K Arne Blom Våldets triumf AWE/Gebers 1975

December 1969.
Polismännen
John Fransson och Stig Rosén är nära att köra över en 5-årig pojke. Han är ensam hemma och har gått ut mitt i natten. Tommy Lundbergs föräldrar Alicia och Henry kommer sent hem och skäller på polisen för att de lagt sig i.
Våren 1970.
Magnus Pettersson är 12 år. Han mor dör och hans far är alkoholist. Han placeras på fosterhem. I skolan mobbas han svårt.
Sommaren 1971 - "den heta sommaren"
Rolf Jönsson förgriper sig på den 15-åriga Inger Elwing.
Hösten 1971
Patrik Ljunggren anmäler att hans 13-åriga dotter Ewa-Lena utsatts för sexuella övergrepp av Nils Göransson. Nils får en svår hjärtinfarkt. Ewa-Lena tar senare tillbaka alla anklagelser och befanns också vara oskuld. Ewa-Lena bor granne mer Inger Elwing.
Vintern 1971-72.
Roger Andersson är 13 år. Hans ensamstående mamma Ulla har låg status och sonen mobbas och blir ett plågoris i skolan.
Kriminalinspektör
Martin Holmbergs allergiska besvär omnämns.
Hösten 1972
I en tidningsartikel nämns hur Nils Göranssons synskadade dotter misshandlas av tonårsflickor. En av dem är Ewa-Lena.
Vintern 1972
Ragnar Bengtsson misshandlas så svårt av sin alkoholiserade far Rune Bengtsson att han får men för livet.
Sommaren 1973
Cecilia Hård är 32 år och ogift. Hon är ful och ensam. Hon utnyttjas av alla på sin arbetsplats. Hon älskar att läsa böcker i parken. Där träffar Kerstin Holmberg henne när hon är tjänstledig för att sköta dottern Inger och vänta på tvillingarna Maria och Magdalena. De blir bekanta. Kerstin är polishustru.
Vintern 1974
Cecilia besöker sin mosters tomma lägenhet på Linero på kvällen den 27 januari. Det blir sent och hon bestämmer sig för att övernatta. Men först ska hon bada. Någon smyger sig in och dränker henne.
Våren 1974
Presentation av polisstationen i Lund. Det är samma uppsättning som tidigare med några nyförvärv Kommissarie
Seved Olofsson, 42, ordningspoliskommissarien Gustav Falk, Osborn Beckman, kriminalinspektör, chef för tekniska roteln, Kurt Lindwall, tekniker, Erik Orre, ny chef för allmänna utredningsroteln, Helge Wilke, chef för stöld- och begrägeriroteln, Martin Holmberg, kriminalsinspektör, Gustav Adolfsson, chef för spaningsroteln: Inget nytt från den försvunna Cecilia Hård.
Leif Månsson och Lars Westerberg är båda kriminalinspektörer. Båda ungkarlar, båda besatta av sitt yrke och diskuterar gärna villkoren för att vara polis.
Alicia Lundberg tar gärna promenader med det senaste barnet Bo i vagnen. Hon lämnar barnvagnen utanför EPA för en kort stund. När hon kommer tillbaka är barnvagnen utbytt mot en annan med en docka i. Hon blir svårt chockad. Det är åter Fransson och Rosén som får ta hand om familjens barnproblem. Fast det är 5år sedan sist.
Är det något äldre barnlöst par som tagit hand om Bo? Ett samtal från
Helena Nilsson, expedit på EPA som sett ett äldre par med en barnvagn med en dotter tyder på detta.
Anton Emanuelsson är 81 år och bor ensam i ett hus i Dalby. Ryktet går att han samlat en ansenlig hög pengar i sitt hem. Några ungdomar, två pojkar och två flickor, rånar honom i hemmet och misshandlar honom mycket brutalt till döds när han inte vill avslöja var han har pengarna.
När hans dotter
Solveig och svärson Sune Svenningsson kommer hem från semesterresan till Mallorca. Solveig tar bilen till Dalby. När hon ser sin far brutalt mördad springer hon ut på gatan för att kalla på hjälp och blir överkörd av en bil. Leif Månsson överlämnar det dubbla dödsbudskapet till den chockade maken.
Bröderna Erholm, Erik 19 och Jan 17 har en syster Gunbritt, 16 som uppträder på porrklubb i Malmö. Makarna Erholm känner sig misslyckade. Polisen gör ett besök hos familjen. Samma sak sker hos Familjen Svensson på Linero med förfrågan efter sonen Bengt Svensson. Hos docenten Nordströms hittar polisen samtliga 4 ynglingar inklusive 2 flickor. De ägnar sig åt att knarka och knulla (troligen i protest på samhället som gjort dem sådana!). Det blir bråk just när polisen ringer på. Börje Nordström slår sönder en vinflaska och med den som stickvapen rusar han mot polismännen. Orre skjuter i självförsvar. Börje träffas i magen och avlider senare. Docenten
Gert Nordström, som tydligen haft är psykiskt labil, försöker få åtal mot Orre utan att lyckas.
Barnvagnen hittas bakom några soptunnor. Bo ligger i den, kvävd.
En ny misshandelshistoria. Ragnar Bengtsson (nu 14) bor numera hos sin morfar
William Sjöholm. Han blir vittne till hus morfadern misshandlas av 4 ungdomar. När hans omgifta mor Barbro Wikander inte vill veta av honom tar Seved Olofsson honom som fosterbarn. Han och Boel är barnlösa.
Den 1 maj 1974 är det säsongspremiär för Malmö-Lunds sportdykareförening. Den sker i Stenbrottssjön utanför Dalby. Dykarna hittar liket av Cecilia Hård.
Efter många om och men hittar polisen en man, Elmer Strid, som tidigare brevväxlat med Cecilia men som flytt då han första gången träffade henne och såg hur ful hon var. Holmberg och Månsson förhör honom och sätter åt honom med alla moraliska argument om hur vedervärdigt han handlat. Han har säkert också mördat henne, antar och påstår de. De söker igenom hans bostad och bil utan att finna något spår alls.
Det blir karneval i Lund. Temat är Orienten.
I Spartas kafeteria sitter den stilettbeväpnade
Magnus Pettersson tillsammans med Inger Elwing, Ewa-Lena och Roger Andersson. (tillbaka) De behöver mer pengar nu för att komma in på karnevalen. Deras tidigare rån av åldringar har inte gett mycket.
Nu ger de sig på Alvin Lind, 60 år. Och detta blir slutet för dem. Dels kan han ta en bild av dem innan de nästan slår ihjäl honom och dels hörs Alvins skrik så grannarna kommer. Pojkarna flyr med flickorna grips. Flickorna förhörs: De ville ha pengarna för att ha roligt med och leva livet med. De erkänner alla brotten inklusive lille Bos död.
Roger och Magnus försöker gömma sig inom Karnevalsområdet.
Samtidigt hittar Fransson sin kollega Martinsson på en av toaletterna medvetslös med ett gapande blodigt hål i bakhuvudet. Martinssons pistolhölster är tomt.
Holmberg och Månsson siktar de flyende ungdomsmördarna. De grips men pistolen hittas inte hos dem.
Det är adjunkten Gert Nordström som förgripit sig på Martinsson för att med dennes pistol skjuta Erik Orre och hämnas sin son. Orre skjuts i magen.
Det hela slutar "som i en dimma" och denna får bli den barmhärtighetens slöja som lägger sig över Bloms berättelser om polismännen i Lund. I nästa bok är de borta.
till sidans topp