K Arne Blom Ingenmansland 1982

 

Johannes Pettersson åker från Lund till Himmelsholm för att träffa sin son Erik Pettersson, 22 år, som sitter häktad för mord på två ynglingar. Han tar in på hotellet. På väg till polisstationen träffar han på en gammal skolkamratbekant Gunnar Karlsson.
- På polisstationen träffar han kriminalinspektör Valentin Karlsson. Han säger att de starkt misstänker Erik för att ha begått de två morden. Johannes hänger upp sitt hopp på att polisen inte har några bevis bara indicier.
- Offren är Thomas Hallkvist och Hans Hartman båda 18 år gamla. De var elever på skolan där Erik hade ett lärarvikariat. Vittnen har sett att det var en gärningsman. Mordvapnet var ett blodigt stolsben av trä. Det var Eriks hyresvärdinna som ringt polisen eftersom hon hittat ett par byxor med blodfläckar i garderoben. När Erik kom hem klockan två på natten hade han blåmärken och hade ett bandage om handen.
- Johannes får träffa Erik, som förefaller helt likgiltig och bara vill att faderns ska gå.
- Johannes tar sig till hyresvärden Lars-Gunnar Alm men han släpps inte in i Eriks rum enligt polisens order. Då tar Johannes till våld, han knäar Alm i skrevet och slår honom flera gånger i ansiktet. Sedan går han därifrån. Polisen kommer. Johannes slipper bli inburad av kriminalinspektör Stefan Elg. I stället äter de middag tillsammans i hotellets matsal. Där fortsätter Johannes att anklaga polisen för att de vill göra Erik skyldig fast han är oskyldig.
- På natten blir han väckt två gånger av telefonsamtal. Den som ringer ger sig inte tillkänna. Försöker någon skrämma iväg honom?
- Johannes är född i Himmelsholm 1931. 1958 flyttade han till Lund då han träffat en kvinna, Helena Styrhammar som han gifte sig med. Då var Erik redan på väg.
- Nästa morgon skaffade han sig ett rum på ett pensionat och ringer sin arbetsplats banken i Lund för att berätta att han kommer att stanna längre än han tänkt sig. Han går sedan till skolan där hans son arbetar. Rektorn, Nils-Adam Mohlin tror att Erik är skyldig men blir tveksam när Johannes pekar på bristande bevis och svaga indicier.
- Sedan går han till kyrkogården, där hans båda föräldrar är begravda. Han mor dog ung, liksom hans egen fru Helena gjort.
- Johannes hittar Gunnar Karlssons visitkort i fickan och går till hans bostad. Bara hans fru är hemma och han blir avsnäst och inte insläppt. Han känner att han uppfattas som en paria.
- Tillbaka på polisstationen. Valentin Karlsson vill veta mer om Eriks bakgrund och uppväxt. Johannes förtroende för Valentin ökar. Han får reda på att de två dödade pojkarna var homosexuella. Erik har en flickvän, Märit Hult. Hon är också lärare på skolan. Hon är med i vpk och RFSL som arbetar för homosexuellas rättigheter. Även Erik är medlem där.
- Johannes får träffa chefsåklagare Karl-Åke Kärnell. Han säger att om fem dagar måste han släppa Erik fri eller ansöka om häktning. Johannes får en nyckel till Eriks rum och beger sig dit. Det enda anmärkningsvärda är den oordning som råder. Hemma i Lund hade han nästan en pedantisk ordning.
- Johannes får ett nytt samtal med Erik. Erik säger att han vet vem mördaren är men vill inte ha någon hjälp. Åter igen ber han Johannes att åka hem.
- Johannes söker upp Märta Hult. Det är en mycket vacker kvinna, men inte Eriks fästman, de var bara ihop några veckor tidigare. Johannes avslöjar att hans mor begick självmord när han var liten på grund av att hans pappa hade en förbindelse med en man.
- På natten kan Johannes inte sova utan ligger och tänker på vad han fått veta under dagen. Viktigast är att koncentrera sig på de två döda pojkarna. Hallkvist hade växt upp hos sin mamma. Hartman var fosterbarn. Han minns att en av eleverna nämnt ett namn. Det var Jerker Karlstam, samma namn som polisen nämnt. Han hade begått självmord.
- Johannes besöker Hans Hartmans fosterföräldrar, Folke och Alice Hartman. Han fru är blind efter en sjukdom. Efter en stunds argumenterade märker Johannes att de båda börjar tvivla på sonen Eriks skuld.
- Inte alls lika bra går det då Johannes besöker Thomas Hallkvists mor. Dörren öppnas av en alkoholstinkande kvinna och sedan kommer en man som när han får veta att Johannes är "mördarens" far misshandlar honom och slår ner honom.
- På hotellet sitter Elg och väntar. Han kör Johannes till hotellet så att han blir sydd i läppen.
- Johannes talar om för polisen att han hört en flicka på skolan säga att Erik blev så ledsen då Jerker Karlstam tog livet av sig. Johannes får låna de dagboksanteckningar pojken lämnat efter sig. Av dessa framgår att pojken mobbats under hela sin skoltid. Han gick i åttan då han tog livet av sig. Kvällen innan hade han varit på skoldans och då hade det hänt honom en så hemsk sak att han inte kunde leva med den.
- Johannes får poliserna med sig till skolan till den klass som varit Jerker Karlstams och håller en moralpredikan. Han få emellertid inga upplysningar. Bara en flicka som sedan lägger en lapp i hans ficka med texten "Dom våldtog honom". Elg och Johannes tar reda på var flickan bor och går hem till henne. Hon heter Marja. Efter många om och men berättar hon att hon sett de båda homosexuella ungdomarna Thomas och Hans våldta Jerker Karlstam.
- När hon berättade det för sin lärare Erik hade han sagt att "jag ska ta hand om dom". Och det hade han gjort.
- Detta förklarar sedan Erik för sin far.