K Arne Blom Någon borde sörja VårBok 1985 (1971)

Det börjar med polisen i Lund. Natten till julafton 1969 hittas en man död på gatan. Troligen är han påkörd. En metallring från fordonet hittas. Den andre ledtråden är offrets fickkalender som dock inte avslöjar offrets namn. Boels namn nämns.
Polismästaren i Lund. Kriminalkommissarie
Bengt Thorén, 49, kriminalassistenterna Seved Olofsson och Martin Holmberg tar sig an fallet.

Till sist får de napp på en bilverkstad på Bulltoftavägen i Malmö. En ljusblå Amazon med saknat glas och metallring på vänster strålkastare. Holmberg åker dit och får så småningom kontakt med fil. lic.
Gunnar Palmér, som bjuder på kaffe och wienerbröd i sin lägenhet. Han erkänner villigt hur en mörk figur plötsligt dykt upp framför bilen. Hur han chockats och bara kört därifrån. Han mår mycket bättre nu sedan han fått erkänna sitt brott. Han bor ensam sedan fem år då hans fru dog i barnsäng och borde ha tillbringat julen med sin gamla mor.
Thorén kämpar med universitetsbyråkratin för att få fram personuppgifter på den döde. Han träffar en kvinnlig lärare som kan ha uppgifter att lämna. Hon möter honom halvklädd och visar brösten. Fil lic
Solveig Florén. Därefter docenten Persson. Som via skrivningsresultat erinrar sig Bo Westin. Adressen kan han också stå till tjänst med. Grönegatan.
Thorén och Olofsson tar sig dit. Träffar fru
Fallander, värdinnan. Hon väcker Thoréns avsky vilket han inte försöker dölja. Han är så brutal att Olofsson finner anledning att påtala detta.
På väg hem på natten träffar Thorén Solveig Florén. Hon bjuder hem honom och bjuder ut sig. Kommissarien ligger med henne medan hans fru väntar hemma.
(
Efter sidan 108 försvinner det sidor. I stället för sidorna 109-124, återkommer sidorna 93-108. Det blir därför en lucka i berättelsen).
En polis har tillkommit:
Kurt Lindwall.
Osborn Beckman, tekniska roteln. Kvinnan som hette Boel är mördad, strypt någon vecka efter Westins död.
Båda Westins föräldrar är döda. Omkomna i en trafikolycka.
Två nakenkort på Boel hittas. Och en sparbanksbok med regelbundna insättningar på 47000. Och en telefonbok med många nummer. Ett nummer går till en porrklubb på Celsiusgatan i Malmö. Där träffar de Pedersen och flera poseringsflickor. Boel var en av hans bästa på att suga.

En stor affär görs av mötet med Boel Anderssons föräldrar. De är pingstvänner och lever för Gud precis som sin dotter, tror de. Deras bild av henne är en helt annan än den poliserna skaffat sig. Att hon poserat för porrbilder, att hon var gravid och att hon haft mycket pengar.
Snaran dras åt alltmer kring Gunnar Palmér. Hans grannar har sett honom komma hem med en kvinna som de tror kan vara Boel. Själv har Palmér på Holmbergs inrådan åkt till sin mor i Eksjö. Polisen hittar samband mellan Palmér, Boel och Westin.
Samtidigt kämpar Kurt Lidwall med ett annat fall. Den för en våldtäkt misstänkte
Kaj Fransson försvann då han skulle hämtas för förhör.
Thorén hämtas vid stationen då han kommer tillbaka till Lund. Han tas genast till ett pressande förhör. Nu ska mördaren fås att erkänna. Thorén avslöjar systematisk alla lögnar som Palmér försökt gömma sig bakom. Han går in på intima och förnedrande detaljer i Palmérs förhållande till Boel. När de närmar sig ett erkännande kallas Holmberg och Thorén iväg för att hjälpa till med inringningen av en våldtäktsman i Stadsparken. Det är den efterlyste Fransson. Han avslöjar sig att han också dödat Boel. Kaj Fransson, 24 år, teknolog med nervösa besvär. Han våldtog Boel och ströp henne i besvikelsen över att upptäcka att hon tog betalt för sina tjänster.


Kommentarer:
Svordomarna är legio "Hur fan ska jag kunna veta det?" Däremot finns det ingen humor alls. Och ingen spänning alls. Däremot är de moraliska pekpinnarna legio.
Thorén röker pipa. Och dricker för mycket kaffe.
Holmberg har varit polis i Stockholm. Arbetsslav. Gift med Kerstin, skolkuratorn.Tidigare var han gift med Sylvia, frigid. Han röker alldeles för mycket.
En detaljerad samlagsscen 57-58 när Holmberg ligger med Kerstin. Måste vara nytt för svenska deckare. Jämför t ex med Bolinder och Berthelius som startade ungefär samtidigt och även med Baldersson lite senare. Otänkbart med beskrivningar av samlag.
Thorén har det inte lika bra med familjelivet. Särskilt sedan den 20-årige sonen flyttat hemifrån. Sonja och han är inte överens om mycket. Olofsson fru heter Boel. De bor halvägs ut mot Dalby.
Det handlar mer om att beskriva relationer mellan människor än om att skapa en spännande intrig. Men Blom första bok kom väl till i en politiskt läglig situation. Böcker som hade den rätta sociala inriktningen belönades mer än böcker med en spännande, välspunnen intrig.

 


till sidans topp