K Arne Blom Övertaget 1985

 

Flera unga kvinnor har utsatts för våldtäktsförsök eller våldtäkt, en av dem, Maj Lind ströps till döds. Detta händer en sommar i Lund och kriminalinspektören Gunnar Mellberg vet inte vad han ska ta sig till. Dessutom ifrågasätter han alltmer vad han håller på med i sitt yrke särskilt sedan det som hände förra året (se Ändamålet). Hans kolleger kriminalinspektörerna Jerker Wikdal, en smula omogen och den eftertänksamme Robert Lamm gör sitt bästa för att hjälpa honom.
- Ett brev kommer till den nästan semesterstängda tidningsredaktionen där Margareta Turell tillfälligt har högsta ansvaret. Hon får ett märkvärdigt handskrivet brev där en anonym person skriver att dottern har försvunnit. Det står om en otäck olycka och en smäll utanför.
- Andrea Lugander är plötsligt medveten om att klä av sig för öppen ridå. En man på trottoaren utanför stirrar på henne. Hon ringer polisen men då den kommer är han borta.
- På polisstationen diskuteras de nio kvinnoöverfallen som börjat den 25 april då den 27-åriga Katrin Mölling blivit överfallen i Sankt Jörgens Park på öster. Det senaste fallet var Maj Lind som hittats strypt den 6 juni. Poliserna känner sig alltmer maktlösa inför att hitta kvinnoskändaren.
- Mellberg och Wikdal åker till Andrea Lugander. Hon verkar vara rädd för dem. Hennes lägenhet är som ett museum över en drömvärld. De ber henne berätta vad som hänt. Hon har svårt för att ge en exakt beskrivning av hans utseende eller på vilket sätt han verkade hotfull.
- När poliserna gått drar Andrea Lugander en djup suck och ler ett inåtvänt leende som övergår i ett hysteriskt skratt. (Troligen fantiserar hon bara om mannen).
- Christian Hammar vaknar men känner inte för att fortsätta med avhandlingsarbetet om den danska reformationen 1536 som haft en sådan betydelse för Lund som Nordens andliga och kulturella centrum. Han vill hellre skriva om Gustaf Horns skånska fälttåg 1643-45 men vet hur farligt det är att gå emot strömmen även inom den akademiska världen. Han tänker ibland på sin fd fru Monica, som mördats under omständigheter som fått polisen att för en tid misstänka honom (Återresan).
- Margareta Turell ringer på. Hon vill prata om ett brev hon fått. Hon gillar inte sjabbigheten i lägenheten och inte heller det tillstånd Christian befinner sig i sedan hans frus död. Hon visar honom brevet. Han är inte särskilt intresserad och då kallar hon honom en "destruktiv människa".
- Christian kan inte lämna tanken på mannen vars dotter försvunnit. I tidningsarkivet ser han att det hänt en olycka med en ung flicka på Dag Hammarskjölds väg. Där måste tydligen mannen bo.
- En ung kvinna har tagit sig in i en villa för att ha en tillflyktsort. Hon sitter i mörkret eftersom hon inte vågar tända. Plötsligt hör hon nyckeln i ytterdörren vridas om. Hon tar en promenadkäpp med en massiv krycka och gör sig beredd. När en man kommer in slår hon honom flera gånger i huvudet. Hon grips inte av panik eller skräck inför vad hon gjort. Hon bestämmer sig för att stanna i huset, i mörkret.
- Christian Hammar har gått till Dag Hammarskjölds väg. Till vänster sträcker sig en massiv räcka hus. I vilket bor mannen som skrivit brevet? Hur ska han ta reda på detta? Han går till en telefonkiosk och slår 90000. Han säger att en cyklist blivit överkörd av en bil. Snart kommer fem bilar med vrålande sirener. Christian ser ansikten i fönstren. En orakad man med mörka ringar under ögonen. Det måste vara han, brevskrivaren.
- Han heter Bertil Sundholm. Han ser förfallen ut och det luktar instängt i lägenheten av tobaksrök, otvättade kläder och alltför många öppnade ölburkar. Bredvid videon ligger pornografiska filmer. Bertil säger att Lena, hans 16-åriga dotter är försvunnen sedan i torsdags. Hans bror, som bor i Dalby, och han hade festat på kvällen. Sedan såg de på video. Sedan somnade de efter hand. På morgonen hade han upptäckt att Lena inte var hemma. Han hade inte velat kontakta polisen eftersom han tagits för fylleri och bråk flera gånger. Därför skrev han brev till tidningen i stället. Han fru hade dött för ett halvår sedan. Christian får med sig ett klasskort och den senaste skolkatalogen med ett vagt löfte om att leta efter den försvunna.
- En kvinna, Gunilla Sunesson, ringer från sommarstugan i Båstad. Hennes man har åkt till bostaden i Lund och inte hört av sig. Sverker Sunesson hittas snart liggande på golvet med huvudet inslaget på Galjevångsvägen. Det förefaller som om någon person övernattat i villan. Mellberg och Lamm åker till Båstad för att prata med den nyblivna änkan. Mellberg ringer en syster i Helsingborg som kommer och tar hand om henne.
- Andrea Lugander kan inte sova. När hon tittar ut i regnet ser hon mannen utanför helt genomvåt. Hon öppnar fönstret och frågar vad han vill. Hon möter en varm och intensiv blick, samtidigt vädjande och uppmanande. En bil kommer och han försvinner.
- Flickan som slagit ihjäl Sunesson är på flykt i regnet. På andra sidan motorvägen ser hon en bondgård. Hon tar sig in genom ett sprucket fönster och uppför en stege och lägger sig i halmen. Hon är rädd för att det kan finnas råttor och tänder därför en tändsticka. Hon tappar den i höet och det börjar brinna. När hon går ner för stegen faller hon och slår pannan hårt i en träbjälke. Ladugården eldhärjas och flera djur brinner inne.
- Christian Hammar tar bilen i morgondimman ut till Dalby för att hälsa på Bertil Sundholms bror Hans Sundholm. Han är först förvånad, sedan likgiltig och slutligen aggressiv inför Christians närgångna utfrågning om vad som hänt när han och hans bror festade hemma hos brodern.
- Andrea Lugander blir på bra humör på sitt jobb på biblioteket när hon ser mannen komma in och titta på henne.
- Christian ringer den klasslärare, Allan Simonsson, som den försvunna Lena haft på högstadiet på Tunaskolan. Hon var en helt normal elev, menar han, lite tystlåten och ville vara för sig själv.
- Gunnar Mellberg beger sig till Galjevångsvägen för att få ledtrådar.
- Hans Sundholm har besökt sin bror. Innan han åker tillbaka hem till Dalby besöker han alltid sin mor på långvården. När han ska gå ur bilen hör han att det händer något i baksätet. Det är Lena med en stor skiftnyckel i handen. Han får ett hårt slag mot armen när han försöker skydda sig. Sedan klubbar hon ner honom.
- Christian ringer upp alla klasskamrater till Lena. En Pontus Palme säger att alla var förälskade i henne men det hade de ingenting för. Han kompis Gert påstod visserligen att han haft "halva inne" men Pontus visste att det bara var skryt. Christian ringer Gert och var hamnar han om inte på Galjevångsvägen där en mycket förvånad Mellberg svarar. Mellberg ber honom omedelbart komma när han förstår vad det handlar om.
- Bertil Sundholm städar upp i lägenheten. I Lenas säng upptäcker han då spermafläckar och förstår att det är hans bror som varit framme. Han kör i hög fart mot rött ljus till till hemmet där hans mor är.
- Bertil Sundholm hittar Lena och sin misshandlade bror. Fyra ordningspoliser är med honom. Hon springer därifrån men blir upphunnen.
- För polisen berättar hon om hur hon blivit våldtagen av sin farbror Hans och att hon nu hämnats.
- Ett nytt kvinnoöverfall ute i Sankt Jörgens park. En man håller en rakkniv mot en kvinnas hals. Mellberg försöker få igång en diskussion med mannen. Han vill ha fri lejd med en polisbil annars skär han halsen av kvinnan. Jerker Wikdal smyger sig fram under tiden i buskaget bakom mannen. Där står han färdig med sin pistol skjutklar. Plötsligt syns ett skarpt ljussken. Mannen rycker till med kniven och samtidigt skjuter Wikdal och träffar mannen i nacken. Både mannen och kvinnan ligger livlösa och dör senare på sjukhuset. Ljusskenet kom från Margareta Turells fotograf. Mellberg blir rasande och skäller ut båda.
- Frågan är nu om den döde mannen är den kvinnoskändare de jagat hela sommaren. En av offren säger sig känna igen gärningsmannen. Mellberg åker hem till
Andrea Lugander och visar henne bilden. Hon säger att den man som tidigare stört henne inte återkommit. Hon säger att bilden på den döde mannen stämmer. Andrea Lugander är dock inget trovärdigt vittne.