K Arne Blom Någon är skyldig AWE/Gebers 1976 (1972) 268 sid

Martin Holmberg börjar jobba efter en lång semester. Hans fru Kerstin. Hon är med barn. Kommissarie Bengt Thorén. Bor på Mårtens Fälad. Hans fru Sonja är hemmafru. Seved Olofsson. Hans fru Boel som hämtar honom från Dalby.
Flera missnöjda beställare av uppslagsverk, Ugglans lexikon, hos förlaget Skandinavia hör av sig. De utlovade böckerna har inte kommit. Förlaget känner inte igen beskrivningen av försäljaren.
Centralvakten larmar. Ett lik har hittats i ett studenthus. Husförmannen
Svenningsson tar kontakt. Även Lindwall och Beckman kallas in. Rättsläkaren Fritze. Henrik Almqvist är mördad. Skuren med en avslagen flaskhals. Det är hans rumsgranne Elisabeth Nilsson som hittat honom. Per Svenningsson är hennes älskare. Två personer brukar besöka Almqvist, en liten med blazer och jeans, en längre med pipskägg och glasögon. I Almqvist rum hittas hundratals med broschyrer för Ugglans lexikon.
Holmberg och Olofsson får i uppdrag att knacka dörr och fråga ut alla studenterna. På ett ställe firas en lyckad tentamen. Flickorna lockar de både poliserna att delta i ett sent nattligt vinsupande.
Nästa dag är de trötta och bakfulla. Även Bengt Thorén är trött. Kvällen innan tillbringade han hos
Solveig Florén. Han träffade henne regelbundet även om de inte legat med varandra sedan första gången.
Brevet från förlag Skandinavia har kommit. Inte ett enda namn på beställningslistan överensstämmer med de som ringt och klagat på sen leverans.
Thorén kontaktar institutionen för litteraturvetenskap, där Almqvist studerat. Träffar docenten Beijer. Får namnen
Georg Andersson och Staffan Lang på Almqvists vänner. Och adresserna i Lund. Andersson är utflugen. Grannen berättar att beställt en tågbiljett till Stockholm på tisdagskvällen, samma natt som Almqvist mördades. Sedan kom Lang för att hälsa på honom. Denne är också försvunnen. I föräldrahemmet i Kristianstad vet man ingenting.
Gänget Frey; dvs
Frey, Venström och Bolin; nedsupna och slagskämpar får övernatta i förvaringsceller.
Georg Andersson är i Stockholm. Flanerar inför kvällens möte med Olle. Känner sig skuggad av en person i grön kavaj.
Olofssons träffar Skandinavias Skåneförsäljare
Palmlund. Han har blivit av en med låda reklamfolders i Lund.
Månsson på Malmöpolisen hör av sig. Liknande falska försäljningar har också rapporterats i Malmö. Och i andra skånska städer.
Stockholmskrim ringer om att de funnit Georg Andersson död i Stockholm. Innebränd på sitt rum som han lånat av en kamrat
Nordin som rest till England.
Det är kommissarien Nilsson (men inte O. P. Nilsson som Thorén skämtsamt frågar!) utan
Gustav Nilsson. Nu är Lang också försvunnen.
Holmberg åker till Stockholm för att titta på fallet Andersson. Han möts av Gustav Nilsson själv. De åker till den lägenhet där Andersson dött. Polisen som hittat honom, en "relativt korpulent och kraftig man i trettiofemårsåldern" heter
Jean Bolinder. Man hör att han kommer från Östergötland. Detta passar ju utmärkt på Bloms samtida deckarkollega Jean Bolinder och detta inslag är det första humoristiska i hans bok.
Forsell på Kristianstadskrim tar kontakt och påminner om att Langs föräldrar har en sommarstuga vid Finjasjön. De tre lundapoliserna åker dit, bara för finna att han varit där men är utflugen nu. Han tycks ha tagit sig till Lund igen. Kanske han är hos
Ylva Tilander en flickbekant till Lang. Hon hänvisar vidare till Rolf Hulthén osv. Men inget napp. Någon kommer på att Lang alltid går på AF varje måndag kväll för att lyssna på bandet ATLE spela jazz. Och där sitter Lang trött och lyssnar. Han grips utan motstånd.
till sidans topp