K Arne Blom Madonna 1986

 

Första delen
Per Dunker drömmer. Han är barn på väg till frisören.
- Han tar på kostymen. Det är första maj. Torunn, hans fru ska träffa Gerd och hoppar därför över demonstrationståget. Först tar han några starköl på Centralens Pub. Sedan skitar han i tåget. Han ska snart fylla 40 år och får lust att bryta mot regler att göra det som är förbjudet.
- En strålande fin dag i början av juni går han in i en juvelerarbutik och stoppar i ett obevakat ögonblick en dyr brosch i fickan. I en väskaffär tar han en väska över axeln och går ut utan att betala. Ingenting händer. Han mår bra av spänningen.
- En annan dag köper han en leksakspistol som är mycket lik en verklig. Han väntar utanför banken tills tre minuter innan stängningsdags och rånar den sedan. Han kommer undan med nästan en halv miljon. Han kommer undan även här och bränner sedan upp pengarna.
- I juli flyttar Per och Torunn ut till skärgårdsstugan. Per känner sig instängd. Han träffar "sjöbusen" Arvid Nordman, en pensionerad f.d. kriminalkommissarie. De dricker öl och Arvid berättar om ett gäng, bröderna Lindberg, som nu slagit till igen. Misshandel och våldtäkt.
- På hösten är Per Dunker ihop med en hora på Engelbrektsgatan. Han stryper henne. Efteråt känner han bara likgiltighet.

Andra delen
Dunker är åter i Lund, en stad han lämnade för fjorton är sedan som utexaminerad ekonom. Nu är staden en tillflyktsort. Han skriver in sig på ett litet hotell på Bantorget. Han tar några öl ur minibaren.
- Poliskommissarie Halvar Aspehöjd ser ut att vara på väg att få blodstörtning. Polisman Lundqvist anlägger sin mest orakellugna min. Polisman Lindskog anlägger skägg men ser bara orakad ut. Ute i kafeterian kommer anropet. De ska till Bantorget.
- Kriminalinspektör Gunnar Mellberg får ett samtal. Det är hans granne Bengt Jansson. Han säger att en galning antastat han gravida fru Mia. En man har följt efter henne och velat fotografera henne.
- Mellberg åker hem till Gull-Marie Nordström. Han tar Robert Lamm med sig. Hon är höggradigt gravid och berättar om att en man följde efter henne.
- Mellberg har fyra barn, Jesper, Jonas, Jerker och Jessica, 16 till 7 år. Hans fru heter Ann. Mellberg pratar med Bent Jansson och hans fru Mia. Mannen förefaller ha "tillbett" Mia, som en Madonna.
- Per Dunker får ett bord långt in i matsalen. Han hör en dispyt mellan en kvinna och hennes före detta chef. Han har ett företag och har avskedat henne. Hon känner sig arbetslös och värdelös. Sedan mannen gått träffar Per henne, Gunilla Hjalmarsson i baren. De bestämmer att träffas nästa morgon på hans hotellrum.

Tredje delen
Hon kommer klockan nio och de älskar frenetiskt. Hon är 39 år och har inga barn. Hon känner sig lurad att ha satsad på karriären som aldrig blev någon karriär.
- En man står vid skulpturen av Maria på Historiska museet. Han beundrar henne.
- I Stadsparken blir en gravid kvinna, Maria Bergwall överfallen. Hon får ett knytnävsslag i ansiktet och tuppar av. Mellberg rycker ut med sina två mannar. Gärningsmannen är försvunnen.
- Mannen skräms av att inte ha kunnat behärska sig. Han ville ju inte skada henne. Han skyndar sig hem till sin antikvitetsaffär där han onanerar med hjälp av en katalog med damunderkläder.
Gull-Marie Nordström blir ånyo förhörd. Hon tycker att mannen inte var sympatisk men inte heller frånstötande. Han var mera "vädjande" än farlig. Även Mia Jansson får ett nytt besök. Mellberg och Lamm försöker få fram en spökbild av mannen som jagar gravida kvinnor.
- Per Dunker vandrar genom Lund och tänker hur det var när han var ung student och deltog i protesterna mot Vietnamkriget.
- Per Hjalmarsson har problem med sin firma. Han vill gärna ha ett kort lån från sin fru Gunilla, men hon är ju arbetslös och hennes tillgångar börjar sina. Hon ligger i badkaret och onanerar och är kåt på Per Dunker som hon ska träffa i morgon.

Fjärde delen
Klockan nio nästa dag är hon på Per Dunkers hotellrum. De älskar frenetiskt. Han klämmer henne om halsen så att hon blir rädd.
- Jerker Wikdal är osäker på om han är få väg att bli far eller inte. Rebecka som han nyss träffat har lämnat in en graviditetstest.
- Per Dunker promenerar i stan. Han ser tre a-lagare på en bänk som delar en 37:a. En med vit hårman springer efter och antastar en kvinna på cykel. Polismännen Lindskog & Lundqvist ingriper. Då kommer ett anrop om snatteri i en porslinsbutik. En äldre kvinna har stulit en porslinspjäs. De hittar henne på väg in i en antikvitetsaffär. Hon får en allvarlig uppmaning att sluta upp med att snatta annars blir det rättegång och straff. När poliserna lämnar affären är det emellertid butiksägaren som drar den djupaste sucken av lättnad.
- Jerker Wikdal har krimjouren och väcks mitt i natten. En man har hittats död av ett tidningsbud på Östra Mårtensgatan. Det tycks vara en alkoholist. Han är misshandlad till döds.

Femte delen
Den döde är Bo Lageman, kallad Kometen sedan en lovande fotbollskarriär. Nu är han 29 år och karriären för alltid slut. Han tillhör gänget kring Ejnar Jacobsson, Jörgen Hall och Torbjörn Wikner och dessa får Jörgen Wikdal som uppgift att leta upp och fråga ut. Flera tycks ha varit på fest hos Jacobsson under gårdagskvällen men Kometen var inte bjuden.
- Gunilla Hjalmarsson tar en promenad i Lund för att fylla sin arbetslösa tid. Plötsligt träffar hon på Klas Lindfors som hon känt och varit ihop med för många år sedan. Han har en reklambyrå som utvidgas och är i Lund för att söka folk. Snart har han erbjudit Gunilla att börja arbeta hos honom i Göteborg. Hon blir översvallande glad. Klas är lösningen både på hennes trista äktenskap och hennes arbetslöshet.
- Hon söker aldrig upp Per Junker utan går hem och dricker en flaska vin för att fira. På kvällen ringer Per Dunker och säger att hon aldrig kommer att kunna lämna honom. Han hotar henne.
- Mellberg får ett samtal från Ulf Samuelsson på krim i Stockholm. Han frågar efter Per Dunker. Dunker har misshandlat sin fru Torunn svårt och sedan köpt tågbiljett till Lund.

Sjätte delen
- Lindskog & Lundqvist har sett spökbilden av mannen som antastar de gravida kvinnorna och känner genast igen antikvitetshandlaren. Mellberg och Wikdal hämtar in honom. Innan dess har han angripit en ny kvinna, Maud Larsén. En man ser det hela och kan vittna om vem gärningsmannen var.
- Lamm åker till hotellet där Per Junker bor. Tyvärr lämnar han polisbilen fullt synlig utanför så Per Junker avviker direkt på väg till hotellet.

Sjunde delen
Per Junker tar sig till Gunilla Hjalmarssons lägenhet. Han gråter och vill att hon ska hjälpa honom. Han försöker våldta henne och då slår hon ner honom med en vinflaska för att försvara sig. Hon slår ihjäl honom.
Antikvitetshandlaren som antastar gravida kvinnor är Gunilla Hjalmarssons make.
På naaten upptäcker Gunilla Hjalmarsson att hon sover bakom galler.