K Arne Blom Siste turisten i Europa 1989

 

Loman ankommer till Lund den 7 februari 1940. Han är 33 år och anställd av Allmänna säkerhetstjänsten i Stockholm. Det är en ovanligt kall vinter. Den 6 april går han på bio. Under en kort tystnad hör han någon säga "På tisdag är det dags att ta Danmark och Norge". Han ser tre unga män som kan vara de som pratat. Där finns också en ung kvinna som möter hans blick. Efter bion går han på caféet Ateneum. Där ser han den unga kvinnan med det vita hatten. En onykter man slår hatten av kvinnan och smädar samtidigt judar. Han går ut från caféet och hittar kvinnan snyftande. Hon vill emellertid inte ha hjälp.
- Loman försöker förgäves få kontakt med Günther Walther som är Lomans kontaktperson i Lund (se Skuggan av en stövel). I stället ringer han till "Majoren" som är hans högste chef vid Allmänna säkerhetstjänsten i Stockholm. Loman informerar honom om vad han hört på biografen.
- Majoren beger sig till "Chefen" som säger sig ingenting veta. Sedan kontaktar "Chefen" svenska utrikesdepartementet.
- Loman tar tåget till Malmö. Han har tre kontaktadresser men då han inte hittar Günther på någon tar han färjan till Köpenhamn. Där ser han ingen särskild oro hos människorna. Han går på restaurang och övernattar sedan på ett hotell.
- Nästa morgon den 9 april invaderar Tyskland Danmark. Det börjar med flygplan och flygblad. Ett upprop till Danmarks folk där tyskarna klargör att de kommit för att hindra ett anfall från England. Loman tar sig till Helsingör och lyckas komma med den sista färjan till Sverige. Klockan halv elva kommer ett danskt kompani till Helsingborg för att ansluta sig till den svenska armén.
- Utanför Teckomatorp väcks Loman på tåget av Günther Walthers röst. Loman berättar vad han hört på biografen.
- Loman går gärna till Badhuset i Lund. En dag ser han kvinnan med hatten. Hon är mycket vacker i baddräkt. Plötsligt försvinner hon från ytan. Det är två män som drar ner henne. Loman simmar dit och ger dem en omgång så att de släpper henne. Han följer med en in i omklädningsrummet. Det är en av dem som var på Ateneum. Loman tvingar honom att tala om sitt och de två kamraternas namn. Anders Otto Wengberg, Per Larsson och Herman Pålsson. Flickan heter Kerstin Mellberg. Han säger att de bara velat skoja med henne.
- Loman väntar utanför Badhuset för att få kontakt med Kerstin. Hon säger att hon tror att de bara skojade. Sedan vill hon inte prata mer med honom.
- Günther Walther längtar till Berlin, "drivhuset för den moderna människan". Han berättar för Loman att mycket tyder på att engelsmännen fått in agenter i Skåne med uppgift att förbereda en väpnad invasion. Agenterna säger sig vara inbjudna av Engelska Föreningen i Lund.
- På sin promenad har Loman blivit fullständigt genomblöt. På rummet tar han av sig alla kläderna och sveper in sig i en filt. Snart knackar det på dörren. Det är Kerstin som råkat ut för samma ösregn. Han erbjuder henne sin andra filt. Hon erbjuder honom sin kropp med stor erotisk frenesi. Hon vill att han ska bli hennes älskare. När Loman vaknar har hon gått. På väg hem möter hon professor Pülch. Han inger henne olust och rädsla enbart genom sitt sätt och utseende.
- När Loman rakar sig får han besök av Günther Walther. Han säger sig ha fått material om engelsmännen från deras "gemensamme vän Brunner", den räkliknande mannen som troligen är Lomans chef (se Skuggan av en stövel).
- Loman går till docenten Elof Tandberg som är medlem i Engelska Föreningen. Tandberg förnekar att föreningen bjudit in 10 universitetsstuderande från England. Loman läser upp namnen på de tio studenterna. Tandberg känner igen ett, Walter Fabian. Tandberg träffade honom i London för tre år sedan när han vara där med några studenter. En i gruppen var licentiaten Gertrud Malm. Sedan höll dessa kontakten en tid.
- Loman träffar Gertrud Malm. Hon har några foton från resan men vill absolut inte träffa honom hemma.
- Kerstin träffar sin väninna Monica Rådberg på Evas Condis. Hon berättar om sin nye älskare Loman. Kerstins far, Hilding Mellberg är läkare i psykiatri. Hon bor med honom och sin styvmor Margit.
- Loman får två bilder på Walter Fabian av Gertrud Malm på institutionen där hon undervisar. Sedan går han hem till hennes villa, öppnar bakdörren och går in. Han hör klagande ljud som han lokaliserar till ett rum på ovanvåningen. Dörren är låst utifrån. När han går in med dragen pistol ser han en man sittande på sängen. Det är galler för fönstren. Mannen är skadad i ansiktet och ser knappt mänsklig ut. Varelsen kommer mot Loman med höjda händer. Loman blir helt förskräckt, höjer pistolen och skjuter ett skott bredvid honom. Men just åt det hållet kastar sig mannen och får skottet i bröstet. Han faller nerför trappan. Loman rusar därifrån.
- Kerstin är ensam i huset. Modern har kvällsarbete och fadern ägnar sig som vanligt åt sina experiment i källaren tillsammans med professor Pülch och två underläkare, Bertil Forsberg och Bo-Gustaf Lind. Hon går in i sin fars arbetsrum och hittar en hög papper på hans arbetsbord. Det är anteckningar han gjort från böcker av författare som Thomas Maltheus som skrev om den oundvikliga befolkningstillväxten - arbetarklassen skulle iaktta sexuell avhållsamhet, Charles Darwin som skrev om hur det moderna samhället hindrat den utveckling som följer av att den starkaste överlever, Francis Galton som menade att rashygien är nödvändigt för framtidens människa och flera andra modernare författare som Nils von Hofsten, rektor för Uppsala universitet, som alla hade det gemensamma budskapet att ärftligt mindervärdiga individer borde avstängas från fortplantning.
- Gertrud Malm blir utfrågad av polisen som ser mycket allvarligt på att en beväpnad tjuv kunnat ta sig in i det Malmska huset. Hon har dåligt samvete för att hon låtit sin hjärnskadade bror Börje vara ensam i huset. Börje och Markus Malm hade råkat ut för en bilolycka med Börje bakom ratten. Markus hade dött omedelbart och Börje blev svårt skadad. Han förlorade ett öga, talförmågan och en del av förståndet.
- Överkonstapel Bertil Hellman är mycket orolig över vad som hänt i Gertrud Malms hus. Där är också poliserna Eric Ekelöf, Sture Varg, Ture Sjöstrand och Gustav Bladberg. Poliskommissarie Alvar Eugen Sandgren vill att fallet klaras upp snarast möjligt.
- Loman väntar på Walther på Tage Håkanssons konditori. Innan dess ringde han Majoren som har fått in en underlig karta över Lund från "engelskt håll" med inritade tyska invasionsvägar. Loman ska hämta den på Bulltofta på eftermiddagen. Walther kommer på ett sprudlande humör sedan han fått en god nyhet från Berlin.
- Sedan han hämtat försändelsen och de förstorade fotona av Fabian förhör sig Loman förgäves på de fyra hotellen i Lund om någon sett Fabian. Han tittar på kartan och finner grova felaktigheter vilket inte stämmer med tysk grundlighet. Kartan måste vara en förfalskning.
- Loman går till det Malmska huset för att lämna tillbaka bilderna och på något vis be om förlåtelse. Gertrud har druckit flera glas vin. Det slutar inte alls bra. Hon anklagar Loman för att nästan dödat hennes bror. När han vänder ryggen till är han nära att få en köttyxa i ryggen. När hon rasande kommer emot honom en andra gång slår han ut med knytnäven och träffar hennes struphuvud. Hon förlorar medvetandet och dör. Loman gråter över kvinnan han dödat i denna förunderliga strid.
- Hilding vill inte berätta för sin dotter Kerstin vad han forskar kring. Det är sekretessbelagt. På natten tar hon en promenad. På sjukhusets begravningsområde ser hon sin far med de tre forskarkollegerna. De håller på och gräva en grav i vilket de sänker ner ett bylte. När hon kommer hem är Herman Pålsson på hennes rum. Han vill ligga med henne och blir våldsam. Hennes rop på hjälp hörs av professor Pülch. Han kniper runt Hermans hals så att denne förlorar medvetandet och kastar sedan honom över axeln.
- Rättsläkaren har tillkallats till villan vid Pålsjövägen. Bladberg och Sjöstrand hade kommit först till platsen. De gör en husundersökning. Under ledning av Hellman diskuterar de vad som kan ha hänt.
- Kerstin går till professor Pülch för att tack för att han räddat henne. Han säger att Herman Pålsson inte kommer att besvära henne mer.
- Hellman frågar ut docenten Tandberg. Han får reda på att Loman sagt sig vara polis. Han fruktar att han kan vara i tysk sold precis som det finns nazister bland hans egna poliser i Lund.
- Wengberg och Larsson oroar sig för att deras kamrat Herman Pålsson tycks vara försvunnen.
- Den 26 april knackar Walther på Lomans dörr. De måste omedelbart iväg till Revingeby. Där ska den engelska agenten Katy Fletcher finnas. Hon uppträder som fågelskådare. De haspar av ett fönster och tar sig in i det hus hon hyrt. När Walther höjer pistolen kastar hon sig framåt och griper sin egen pistol, gömd under sängtäcket. Hon skjuter Loman i armen. Walther träffar henne i pannan. De tar hennes kropp med i bilen, fyller hennes kläder med stenar och dumpar henne i Krankesjön.
- Efter att ha studerat hela kvällen tar Kerstin en promenad på natten. Hon går mot laboratoriet. Hon kikar in genom en springa i mörkläggningsgardinen. Vad hon ser gör henne illamående och svimfärdig. Någon klipper av fingrarna på en levande människa. Hon känner igen sin fars hand som håller avbitartången. Hon går hem och hämtar huvudnyckeln och går till Pülchs paviljong. Där hittar hon en samling fruktansvärda foton i en byrålåda. Hon springer hem till Loman. Berättar vad hon sett och om de ohyggliga bilderna av kastrationer och steriliseringar. Loman säger att han vill ha tag i bilderna. Han kikar in i laboratoriefönstret men blir då upptäckt av Forsberg och Lind. Trots sin skottskadade arm lyckas han försvara sig mot dem men inte mot Pülch som slår ner honom med en sten. Hilding Mellberg upptäcker sin dotter. Kerstin och Loman dras ner i en källare. I slagsmålet lyckas Loman slå ner Pülch och sätta en yxa i Forsbergs arm. Hilding Mellberg attackerar Loman med en blåslampa. Då skjuter Kerstin sin far till döds. Blåslampan sätter fyr på en madrass och hela laboratoriet brinner upp. Loman säkrar bilderna.
- Majoren flyger ner och träffar Loman på Bulltofta. Han får se bilderna. Ingenting får komma till offentligheten. I det stora perspektivet handlar det om att se till att tyskarna är på gott humör så att det inte blir någon invasion.
- Lundapolisen tvingas lägga ner utredningen av mordet på Gertrud Malm. Detsamma gäller två försvinnanden, Herman Påhlssons och en engelsk kvinna på gästbesök.
- Loman plågas av att inte få kontakt med Kerstin. Hon tillbringar sommaren hos en faster i Dalby. Hon är gravid med Lomans barn.