K Arne Blom Sanningens ögonblick Norstedts 1977 (1974)

Extrakommendering över helgen skapar familjeproblem för den 28-årige polismannen Evert Karlsson. Poliskommissarien Gustav Falk har genomgång. Det är 1973, en hög statsman från ett främmande land ska komma på besök. Stora protestdemonstrationer kan förväntas. Och det blir hårda tag där ordningspolisen tvingas ta till batongerna på ett brutalt sätt. Även oskyldiga nyfikna riskerar att skadas.
På våldsroteln finns den 35-årige
Martin Holmberg, kriminalinspektör. Han försöker nu sluta röka. Seved Olofsson är 41, nybliven kommissarie sedan Bengt Thorén blivit nedskjuten på öppen gata och efter lång tid i koma avlidit. Familjen Olofsson har numera 2 bilar så Seved behöver inte längre ta taxi till Dalby.
Leif Månsson är en ung, ny förste kriminalassistent.
En ung vacker kvinna har blivit ihjälslagen. Det är Evert Karlssons fru
Anita. Brutalt mördad med ett grovt föremål.
Nästa morgon var det dags igen. Polismannen Sigurd Olls, 32, maka
Gudrun mördas på ett liknande sätt. Polisen kan omöjligen finna några gemensamma ledtrådar till de två morden.
Ragnhild Kvist ringer för att grannarna för oväsen. Lägenhetsbråk. Men det tycks inte ha något samband med de två morden.
Nästa offer är Eskil Elofssons frun
Camilla. Också han är polis.
Månsson föreslår att gillra en fälla. Alla ordningspolisers fruar ska övervakas av andra polisanställda när deras män lämnat hemmet.
På Klostergården i Lund hittas ett nytt offer. En död kvinna i en säng med en svart köttklump mellan benen. Maken är försvunnen. Han heter
Haldor Hjort. En granne har sett Haldor komma hem med sin fru som såg helt sjuk ut.
Rikslarm sänds ut på Haldor Hjort.
Fritjof Haglund ringer från hotell Temperence i Malmö. Haldor Hjort bor på hotellet. Men han är inte där när polisen kommer.
Han sitter i sin Fiat utan för Sydsvenskan och fryser. Trött, hungrig och törstig. Vågar sig inte tillbaka till hotellet sedan rikslamet gått. Han är inte klar med hämnden. Det är Holmbergs namn han finner då han slumpmässigt letar efter polismän i telefonkatalogens lundadel.
Men Holmbergs fru Kesrtin känner igen Hjort och öppnar inte dörren. Hjort flyr springande då polisbilarna närmar sig. Han flyr som en strykrädd hund. Och han lyckas komma undan och gömmer sig i Lunds Domkyrka, den stora turistattraktionen. En finsk familj turistar för att bese det magiska uret - Horologium mirabile Lundense. Hjort tar deras 7-åriga dotter Ritva som gisslan och förskansar sig i kryptan. Hela polisstyrkan anländer men det är flickan som tar kommandot. Plötsligt kommer hon ut ur kryptan med massmördaren i handen.
Vid förhöret med Hjort framkommer att han velat hämnas sitt barns och frus död genom att döda polishustrur. Sin frus död skyller han på de batongslag och sparkar mot kroppen hon fick ta emot då de båda makarna av misstag hamnat mellan de attackerande demonstranterna och de polismän som försökte hålla dem tillbaka.
till sidans topp