K. Arne Blom Kvinnan på bussen 1980
 

Sven Lundin är i Båstad. Han skriver sin dagrapport, kodar den och överlämnar de till sina överordnade i Stockholm. Det är år 1999 och Sverige är på väg att lämna en ovanligt het sommar som följt på den strängaste vintern sedan 1979.
- Lundin hämtar uppgifter i den centrala databasen om
Maria Zenia Kanowic, född i Polen 1920. Hon arresterades 1943 av den tyska polisen och deporterades till Auschwitz. Hon har nyligen dött på Solåsen.
- Lundin sammanträder med personalen på Solåsen. Det är föreståndaren
Egon Freberg, läkaren Gardar Edén och tre av sköterskorna. Yrselepidemin tycks vara på tillbakagång. Läkaren bjuder in honom till en privat tillställning på kvällen.
- Malin Gardar är värdinna. Freberg är där liksom de tre sjuksköterskorna, Eva Palming, 29, har sin man med sig liksom Gullbritt Johannesson, 42.
Barbro Sten, 32, är ogift. Hon har en intellektuell utstrålning som hämmar Lundin.
- En knapp vecka kvar till valet. Opinionsmätningarna tyder på att regeringspartiet kommer att vinna med statsminister Malmer i spetsen. Oppositionspartierna Nationell Samling, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna liksom Kommunistpartiet sägs vara slagna på förhand.
- Detta ger regeringspartiet idén att fängsla större delen av oppositionen och skylla på att det har avslöjat långtgående planer hos oppositionspartierna på att ta makten i Sverige genom en statskupp därför att de ansåg det politiska läget att vinna obefintligt. Statsministern, den statliga informationsministern och de två kommendörerna för säkerhetspolis och krigsmakt tar tagit makten, infört undantagstillstånd och fängslat ett 40-tal av landets politiker.
- Kriminalinspektör
Katrin Lindwall vaknar tidigt. Hon är fortfarande gift med partisekreteraren i SAP, Ored Lindwall. och oroar sig fortfarande för sin bröstcancer. Av honom har hon fått veta sanningen om den s k statskuppen. Det var hans idé att skylla på oppositionen för att säkerställa partiet makt. Katrin har fått förflyttning. Kommando EEV 2229 ska få ett nationellt operationsfält.
- Säkerhetskommendanten är förbi av trötthet men klarar sig på amfetamin. Han lyssnar på ett hemligt band inspelat hos Lindwalls då Ored förklarar statskuppen. Mest oroar sig säkerhetskommendanten för vad Ored säger om en mycket partilojal polisstyrka. En sådan känner han inte till.
- Kriminalkommendören har kallat Katrin till sig.
- På kommandots tjänsterum finns de andra.
Erland Kovojac. Bengt Borghamn och Ann-Sofi Gårdsjö är sambos. Kriminalteknikerna Bruno Adolfsson och David Karlzén. Patologerna Urban S Andersson och Vanja Smiding.
-
Säkerhetskommendanten har "ljutit döden" då han motsatte sig arrestering. Tillsvidare fungerar kriminalintendent Ture Hammarlund som verkställande.
- Erland Kovojac funderar. "Slit och släng" kulturen på 60-talet ledde till att människor ringaktade föremåls värde. Detta ledde till vandalism. Och under 1970-talet till att omfatta förakt för de människor som ägde och vidare till ringaktande av människorvärdet.
- Kommando EEV 2229 anländer till Båstad. Möts av
Gustaf Brandquist som är den lokalt ansvarige polisen. Pensionärshemmet Solåsen har bränts ner. Många människor är döda. Kommandot tittar noga igenom videon från branden. Branden är helt explosionsartad och alla vattenkanoninsatser är förgäves. 21 patienter och mer än 10 personal dör. Barbro Sten drabbas ej eftersom hon var sjukledig. I källardelningen hittas 9 kroppar någorlunda bevarade. De tycks ha varit döda innan branden. Nu är kropparna på patologen i Ängelholm.
- Poliskommandot undersöker källarutrymmet. Brandteknikerna
Wolfe och Lindberg hjälper dem.
- Katrin och Erland besöker läkaren Edéns hus. Hans fru Malin och hennes syster är hemma. Maken är på läkarkongress i Hamburg. Malin vet inte var och tycks veta väldigt lite över huvud taget om Solåsen trots att hennes make jobbat där i många år.
- Katrin och Erland går till hotellet Skansen och frågar efter Sven Lundin. Han ska bo kvar men hans rum är helt tomt. Uno Kampf är biträdande portier. Italo Guardi städade rummet för fem dagar sedan. Ingen vet något. Lundin tycks ha gått upp i rök.
- Erland försöker få Barbro Sten, en av de få överlevande bland personalen, att lämna upplysningar om de nio kropparna i källaren. Hon blir illa berörd men säger sig ingenting veta. Detsamma händer när han vill prata om den försvunne Sven Lundin.
- Sven Lundin tycks vara anställd på FOA, Försvarets forskningsanstalt.
- En man har hittats död i Kattvik. Måsarna har hackat sönder hela ansiktet. Kroppen tycks ta blivit utsatt för ohygglig tortyr. Är det den gäckande Lundin?
- Man har funnit stora mängder av insektsmedel i lungorna på de nio kropparna i källaren.
- Kommandot förhör personalen från friskiftet, dvs de som inte var i tjänst då Solåsen brann ner. Greta Thomasson, sköterska, Josef Davidsson, skötare, Ullalena Pratt, sköterska, Siw Larsson. Ingen har något att säga, alla tycks ha litat på föreståndarens och läkarens förklaringar. Doktor Edén förbjöd personalen att yppa något om det som hände på Solåsen.
- Erland är övertygad om att Barbro Sten vet mycket men inte vill berätta. De måste "knäcka" henne. Det är Ann-Sofi som ska leda angreppet. De visar henne fruktanvärda bilder av liket i Kattvik som mycket riktigt var Lundin. Hon får mycket närgångna frågor om sitt sexualliv och hon blir så förnedrad och kränkt att hon utnyttjar ett toalettbesök till att ta sitt liv.
- Innan de nio döda i källaren dog gjorde de en utflykt med Bjärebygdens bussbolag. Peter Fors är representant. Bussen finns inte längre kvar. Den försvann i en explosionsartad brand. Chauffören Klas Strängberg omkom i en singelolycka för någon månad sedan. Guiden Maud Palmberg avled i september. Hittades död i sin säng en morgon. Sven Lundin kom till Båstad den 16 juli för att förbereda sin undersökning. Den 18 juli var utflykten.
- Interpol kan inte bekräfta att doktor Edén är i Hamburg. Kommandostyrkan beger sig på nytt till Edéns hus. Avlyssningen har konstaterat att hennes man ringt henne.
- Erland tar sig in i Barbro Stens lägenhet. Gör en ny undersökning. Han hittar en dator kamouflerad som en uppslagen bok. Det är en mottagare till Svensk Uppslagsbok. Han slår in ett ord på tangentbordet, Båstad, och snart har han information och bilder på skärmen. Det finns en knapp "privat supplement" för den som vill skriva in någon egen information om t ex Båstad. Tänk om Barbro använt den möjligheten för att dokumentera vad som hänt på Solåsen? Men vilket ord gömmer sig i så fall detta bakom? Erland provar: Solåsen, Lundin, Edén, FOA, yrsel etc men utan resultat. Men på "Mord" får han napp. Snart har han många papper utskrivna.
- Barbro skriver om hur stimulerande arbetet på Solåsen är och att få arbeta ihop med Garder Edén. Sven Lundin kom till Solåsen för att studera vårt arbete, dvs det var vad vi trodde. Vi litade helt på honom. Senare berättade han för henne och för Gardar att han kom från FOA och att de gamla på Solåsen valts ut som en experimentgrupp för att testa ett insektsgift. Han hade laddat utflyktsbussens friskluftsanläggning med giftet och sedan sprängt den. Han hade inte förväntat sig varken yrselanfall eller dödsfall. Han hade fått order från FOA att utplåna alla spår av det misslyckade experimentet. Det fanns inget motgift. Gardar blev arg och slog till Lundin. Lundin föll så att han skadade sig allvarligt att han avled. Vi körde ut honom i Gardars båt och lämpade liket över bord. Snart började det komma telefonsamtal som frågade efter Lundin. Oron spred sig också på Solåsen. Gardar sa till mig att stanna hemma från jobbet följande dag. Det måste ha varit han som tänt på. Han fick nyckeln till mina föräldrars sommarstuga och där gömde han sig. Jag har lovat Gardar att tiga om allt.
- Hela kommandot fick läsa materialet. Snart går en hel konvoj polisbilar mot Hovs Hallar och Gardar Edén hämtas.
- Gardar Edén förhörs. Det han säger bekräftar vad Barbro skrivit. Vidare att det kommit två män som legitimerade sig som FOA anställda. De förklarade att alla på Solåsen skulle komma att dö och att det inte fanns någon räddning. Om Gardar höll sig undan skulle de ordna allt.
- Det är dags att avrapportera till samordnaren för rikstjänsten, kommissarie Enar Gudhén. Sedan befrias kommandot från uppgiften.
- Katrin kommer hem till Erland. För en gångs skull. De tittar på TVs nyhetssändning. Man rapporterar från Solåsen. Men allting är fel. Det är Gardar Edén som tillsammans med sin medbrottsling, Barbro Sten, förgiftat de gamla. Socialdepartementens Sven Lundin kom sanningen på spåren men för sent. En stor del av äran att allt klarats upp tillfaller Katrin Lindwall och Erland Kovojac.