K Arne Blom Vredens dag 1998

 

Två svenska kriminalpoliser ledsagar en avvisad kvinna till hennes hemland. Där blir hon snart skjuten till döds.
Kriminalkommissarie Morten Dahl-Nielsen vaknar i sin lägenhet i Lund. Han är snart 60 år. Han vet inte hur han har det med kärleken till sin kollega kriminalinspektör Marianne Ingelstam.
Poliskommissarie Lennart Mert är 54 år och chef för ordningspolisen. Han skäller ut de två ordningspoliserna Rolf Asmundsson och Hans Gustafsson för att de varit onödigt brutala i tjänsten.
Dahl-Nielsens sekreterare heter Majken Werner.
Busschauffören Bengt Tomason kör från Stångby till Lund. När bussen passerar Kung Oscars bro, skriker en passagerare, Madeleine Fransson att hon sett två barn hoppa från bron. Hon blir knappast trodd av polismännen Anette Johansson och Gunnar Landgren förrän ytterligare en kvinna Magnolia Reborg bekräftar vad som hänt.
Kriminalinspektör Orvar Wallberg är hemma hos Morten. Morten är trött på sitt arbete som han menar är "själsligt demoraliserande". Våldet har inte ökat på de senaste 20 åren men det har blivit råare och brutalare. Morten menar att terrorister är "den benämning de makthavande använder för att stämpla och misstänkliggöra förtryckta människor som kämpar för rätten till sin frihet" (59).
Vakthavande polis är Annika Sten.
- Morten och Orvar åker till Reborgs för att prata med vittnet Magnolia Reborg. Hon säger att de två barnen såg ut som svarta änglar. Sedan åker de till järnvägsbron och pratar med teknikerna. Snart har de hittat en sko med en fot i och därmed är det klart att någon omkommit. De båda barnen hittas i Nässjö i en godsvagn där de spetsats på metallskrot. De emballeras av en obducent och skickas till Lund.
- Morten väntar på Marianne Ingelstam som ska komma tillbaka till Lund efter att ha besökt sin sjuka far i Umeå. Han bjuder på mat och vin. Snart diskuterar de vad som hänt de två barnen i Lund. Sedan blir Morten påstridig och vill att de ska gifta sig och skaffa barn. Båda är barnlösa. Marianne som just besökt sin far som livet igenom varit en som bestämt över henne blir rasande och vill inte ha en dominerande far till.
- Företagskonsulten Per Svanberg är åter i Lund efter att ha gjort bra affärer i Göteborg. Plötsligt ser han en halvnaken pojke som springer längs gatan med en man efter sig. Det kommer en bil och pojken kastas in i den. Han kör direkt till polisen.
- Nästa morgon ligger där en rapport på Dahl-Nielsens skrivbord. Där är också förutom Wallberg och Marianne Ingelstam, kommissarien Nils Granroth och kriminalinspektör Stig Brun. Tidigare under året hade en man vid flera tillfällen försökt stjäla barnvagnar med småbarn och en man vid fem tillfällen antastat småbarn på lekplatser. En ung kvinna hade överfallit skolbarn och misshandlat dem till synes utan orsak. Till att detta kunde läggas de ungdomsgäng som regelbundet drogs samman för att slåss mot varandra. Det var nästan alltid invandrarungdomar. Fast det ofta handlar om allvarliga brott kan de inte gripas eftersom gärningsmännen oftast är under straffmyndig ålder.
- Dahl-Nielsen ringer Svanberg och bestämmer att de ska träffas nästa dag. Men Svanberg kommer inte. På väg till kommissarien prejas hans bil, han skjuts till döds och hans bil eldas upp sedan de två männen kastat in en livlös pojkkropp i bilen. Bilen männen kört i har anmälts stulen. En man, Nils Palmborg, som väntat på bussen blev vittne till händelsen.
- Polisen i Lund får reda på att en irakisk kvinna utvisats till sitt hemland. Tvår barn som gömt sig finns troligen kvar i Sverige.
- Nils Granroth får besök av en granne. Nils Svenningsson är brevbärare och har lagt märke till ett tillbommat hus på sin runda. En gång hörde han ett fasansfullt skrik från huset. En annan gång brann det men brandkåren släpptes inte in. De höll på med filminspelningar.
- Det blir övervakning av huset dygnet runt, men ingenting händer. Dahl-Nielsen försöker förgäves få tag på förre ägaren till huset. Wallberg får fram att den nuvarande ägaren är stiftelsen Änglahem, vars tecknare är Christian och Anna Leijonhals.
- Dahl-Nielsen ringer till kyrkoherden i Forserum som heter Henning Wallinder. Morten tror att han kan vara en av dem som gömmer flyktingar. Alldeles riktigt, Wallinder vet att när polisen hämtade kvinnan för avvisning gömdes hennes två barn hos ett ungt par från sekten Livets rötter. Det var paret Leijonhals.
- Morten och Marianne turas om att bevaka det hemliga huset från ett fönster i Pernemarks villa mitt emot. Tre personer har lämnat huset tidigare under natten. En patrullbil följer en av dem hem till hans lägenhet. De två andra tappade emellertid polisbilen bort i Dalby. Halv fyra på natten byter Morten av Marianne och somnar direkt. Hon tycker att det ser så lugnt ut i huset att hon beger sig dit. När hon kommit innanför grinden blir hon nedslagen.
(Härifrån - sidan 246 - 60 sidor kvar, börjar det hända saker. Blom visar att han fortfarande kan skriva polisthrillers, men ack, ack så sent!)
- Klockan sju på morgonen väcker Wallberg och Granroth Morten. Alla blir mycket bestörta över att Marianne saknas.
- Aktionen börjar med att de två ordningspoliserna Rolf Asmundsson och Hans Gustafsson hämtar den person de skuggat hem till studenthuset under natten. Han heter Jonas Brandell, är teologie studerande och ångestsvettas starkt. När de kommer ner på gatan ser de den svarta Saaben de tappat bort i Dalby. En hand med pistol sticker ut genom fönstret. De duckar men en kula rikoschetterar mot asfalten och träffar Asmundsson i underlivet. När Gustafsson får upp sitt tjänstevapen är Saaben på väg bort. Snart är Asmundsson på väg till sjukhuset och operation.
- Wrigstad i Jönköping rapporterar att han husrannsakat Livets rötters hus i Småland med ett fasansfullt resultat. Det var en porrfilmsstudio där människor utnyttjades, förbrukades och grävdes ner i marken sedan de dött. Även från Trelleborgspolisen kommer information om sadistisk pornografi och sexuella övergrepp mot barn.
- Det blir tillslag mot huset i Lund med full poliskraft sedan man där i stor hast börjat rymma ut huset. Morten är med men obeväpnad. Hans tankar är främst hos Marianne Ingelstam och vad som hänt henne. Morten hamnar i en eldstrid mellan polisman Hans Gustafsson och en av männen från den svarta Saaben. Han försöker hindra Gustafsson från att skjuta och får då hans skott i skuldran.
- Han vaknar på sjukhuset efter operationen och får till sin stora glädje veta att Marianne är medvetslös men lever. Han vill att polismästaren kallar på kyrkoherden i Sankt Thomas.