K. Arne Blom Smärtgränsen 1978
 

Kriminalinspektör Martin Holmberg får ett telefonsamtal. En man, August Hermansson, har dödat sin hustru på Bredgatan i Lund. Han åker dit. Får med sig sin kollega kriminalinspektören Leif Månsson. En mycket gammal man, en f d litteraturdocent, möter dem. Han har velat stoppa sin cancersjuka hustrus lidande.
- På Mariagatan i Himmelsholm tar en man regelbundet vid exakt samma tid varje kväll en promenad. Det uppmärksammas av grannarna och blir ett samtalsämne för
Werner Söderström och hans fru Lisa liksom för änkefru Gerd Malmborg. I flera år höll han på. Men så en dag var det slut.
- Åklagaren kommer att åtala också för ett barmhärtighetsmord säger
Seved Olofsson, kommissarie. Seved och hans fru Boel adopterade Ragnar. Nu är han 17 år och mest intresserad av ishockey. Martin Holmberg är gift med Kerstin. De har en dotter Inger, sex år. Snön har kommit.
- En terrorist sägs befinna sig i Lund.
Herbert Ernfried Klein. Ska ha något med mordet på Schleier att göra.
- Werner Söderström har försökt anmäla för polisen att den promenerande personen försvunnit. Intresset hos kriminalinspektör
Stefan Elgh är dock inte så stort.
- Martin och Kerstin har flera barn. Tvillingarna Maria och Magdalena och minstingen Anders. Flera felringningar drabbar Holmbergs. De får också anonyma brev.
- Werner Söderström bestämmer sig för att själv utforska vad som hänt den promenerande mannen. Då träffar han på
Alarik Svensén som på sina hundpromenader brukat språka med mannen. De bestämmer sig för att hjälpas åt.
- Holmberg funderar på hur man ska förhålla sig till terrorister. Han har en viss förståelse för den terrorism som bedrivs av palestinier i flyktingläger. Seved Olofsson ger Holmberg extra beredskapsjour under julhelgen.
- Svensén och Söderström tar sig en promenad och frågar ut folk vad de vet om den "försvunne" mannen. En kvinna följer med,
Barbro Johansson, 39 år. Bo Borg är redaktör på Dagbladet. Han åtar sig att skriva en artikel om den "försvunne" mannen. Han blir så nyfiken att han ansluter till gruppen som letar.
-
Solbritt Boström hittar en hund som dödats på ett mycket brutalt sätt. Polisen knackar dörr för att hitta förövaren. Det blir kriminalinspektören Lars Westerberg som får napp. Hunden är den blinde Mårten Bårdhs ledsagarinna Dronning.
- Nu är de fyra som försöker rekonstruera den "försvunne" mannens promenadväg. Bo får en idé att fråga ut korvhandlaren
Sievert Jansson. Trots den långa korvkön lyckas han berätta att mannen de letar efter kom varje kväll vid samma tidpunkt och köpte korv. Han verkade bildad, kanske lärare, hade blå ögon och helskägg. Han sa att han bara hade utsikt över en "förbannad idrottsplats". Två röda femvåningshus är de enda med utsikt över idrottsplatsen. De ringer på i alla lägenheterna men utan napp.
Bo Borg har känt sig ensam under alla fyra åren i Himmelsholm. Han drömmer om Monica Hubertsson, tyvärr redan förlovad. I stället umgås han med servitrisen Berit, trots att hon är gift och har barn. Han pratar med henne om mannen de letar efter och hon erinrar honom om att man också från husen i allén har utsikt över en idrottsplats (detsamma gäller polisstationen). Själv bor hon i en av villorna. - Mannen intresserar sig alltmer för terrorism. "Terrorismen som pinades fram på grund av omgivningens överlägsenhet, av ringaktningen som strömmade emot en".
- Fler döda djur hittas, en hund och en hängd katt. Teknikern
Osborn Beckman har trätt i funktion. Säkerhetspoliserna Edlund och Jansson råkade i skottlossning när en efterspanad bröt sig ur Smålands Nation i Lund och undkom. En 25-årig kvinna som han bodde oss har förhörts.
- "Undersökningsgruppen" fortsätter letandet i Allén och får äntligen napp. Vicevärden i ett av husen är övertygad om att mannen är
Gunnar Palmér, en skolvaktmästare som lever helt för sig själv. Men han är inte hemma, en granne säger att han rest bort för några dagar sedan. Grannfrun undrar vad han gjort av sin katt. Polisen Stefan Elgh som kommit efter vicevärdens anmälan kräver att dörren öppnas och då finner de en katt dränkt i en säck i badkaret.
- Holmberg får ett kort med post med hotelser mot barnen. Kerstin och barnen flyttar hem till Boel. Vilken galning är det som vill ge igen på Martin Holmberg? Tillsammans med Seved Olofsson går han igenom fall efter fall. Trots att det är julafton får de teknikern Beckman att kontrollera fingeravtrycken.
- Bo Borg får uppleva gemenskapen under julhelgen. Han blir inbjuden att fira jul med Stefan Elgh och hans familj. Elgh hade kontaktat rektorn för Centrumskolan där Palmér arbetade. Det enda han får reda på är att Palmér dömts för en trafikförseelse i Lund för många år sedan. Detta får Elgh att larma polisen i Lund.
- Ytterligare en hund hittas med huvudet avskuret. Hundägaren vet att labradoren som Hunddödaren gett sig på tidigare var flickan Waldes. Någon har kastat en sten genom fönstret till Martins sovrum och från polisen i Himmelsholm kommer förfrågningar om Gunnar Palmér. Dessutom har ett spädbarn påträffats i baksätet på en övergiven bil vid Centralstationen i Lund.
- Konstapel
John Fransson tar hand om barnet. Bilen ägs av Myrtel Walde. Rosén och Fransson kör flickan till Barnsjukhuset. Där vägrar flickan att lämna Fransson så han måste stanna på sjukhuset.
- Beckman bekräftar att Palmérs fingeravtryck finns på det kort med hotelser som skickats till Holmberg. Holmberg erinrar sig 1969 då affären Palmér startat. Om detta kan man läsa i "
Någon borde sörja" som var författaren Bloms första bok. Palmér orsakar en dödsolycka med sin bil och får ett lindrigt straff. Värre är att han också blir (oskyldigt) misstänkt för mord på en prostituerad kvinna. Han känner sig förnedrad över att behöva avslöja sitt "torftiga" sexliv.
- Martin ringer runt till alla hotell i Lund och sedan till Malmö. där han får napp på ett litet okänt hotell, Silwers Hotell. Där bor Palmér. Martin åker genast dit och försöker ta sig in via balkongen till Palmérs rum. Men balkongdörren är låst och när han slår sönder glaset vaknar Palmér och slår ner Martin med en stol. När Martin kommer till sans har Palmér hans pistol i handen. Martin försöker tala mannen tillrätta, få honom att förstå att han är sjuk. Hans mål var att låta Martin lida tills han inte längre stod ut. När Martin försöker ta pistolen från honom skjuter han Martin i handen och springer ut ur rummet. Han tar sin bil och kör mot Lund. En vild biljakt äger rum inne i Lund.
- Några timmar tidigare har en helt utmattad kvinna tagits omhand före Segevångskarusellen utanför Malmö. Det är Myrtel Walde mamman till den i bilen hittade flickan Anna-Maria. Orsaken var att en FN-soldat (från Umeå),
Hans-Rudolf Clemens, som Myrtel en gång träffat på semester i Grekland kommit till Lund och ville träffa henne. Han påstår att han är far till flickan. Myrtel vill inte och då hotar han med att ta livet av dem. Han kan många sätt att plåga och döda människor och för att visa detta dödar han hundar och katter i Lund. Det är han som är "Hunduppskäraren". Hon lämnar sin flicka i bilen och försöker promenera i kylan och snön till Malmö där hennes bror, den store brottaren, Kurt Walde bor. Hon berättar också att Clemens "bor" i sin Volvo Skåp.
- Biljakten uppmärksammas av Lundapolisen som börja jaga de två. Samtidigt upptäcker Månsson och Olofsson skåpbilen som de börjar jaga. Snart gömmer sig både Clemens och Palmér på museiområdet Kulturen. Ett stort antal polismän spärrar av området.
- Den närkampstränade Clemens försöker en utbrytning och angriper en av poliserna. Men den han tar för polis är Palmér och polisen kan nöja sig med att gripa de båda mitt i en vild brottningsmatch.