K Arne Blom Kortaste strået Lindqvists 1975

Bengt Loman är journalist och bokens jag. Jag blir inkallad till redaktionschefen. En cykeltävling, 10-dagars, med AB Cervells som huvudsponor, ska snart starta. Jag ska göra en reportageserie. Får med mig en fotograf Petrus Voitke.
Starten föregås av en fest. Där är
Gösta Bergson, Cervells informationschef som presenterar de olika ländernas deltagare. Tre är svenskar boende i Rom; Sven Hansson, Erik Trygge och Kurt Mård. Fred Cervell, den store chefen med fru Gun-Britt. Siv Dalkvist är Bergsons sekreterare. Anja Hjort är Cervells privatsekreterare.
Gösta är en f d skolkamrat till mig.
Sven Bolin är en knappast lyckad kriminalpolis i Malmö. Vi är vänner och och jag måste avbeställa den färjetur vi planerat nästa dag. Men ingen svarar. Jag blir kopplad till Månsson som är jourhavande. Undvikande svar.
På natten väcks jag av två poliser. Sven Bolin är död. Han har hittats död i hamnen i Helsingborg.
Första etappen av cykelloppet går från Malmö till Hässleholm. Efter partyt på Stadshotellet får jag en promenad med Anja. Vid Snapphanestatyn hittar vi en av de italienska journalisterna medvetslös med ett sår i huvudet. Rinaldo Brunero skyller på att han fallit och slagit huvudet i en sten. Nej har är VD för den restauranskedje som ägs av Trygge och Mård
Nästa etapp går via Helsingborg till Ängelholm. Vi hinner i fatt klungan strax efter målet. Trygge och Sven bildar kö. I spurten kör Trygge av vägen och faller över ett broräcke ner mot stenarna i Rönne å och omkommer.
En tidigare kollega till mig dyker upp. Det är
Jöran Bundin, en misslyckad journalist. Han stjäl mitt manus. Han har "en intelligent fru" (86)
(Denna Jöran Bundin är ju "hjälte" i en annan deckarförfattares från Lund, Jean Bolinder, 10 första böcker - från 1967 till 1976. Visst är hans fru Marianne intelligent. Men får man stjäla en annan författares person och dessutom göra honom till åtlöje?)
Brunero har åkt i förväg till Halmstad. Han vill uppsöka en sexklubb. Anja och jag träffar honom utanför. Han bjuder på en drink på sitt hotellrum. Medan han och Anha super sig fulla på Cinzano berättar han. Inför revisionen av restaurangkedjan saknades mycket pengar. Han tog sig till Sverige och sökte upp Erik Trygge i Malmö. Denne lovade betala igen förskingringen senare. Brunero avslöjade detta för Mård och fick på käften av Trygge. Trygge och Mård hade börjat bråka med varandra för ett halvår sedan. Brunero berättar också om hur han misshandlats av Gösta sedan han av misstag trampat på Gun-Britt Cervells hand när han ville studera statyn Snapphanen.
Jag får en kort intervju med Sven Hansson. Bråket mellan hans två stallkamrater började då Kurt Mård hittade Erik Trygge i sin frus säng. Dessutom blev Mårds 5-åriga dotter kidnappad och Erik ville inte hjälpa honom med pengar. Dottern hittades död.
(Även i denna bok medverkar fästningen i Varberg och Bockstensmannen)
Emil Odin från Rikskriminalen söker upp mig med anledning av Sven Bolins död. Han erinrar sig hur han varit i Lund för ett par år sedan i samband med en mordutredning då kriminalkommissarien Thorén blivit skjuten. Han antyder att Sven Bolin själv varit inblandad i den narkotikahärva han var satt att utreda.
Vi kommer till Ulricehamn med Kurhotellet som är Skandinaviens största trähus. Där finns redan poliser från Rikskrim, Don Quijote och Sancho Panza, alias kriminalkommissarie
Egon Kvist och kriminalinspektör Julius Porte. Jag berättar allt jag vet om fallet. De undrar om jag tror att jag är privatdetektiv. Men också en lokal polisman som jag känner sedan förr. Han berättar att man funnit sömnmedel i Trygges mage och i hans cykelflaskor.
Jag får en intervju med Fred Cervell. Kurt Mård är gift med hans syster.
På väg till Jönköping - "Smålands mörkaste hjärta". Och sedan Värnamo Stadshotell.
Där påträffas Kurt Mård hängd i lampkroken. Det visar sig vara mord och Fred Cervell häktas. Han släpps senare "i brist på bevis".
Jag och Anja åker med Gösta Bergson till antikauktion i Kalmar. Han ropar in dyrbara möbler, för annans räkning, säger han. En stor TIR-skyltad lastbil hämtar. Vi följer efter hans bil men tappar bort honom i Kalmar. När Anja går för köpa cigaretter blir jag misshandlad och medvetslös.
Här fortsätter Anja berättelsen:
Vart tog Bengt vägen? Jag letar länge efter honom försöker t o m efterlysa honom på den lokala polisstationen men till sist måste jag åka tillbaka till Strand Hotell i Borgholm.
Nästa dag följer jag cykeltävlingen till etappmålet i Ronneby. Egon Kvist oroar sig för Bengt startar spaning efter honom. I Simrishamn tar jag en promenad sent på kvällen.
Nu är det Egon Kvist som berättar:
Kan det handla om en smuggelhistoria som Loman ofrivilligt hamnat i?
Här fortsätter Anja berättelsen:
Hon har sett den lastbil som användes vid auktionen i Simrishamn. Hon träffar Gösta och snart är hon i samma tillstånd som Loman. Båda vaknar upp fastkedjade i lastbilen.
Petrus Voitke upptäcker av en tillfällighet lastbilen på väg till Trelleborg. Egon Kvist larmar Hamnpolisen och innan färjan lägger ut grips de Gösta och Gun-Britt.
Gösta köpte upp antikviteter för Gun-Britts pengar. De smugglades ut ur landet och såldes för flera gånger insatsen i Rom. Sven var kontaktman i Rom. Trygge kom på dem och pressade Gösta och Sven på pengar han behövde för att dölja förskingringen. Han blev farlig och måste dö. Mård såg hur Sven bytte ut flaskorna och ville ha pengar för att inte avslöja någonting.
Vid målet stoltserar Sven Hansson som silvermedaljör. Detta gör Bengt Loman rasande och jagar efter Sven som flyr på cykel. Bengt cyklar på en bil och far i gatan med en otäck duns. Läkarna ger inte mycket hopp.
till sidans topp