K Arne Blom Krigsbarn 1987

 

Hans Roth bor i ett villaområde i Hällestad. Det är en varm augustidag 1986. Han bestämmer sig för att han ska gräva ut en swimmingpool i trädgården. Han närmaste grannar Bertil och Malin Christiansson anförtror honom sin nyckel när de åker på semester. Vid ett tillfälle hade han samlag med Malin. Hans Roth målar tavlor. Några har så oanständiga motiv att han förvarar dem i ett låst rum.
- Han åker till en järnaffär i Södra Sandby för att köpa sig en korp. En liten pojke, Göran, 10 år, vill lifta med. Han vill till veterinären med Snobben, en vandrande pinne. Han kör honom hem. Pojkens mamma blir väldigt arg och skäller ut pojken. Hon kastar husdjuret i soptunnan. Hans Roth hämtar upp det och tar det med sig hem. Han tycker synd om pojken.
- Kriminalinspektör Gunnar Mellberg har flera barn, Jessica, 8, Jerker, 11, Jonas, 15 och Jesper, 17. Han har semester liksom hans fru Ann. De cyklar till det gamla stenbrottet några kilometer förbi Dalby. Det har blivit en populär badplats. Men snart blir det oväder och de måste ta sig hem abrupt helt genomvåta.
- Telefonen ringer hos Hans Roth. Det är från sjukhuset. Hans mor Verna är döende. Innan hon dör anförtror hon honom att hennes bortgångna man Robert inte är Hans far. Det är allt han får veta och det väcker mycket stora känslor. Han tar kontakt med sin moster Sigrid Ingvarsson. Hon är ogin och besvärlig men påstår till sist att hans mor haft rätt men fel. Hon är inte heller hans mor. Vem är han egentligen? Han blir så frustrerad när hon kallar hans mor för en slampa att han ger henne en kraftig örfil som tar så illa att hon dör. Han letar igenom lägenheten och tar med sig alla fotoalbum och andra handlingar som han hoppas finna någon ledtråd i.
- Sigrids dotter Beata, 33 år, hittar sin döda mor. Snart är Mellberg där liksom kriminalinspektörerna Jerker Wikdahl och Robert Lamm. De upptäcker att en massa fotoalbum och andra dokument saknas. Men detta kanske bara är någon som velat lägga ut villospår? Mellberg ber Beata berätta om hennes mor och far, läroverksadjunkten som dog i en bilolycka för 15 år sedan. I slaskpåsen ligger ett sönderrivet fotografi. Det är en bild på systrarna Verna och Sigrid.
- Gunnar Mellberg bevistar begravningen, Polisens fotograf fotograferar alla begravningsgästerna. Tre dagar senare går Mellberg igenom alla bilderna tillsammans med Beata som får identifiera dem. Där finns fem väninnor, alla i 70-årsåldern och resten är släktingar.
- Jerker Wikdahl har sina problem. Rebecka hans flickvän blev gravid och när Jerker vant sig vid det och började betrakta sig som pappa fick hon missfall. Sedan dess har inte Rebecka velat se åt honom ens. Hennes hotar med att kalla på polis om Jerker fortsätter att besvära familjen.
- Mellberg och Lamm besöker Hans Roth. Efteråt känner han att hans "cirklar rubbats" och han kan inte arbeta mer den dagen men de två poliserna tycker sig inte ha kommit ett steg närmare lösningen av mordgåtan.
- Hans Roth kör nästa dag till Lund. När Beata kommer hem från jobbet på skolan sitter han i trappan och väntar. Han talar om att det är hans fel att hennes mor är död. Han talar om vad hans mor berättat för honom och att moster Sigrid sagt att Verna inte var hans mor. Han kräver att Beata säger allt hon vet om Hans föräldrar. När hon säger att hon inget vet och att han ska gå håller han henne hårt. Hon river honom i ansiktet. Han slår henne med knuten hand mitt i ansiktet och stryper henne. Oväsendet har fått grannarna att kalla på polisen som kommer bara några minuter efter det att Hans springande lämnat huset. Polisen hittar Beatas döda kropp med ena armen avsågad.
- Hemma i villan mår Hans Roth illa då han ser armen som han sågat av för att inte polisen skulle kunna identifiera den hud från honom hon måste ha under naglarna. Han är alldeles blodig från djupa sår i ansiktet. Han gräver ett extra hål i gropen han grävt och gömmer armen och flera fotoalbum han tagit med sig.
- En person saknas på Beatas begravning. Det är Hans Roth. Mellberg tar Wikdahl med sig och kör till Hällestad. De har dokument för anhållan och husundersökning med sig. Men huset är låst och tillbommat. En låssmed tillkallas. Hela det stora huset gås igenom utan att något avgörande bevis hittas.
- Det kommer en trafikrapport som avslöjar att Roth var inblandad i en lindrig trafikolycka i Lund bara 20 minuter efter det att Sigrid Ingvarsson dött. Hans Roth hade påstått att han vid den tiden var hemma i sin ateljé i Hällestad och målade. I själva verket var han på väg från mordplatsen
- Hans Roth söker upp sin rullstolsbundne morbror Simon och hans fru Edna. Hans är mycket upprörd och kräver att få veta allt om sina föräldrar. Simon säger att det är bäst för honom att inget veta utan att acceptera att han blivit adopterad av sin mor Verna. Då Hans hotar att döda Edna berättar Simon emellertid att hans far, Ewert som är Hans morfar, övergav sin fru Signe för en annan kvinna vid sidan som hette Märta (Hans mormor) och fick ett barn, Hilma med henne. Hilma är Hans mor. När Märta dog tog Signe honom till nåders igen och Hilma blev som en tredje syster för Simon. Under kriget träffade Hilma någon sorts hemlig polis som kom på flykt från Danmark. Han blev far till Hans. Hilma dog under den svåra förlossningen. Verna adopterade Hans. Hans blir arg och menar att Simons familj dolde det faktum att hans far var nazistsympatisör för att rädda familjeäran. När han inte får veta faderns namn dödar han båda Simon och Edna.
- Malin och Bertil är tillbaka efter semestern. Malin upptäcker Hans i hans hus. Han har en stor kniv i handen och han skär sönder sina tavlor. Han hotar också henne men hon lyckas slita sig loss och rusar in i sitt eget hus och ringer polisen. Hans sätter fyr på sitt hus. Det blir en enorm brasa.
- Hemma hos Mellbergs vill Jessica att Jesper berättar om vem farfar var. Varken far eller mor, Gunnar eller Ann, vill göra det. Jesper säger att när det var krig för längesen kom en man norrifrån som arbetade som en sorts polis med många hemska saker. Han träffade en kvinna och de fick ett barn som var far Gunnar. Efter kriget visste ingen vad det blivit av farfar. En del påstod att han var en förrädare. (Gunnar Mellberg har tydligen en liknande bakgrund som Hans Roth).
- Roths bil hittas utanför det nedbrunna huset. Därför tror alla att han brunnit inne. Brandplatsundersökningen hittar emellertid inga rester alls av någon kropp.
- I november samma år hittar man på övningsfältet i Revingehed ett makabert fynd som visar sig vara en kroppsdel, en arm från Hans Roth. Troligen omkommer han på miluitärens övningsfält under höstmanövern på Revingehed som startar dagen efter branden. Polisen fastställer därför att Hans Roth är död.