K Arne Blom Lyckligt lottade Norstedts 1976

Polisman Erling Richardsson, polisinspektör Max Hansson.
Bo Borg
, 29 år, arbetslös akademiker från Lund, vikarierar på en tidning, utlokaliserad till Himmelsholm. Hans kollega
Hjalmar Hall
, är alltför religiöst intresserad. Redaktionschefen Walter Åström har större passion för Rotary. Idrottsreportern Erik Asker.
Bo Borg vill skriva om sommarens alla väskryckningar men Åström tror att läsarna heller vill läsa om Missionskyrkans möten.

Tidningsbudet Elsa Asp försvinner. Många arga kunder ringer. En av dem är "Jean Bolinder" (s.23). Extrabudet Rut Forsman tar över.
Monica Hubertsson på tidningskontoret, 23, blond, lång och slank. Britt Damsjö, drygt 40, hårdsminkad och knubbig. Sture Magnusson är chef, liten och tunnhårig.
Kriminalinspektörerna
Stefan Elg, 39 år, smärt och vältränad och Valentin Karlsson, 46 år, välfärdsfet och fräknig, frågar ut de abonnenter som inte fått någon tidning. I änkefru Linnéa Nilssons lägenhet har det varit inbrott under natten.
På polisstationen finns
kriminalkommissarie Frits Stuhr. Han är moderat fullmäktigemedlem och halvbror med Walter Åström.
Stefan Elg meddelar Elsa make
Erik Asp, lastbilschaufför. Erik Asp berättar om sin familj, Elsa, 39 år, och deras två småflickor. Elg åker med hem till Asp för att få ett foto av Elsa.
- Borg lyckas med stor ansträngning få in bilden och ett reportage i tidningen. Hjalmar Hall tvingas skära ner bibelreportaget.
-
Fler poliser dyker upp: Ulf Mattiasson och Sixten Wall. De har gått igenom hela huset varifrån Elsa Asp troligen försvann.
- Bo Borg skaffar sig så mycket information han kan och skriver en artikel om den försvunna Elsa Asp.
- Fastighetschefen
Rune Rangborg ger tillstånd till en total genomsökning av det aktuella huset på Nyhem. Poliserna får hjälp av fastighetsskötare Kurt Pettersson. Men ingenstans hittar de Elsa Asp.
-
Hans Lindström bor i det aktuella huset i Nyhem. Hans son Jens tränar boxning. När han sätter in sin moped i garaget blir han misshandlad då han försöker hindra att gäng att göra inbrott i bilar.
Polismännen
Sven Roslund och Erland Törn får ta emot en anmälan från en rasande fader.
- Sture Magnusson vill skapa en grupp av grannar som ska hjälpas åt att få rätsida på Nyhem. Han vill inte kalla den "medborgargarde". Pojken Ove Bellbring råkar illa ut då han krockar ned sig cykel och repar Magnussons bil.
- "De som skrivit insändare i Dagbladet och ifrågasatt det förnuftiga i att stuva undan alkoholmissbrukare, narkomaner, arbetslös, invandrare, prostituerade, straffade, kända misshandelsmänniskor, våldtäktsmän, rånare och utslagna i ett par höghus på Nyhem" fick sina insändare i retur undertecknade chefredaktören Walter Åström. (92). Det senaste halvåret hade det börjat bli allt värre på Nyhem. Särskilt äldre kvinnor utsattes för brutala rån.
- I en badhytt på Kallbadhuset hittas en medvetslös yngling bredvid tömda vodkaflaskor och chokladkakor. Han heter Jerker Wadensjö. Hans föräldrar är religiösa. Han har smycken i fickan märkta Linnea. När han vaknar upp erkänner han att de gjort inbrott och när Elsa öppnat dörre kastade någon ett tungt askfat på henne. Sedan kastade de den döda kroppen ner i sopnedkastet. Medbrottslingarna är Rune Edwall och Henrik Malm. Son till stadsträdgårdsmästare Ernfrid Malm.
- Fastighetsskötare Pettersson skiftar sopsäckar på Nyhem och hittar liket efter Elsa Asp i ett soprum.
- Edwall och Malms bor när varandra i Nyhem. Båda pojkarna hämtas. De skyller på varandra.
- Elg får uppdraget att meddela Asp att hans hustrus döda kropp hittats.
- De som dödat Elsa Asp får inte några straff. Kriminalkommissarie Frits Stuhr ser inte heller någon vinst med att straffa dem. Ett straff skulle tvärtom kunna hindra mördarnas möjlighet att "återanpassa sig". Och egentligen dog väl Elsa Asp genom en olyckshändelse?
- Hans Lindström och Sture Magnusson har kallat till ett möte för de som bor på Nyhem. De vill ha en diskussion kring ett eventuellt "medborgargarde". Till mötet kommer också andra bland annat flera från stadens poliskår med avsikt att hindra och stävja de boendes önskan om att ta itu med misshälligheterna, våldet och inbrotten i området. Det är ju förbjudet att i Sverige att göra detta. Erik Asp är närvarande och hans inlägg är ett av dem som får mötet att upplösas. Det blir ingen bevakningsstyrka bildad.
- Polisen Ulf Mattiasson är missnöjd. Hans fru Rut är medlem i Pingstkyrkan. Hon är frälst och vill frälsa honom till ett evigt liv. Han behöver Ruth men är inte intresserad av Pingstkyrkan.
- Bo Borg ringer till Monica Hubertsson som han tidigare varit ihop med. Han vill träffa henne igen men hon ber honom gråtande att låta bli.
- Hans Lindström och hans fru Maja är på kräftfest. Där frodas otroheten. Ute i buskarna händer en hel del. Även högre kommunala tjänstemän - och kvinnor är inblandade. Maja är äldre än Hans och känner sig gammal och hon är svartsjuk. Tröst söker hon i vinflaskan. Hans tycker om att ha unga kvinnor omkring sig. Majas tonårige son Jens har länge haft Siv som flickvän. Nu är hon avvisande. Han förstår sig inte på henne.
- Hemma hos Mattiassons är inte sexlivet heller mycket att skryta med. Hans frälsta fru tar det som ett offer.
- Ulla, kurator på lassarettet lockar Maja med sig på dans på Stadshotellet en kväll då Hans är borta. De träffar två män och Ulla känner sig glad och lycklig till en början men hemma hos en av männen mår hon dåligt då han vill klä av henne. Hon flyr iväg.
- En man blir nerslagen helt oprovocerat och förs till sjukhus. Gärningsmannen är okänd.
- Bo Borg har kvällsjouren på tidningen. Han skriver om överfallet. Sedan går han hem till en kvinna. Han vet att hon är förlovad men hennes fästman är bortrest. Han får till sin förvåning stanna hos henne.
- Ett nytt överfall. Offret är en Alvar Wenström.
- Hans Lindström kommer inte hem efter arbetet. Han ska gå på julfest på hotellet med kommunen. Maja går dit på kvällen. Tittar in i smyg. Hon följer efter Hans och en kvinna när de lämnar hotellet. De går hem till henne. Hans stannar länge.
- Stora rubriker i Dagbladet. "Ung kvinna mördad i Himmelsholm. Misshandlad till döds". Hans känner igen kvinnan han träffat på "julfesten". Hon heter
Ylva Nilsson. Arbetar i en frisörsalong. Har privat bordell hemma som extraknäck. Hon har en adresskalender med telefonnummer.
- Tolv män har nu drabbats av misshandel, alla föräldrar till söner som gripits för inbrott, stölder och rån.
- Sylvia Knutsson, 23 år hör av sig till polisen. Hon var tillsammans med Ylva Nilsson på stadshotellet. Hon är rädd för han som följde med Ylva hem.
- Elg och Wall gör hembesök hos Erik Asp. Hans telefonnummer fanns i Ylvas adressbok. Han erkänner att han köpt sexuella tjänster av henne. Det var dyrt, 2000 kronor.
- Sverker Mårtensson får besök av Hans Lindström. Det var han som var Sylvia Knutssons "partner" på hotellet. Hans vill att Sverker ska vittna falskt till Hans förmån.
- Polisen slår till mot Hans Lindström. Majas första man hette Einar. Jens biologiska far är från Umeå. Jens blir misstänkt för våldet. Men han har försvunnit. Han gömmer sig i skolans gymnastiksal och därefter tar han sin tillflykt till kyrktornet.
- Ulf Mattiasson är först uppför den krångliga stegen. När han är nästan uppe går den automatiska klockringningen igång. Den går inte att stänga av. Både Mattiasson och Jens blir som vansinniga av den hemska smärtan som uppstår i öronen och de dödsstörtar nerför trappan.
- Erik Asp har blivit som en vän för Stefan Elg. När Asp därför till sist erkänner att det är han som gjort sig till ensamt medborgargarde och pryglat upp fäderna till alla de barn som begått brott så väljer Elg att blunda för brottet (!).
till sidans topp