K Arne Blom Med andra ögon 1981

 

Det första försvinnandet (13-63)
Polisman Torgny Swärd får ett anrop från en vettskrämd pojke, Jerry Molander, om att han och hans kamrat Bengt Landström sett ett utomjordiskt lysande klot. Medan Jerry gått för att hämta kameran försvann hans kamrat. Svärd låter ordningspoliserna Gunilla Wahle och Sven Roslund åka ut till sommarstugan där Jerry väntar. Swärd kallar också in Valentin Karlsson som har krimjouren hemma.
- Poliserna får en oklar berättelse från den svårt chockade Jerry Molander som snart hämtas med ambulans till psyket. De får veta att Jerry och Bengt hållit på att packa sin bil för att åka till Öland när det hänt. De skulle sedan hämta de två flickorna Maud Andersson och Anna-Greta Öhrn.
- På söndagskvällen har Karlsson kallat in sina kolleger Stefan Elg och Sixten Wall. Kriminalkommissarien Frits Stuhr är på semester i Båstadstrakten. De sammanfattar vad som hänt under dagen. Det enda de vet är vad Jerry berättat och det sätter de inte mycken tilltro till. Pojkarnas föräldrar är på semester utomlands. - Inte förrän på onsdagen får de kontakt med föräldrarna. De är på väg hem.
- Asta Landström och Björn Landström är ute i sommarstugan. Det knackar på dörren tidigt på morgonen. Det är Bengt! Bengt säger att han gått in för att se vart Jerry tagit vägen och så är hans föräldrar i stugan. En vecka tycks ha försvunnit för honom. Detta får ingen förklaring.

Det andra försvinnandet (67-118)
Gunnar Kroon och Anita Liljenquist diskuterar politik. Den ene är kommunist och den andra är kristen. Gunnar blir så arg att han är nära att krevera. Anita går därifrån. Britt Torsson dansar med Gunnar. Sedan går han sin väg. De är alla med i en grupp ungdomar som firar minnet av sin studentexamen för tre år sedan. De är åtta totalt. De tar två taxi hem. Anita åker tillsammans med Britt, Marie-Louise Dahl och Ulrika Edlind. Anita är den som går av först. I den andra åker Stig Larsson, Ulf Ramebrant, Gunilla Karsson och Eva-Marie Schiller.
- Nästa dag kommer inte Anita till jobbet på sjukhuset som vanligt. Sonja och Elisabet är oroliga. Ingen svarar på telefonen. Elisabet ringer polisen och får prata med Stefan Elg. Han tar Valentin med sig och åker hem till Anitas lägenhet. (Här pratas det om att i samma hus bodde Bo Borg har spelat en viktig roll i hela Himmelsholmserien som redaktör på Dagbladet. Nu har han lämnat "deckararenan"). Hon öppnar inte. En granne ordnar en nyckel via fastighetsskötaren och de kommer in. Där finns ingen människa alls i den mycket prydliga lägenheten.
- De tar reda på hennes föräldrar pastor Evert Liljenquist och hans fru Clara. Hon har en bror Ernfrid. Hon har haft en pojkvän, Kjell Larsson, en popmusiker. De får reda på att hon varit på en fest och vilka som deltagit i denna.
- Snart sitter alla festdeltagarna samlade i Elgs arbetsrum. De flesta är irriterade över att vara där, Gunnar Kroon mest. Ingenting viktigt kommer fram förutom att Gunnar lämnar rummet och säger sig aldrig mer vilja deltaga i fler skoljubileum.
- Poliserna fortsätter att fråga ut taxichauffören, föräldrarna, arbetskamraterna och f d fästmannen Kjell Larsson.

Det tredje försvinnandet (121- 161)
- Ibland har polisen fest. Så är det en måndag på hösten 1980. Den avhålls på en avlägset belägen friluftsanläggning. Det dricks en hel del dock inte av Sixten Wall som inte är på festhumör. Då larmar vakthavande. Uttryckning med stor styrka krävs. De mest berusade lämnas kvar. Övriga far in till staden sedan de köpt massor av Läkerol på vägen.
- Anton Lönnberg berättar att hans fru, Lina Nevin gått ut med hunden. Det brukar ta en kvart. När hon inte var åter efter två timmar blev han orolig och sökte efter henne. Han tror sig ha sett hennes ansikte i "Hemsökta Huset", ett stort gammalt hus känt för spökerier och andra hemskheter. Elg och Wall som nu fått förstärkning av ordningspolis Holger Haraldsson från grannstaden som vet allt om "Hemsökta Huset" går in i huset. I källaren hittar de en madrass och använda kondomer.
Inga spår där efter Lina Nevin och inte heller ger draggning några ledtrådar eller genomsökning av området med en hundpatrull. Hunden kommer tillbaka efter en stund. Anton och Lina är 25 resp. 20 år. De är förlovade och driver en butik för konsthantverk tillsammans.
- Kommissarie Frits Stuhr är tillbaka från semestern. Stockholm kräver att de brådskande tar itu med en misstänkt ekonomisk brottsling, Valfrid Pålsson.

Den misshandlade kvinnan (169-188)
Någon vecka sedan misshandlas Gun Jönsson i Stadsparken nära Folkets Hus. Poliserna Gunilla Wahle, Sven Roslund, Erland Törn och Ulf Johansson hittar henne. Hon är inte våldtagen och skadorna är inte livshotande. Hon säger att gärningsmannen hade mask för ansiktet, en "Chewbacca-mask" som i Starwars. Hon är sekreterare inom kommunförvaltningen. Nästa dag vill hon inte alls prata om överfallet och vägrar att släppa in polismännen i sin lägenhet.
Polisen tar in de båda pojkarna Jerry och Bengt för förhör om vad de haft för sig vid tidpunkten för överfallet men det ger ingenting.

Det fjärde försvinnandet (195-221)
Den 21 november försvann Lisa Eriksson den första gången hon var ute och dansade. Hon blev bara 16 år. Nu är polisen övertygad om att det finns ett samband mellan vad som hänt de fyra kvinnorna Valentin Karlsson gör en skiss (s 202) som tydligt visar att allt kretsar kring "Hemsökta Huset".
De funderar på att lägga ut en fälla. Den kvinnliga polisen Gunilla Wahle ska agera lockbete.
Valentin och Sixten bestämmer sig för att en sista gång gå igenom hela "Hemsökta Huset". De går ner i källaren och ser nya avtryck efter skor och nya kondomer. De skickar dit teknikerna på nytt fast det är lördag. Dessa ser att jorden är annorlunda i källarens tre hörn. De gräver och snart har de hittat tre kistor. I dem finns liken efter Anita Liljenquist, Lina Nevin och Lisa Eriksson. Teknikerna hittar massor av spår.

Fällan (229-279)
Nu startar Operation Personundersökning. Alla män boende i området undersöks närgånget. Gärningsmannen antas var storväxt med kolsvart hår och långa fingernaglar och ha en klackring på höger ringfinger. Dessutom är han vänsterhänt. Många tips kommer också in till polisen. Människorna i Himmelsholm blir allt räddare ju längre tiden går innan polisen fångar gärningsmannen. Tidningarna börjar ifrågasätta polisen effektivitet.
En kvinna som arbetar som kassörska i ICA-Hallen ringer till polisen. En man står ofta och stirrar på henne när hon arbetar. Hon heter Elisabeth Schladzjic, född Jarnebratt. Polisen spanar och griper honom dramatiskt. Han heter Rune Wallander. Han är nygift men blir ständigt förälskad i vackra kvinnor som Elisabeth. Han kan bara inte låta bli. De besöker hans fru Maria för att få hans alibin bekräftade. Hon blir förtvivlad men hennes beskrivningar rentvår maken helt från misstankar att han skulle vara en massmördare.
- Gudrun Nilsson ringer och anger sin man Martin Nilsson som börjat bete sig underligt. Han har blivit krävande sexuellt.
- Gunilla Wahle går sina rundor men ställer in dem sedan hon anmäls för att vara prostituerad. Anmälaren går till tidningen som skickar ut den unge polisreportern Orvar Ivarsson. Han avslöjar sedan polisens försök med lockbetet och så är den möjligheten bränd.

Väntan (287-290)
Jul- och nyårhelgen kommer emellan.

Gärningsmannen (293-310)
En psykologiserad beskrivning av en ensamboende man. Hans fru har lämnat honom. Nu är han ett vilddjur i alla andras ögon. Han far spelade en stor roll för honom när han var liten och gör det fortfarande nu efter sin död. Som tonåring kom hans far på honom med att onanera och den skam han då kände var så stor att den fortfarande hindrar honom från att ha normala förbindelser med kvinnor. Han såg aldrig sina föräldrar nakna. Även inför sin mor känner han skam och skuld.
Han skriver ett papper till polisen där han ber dem fånga honom innan han begår fler brott. Han river emellertid sönder papperet.

Fallet (313-321)
Irene Gustafsson blir det sista offret. När hon promenerar hem från Folkets Hus dansen på nyårsafton blir hon indragen i "Hemsökta Huset". Hon jagas runt länge av gärningsmannen sedan ser ett vittne hur hon faller eller knuffas ut från ett fönster. Hon omkommer i fallet.

Återvändsgränden (325-343)
Polisutredningen tar inte ett steg framåt under flera månader. Kommissarie Frits Stuhr tvingas erkänna detta vid ett Rotarymöte den siste mars.

Gärningsmannen (347-363)
En man med ljusrött hår kommer in på polisstationen. Han vill prata om morden. Han skriver en artikel säger han och vill ha information om gärningsmannen. Efter en lång stund erkänner att det är han som är massmördaren. Han säger att han vill ta sitt straff och få förlåtelse och förståelse.

Försvinnandet (367-368)
Gärningsmannen sitter på rättspsykiatriska kliniken i Jönköping. Plötsligt segnar han ner i den inhägnade parken. Han förs akut till sjukhuset. Där får han en remiss till röntgen. Polismannen som är med honom låter honom ta hissen i förväg. Mannen kommer emellertid aldrig fram till röntgen. I stället kommer en annan äldre person dit med gärningsmannens remiss. Denne har fått ett epileptiskt anfall och har ingen aning om hur förväxlingen har gått till.
Gärningsmannen återfinns aldrig. På kvällen som följer brinner Hemsökta Huset ner till grunden.
(Jag tror att han bränner sig själv inne där).