 50-talet
Två svenska ungdomar finner varandra i eftertidskrigets Paris. Luften var lätt att andas och framtiden var ljus. De gjorde upp om att träffas där hemma. Hon åkte först.

Han sitter och pratar med sin dotter. Hon har problem med sin fästman
Rickard som hon älskar. Han är knarkare. Han fru är pedantisk och grälsjuk. Han funderar på att slå ihjäl henne.

Hon bor i Himmelsholm. 1976 är hon 39 år. Hon drömmer sig tillbaka till Paris. Hon är också gift med en pedant. Han är disponent. Han är snäll. Hon åker bort för att hälsa på sin syster.

Båda befinner de sig på samma tåg. I restaurangvagnen möts de efter 20 år.
Kriminalinspektör
Martin Holmberg väcks av ett telefonsamtal. Det är kommissarie Seved Olofsson. Det har skett ett mord på Polhemsgatan i Lund. Leif Månsson är där. Osborn Beckman, kriminalinspektör, chef för tekniska roteln och Kurt Lindwall, kriminalassistent undersöker låset till altandörren. En kvinna, Eva Berg, ligger död på golvet, förefaller ha blivit ihjälslagen med en grov ljusstake.
Fritze, rättsläkaren, kommer.
Det är städtanten,
Selma Roslund, 51, som hittat den döda kvinnan. Hon kan berätta att maken heter Per Berg och jobbar på SE-banken. De har en dotter, Lilian. Per Berg har skrivit ett brev till banken för att tala om att de inte längre kan räkna med honom. Nu är han en fri man.
Disponenten
Gideon Ståhls fru Katarina har rest med tåget till Alvesta för att sedan hälsa på sin syster Mia Nilsson. Men hon bara försvinner. Inte ens hans paranta sekreterare Sonja Wittorp kan hjälpa honom. När direktören Sven Larsson störtar in på kontoret gäller det att låtsas som om ingenting hänt.
Per och Katarina har återvänt till sitt älskade Paris. De försöker finna tillbaka till vad de upplevde för 20 år sedan.
Martin, Seved och Leif gör hembesök hos
Lilian, dotter till den mördade kvinnan. Hon förefaller inte nämnvärt upprörd över att hennes mor är död. Hon var påfrestande, aggressiv, känslokall och auktoritär. Efter en stund får de fram att lägenheten hon bor i är hennes fars. Han har haft den länge som ett andrum från sitt hem och sin fru. Ett tag bodde de där tillsammans. Det finns tecken på att en man hastigt lämnat lägenheten via ett fönster men det är inte pappan utan Rickard Malmskog, knarkaren. Lilian menar att om hennes far dödat Eva så är det precis vad hon förtjänade.
Gideon Ståhl blir alltmer oroad och irriterad över sin frus försvinnande. Hans svägerska Mia hör av sig igen och det gör också svärmor. Han tvingas ljuga om sin oro. Sonja Wittorp blir misstänksam och väntar på att han ska anförtro sig åt henne.
Per erkänner för Katarina att han skaffat pengar på inte helt lagligt sätt. Han har affärer att uträtta i Paris. Sedan ska de ta sig till Spanien. Katarina är tveksam av politiska skäl.
Seved Olofsson och hans fru Boel har en fosterson Ragnar som är 14 år. Han adopterades sedan hans morfar råkat illa ut (se
Våldets triumf).
Polisutredningen går inte framåt alls. "De drivs till halvt vansinne av den ogenomträngliga mur av vardaglighet som vidlät allt...". (Samma känslor får man som läsare av denna blomska bok
om polismännen i Lund. Man vill hitta en barmhärtighetens slöja att lägga över eländet. Samma eländiga bok som "Våldets triumf" två år tidigare).
Från Stockholmspolisen kommer ett fax om en efterlysning av bankmannen
Edvard Jacobsson som lyckats försnilla 30 miljoner kronor.
Sune Horn anmäler sig. Det är en medelålders man som älskar Eva Berg och som varit i hop med henne i hemlighet i flera år. Han vill erbjuda 10000 kronor till den som finner Evas "baneman".
Leif Månsson, som är 30 år och ogift, har fattat intresse för den unga Lilian. Han erbjuder sig att närma henne för att på det sättet få kontakt med hennes försvunna far. De träffas många gånger och med tiden försvinner hennes motvilja och hon börjar i honom se en ersättare för sin far. Till sist blir de intima med varandra.
Nästa nattväcks Leif Månsson av ett telefonsamtal. Lilian är död!
Läget för Gideon Ståhl blir alltmer desperat särskilt sedan han fått brev från Katarina att hon lämnat honom för "den enda hon älskat". Han super ner sig. Hans svägerska Mia larmar polisen och Gideon får besök av sin Rotarybroder kriminalkommissarien
Frits Stuhr.
En av Gideon många onyktra kvällar kommer Sonja Wittorp för att städa. Hon har smyglyssnat på Gideons telefonsamtal och vet att hans fru försvunnit. Hennes egen man är borta för att titta på ishockey. Hon har länge älskat Gideon i smyg och nu ligger hon med honom och säger sig vilja stanna hos honom.
Katarina och Per har kommit till Spanien. Där läser hon en svensk tidning och får reda på att Per är efterlyst för mod på sin fru! Katarina blir mycket upprörd och låter inte Per komma i sin närhet förrän hon får klart för sig att han är oskyldig till mordet.
Lilians kropp hittades i Lundagård med tydliga tecken på allvarlig misshandel. Leif sörjer djupt och har tankar på hämnd. Han undersöker hennes lägenhet och hittar en adress till en väninna i Arjeplog,
Birgitta Sand. Väninnan kan bekräfta att Per är i Paris sedan han svidlat till sig pengar och Rickard har mördat Lilians mor vid ett inbrott.
De måste få tag på Rickard Malmskog och flera razzior görs mot kända knarkarkvartar utan att han grips.
Gideon går till jobbet men Sonja vägrar följa med. På jobbet dyker i stället maken,
Egon Wittorp, upp. Han är orolig för att hans fru är försvunnen. Han säger att han måste anmäla försvinnandet för polisen.
Den 39-årige kriminalinspektören
Stefan Elg få han om ärendet och tar kontakt med Gideon. Gideon är hotfull och motsträvig men inför hotet att hämtas av en patrullbil följer han frivilligt med till polisstationen i Himmelsholm. Där erkänner han att hans fru har åkt från honom och skrivit ett brev från Paris. Polisen skickar ut efterlysning på de två kvinnorna.
Bo Borg har kvällsjouren på Dagbladet. Han ringer till polisen för information och skriver en artikel. Denna kablar sedan TT ut över landet och på morgonen läser Seved Olofsson i Sydsvenska om de två kvinnorna, känner igen namnet Katarina och börjar lägga ihop två och två.
Bankmannen Edward Jacobsson har gripits i Stockholm. Nu vill rikspolisen komma i kontakt med två personer Leon Duchamp och Per Berg. Berg har sin andel placerad i spanska banker.
När Gideon tar igen sig på en restaurang i Åstorp i Skåne efter en misslyckad affärsresa träffar han en affärsbekant som varit på semester i Benidorm Spanien. Han säger att han sett Katarina där.
Gideon beslutar sig för att resa dit och hämta hem henne. Sonja kräver att få följa med. Han stryper henne.
Rickard Malmskog grips efter en polisjakt i kulverterna under sjukhuset i Lund. Han dödar en polishund med sin kniv och är nära att dö själv som hämnd.
I Gideons lägenhet hittas liket efter Sonja Wittorp.
Gideon tar sig till Benidorm. Går planlöst omkring i sitt sökande efter sin Katarina. Han trivs med de långa promenaderna. På en svensk restaurang får han reda på två nyinflyttade svenskar. De är på hästutflykt upp i bergen. Gideon hyr en bil och följer efter.
Polisman
Antonio Rodríguez López får en Interpol-efterlysning på två svenskar. Snart är polisen på samma jakt som Gideon.
Per och Katarina vilar nära ett stup. Gideon hittar dem. Per och Gideon börjar slåss. Per får övertaget och sparkar Gideon över stupkanten. Katarina kommer emot honom. Per tror först att hon vill hjälpa honom. För sent tyder han hennes blick. Hon stöter honom över klippkanten. Snart kommer López.
(Boken blev betydligt bättre på slutet).
till sidans topp