K Arne Blom 1971 - 2000 (kort sammanfattning av hans böcker)

Någon borde sörja 1971

Någon är skyldig
1972

Någon slog tillbaka 1973

Sanningens ögonblick 1974

Våldets triumf
1975

Kortaste strået 1975

Lyckligt lottade
1976

Frihetssökarna
1977

Smärtgränsen
1978

Mannen i gränden
1979

 Bristningspunkten
1979

 Kvinnan på bussen 1980

 Nödvändigt ont
1980

 Med andra ögon
1981

 Mordänglarna
1981

 Ingenmansland
1982

 Återresan
1983

 Ändamålet
1984

 Övertaget
1985

 Madonna
1986

 Krigsbarn
1986

 Skuggan av en stövel  1988

Siste turisten i Europa  1989

Svarta änglar i Berlin  1990

Lilla Marlene
1991

 Stormcentrum
1992

 Nödslakt
1993

 Ingenstans i Sverige 1994

 Offerlamm
1995

 En renande eld
1996

Vredens dag
1998

 Ett bländande mörker
2000

1. Någon borde sörja (1971) till sidans topp

Plats: Lunds student- och polisvärld
Mördad:
Studenten Bo Westin. En prostitutierad kvinna, Boel Andersson
Mördare:
Den 24-årige teknologen Conny Fransson
Motiv:
Han våldtog Boel och ströp henne i besvikelsen över att upptäcka att hon tog betalt för sina tjänster
Myndighetspersoner
: Kriminalkommissarie Bengt Thorén, 49, kriminalassistenterna Seved Olofsson och Martin Holmberg
Tillvägagångssätt: Bo Westin körs ihjäl i en olyckshändelse av Gunnar Palmér. Boel våldtas och stryps
Vad gör han då
? Conny Fransson flyr men inringas av en stor mängd poliser och grips
Annat nytt : Detta är Bloms första bok så allt är nytt. Men i förhållande till samtida eller tidigare svenska deckare är det nytt att kommissarien är otrogen, att det finns närgångna intima sexuella skildringar
Kommentarer:
Det handlar mer om att beskriva relationer mellan människor än om att skapa en spännande intrig. Men Bloms första bok kom väl till i en politiskt läglig situation. Böcker som hade den rätta sociala inriktningen belönades mer än böcker med en spännande, välspunnen intrig.
Budskap/problemområde: Poseringsateljéer, våld mot kvinnor

2. Någon är skyldig (1972) till sidans topp

Plats: Lund, AF. Blåsigt, höstigt
Mördad:
Studenterna Henrik Almqvist och Georg Andersson
Mördare:
Studenten Staffan Lang
Motiv:
De tre kompisarna lurar folk att ta beställningar på Ugglans lexikon och få dem att betala handpenning. När Staffan tror att den andra tänker lura honom på hans andel blir han rasande och dödar dem.
Myndighetspersoner
: Kriminalkommissarie Bengt Thorén, 49, kriminalassistenterna Seved Olofsson och Martin Holmberg. Även konstaplarna Martinsson och Rosén. Stockholmskommissarien Gustav Nilsson
Tillvägagångssätt: Stacks ihjäl med en avslagen flaskhals (Almqvist) resp. brändes inne (Andersson).
Vad gör han då
? Han grips av polisen på på AF när han lyssnar på jazz. Han erkänner brotten.
Annat nytt : Ännu mer av polisernas sexliv och äktenskapliga problem avslöjas.
Polisen som hittat Georg Andersson död i Stockholm, är en "relativt korpulent och kraftig man i trettiofemårsåldern" heter Jean Bolinder. Man hör att han kommer från Östergötland. Detta passar ju utmärkt på Bloms samtida deckarkollega Jean Bolinder och detta inslag är det första humoristiska i boken. Kommentarer: Det mesta händer i form av samtal och dialoger. Böckerna går snabbt att läsa. Även om de kan bli tjatiga ibland. Finns det någon huvudperson? En massa triviala detaljer som t ex hur Holmberg packar resväskan för att åka till Stockholm och vad för wienerbröd han får på flyget.
Budskap/problemområde:
Studenters ekonomiska problem (det nya PUKAS systemets krav på högre lästakt för att få studiemedel), blufförsäljning vid dörren.

3. Någon slog tillbaka (1973) till sidans topp

Plats: Allt utspelas i Lund
Mördad:
Erik Frohm, ägare av reklamföretag, rotarymedlem. Inga Jönsson, hans sekreterare. Kommissarie Bengt Thorén, skadas svårt.
Mördare: 1.
Bengt Svensson, jobbsökande student dödar Inga Jönsson. 2. En annan jobbsökande student, Stefan Ström, dödar Erik Frohm och skadar livsfarligt Thorén.
Motiv:
Svenssons motiv är att då han sökte jobbet som policyman på Erik Frohms företag, ville han förbättra sina chanser genom att charma Inga Jönsson. Hon lät sig charmas men av helt (sexuella) egoistiska motiv. När han insåg att det snarare var hon som utnyttjat honom blev han rasande och misshandlade henne till döds. Ströms motiv är att han hånas av Frohm för att vara "vänsterpatrask" och att Frohm säger sig ha fått uppgifter om Ström från Thorén.
Myndighetspersoner
: Kriminalkommissarie Bengt Thorén, 49, kriminalassistenterna Seved Olofsson och Martin Holmberg. Osborn Beckman, kriminalinspektör, tekniska roteln, Kurt Lindwall, kriminalassistent, tekniska roteln. Även konstaplarna Martinsson, Rosén och Fransson. Från riksmordskommissionen: Emil Odin. Han är rödhårig och har mustach, liten till växten, bär rutig kavaj (en sorts Vesper Johnson?).
Tillvägagångssätt: Frohm och Thorén skjuts ihjäl med lös ammunition, plastkulor. Inga Jönsson stryps och misshandlas till döds.
Vad gör han då?
Svensson låter sig "förvånat" gripas. Anses knappast normal. Ström gör självmord på sjukhuset.
Annat nytt : Det finns två mördare. Kriminalkommissarie Thorén blir skjuten.
Kommentarer:
Denna bok är bättre än de två tidigare. Nästan spännande.
Budskap/problemområde:
Svårigheten för nyblivna akademiker att få jobb. Hur vänsterradikal verksamhet kan vara ett hinder för att få jobb för en akademiker.

4. Sanningens ögonblick (1974) till sidans topp

Plats: Lund
Mördad:
Polisfruarna Anita Karlsson, Gudrun Olls och Camilla Elofsson
Mördare:
Haldor Hjort
Motiv:
Han ville hämnas sitt barns och frus död genom att döda polishustrur. Sin frus död skyller han på de batongslag och sparkar mot kroppen hon fick ta emot då de båda makarna av misstag hamnat mellan de attackerande demonstranterna och de polismän som försökte hålla dem tillbaka i samband med en utländsk diktators besök i Lund.
Myndighetspersoner
: Seved Olofsson är numera kommissarie sedan Bengt Thorén avlidit och Martin Holmberg har blivit kriminalsinspektör. Leif Månsson är en ung, ny förste kriminalassistent. Osborn Beckman, kriminalinspektör, tekniska roteln, Kurt Lindwall, kriminalassistent, tekniska roteln. Även konstaplarna Martinsson, Rosén och Fransson. Ordningspoliskommissarien Gustav Falk
Tillvägagångssätt: De misshandlas och slås brutalt ihjäl med basebollträ
Vad gör han då?
Han tar en liten flicka som gisslan och förskansar sig i kryptan. Hela polisstyrkan anländer men det är flickan som tar kommandot. Plötsligt kommer hon ut ur kryptan med massmördaren i handen. Godheten segrar över ondskan.
Kommentarer:
Detta är den klart bästa boken av Bloms fyra första. Det tar sig. Denna är t o m spännande.
Budskap/problemområde: Polisens svåra uppgift att skydda allmänheten mot brottslingar och kriminalitet. Även oskyldiga kan då komma till skada.

5. Våldets triumf (1975) till sidans topp

Plats: Lund med omnejd (Dalby)
Mördad:
Cecilia Hård, 32 år och ogift. Hon är ful och ensam. Dessutom många grova rån med misshandel. Anton Emanuelsson som är 81 år och bor ensam i ett hus i Dalby misshanlas till döds då han inte har nog med pengar hemma.
Mördare:
Oklart vem som mördat Cecilia. Docenten Gert Nordström försöker döda Erik Orre sedan denne skjutit ihjäl hans son vid ett ingripande. En ungdomsliga bestående av 4 tonåringar erkänner rånen och misshandeln. De har tidigare i boken råkat ut för vuxnas och samhällets svek.
Motiv:
Blom försöker få ungdomsligans motiv att vara en protest mot vuxenvärlden och den behandling som ungdomarna har fått. Nordström dödar för att hämnas.
Myndighetspersoner
: Kommissarie Seved Olofsson, 42, ordningspoliskommissarien Gustav Falk, Osborn Beckman, kriminalinspektör, chef för tekniska roteln, Kurt Lindwall, tekniker, Erik Orre, ny chef för allmänna utredningsroteln, Helge Wilke, chef för stöld- och begrägeriroteln, Martin Holmberg, kriminalsinspektör, Gustav Adolfsson, chef för spaningsroteln.
Leif Månsson och Lars Westerberg är båda kriminalinspektörer. Båda ungkarlar, båda besatta av sitt yrke och diskuterar gärna villkoren för att vara polis.
Tillvägagångssätt: Cecilia dränks i sin mosters badkar.
Annat nytt : Att detta är Bloms sista bok om poliserna i Lund.
Kommentarer:
Boken präglas av 70-talets patetiska sociala patos.
Budskap/problemområde:
Att det är de vuxnas och samhällets fel att ungdomar bildar ligor och rånar och misshandlar äldre människor.

6. Kortaste strået (1975) till sidans topp

Plats: En "Holgerssonfärd" i form av en "10-dagars" cykeltävling i Södra Sverige där de olika städerna noggrannt beskrivs. Cervells sponsrar tävlingen.
Mördad:
Erik Trygge, tävlingscyklist. Kurt Mård, tävlingscyklist och affärskompanjon i restaurangbranschen i Italien med Trygge.
Mördare:
Sven Hansson, tävlingscyklist, Gösta Bergson, Cervells informationschef, samt Gun-Britt Cervell.
Motiv:
Smuggling av svenska antikviteter. Gösta köpte upp antikviteter för Gun-Britts pengar. De smugglades ut ur landet och såldes för flera gånger insatsen i Rom. Sven var kontaktman i Rom. Trygge kom på dem och pressade Gösta och Sven på pengar han behövde för att dölja en förskingring han gjort i restaurangkedjan. Han blev farlig och måste dö. Mård såg hur Sven bytte ut flaskorna och ville ha pengar för att inte avslöja någonting.
Myndighetspersoner
: Kriminalkommissarie Egon Kvist och kriminalinspektör Julius Porte. Emil Odin från Rikskriminalen gör en kort insats.
Tillvägagångssätt: Trygge får sömnmedel i sin dryck. I en delspurt knuffas han över ett broräcke ner mot stenarna i Rönne å och omkommer. Mård hängs i en lampkrona.
Vad gör han då
?
Annat nytt : Blom gör "en Bolinder" och låter flera personer berätta i jagform
Kommentarer:
Bengt Loman, journalist är huvudperson. En annan journalist med mycket tvivelaktigt rykte är Jöran Bundin. Denna Jöran Bundin är ju "hjälte" i en annan deckarförfattares från Lund, Jean Bolinder, 10 första böcker - från 1967 till 1976. Visst är hans fru Marianne intelligent. Men får man stjäla en annan författares person och dessutom göra honom till åtlöje? Är det Bloms egen spegelbild? Blom tar också efter Bolinders (tidigare) stil att låta flera berättare skriva. En annan sak är en Bolinder bok som handlar om en annan författare. Likheter med Blom?)
Blom framstår här som en av 70-talets mest enfaldiga moraliska översittare. Han är så full av falsk information att sanningen får honom att skratta. (Tala om hur samtidens fördomar, och den kommunistiska idologin speglar sig i deckargenren. Det finns troligen fler exempel. Men de vill jag nog helst undvika.) Dessutom tror han att tävlingscyklister äter stor mängder protein sent på kvällen innan tävlingen. "Stora blodiga biffar".
Budskap/problemområde:
Även alkoholister kan komma tillbaka om de får kärlek och förtroende.

7. Lyckligt lottade (1976) till sidans topp

Plats: Bostadsområdet Nyhem i Himmelsholm (Nässjö).
Mördade:
Tidningsbudet Elsa Asp och den prostituerade frisörskan Ylva Nilsson.
Mördare:
Tre ungdomar mördar Elsa Asp. Jens Lindström, 18 år, mördar Ylva Nilsson.
Motiv:
Asp mördas då hon kommer på några ungdomar med att göra inbrott i en lägenhet. Nilsson mördas av styvsonen till en av hennes kunder.
Myndighetspersoner
: Det vimlar av dem: Kriminalkommissarie Frits Stuhr. Kriminalinspektörerna Stefan Elg, 39 år, smärt och vältränad och Valentin Karlsson, 46 år, välfärdsfet och fräknig, Ulf Mattiasson och Sixten Wall. Polisinspektör Max Hansson.
Polismännen Erling Richardsson, Sven Roslund och Erland Törn, etc.
Tillvägagångssätt: Asp får en askkopp i huvudet. Nilsson "boxas" ihjäl av den boxningstränade Jens.
Vad gör de då
? 1. De tre som dödat Elsa Asp får inte några straff. Kriminalkommissarie Frits Stuhr ser inte någon vinst med att straffa dem. Ett straff skulle tvärtom kunna hindra mördarnas möjlighet att "återanpassa sig". Och egentligen dog väl Elsa Asp genom en olyckshändelse?
2.
Jens flyr upp i ett kyrktorn. När klockorna automatiskt går igång faller både han och den jagande polisen Åke Mattiasson ner för den smala torntrappan och omkommer.
Annat nytt: Första boken om Himmelsholm. Ingen lovande början.
Kommentarer:
Har Blom flyttat från Lund till Nässjö och vantrivs starkt i rollen som journalisten Bo Borg på Dagbladet?
Budskap/problemområde:
Det är inte bland alkoholmissbrukare, narkomaner, arbetslösa, invandrare, prostituerade, straffade, kända misshandelsmänniskor, våldtäktsmän, rånare och andra utslagna som bor i ett par höghus på Nyhem som man finner brottslingarna. De kriminella ungdomarna kommer i stället från välbärgade hem, de "lyckligt lottade", där de får alldeles för lite kärlek och omsorg!
- Det är dessa föräldrar, särskilt fäderna som är de verkligt skyldiga. Erik Asp, make till den mördade Elsa,
erkänner till sist för sin vän kriminalinspektören Stefan Elg att det är han som gjort sig till ensamt medborgargarde och pryglat upp och allvarligt misshandlat fäderna till alla de barn som begått brott (12 stycken) så väljer Elg att blunda för brottet (!).

8. Frihetssökarna (1977) till sidans topp

Plats: I Paris, Himmelsholm, Lund och Spanien
Mördade:
1. Hemmafrun Eva Berg slås ihäl av sin dotter Lilians "fästman", narkotikamissbrukaren Rickard Malmskog.
2. Lilian själv misshandlas till döds av samme person. Han tror (felaktigt) att hon förrått honom för polisen.
3. Trävaruhandlare Gideon Stål stryper sin sekreterare Sonja Wittorp när hon vill hindra honom från att ensam åka till Spanien för att hämta hem sin förlupna fru Katarina.
4. Per Berg, som rymt hemifrån, sedan han lurat till sig en stor summa pengar från banken, för att förena sig med sin ungdomskärlek Katarina, knuffar Gideon över ett stup utanför Benidorm.
5. Katarina gör samma sak med Per (i självförsvar?).

Mördare:
se ovan!
Motiv:
se ovan!
Myndighetspersoner
: Kommissarie Seved Olofsson, 42, Osborn Beckman, kriminalinspektör, chef för tekniska roteln, Kurt Lindwall, tekniker, Martin Holmberg och Leif Månsson kriminalsinspektörer. Vidare Frits Stuhr, Stefan Elg.
Tillvägagångssätt: Hon slogs ihjäl med en grov ljusstake
Vad gör de då
? Malmskog försöker fly genom kulvertarna under Lunds lasarett, där han hittat ett krypin. Han dödar en polishund och är därför nära att själv bli dödad. Katarina grips av den spanska polisen Antonio Rodríguez López.
Annat nytt : Fem mördade i samma bok!
Kommentarer:
Vi är åter i Lunds poliskretsar.
Budskap/problemområde:
Mäns behov av frihet i 30-årsåldern. Men det går inte att skaffa "frihet" och lycka genom att resa bort, inte ens med mycket pengar.

9. Smärtgränsen (1978) till sidans topp

Plats: Lund och Himmelsholm
Story:
Fyra parallella historier där kriminalinspektören Martin Holmberg utgör centrum.
1. En mycket gammal man, en f d litteraturdocent, August Hermansson, har dödat sin hustru på Bredgatan i Lund. Han har gjort det på hennes begäran för att stoppa sin cancersjuka hustrus lidande.
2. Gunnar Palmér som dömts för en trafikförseelse i Lund för många år sedan. (Om detta kan man läsa i "
Någon borde sörja" som var författaren Bloms första bok.) Palmér orsakar en dödsolycka med sin bil och får ett lindrigt straff. Värre är att han också blir (oskyldigt) misstänkt för mord på en prostituerad kvinna. Han känner sig förnedrad över att behöva avslöja sitt "torftiga" sexliv. Detta förstör helt hans liv och han är bara inställd på att hämnas - i första hand på Martin Holmberg. Han vill att Holmberg ska plågas intill - Smärtgränsen. 3. En FN soldat som träffade en ung kvinna på semester i Grekland flera år tidigare har fått för sig att han är far till hennes barn. När hon vägrar att träffa honom trakasserar och hotar han henne. För att visa vad han är i stånd till dödar han det ena djuret efter det andra i Lund på ett bestialiskt sätt.
4.
En terrorist sägs befinna sig i Lund. Herbert Ernfried Klein. Ska ha något med mordet på Schleier att göra. Lundapolisen tvingas utföra förnedrande hantlangarjobb åt säkerhetspolisen.
Mördad: Ingen mördas. Grov misshandel förekommer.
Mördare: Ingen mördare. Bara "Hunduppskäraren" Clemens.

Motiv:
Se under story
Myndighetspersoner
: Det gamla vanliga Lundapolisgänget. Kommissarie Seved Olofsson, Osborn Beckman, kriminalinspektör, chef för tekniska roteln, Martin Holmberg och Leif Månsson kriminalinspektörer. Kriminalinspektören Lars Westerberg
Kurt Lindwall, tekniker.

Vad gör de då?
När de båda brottslingarna Palmér och FN soldaten Clemens samtidigt jagas i museiområdet Kulturen i Lund angriper Clemens av misstag Palmér. Polisen kan nöja sig med att gripa de båda mitt i deras vilda brottningsmatch.
Kommentarer: Ingen höjdare.
Budskap/problemområde:
Ja, det kan man fråga sig. Möjligen vill Blom antyda att brottslingar ska behandlas med stor respekt så att de inte känner sig förnedrade och därför vill hämnas.

10. Mannen i gränden (1979) till sidans topp

Plats: Stockholm år 1999
Mördade:
En ung prostituerad, Lena Wall och den kände DN-kolumnisten Walter Svensson. (Plus flera säkerhetspoliser och lejda "terrorister").
Mördare:
Säkerhetspolisen på uppdrag av regeringspartiet
Motiv:
Regeringspartiet riskerar att förlora makten i det kommande riksdagsvalet och den kunskap om korruption som de båda besitter blir offentlig.
Myndighetspersoner
: Det är en "polisroman" så det vimlar av poliser och tekniker. Huvudperson är krimininalinspektören Katrin Lindwall. Hon är gift med partisekreteraren och har nyss fått reda på att hon har bröstcancer.
Tillvägagångssätt: Båda misshandlas till döds.
Kommentarer:
En kvinnlig polisinspektör är huvudpersonen och hjälten. Kan kanske ha stått som förebild för Liza Marklund.
Budskap/problemområde:
Hur de politiska partierna blir berusade av sin egen makt. Målet att bevara partiets makt går före alla andra motiv. Människors liv betyder inget i sammanganget. När de regerande partiet riskerar att förlora riksdagsvalet arrangerar de flera "terroristattentat" som de använder som skäl för att ta makten genom en militärkupp och arrestera oppositionen och torterar dem att bekänna. (En snygg bild som Blom hade för 25 år sedan om dagens Sverige!)

11. Bristningspunkten (1979) till sidans topp

Plats: Himmelsholm (Nässjö!)
Mördade:
Ingen mördas. Brotten är kidnappningar.
(Mördare) Brottslingar: 1.
Företagsledaren Anton Fors. Medbrottslingar är bankdirektören Hugo Lorentz och Jirij Mikulic, den kidnappades far och anställd hos Fors.
2. Gymnasieeleverna Per Lööf och Peter Leopoldsson.

Motiv:
1. Få ihop pengar till en kontokortsskuld som han ådragit sig i Frankfurts glädjekvarter
2. Att få ihop pengar till att ställa tillrätta efter en grov vandalisering
efter mycket drickande, ätande och dansande.
Myndighetspersoner
: En hel drös: Kommissarie Frits Stuhr, Stefan Elg och Sixten Wall. - Polismännen Erland Thörn och Valter Karlsson. Ordningspoliserna Torgny Swärd, Sune Svensson och Hilding Davidsson
Tillvägagångssätt:
Kommentarer:
Riktigt spännande och politiskt inte fullt så enerverande som tidigare.
Budskap/problemområde: Att supa och hora och leva vilding har sitt pris. Så högt att man måste begå brott för att kunna betala.

12. Kvinnan på bussen (1980) till sidans topp

Plats: Solåsens äldreboende i Båstad
Mördade:
Ett trettiotal äldre människor
Mördare:
Anonyma anställda på FOA.
Motiv:
De gamla utsattes för ett experiment i vilket FOA, Försvarets Forskningsanstalt testade toxiciteten hos ett insektsgift. FOA ville få fram ett medel mot den stora insektsplågan. När experimentet misslyckades måste alla inblandade dö så att ingen skulle få veta vad som hänt (utom den högsta politiska ledningen med statsminister Malmer i spetsen som nyss genomfört en statskupp i Sverige för att behålla den makt han var rädd att förlora till oppositionen i det kommande valet)
Myndighetspersoner
: Samma personer som i "Mannen i gränden". Huvudpersoner är kriminalinspektören Katrin Lindwall och kriminalassistent Erland Kovojac.
Tillvägagångssätt: Hela Solåsen brändes ner och alla dog både boende och personal.
Vad gör de då
? Den politiska ledningen mörkar helt och lägger i stället skulden på Solåsens läkare Gardar Edén tillsammans med en av hans sjuksköterskor Barbro Sten.
Kommentarer:
Lika otrevlig att läsa som "Mannen i gränden".
Budskap/problemområde:
De äldres rätt att leva ett drägligt liv även sedan de slutat arbeta och tvivlet på att det kunde vara så även 1999, 20 år senare.

13. Nödvändigt ont (1980) till sidans topp

Plats: I trakterna av Himmelsholm
Mördad:
Nils Teodorsson
Mördare:
Gloria Svensson, prostituerad.
Motiv:
Gloria Svensson "avrättade" Nils Teodorsson eftersom denne två gånger tilltvingat sig samlag med sin f d fru, Margareta Alm. Margareta polisanmälde det första angreppet, men åtalet lades ner i brist på bevis. Efter det andra gjorde Margareta självmord genom att kasta sig framför ett tåg.
Myndighetspersoner
: Kriminalinspektör Elg har befälet. Gunilla Wahle hjälper till. Och Sixten Wall. Liksom Hilding Davidsson.
Tillvägagångssätt: Gloria Svensson låtsas träffa Nils Teodorsson på hotellrestaurangen på nyårsafton. Hon charmar och hetsar honom så att han bjuder henne hem till sig. De klär av sig båda. Sedan går hon ut i köket och hämtar den stora förskäraren. Hon sticker honom hastigt flera gånger i magen och i halsen. Innan han är död går hon därifrån.
Vad gör de då?
Hon inväntar lugnt att polisen ska gripa henne.
Kommentarer:
Händelserna kommer inte i kronologisk ordning, vilket inte förbättar den väldigt dåliga boken.
Budskap/problemområde:
Kvinnor tvingas till samlag trots att de visar att de inte vill. De känner ig våldtagna. Mannen har ofta en annan uppfattning om vad som hänt. Det är svårt att bevisa vem av de två som lämnar den objektivt sett mest "rätta" beskrivningen. Därför leder kvinnans polisanmälan ofta till att åtalet läggs ner. I detta fall tyckte sig kvinnans väninna ha skäl för att ta lagen i egna händer och utdöma och verkställa dödsstraff.

14. Med andra ögon (1981) till sidans topp

Plats: Himmelsholm
Mördade:
Fyra unga kvinnor, Anita Liljenquist, Lina Nevin och Lisa Eriksson. Gun Jönsson misshandlas.
Mördare:
En anonym man som haft en dominerande fader.
Motiv:
Inga nämnda. Mannen tas in på rättspsykiatriska kliniken i Jönköping.
Myndighetspersoner
: Som i "Bristningspunkten" och "Nödvändigt ont". Kommissarie Frits Stuhr, Stefan Elg och Sixten Wall. Ordningspoliserna Gunilla Wahle, Erland Thörn, Torgny Swärd och Valter Karlsson.
Tillvägagångssätt: Han misshandlar dem till döds.
Vad gör han då?
Han anmäler sig själv för polisen och placeras på rättspsykiatrisk klinik. Där segnar han en ner i den inhägnade parken. Han förs akut till sjukhuset. På väg till röntgen "försvinner" han. Gärningsmannen återfinns aldrig. På kvällen som följer brinner Hemsökta Huset ner till grunden. Kanske har han gjort självmord?
Kommentarer:
Här är mystik inblandat. Det spökar i "Hemsökta huset" och människor bara försvinner som om de vore "uppstrålade" av något ufo! En väldigt lång bok (368 sidor). Man får lust att riva av några hundra sidor. Jag tror att Blom inte vetat hur han ska sluta och därför bara fortsatt skriva. Mycket psykologiserande. Blom är övertygad om att "onda gärningar" har sin bakgrund i "svår" barndom.
Bo Borg har spelat en viktig roll i hela Himmelsholmserien som redaktör på Dagbladet i Himmelsholm. I Smärtgränsen träffar han Eva Heed och blir ihop med henne i nästa bok Bristningspunkten. Nu får vi läsa att han blivit "annorlunda" sedan han flyttade ihop med "flickan Heed". De har tagit banklån och flyttat in i ett hus i utkanten av stan. Han har lämnat "deckararenan".

Budskap/problemområde:
Svårt för polisen att stoppa en "vanlig" person som utan tydliga motiv är en seriemördare.
Sens moral: När man onanerar ska man låsa toalettdörren. Annars kan ens far komma in. Den skam man då känner kan leda till att man får svårt för att ha sexuella relationer med kvinnor. Man projicerar sin oförmåga på kvinnor. Hatet mot kvinner leder till att man då och då måste döda någon. (Jag är något ironisk mot Blom här!).

15. Mordänglarna (1981) till sidans topp

Plats:
Mördad:
Mördare:
Motiv:
Myndighetspersoner
:
Tillvägagångssätt:
Kommentarer:
Budskap/problemområde:

16. Ingenmansland (1982) till sidans topp

Plats: Himmelsholm
Mördade:
Två unga pojkar i gymnasieåldern, Thomas Hallkvist och Hans Hartman.
Mördare:
Erik Pettersson
Motiv:
Erik är lärare på en skola i Himmelsholm. En pojke i åttan, Jerker Karlstam, är mobbad sedan länge. De båda homosexuella ungdomarna Thomas och Hans våldtar honom efter en skoldans.
Myndighetspersoner
: Kriminalinspektörerna Valentin Karlsson och Stefan Elg.
Tillvägagångssätt: Erik ville lära dem en läxa och det slutade med att han slog ihjäl dem med ett stolsben.
Kommentarer:
Boken handlar mycket om hur Eriks far Johannes Pettersson reser från Lund till Himmelsholm för att försöka förstå vad som hänt och för att fria sin son från anklagelserna. Han är hela tiden övertygad om sin sons oskuld.
Budskap/problemområde:
1. Det är inte lätt när en familjemedlem blir anklagad för mord. 2. Mobbning kan få förskräckliga konsekvenser.

17. Återresan (1983) till sidans topp

Plats: Lund
Mördad:
Adjunkten Monica Hammar.
Mördare:
Hennes kollega, teckningsläraren Mårten Wallén.
Motiv:
Han var förälskad i henne. Han var mycket arg på hennes make för att denne hade en älskarinna, Margareta Turell, samtidigt som han gjorde sin fru med barn. Han ville kyssa henne i sin bil. Hon gjorde motstånd och då ströp han henne.
Myndighetspersoner
: Nya Lundapoliser presenteras. Polisinspektörerna Gunnar Mellberg, Jerker Wikdahl och Robert Lamm.
Tillvägagångssätt: Han ströp henne då hon gjorde motstånd mot hans närmanden. Sedan gömde han liket i en kolonistuga vid centralstationen i Lund.
Vad gör han då?
Mårten Wallén försöker döda den mördades make Christian Hammar som han anser vara skyldig till sin frus död. Polisen hindrar detta och han grips och erkänner.
Kommentarer:
Första boken i andra serien om Lund presenterar en ny huvudperson Christian Hammar, 32 är gammal. Född i Eslöv 1950. Hans mor Britta dog rattfull i en bilolycka 1976. Fadern Peder. Trist äktenskap. Christian började studera i Lund 1971, 1976 dog båda föräldrarna. Gifte sig 1974 med Monica Westerhag. Nu doktorerar han i historia. Monica har fast tjänst som adjunkt på Katedralskolan.
Budskap/problemområde:
Hor och för mycket alkohol leder ofta till skuldkänslor och andra problem. Det är lätt att bli misstänkt för brott som andra begått.

18. Ändamålet (1984) till sidans topp

Plats: Lund och Östtyskland
Mördade:
Privatdetektiven Lennart Hult och frilansjournalisten David Apelblat.
Mördare:
Regeringens särskilda man inom säkerhetspolisen Evert Falk.
Motiv:
De måste båda tystas för att inte avslöja regeringens och säkerhetspolisens konspiration att dölja att en hög tjänsteman inom UD avslöjats ha varit spion åt Östtyskland under en lång tid och överlämnat de flesta "hemligheter" som finns.
Myndighetspersoner
: Polisinspektörerna Gunnar Mellberg, Jerker Wikdahl och Robert Lamm. Robert Lamm samlar på böcker och är intresserad av fotboll och handboll.
Tillvägagångssätt: De slås ihjäl med "trubbiga föremål i huvudet"
Kommentarer:
Boken är en fortsättning på förra boken. Man bör nog läsa dem i ordning. Detta är en av Bloms bästa deckare. Nu har han hittat tillbaka till den stil han hade om lundapoliserna kriminalkommissarie Bengt Thorén, kriminalassistenterna Seved Olofsson och Martin Holmberg i början av 1970-talet. Kurt Lindwall och allt vad de hette.
Budskap/problemområde: Det är regeringen och säkerhetspolisen som bestämmer i Sverige. Även om mord på oskyldiga svenska medborgare måste tillgripas. Vad gör hederliga poliser i detta läge? Håller tyst eller blir "rättshaverister"? Den svenska regeringen har alltid rätt också när den säger att det inte finns korruption eller rättsröta i det demokratiska Sverige. Den som går emot detta riskerar hedern, sin psykiska sundhet, friheten eller i sista hand livet.

19. Övertaget (1985) till sidans topp

Plats: Lund
Mördade:
Hans Sundholm och Sverker Sunesson, två medelålders män.
Mördare:
Sundholms brorsdotter Lena Sundholm, 16 år.
Motiv: Hämnd. Sundholm hade våldtagit Lena, kanske gjorde Sunesson detsamma. Sunesson var far till Gert, en klasskamrat till Lena.
Myndighetspersoner: Polisinspektörerna Gunnar Mellberg, Jerker Wikdal och Robert Lamm.
Tillvägagångssätt: Sunesson slås ihjäl med promenadkäpp med kraftig krycka. Sundholm med en stor skiftnyckel.
Kommentarer:
Det finns andra parallella skeenden:
1. Flera unga kvinnor har utsatts för våldtäktsförsök eller våldtäkt, en av dem, Maj Lind ströps till döds.
2. Bibliotekarien Andrea Lugander utsätts för en fönstertittare. Eller är det bara ett önsketänkande från hennes sida.
3. En okänd man tar en okänd kvinna som gisslan och skär halsen av henne när en tidningsfotograf bränner av en blixt i mörkret. Jerker Wikdal skjuter mannen till döds.
4. Förhållandet mellan doktoranden Christian Hammar och hans (f d ?) älskarinna journalisten Margareta Turell avvecklas.
Blom tycks ha haft svårt att få ihop de olika trådarna till en helhet.
Budskap/problemområde: Unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier hämnas. I detta påminner boken om "Nödvändigt ont", 1980.

20. Madonna (1986) till sidans topp

Plats: Stockholm och Lund.
Mördad:
Dunker mördar en hora på Engelbrektsgatan. Gunilla Hjalmarsson slår ihjäl Peter Dunker.
Mördare:
Peter Dunker och Gunilla Hjalmarsson (?).
Motiv:
Peter Dunker är 40 år och får plötsligt för sig att göra något helt annat i livet. Han stjäl i en juvelerarebutik, rånar en bank, stryper en kvinna och misshandlar sin fru.
Myndighetspersoner
: Polisinspektörerna Gunnar Mellberg, Jerker Wikdal och Robert Lamm.
Tillvägagångssätt: Dunker stryper horan. Hjalmarsson använder en vinflaska som tillhygge. Det framgår inte klart om Gunilla Hjalmarsson döms för dråp eller om hon anses han handlat i självförsvar.
Kommentarer:
Bokens titel syftar på ett parallellt drama. En man i Lund förföljer och antastar unga gravida kvinnor. Han kallar dem madonnor. Han visar sig vara Gunilla Hjamarssons make.
Boken är en av Bloms allra sämsta.

Budskap/problemområde:
Mäns fyrtioårskriser kan få katastrofala följder. Den ena vill bryta mot alla regler och söker spänningen i ett brottsligt liv, den andra antastar unga gravida kvinnor som kompensation för att han inte själv blivit far.

21. Krigsbarn (1987) till sidans topp

Plats: Hällestad och Lund i Skåne.
Mördade:
Hans Roth dödar fyra av sina "adoptivsläktingar": Moster Sigrid Ingvarsson, kusin Beata, morbror och moster.
Mördare:
Hans Roth, konstnär
Motiv:
Han dödade dem därför att han inte kunde få information om vem han egentligen var och vilka som var hans föräldrar, framför allt inte hans far som han tror var nazistsympatisör under kriget
Myndighetspersoner
: Polisinspektörerna Gunnar Mellberg, Jerker Wikdal och Robert Lamm.
Tillvägagångssätt: De fyra dödade misshandlas och stryps.
Vad gör han då?
Han skär sönder alla sina tavlor och bränner ner sitt hus.
Kommentarer:
Detta är den femte och sista boken i "Andra serien om Lund". Man förstår att Blom ger upp här.
Budskap/problemområde:
Alla har rätt att veta vilka som är ens biologiska föräldrar. Kriget lade sin skugga över många människor under många decennier framåt även i Sverige.

22. Skuggan av en stövel (1988) till sidans topp

Plats: Lund, hösten 1939, just innan andra världskrigets utbrott.
Mördade:
Fem kvinnor i Lund, de flesta av judisk börd.
Mördare:
Docenten Torsten Holmstet.
Motiv:
Holmstet vill försöka förklara att morden var nödvändiga för att väcka folket om nazisternas hemskheter.
Myndighetspersoner
: Överkonstapel Bertil Hellman, poliskommissarie Alvar Eugen Sandgren, flera poliskonstaplar: Gustaf Bladberg, 39 år, Eric Ekelöf, Sture Varg, fd brottare och Ture Sjöstrand, 43.
Tillvägagångssätt: Alla dödas med knivhugg, de flesta får halsen avskuren. De flesta har ett hakkors målat i ansiktet.
Kommentarer:
Boken inleder en ny serie i Bloms författarskap. Den nya huvudpersonen heter Loman och är en sorts svensk säkerhetspolis. Riktigt spännande. Blom har hittat en ny "semi-genre" som tycks passa honom bättre.
Budskap/problemområde:
Är det befogat att döda flera unga kvinnor och rita hakkors i deras ansikten som ett sätt att skrika ut hur hemska nationalsocialisterna är i Tyskland? Det menade docenten och kommunisten Holmstet i Lund. Han var en fanatiker och tyckte att ändamålet helgade medlen. Loman/Blom delar inte hans synpunkt.

23. Siste turisten i Europa (1989) till sidans topp

Plats: Lund, efter den första krigsvintern 1940.
Mördade/Dödade:
Den svenske säkerhetspolisen Loman vådaskjuter den hjärnskadade Börje Malm till döds och dödar i självförsvar licentiaten Gertrud Malm med ett slag mot struphuvudet. Den tyske läkaren Pülch likviderar studenten Herman Pålsson för att rädda sin kollega Herman Mellbergs dotter Kerstin från våldtäkt. Den engelska spionen Katy Fletcher skjuts ihjäl av den tyske agenten Günther Walther.
Mördare/Gärningsmän:
Se ovan.
Motiv:
Se ovan.
Myndighetspersoner
: Överkonstapel Bertil Hellman, poliskommissarie Alvar Eugen Sandgren, flera poliskonstaplar: Gustaf Bladberg, 39 år, Eric Ekelöf, Sture Varg, fd brottare och Ture Sjöstrand, 43.
Tillvägagångssätt: Se ovan.
Kommentarer:
Loman fortsätter sitt arbete som svensk säkerhetspolis, han samarbetar med den tyske agenten Günther Walther och rapporterar till "Majoren", hans högste chef vid Allmänna säkerhetstjänsten. Titeln anspelar på att Loman kom med den sista färjan från Danmark (Helsingör) till Sverige innan Öresundstrafiken stängdes efter tyskarnas inmarsch i Danmark.
Budskap/problemområde:
Den svenska (och tyska) rasbiologiska forskningen på 1930-talet som utövas särskilt på patienter på mentalsjukhuset Sankt Lars i Lund. "Majoren" lägger på locket. Ingenting får komma till offentligheten. I det stora perspektivet handlar det om att se till att tyskarna är på gott humör så att det inte blir någon invasion av Sverige.

24. Svarta änglar i Berlin (1990) till sidans topp

Plats: Lund och Malmö, 1941
Mördade/dödade:
Den norske motståndsmannen PerTryggvesen mördas av sin "halvbror" nazisten Abel Tryggvesen. Aspegren har fått nacken bruten. I Berlin dödar Loman en hallick som rånar honom med pistol. Artur Sonander och hans norskfödda fru Ragnvi, som hjälper engelska agenter från en hattaffär på Skomakergatan i Malmö, blir dödade. Den tyske agenten Wolfgang Apfel mördas i Berlin av dansken Bjarne Nordberg.
Mördare/Gärningsmän:
Paret Sonander mördas av anonyma ungdomar som den tyske agenten Günther Walther lejt. Loman skipar själv rättvisa och avrättar Walther med hjälp av Abel Tryggvesen.
Motiv:
Varierande.
Myndighetspersoner
: Gestapoagenten Herr Kriminalrat, doktor Riedenschneider.
Tillvägagångssätt: Varierande.
Kommentarer:
Loman börjar ifrågasätta sin verksamhet som samarbetsman med tyskarna efter alla de handlingar han tvingats utföra och den behandling han själv fått.
Boken är också en historisk beskrivning av den tyska invasionen av Norge 1940 och om den svenska kyrkans ambivalenta hållning till den tyska nyordningen. Lika vaerierande var den tyska kyrkans position.

Budskap/problemområde:
En svensk säkerhetspolis omprövar sin inställningen till det nazistiska Tyskland sedan han fått information om koncentrationslägren och behandlingen av judarna och tar konsekvenserna av detta.

25. Lilla Marlene (1991) till sidans topp

Plats: Lund, krigsåren 1942
Mördade/dödade:
Sara Lübig, den norska dubbelagenten Abel Tryggvesen, de två tyska agenterna Frederick Lienberg och Carl-Iwan Morenaus och en oskyldig jägare.
Mördare/Gärningsmän:
Sara dödas av sin egen dotter "Lilla Marlene". Abel Tryggvesen dödas av de två tyska poliserna Frederick Lienberg och Carl-Iwan Morenaus som också dödar en oskyldig skånsk jägare som råkar vara på fel plats. Loman dödar de två tyska poliserna.
Motiv:
Tryggvesen överraskas då han försöker bryta upp den låsta dörren till kontoret
Myndighetspersoner
: Överkonstapel Bertil Hellman, poliskommissarie Alvar Eugen Sandgren, flera poliskonstaplar: Gustaf Bladberg, 39 år, Eric Ekelöf, Sture Varg, fd brottare och Ture Sjöstrand, 43.
Tillvägagångssätt: Sara blir knivstucken i bröstet, Tryggvesen misshandlas till döds, Loman skjuter ihjäl de tyska agenterna Frederick Lienberg och Carl-Iwan Morenaus.
Annat nytt:
Poliserna och deras familjeproblem beskrivs mer ingående än i de tidigare böckerna.
Kommentarer:
Loman slutar med att samarbeta med tyska agenter. I stället börjar han döda dem. Det passar bra eftersom även hans chef Majoren nu har bytt sida till de allierades - engelsmännen och amerikanernas sida. Majoren visar sig vara jude.
Budskap/problemområde: 1. De svenska nazisterna gör upp förteckningar över judar bosatta i Sverige.
2. Vissa judar motsvarar de fördomar som fanns om dem. Erling Lübig var en ockrare som utnyttjade andra människors svårigheter. Han ställde dem på bar backe som inte kunde betala igen sina ockerlån, han "hjälpte" judiska flyktingar till Sverige och skinnade dem inpå bara kroppen och slutligen bedrev han avancerad incest med sin egen unga vackra dotter Sara och gjorde henne med barn, Marlene.

26. Stormcentrum (1992) till sidans topp

Plats: Danmark, Själland, krigsåren 1942. Läs om den tyska ockupationen av Danmark.
Annat nytt: Man läsa om uppbyggnaden av den svenska Allmänna säkerhetstjänsten på sidorna 53-56)
Kommentarer:
Majoren placerar Loman i det ockuperade Danmark främst för att hålla ögonen på hur kommunisterna håller på att ta över den danska motståndsrörelsen.
Budskap/problemområde:
Boken handlar om kampen mellan den socialdemokratiska och den kommunistiska motståndsrörelsen i Danmark. Den skärps i takt med de tyska motgångarna på slagfältet. Det fanns nästan ett embryo till danskt inbördeskrig. Den socialdemokratiska delen försökte hindra att den kommunistiska importerade vapen. Sverige var intresserad av att hjälpa till. Loman hade därför fått detta i uppgift av Majoren. Ett Danmark i ryska händer vore en svensk mardröm.
Men den handlar också om att 1943 kom det från Berlin en order om att "judefrågan" skulle lösas också i Danmark en sak de flesta börjat hoppats på aldrig skulle ske. Danmark skulle bli ett undantag. Alla de danska 7600 judarna var assimilerade i samhället. De allra flesta bodde i Köpenhamn. De allra flesta lyckades lämna sina hemm, fly till Sverige eller gömma sig i Danmark innan tyskarna kom. Den svenska regeringen meddelade officiellt att den tar emot alla danska judar som kan komma över Öresund. Många båtägare profiterade på detta.

27. Nödslakt (1993) till sidans topp

Plats: Västra Skåne från Höganäs, via Lund till Malmö.
Annat nytt: Läsaren får veta att Lomans väl dolda förnamn är Julius Balder och att han är jude. Loman handlar på eget initiativ och mot uttryckliga order. Detta får Majoren att uttala en dödsdom över Loman. Majoren å sin sida, svårt cancersjuk och tillika svårt komprometterad av Lomans och den hemliga poliskollegen Engströms handlingar, skjuter sig med tjänstevapnet. Loman är nu ett jagat villebråd som till sist tar sin tillflykt till den svenska kyrkan i Berlin mitt i krigets brinnande avslutning (se nästa bok "Ingenstans i Sverige").
Kommentarer:
Bokens titel "Nödslakt" syftar på att Loman arrangerar mord på tyska krigsförbrytare som hjälpts över från Danmark till Skåne. Gärningsmännen är danska Sovjettrogna kommunister som Loman också gärna vill bli av med.
Budskap/problemområde:
1944 utvecklas kriget i Danmark till att i det tysta handla om ett inbördeskrig mellan på den ena sidan underkuvarna och de ockuperade sida vid sida i front mot den tredje makten, kommunisterna. I hemlighet hjälpte svenskarna tyskarna att fly till Skåne för vidare transport till Sydamerika.
Tyskarna fick tillstånd att använda sig av de flyktvägar som judarna och motståndsrörelsen i Danmark upprättat. Tyska krigsförbrytare ville undkomma till Sverige då de fruktade att Danmark skulle angripas av England eller Sovjetunionen.
General
Reinhard Gehlen och överste Otto Skorzeny var praktiskt ansvariga för flyktarbetet.
Deras närmaste överordnade var Reichsleiter
Martin Borman.
Mycket om denna period kan man läsa här "
Därför mördades Jane Horney".

28. Ingenstans i Sverige (1994) till sidans topp

Boken spretar lite åt många håll och man förstår att Blom har haft svårt att få ett slut på sin sju böcker långa serie om Lund under andra världskriget. Den svenska säkerhetspolisen Julius Balder Loman som flytt Sverige sedan han brutit mot givna order, får alltmer kommunistiska böjelser och han värvas i Berlin av det sovjetiska säkerhetstjänsten. Han placeras som spion i Sverige under flygöversten Stig Wennerström. Loman har bott i Himmelsholm sedan 1954. Han får en hjärtattack 1993 och dör med överläkaren David Trangbaekks hjälp. En judisk kvinna Gertrud Nilsson, född Steinfeld, som suttit i tyskt koncentrationsläger under kriget igenkänner hans namn. När hon kom med de vita bussarna till Lund var David Trangbaekk en ung tonårspojke. När hans mor Hanna Trangbaekk kom med bussen rusade han fram och dödade henne med en sax. Sedan fick han hjälp att fly till Danmark av sin fostermor. Hans handlande förklarades med att han ville befria henne från lidande. Dessa tankar hade han tydligen också mot Julius Balder Loman.
Majoren och lägerchefen Nils Berg vid Backamo där tysk militär som flytt östfronten inkvarterats orsakar en tredubbel tragedi. Hans son Adam Berg som fadern övertygat om att delta på tyskarnas sida i kriget för att han skulle glömma sin annorlunda sexuella böjelser, dyker upp i lägret på midsommarafton för att träffa sin pojkvän Martin Viermann. Den berusade Adam Berg blir vittne till "herdestunden" och vansinnig av ilska slår han ihjäl Viermann. Detta får Adam Berg att dränka sig av sorg. Senare när Berg erkänt vad som hänt för den svenska hemliga polisen Rolf Engström, skjuter han sig med tjänstevapnet.

29. Offerlamm (1995) till sidans topp

Plats: Dalby, Lund
Mördad: En invandrad kvinna från Chile, Anna-Maria Valdero och hennes son Leif. Tonåringen Giesela Holm, dotter till Henrik Holm, chef för polisens lokalkontor i Dalby.
Mördare: Tre pojkar, jämnåriga med Leif, Carlos Diaz-Moya, Donald Kilinci och Sten Lenhammar.
Motiv: De finns inga motiv för något av dåden. Giesela Holm och hennes väninna Sabina hade slagit vad om vem av dem som först vågade kyssa den andres far. Och gärna också hångel och knull. Sabina vill visa att hon kunde vinna vadet, och förförde Henrik Holm. Sedan var det Gieselas tur, men det blev inget av med det. Henrik blev så glad när han hörde detta att han kramade sin dotter så hårt att han knäckte hennes nacke.
Myndighetspersoner: Kriminalkommissarie Morten Dahl-Nielsen, kommissarie Nils Granroth och kriminalinspektörerna Orvar Wallberg och Stig Brun.
Tillvägagångssätt: De två Valderos misshandlas och sparkas till döds. Giesela Holm får nacken knäckt i en grov kram av sin far.
Kommentarer: Samma typ av död använde sig Blom av i Återresan 1983 som var första boken om Christian Hammar, då teckningsläraren Mårten Wallén dödade sin kollega adjunkten Monica Hammar i en bil. Han var förälskad i henne, försökte kyssa henne och kramade henne så hårt att hon ströps.
Annat nytt: Efter kriminalserien om Sverige under andra världskriget återvänder K. Arne Blom till nutiden och aktuella samhällsproblem.
Budskap/problemområde: Det ökade våldet mellan ungdomar och barn. Hur medelålders personer förlorar sina illusioner om ungdomar som varande "offerlamm". De är bra mycket mer avancerade och empatilösa än vad vuxnas fördomar är.

30. En renande eld (1996) till sidans topp

Plats: Lund
Mördad:
Universitetslektorn i matematik Johan Henry Holmstrand. Ytterligare ett 20-tal människor omkommer.
Mördare:
Han femtonårige son, Johan Martin Holmstrand.
Motiv:
Fadern misshandlade och terroriserade både Johan Martin och hans mor. Han ville befria henne från plågoanden.
Myndighetspersoner
: Kriminalkommissarie Morten Dahl-Nielsen, kommissarie Nils Granroth och kriminalinspektörerna Orvar Wallberg och Stig Brun.
Tillvägagångssätt: Johan Martin placerar en hemmagjord bomb i en lokalbuss sedan han förvissat sig om att hans far ämnade åka med den.
Kommentarer:
Kriminalkommissarie Morten Dahl-Nielsen får ihop den med den nya kriminalinspektören Marianne Ingelstam som dessutom är moster till mördaren.
Budskap/problemområde:
I denna verkligen "spretiga" bok finns problemen misshandlade kvinnor, högutbildade skötsamma flyktingar som möts med misstänksamhet och fysiskt våld samt det "sociala arvet" - fadern blir våldtagen av en man när han själv är 15 år, det går ut över hans fru och son och sonen blir i sin tur mördare.
Dessutom handlar boken om "Ondskan" - Morten Dahl-Nielsen har precis som författarem Blom blivit religiös på gamla dar och konverterat till katolisismen. Morten har inte mycket till övers för den dekadenta svenska kyrkan med sin djur- och miljömässor. Morten tror på Gud och förlåtelsen.

31. Vredens dag (1998) till sidans topp

Plats: Lund
Mördade:
Flera personer främst unga invandrarpojkar och flickor, men också konsulten Per Svanberg som blivit ofrivilligt vittne.
Mördare:
Paret Christian och Anna Leijonhals, jur. stud. i Lund, medlemmar i sekten "Livets rötter" och ägare till stiftelsen ""Änglahem" och några hejdukar till dem från andra länder.
Motiv:
Förmodligen att tjäna pengar på att producera och sälja barnpornografi
Myndighetspersoner
: Kriminalkommissarie Morten Dahl-Nielsen, kommissarie Nils Granroth och kriminalinspektörerna Orvar Wallberg och Stig Brun.
Kommentarer: Det förefaller som om Blom håller på att göra en Maria Lang, att vara helt "utskriven" som hon men inte inse detta utan fortsätter att skriva deckare. Bokens huvudproblem är pedofiler och utvisning av illegala flyktingar. Och osympatiska, rasistiska poliser.
En viss spänning på slutet blir det emellertid. Tänk om Blom kunde göra sina böcker särskilt denna, 100 sidor kortare och bespara läsaren sina politiska, hätska och religiösa kommentarer och om sin nyförälskelse i Marianne Ingelstam. Han behöver inte heller i varje bok visa att han har detaljerade kunskaper om Lunds historia och geografi.

Budskap/problemområde:
Sadistisk pornografi och sexuella övergrepp mot barn särskilt småpojkar som utnyttjas analt. Flera av barnen är flyktingbarn som kommit ensamma till Sverige eller som gömts när deras föräldrar avvisats. Sverige behöver en andlighet, men det ska vara den katolska kyrkan!

32. Ett bländande mörker (2000) till sidans topp

Handlar om en lindrigt mentalt skadad 40-åring, Anders Evert Hammarberg, som fått en fosterskada och blivit autistisk och paranoid. Han är mycket misstänksam mot lokala politiker i Lund som tar ut arvode för det arbete Hammarberg menade är deras plikt mot samhället att genomföra. Han skriver insändare om detta som aldrig publiceras och sedan brev direkt till politiker som de avfärdar som oförskämda eller nonsens från galningar. Hammarberg vill "rycka upp det onda med rötterna och börja med det som är ogräset". Själv förefaller Hammarberg helt sakna vanliga mänskliga känslor som empati och medlidande. Han har en lång lista på lokala politiker som ska dö och han har redan avverkat flera när han äntligen grips. Han har då också dödat en polis, Stig Brun, då denne skulle gripa honom. Hammarberg uppfattade denna fysiska kontakt som en homosexuell invit och blev rasande och våldsam. Innan han gömmer sig i familjens kolonistuga skär han halsen av sina två åldrade föräldrar medan de sover för att "befria dem från världens ondska".
I koloniområdet träffar Hammarberg på Kurt Hägg som förvirrat sig dit sedan han ända sedan hans fru hastigt dog levt som en zombie nästan utan kontakt med sina två döttrar. Här blir boken i sin sista fjärdedel både spännande och gripande under några tiotal sidor sedan den dittills bara varit en transportsträcka av ointressanta händelser som till stor del är en upprepning av Bloms tidigare böcker om kriminalkommissarien Morten Dahl-Nielsen.