K Arne Blom Skuggan av en stövel 1988

 

Löjtnant Loman får av sin chef veta att det är bäst att han "försvinner för en tid" från sin placering vid Allmänna Säkerhetstjänsten som ligger vid Munkbrogatan i Gamla Stan. Utlandstjänst i Europa kan vara lämplig. Orsaken är Ekbergs död som Persson var skuld till men som skylls på Loman.
- När han nästa dag kommer till Munkbrogatan hämtas han upp av Appelgren som kör honom till Deutsche-Schwedische Kulturgeschichtelandmannschaft där han ska ta kontakt med Brunner. Brunner talar svenska med svag tysk brytning. Loman får ett tjänsterum på DSK. Där läser han ett antal tidningsklipp han fått av Brunner. De handlar alla om huruvida 10 judiska läkare i Tyskland ska få komma till Sverige och arbeta. Lomans uppgift är att bege sig till Lund och närvara vid ett studentmöte beträffande de judiska läkarna.
- När Loman kommer till sin lägenhet ser han repor i dörrträt kring nyckelhålet. Han öppnar försiktigt men lägenheten är tom. I hans säng ligger det en död råtta och i isskåpet hittar han en nidbild av Adolf Hitler. Han barrikaderar dörren med sin säng och sover i en fåtölj.
- Nästa morgon tar han tåget från Stockholm mot Lund. En bit efter Nyköping går han ut på vagnens ändplattform. Då kommer två män ut efter honom. En slår honom med en blydagg. Loman parerar och oskadliggör honom med ett knä först i skrevet och sedan i ansiktet. Den andre försöker kasta ut honom genom dörren. De faller båda och Loman hamnar ovanpå den andre som förlorar medvetandet. Loman tar hans pistol. Den är av tyskt fabrikat. Han tar också mannens pengar. Han ruskar honom för att få honom att vakna. Mannen vägrar att avslöja vems ärenden han går. Han säger att han blivit förlamad av fallet men Loman låter honom ligga och följer järnvägen in till Norrköping. På järnvägsstationen upptäcker han den man han slagit ner på tåget. Loman hotar honom med pistol och då säger han att Loman dödade Ekberg och arbetar för Gestapo. Ekberg tillhörde en grupp kommunister i rysk sold. Men han vill inte uppge uppdragsgivaren. När han slår undan pistolen trycker Loman på avtryckaren. Två poliskonstaplar springer efter honom. Loman lyckas komma med en spårvagn. Han hittar ett ölkafé med en toalett. Sedan erbjuder en gatflicka sina tjänster och mot rimlig betalning tillbringar Loman natten hos henne. Han lånar kläder ur hennes mans garderob - han är inkallad.
- I sina nya kläder lyckas han komma med tåget. När han närmar sig Lund tar en lång, gänglig person kontakt med honom. Han heter Günther Walther och talar tyska. Han representerar DSK och är nu den man som ger Loman order. Loman är helt förvirrad. Har han inte svenska chefer? Walther vill att Loman hjälper till att få docent Torsten Holmstet avväpnad. Han sprider antityska skrifter. Han förstör relationerna mellan Sverige och Tyskland. Han är kommunist och måste transporteras till Tyskland för lämplig behandling.
- Nästa dag läser Loman i Lunds Dagblad om kvällen debatt i studentkåren och omröstningen i flyktingfrågan. Blom citerar noggrant vilka som talat och vilka åsikter de hävdat.
- Han ringer ett nummer han fått i Stockholm. Det går till Majoren. Han får ingen hjälp.
- Loman träffar Walther som försöker övertyga honom om Nationalsocialismens förträffligheter som har gett tyskarna nytt hopp och självförtroende. Och om den yttre och inre fienden, kommunisterna och judarna.
- En kort beskrivning av Lund under 1930-talet.
- Loman flyttar till ett inackorderingsrum. Mat äter han på Lunds Studentkårs Konviktorium. Det gör också Holmstet. En dag sätter sig Holmstet vid Lomans bord. - Loman säger till Walther att han har en idé om hur han ska få närmare kontakt med Holmstet. Men då måste Walther bidra med adresser till några nationalsocialister i Lund.
- En ung kvinna, Jessica Moselberg påträffas död Lund av en 23-årig man som heter Ljungberg. Konstaplarna Hansson och Nilsson har jourtjänsten. Hon har knivstick i bröstet och halsen nästan avskuren. Hon har ett hakkors på kinden.
- Två nationalsocialistiska ynglingar misshandlar Holmstet. Loman som är på plats kastar sig över dem och de får rejält med stryk. Loman följer med Holmstet hem. Holmstett är mycket tacksam och bjuder på konjak. Han heter Torsten och Loman tvingas mumla fram sitt löjeväckande förnamn.
- Holmstet håller "föredrag" för Loman. Han berättar om hur tyskarna, och Hansan, exploaterat och bestämt över Sverige och för den delen över hela Norden under många hundra år. Nu är de på marsch igen, säger Holmstet, men nu kommer de i stridsvagnar och pansarbilar. Och i sitt eget land vänder de sig mot judarna, det folk som hindrat tyskarna från att falla ner i "barbariets mörker". Kommunismen ser han däremot som mänsklighetens framtid. När Loman går därifrån misshandlas han grovt av de två nazisterna och hamnar på sjukhus. Han har fått många skador men inga som kommer att ge men för livet. På sjukhuset lär han känna en sjuksköterska som heter Ulrika.
- På natten mördas nästa unga kvinna. Hon påträffades i Nöden på morgonen med strupen avskuren och med ett hakkors på kinden. Hon heter Maria Isacowitz och är judinna. Överkonstapel Bertil Hellman kallas till platsen. Hon hade en pojkvän Leon Heller som är 23 år.
- Hela kriminalavdelningen är samlad på poliskommissarie Alvar Eugen Sandgrens rum. Även polismästaren är där. Han kan inte fördra Sandgren som i sin tur inte gillar Hellman. Konstaplarna Gustaf Bladberg, 39 år, Eric Ekelöf, Sture Varg, fd brottare och Ture Sjöstrand, 43 är också med.
- Några dagar efter det han lämnat sjukhuset känner sig Loman så återställd att han kan ta en promenad. Då träffar han Ulrika. De bestämmer att gå på bio nästa kväll.
- Loman, som inbillat Holmstet att han arbetar på ett antikvariat, köper en bok på Lengertz antikvariat som han vet Holmstet önskat sig. Med den som förevändning besöker han Holmstet. Denne verkar vara i verkligt dålig form, skyller på allergi. Han tycks ha en besökare som han vill dölja. Loman väntar utanför och följer efter besökaren när denne lämnar Holmstets hus. Mannen går till Centralstationen och tar ett tåg till Malmö. Loman stiger på och strax sitter Walther bredvid honom. Loman berättar och Walther tar över bevakningen av besökaren.
- På lördagen träffar Loman Ulrika. Hon berättar om sin familj som heter Westerdahl men vill ogärna prata om sin fd fästman. Hon följer med upp på hans rum. De hånglar en stund men då Loman tar detta som ett "fritt fram" och börjar ta henne på fittan får han ett knä mellan benen och tuppar av. Ulrika viskar förlåt och springer därifrån. Han lyckas springa efter henne och hittar henne men då är hon död. Huvudet avskuret. Han sjunker ihop vid kroppen. Polisen griper honom. Snart hittas ett ytterligare offer.
- Den andra samma kväll mördade kvinnan heter Julia Engelman och är 29 år. Hon arbetade som hushållerska och äskarinna åt en snickeriarbetare Adolf Linder som bor med sina två pojkar. Alla tre och dessutom deras supbröder brukade använda sig av Julia då brunsten slog till. Den kväll hon blev mördad var hon ledig eftersom hon hade fått mens och därför inte dög åt männen. Överkonstapel Hellman förhör genast de tre männen men inget tyder på att de varit inblandade i mordet.
- Hellman har fått ett brev undertecknat "Ahasverus" som ställer frågan "Hur många offer måste förlora sina liv för att andra ska förstå ondskans väsen?".
- Loman som tillbringat natten i polishäktet blir förhörd men övertygar snart polisen om att han är helt oskyldig till Ulrikas död. Han åker hem till sitt inackorderingshem och tar sig ett varmt bad i källaren. Han somnar i badet. Sedan går han upp med handduken virad runt magen. Han möter då städflickan som är ung och vacker. Hon går in i ett rum, knäpper upp knapparna i städrocken och onanerar. Loman smygtittar på henne genom dörrspringan. Han går upp och sätter sig halvnaken i sin fåtölj. Där somnar han. Han har en mardröm om ett tåg som jagar honom i en tunnel. Han vaknar av att Walther knackar på dörren. Han säger att han vet namnet på Holmstets besökare. Han heter Guy Burgess. Han är engelsman, bor på ett sjaskigt hotell och tog färjan till Köpenhamn. De kommer överens om att Loman ska ringa ett nummer 15863 när han är klar med förberedelserna för Holmstedts "avfärd" och säga "paketet är inslaget". När Walther gått kommer städflickan in. Hon ser inte alls ovillig ut och Loman knullar henne.
- Ett nytt mord begås. Den 28-åriga Märta Walde har slaktats. Återigen utpekas nationalsocialisterna med ett hakkors på den mördade. På Mårtenstorget samlas en stor skara människor i protest mot morden. Nationalsocialisternas företrädare talar om hur judarna försöker skylla morden på dem. Stämningen är hätsk när överkonstapel Hellman försöker skingra mötet.
- Ingeborg Grebbe är en hora, något överårig, som får besök av polisen. Hon säger att hon sett Märta Walde i sällskap med en kund men ingen som hon känt igen. Men då ljuger Ingeborg. Hon har känt igen Holmstet. Mycket väl till och med. Nu funderar hon på hur mycket hon kan pressa honom på pengar för att inte avslöja honom som mördare för polisen.
- Loman och Holmstet stiger på tåget för att åka till Bjärred och en utflykt till havet. Framkomna tar de en promenad. En bil kör långsamt efter dem. Loman tror att det är tyskarna som kommit för att hämta Holmstet men det är Holmstets kommunisterkamrater som vill hämnas på Loman. I bilen finns också Ingeborg Grebbe som gripits då hon spionerade på Holmstet. Loman får ett slag i nacken och tvingas in i bilen. Långt inne i en skog lämnar de bilen. Holmstet säger att Loman ska avrättas eftersom han har två liv på sitt samvete, Ekberg i Stockholm och Kalling i Norrköping. Dessutom är Loman anställd vid säkerhetstjänsten och samarbetar med tyskarna. Ingeborg avslöjar då att det är Holmstet som dödat Märta Walde. Loman blir rasande och tänker på Ulrika. Holmstet vill prata enskilt med Loman och männen och Ingeborg går undan. Holmstet vill försöka förklara att morden var nödvändiga för att väcka folket om nazisternas hemskheter.
- Kvinnan kommer tillbaka och talar om att hon känt igen Holmstet som en gammal horkund och tänkte pressa honom på pengar. Holmstet blir vansinnig och kastar sig över kvinnan. Loman skyddar henne och kommer samtidigt åt en lång nål hon har i håret. Han beväpnar sig med hårnålen.
- Loman och kvinnan förs mot ett stup. Loman fäller kvinnan och samtidigt kastar han sig bakåt och sticker hårnålen i halsen på en av männen. Han sliter åt sig mannens vapen och skjuter den andre mannen med flera skott. Loman sätter Holmstet i bilen och kör snabbt mot den avtalade platsen. En fiskebåt ros i land och Holmstet hämtas ut till en större båt.
- Några dagar senare ombeds Loman att åka till Nässjö. På hotell Continental ska han träffa sin chef Majoren och avlägga rapport. Loman får reda på att han ska fortsätta arbeta som infiltratör hos tyskarna.
- Ingeborg Grebbe hittas mördad med ett knivstick i hjärtat och Torsten Holmstet efterlyses för mord. Sedan är det slut på morden av kvinnor i Lund. De klaras aldrig upp och den 1 september 1939 börjar världskriget.