K. Arne Blom Nödvändigt ont 1980
 

- En kvinna väntar i rättssalen på sin dom för mordet på Nils Otto Teodorsson född 1943 och död 1980.
- Nils går på porrbiograf. Han avvisar en prostituerad som vill sälja sina tjänster åt honom.
-
Margareta Alm, 34 år, arbetar på familjeredaktionen på Dagbladets huvudredaktion. En kvinna vill anmäla att hennes man Gunnar Rehn inte vill att hon skriver om hans 50-årsdag.
- Nils går till Ragnarssons frisersalong. I väntan på sin tur läser han Se och FIB-aktuellt. Ett kommunlråd och ortens skrothandlare diskuterar. Elg har just blivit färdigklippt. Elg tycker att gärningsmännen ofta skyddas mer än offren i tidningen.
- I häktet försöker kvinnan förgäves känna ånger för det brott hon begått. Alla frågar varför hon dödade honom. Själv tycker hon att anledningen är uppenbar och självklar och vill inte prata om motivet.
- På redaktionen finns sportjournalisten Gunnar och allmänreportern Erland. Erland har varit på Blodbadarordens möte. Det är Borg på lokalredaktionen i Himmelsholm som kommit på idén. Bara för skåningar.
Där finns featureavdelningens chef i sällskap med Mats Höögfors, anställd på nepotistiska grunder.
- Nils har fridag och vet inte vad han ska ta sig för. Han behöver en kvinna känner han. På kvällen ringer
Mårten Blomkvist. Han är också ensam och undrar om de två ska göra något tillsammans. Men Nils vill inte.
- Margareta värmer upp inför dansen tillsammans med Gloria Svensson. Gloria måste ha glasögon och peruk eftersom någon kund annars kan känna igen henne. Gloria är hora.
- Polismän och rättspsykologer kan inte acceptera att hon helt enkelt erkänner att hon mördat Nils. De vill att hon ska berätta allt om bakgrunden och våldtäkten.
- Margareta och Gloria äter på restaurangen på Nya Folkets Hus. Musiken blir snart öronbedövande och dansen kommer igång. Nils är också där. Han brädas av en yngre tjej. Kvinnor i hans egen ålder dansar han med men de är där med sina män. Han går sin väg men stannar utanför hotellet.
- Gloria tar taxi hem, Margareta vill promenera. Snart antastas hon av två män som blir allt våldsammare. Då ingriper Nils. Det blir slagsmål och alla får sina blessyrer kanske mest en av männen som Nils sparkar i skrevet. Margareta som hämtat sig hjälper honom hem till sig.
- En onsdagsförmiddag nitton minuter över tio kommer tre polisbilar för att hämta henne, mörderskan.
Kriminalinspektör Elg har befälet. Gunilla Wahle hjälper till. Och Sixten Wall. Nu får grannarna någonting att prata om.
- Margareta ber Nils som är hennes f d man att följa med in. Hon känner av chocken och lägger sig en stund medan han kokar kaffe. Margareta har bara trosor och morgonrock på sig. Nils kan inte styra sin kåthet utan tvingar sig till ett samlag med henne för att få utlösning. Nils har påverkats av de porrfilmer han sett och de tidningar, Lektyr och Fib-Aktuellt han läst. Margareta chockas och äcklas över att ha blivit våldtagen. Hon försöker spy och duschar sedan hett och länge.
- Margareta tar en taxi till polisstationen för att anmäla våldtäkten. Två polismän frågar ut henne. En av dem är
Hilding Davidsson. Han verkar betänksam när han får reda på att Margareta släppt in gärningsmannen frivilligt, klätt av sig och att det hennes f d man. Hon säger sig inte ha gjort allvarligt motstånd och hennes väninna är Gloria Svensson, en för polisen känd prostituerad. Mer respekt för henne får de då hon presenterar sig som journalist.
- Under läkarundersökningen känner hon sig väldigt spänd och utlämnad.
- Ny utfrågning, nu av Stefan Elg. Han vill veta allt om vad som hänt och om äktenskapet och skilsmässan.
- Nils ringer hem till henne. Vill att allt ska vara bra mellan dem. Hon slänger på luren.
- Elg och Wall åker hem till Nils. Bandar förhöret med den misstänkte våldtäktsmannen. Nils blir förvånad och erkänner misshandeln av de två män som försökt våldta Margareta. Han förstår däremot inte hur Margareta kan anklaga honom för våldtäkt och berättar en helt annan version av vad som hänt i lägenheten. Hans historia låter trovärdig och något erkännande blir det inte tal om.
- Margareta tänker på hur Nils och hon känt varandra sedan skoltiden och haft det mycket bra tillsammans och under de första åren av äktenskapet. De fick inga barn och snart blev sexlivet en plåga.
- Horan Gloria övertygar henne emellertid om att alla män är som djur, de tänker bara på att våldta kvinnor. Gloria hatar män.
- Kvinnan planerar sitt mord på Nils. Hon låtsas träffa honom på hotellrestaurangen på nyårsafton. Hon charmar och hetsar honom så att han bjuder hem henne till sig. De klär av sig båda. Sedan går hon ut i köket och hämtar den stora förskäraren. Hon sticker honom hastigt innan han hinner reagera flera gånger i magen och i halsen. Innan han är död går hon därifrån.
- Den 19 december får Margareta ett brev. Det är från åklagarmyndigheten. Hon blir mycket upprörd då hon förstår att det inte blir något åtal p g a bristande bevisning.
- Två dagar senare kommer Nils hem till Margareta. Tvingar sig in hos henne. Han vill att hon ska förklara för honom hur hon kunde anmäla honom för våldtäkt. Han vill att de två gör ett nytt försök att leva tillsammans. Hon kallar honom ett perverst äckel och så slår han henne. Sedan försöker han ligga med henne men får inte tillräckligt stånd.
- Den 27 december kommer Gloria Svensson hem efter semesterveckor på Kanarieöarna. Hon hittar ett avskedsbrev från Margareta som besått självmord. Gloria bestämmer sig för att avrätta Nils Teodorsson.