K Arne Blom Någon slog tillbaka Norstedts 1973

Nu är det dags igen. Mord i Lund. Det kända polisgänget får åter en nöt att knäcka. Nu handlar det om mord i societeten. Tidningarna jagar efter stoff och resultat.
Direktören
Erik Frohm skjuts ihjäl i dörren till sitt hus. Skjuten i hjärtat. Han ägde en reklamfirma.
Hans fru
Anna, sonen Kurt Roger och dennes fästmö Birgitta Carlsson.

Det är 1 maj 1972.
Poliskonstaplarna
Martinsson och Rosén är med. Nu också Fransson. Och 1:e kriminalassistent Lars Westerberg, från allmänna utredningsroteln.
På sidorna 18-20 presenteras de 5 huvudpersonerna, alla poliser:
Bengt Thorén, kommissarie, Seved Olofsson, kriminalinspektör, våldsroteln, Martin Holmberg, 1:e kriminalassistent, våldsroteln, Osborn Beckman, kriminalinspektör, tekniska roteln, Kurt Lindwall, kriminalassistent, tekniska roteln. Rättsläkaren Fritze.
Thorén gör hembesök hos änkan. Han känner sig bortkommen. Det rika livet är han inte hemmastadd i. Varken Anna eller Kurt Roger är särskilt meddelsamma.
Ringer på i de förnäma grannhusen. En
fru Nordlund har en bil stå parkerad utan för Frohms hus flera dagar. En mörk Volvo PV.
På Frohms Propaganda AB råder en "fullkomlig förlamning och dold förstämning".
Inga Jönsson var Frohms privatsekreterare. Tecknaren Lars-Erik Linder. Bertil Lindau, fotografen på firman. Barbro Gustafsson. Alla är chockade anställda.
Det var en plastkula som dödade Frohm, alltså s k lösammuntion.
Nytt larmet går. Nu är det Bengt Thorén som är skjuten. Sköts i bakhuvudet när han var ute med hunden. En mörk PV hade setts utanför huset.
Även här handlar det om en plastkula som satt sig på en farligt ställe i hjärnan. Thorén överlever, men hur länge?
Riksmordkommissionen kallas in.
Emil Odin anländer från Stockholm. Han är rödhårig och har mustach, liten till växten, bär rutig kavaj (en sorts Vesper Johnson?). De tror inte han är klok.
Men han visar sig ha god intuition som direkt går på frågan om huruvida Thorén har en älskarinna. Snart uppdagar sig den 35-åriga
Solveig Florén, som Thorén haft ett förhållande med. När hon besöker sjukbädden kommer Thoréns fru Sonja. Men det slutar lyckligt demellan. De förstår att de behöver varandra i denna gemensamma svåra stund. Förhöret av Sonja leder fram till att Thorén berättat om hur Frohm bett honom kontrollera några personer som sökt ett känsligt jobb på reklamfirman.
Nästa morgon söks Inga Jönsson. Hon kommer inte till arbetet och svarar inte på telefon. Grannarna vet att hon grälat med sin yngre pojkvän och själv ligger hon döende i lägenheten med ansiktet i en blodig massa.
Polisen tror att mördaren kan finnas bland de som sökt jobb som "policyman" på Frohms reklambyrå. Ställföreträdande chefen
Lars Bengtsson tar fram materialet.
Emil Odin insjuknar i blindtarmsinflammation.
En av de sökande är
Erik Söderström, med en obrukbar arm sedan en mopedolycka. Han var hos sina föräldrar i Skövde när morden ägde rum. Han klagar på studenters dåliga ekonomi och dåliga framtidsutsikter. Hans fästmö har tvingats deltaga i porrfilmer för att överleva.
Roland Öhrn, en annan av de sökande, flyr när de söker honom. Rikslarm går ut.
Han grips när han återkommer hem. Han skadas när polisen drar honom ner för trapporna. Allt är ett misstag från polisens sida. Öhrn flydde därför att han trodde att hans kamrat trots löfte om motsatsen anmält att Öhrn stulit 200 kronor från honom. Öhrn har bra alibi och det värsta av allt: Hans far är kriminalinspektör i Kalmar (polisernas rädsla inför att av detta skäl bli anmälda för den brutala behandlingen av Öhrn vid gripandet är ett av de få komiska inslagen i boken).
Inga Jönsson avlider av de allvarliga skador hon ådragit sig under misshandeln. Strax efter tränger en man in på sjukhuset till henne. När en läkare försöker hindra hans flykt slås han ner och mannen stoppas först av en påpassligt kastad blomvas från en sjuksköterska. Det är
Bengt Svensson, den unge mannen som iakttagits träffa Inga Jönsson. Han sökte jobbet som policyman, ville förbättra sina chanser genom att charma Inga Jönsson. Hon lät sig charmas men av helt (sexuella) egoistiska motiv. När han insåg att det snarare var hon som utnyttjat honom blev han rasande och misshandlade henne till döds.
Detta spåret är därmed dödfött. Nästa man på jobbsökarlistan är
Stefan Ström, också han fil.kand. Han är inte hemma i sin bostad i nationshuset på Kastanjegatan. Hans fru heter Brita Ström, de har flyttat i sär. Stefan Ström är en person som deltagit i husockupationer, slagits med polisen under demonstrationer, kastat ägg på den amerikanske ambassadören i Malmö. SÄPO hittar plötsligt mycket material på honom sedan man upptäckt att det finns arkiverat under "Sixten Svärd"!
I hans rum finns lös ammunition lik den som nästan dödat två personer.
Samma kväll som Thorén blev skjuten inträffade en stor trafikolycka utanför Lund. Stefan Ström ligger svårt skadad på sjukhuset sedan han försökt göra självmord efter morden genom att köra ihjäl sig. När Holmberg och Brita Ström kommer dit har Stefan just gjort självmord. Han har lämnat ett brev efter sig i vilken han förklarar sitt handlande. Frohm hade skällt ut honom och gjort klart för honom att "vänsterpatrask" anställde han aldrig. Han nämnde också att han fått uppgifter om Ström från
till sidans topp