Jean Bolinder Då fick jag se en blekgul häst Bra Böcker 1976 213 sid

Detta är den tionde och sista boken i serien om familjen Bundin. Förebilderna för Marianne, Anna Caroline och Magnus Bundin är författarens familj. Jöran Bundin är den person kring vilken händelserna kretsar i Bolinders böcker. Hans fru Marianne är emellertid ofta minst lika aktiv och den som i allmänjet lyckas lösa mordgåtorna sedan Jöran dragit fel slutsatser.

1. Jöran Bundin skriver
Marianne
har fått ärva sin faster Elisabet Charlotta. Jöran har köpt sig en älsklingsbil. En Jaguar. Jöran är historiedoktor men avhandlingens resultat har inte garanterat någon akademisk karriär. I stället försöker Jöran skriva en bok om häxor medan Marianne utbildar sig till sjuksköterska. Anna Caroline är fotbollsstjärna i Bjerred och Magnus är nyopererad för bråck.
På en biltur med Magnus till Falsterbo träffar de på en ryttare på en blekgul häst. Magnus känner genast igen honom. Det är ju "Tarzan". Och alldeles riktigt. Det handlar om den legendariske skådespelaren
Erik Fricks, nu på äldre dagar återvänd till Sverige efter en karriär i USA. Jöran påminner honom också om hans bedrifter i Parisolympiaden då han vann stavhoppet på ny olympisk rekordhöjd. Fricks blir så smickrad att han erbjuder Jöran tjänsten att skriva hans memoarer. Han får ett rikligt vederlag.
När Jöran nästa dag återvänder till det eleganta och välbevakade slottet i Falsterbo möts han emellertid av en stor misstänksamhet från husets övriga invånare.
Susanne Fricks, Eriks unga hustru, påminner mest om en häxa. Gunnar Pettersson som är advokat och Eriks svärson är hotfull. Dottern heter Gloria Pettersson. Under lunchen konsumeras det en hel del alkohol och Jöran känner sig tvingad att hänga med trots att han har bilen med sig. Där presenteras Eriks syster Sara Fredriksson, f d rektor. Sedan skrivs ett vattentätt kontrakt i närvaro av en (annan) advokat.
Problem vid hemfärden. Trots kraftig berusning kör Jöran bilen utom synhåll från huset, parkerar den och tar taxi till Bjärred. På polisradion i taxin hör han hur polisen jagar en berusad förare i en Jaguar. Någon har angivit honom!
Nästa dag börjar intervjun. När lunchsignalen lyder tycker Erik sig inte ha haft så trevligt på många år!
Där finns också doktor
Arne Sjögren som Erik inte alls är nöjd med då han inte upptäckt cancern i tid. Efter lunchen tar Jöran en promenad ner till bryggan. När han bestiger den lyxuösa motorbåten hittar han chauffören Bosse Bergman knullande Eriks fru i hytten.
Nästa dag säger sig Erik ha blivit beskjuten av någon i familjen, han vet vem, då han tog en ridtur. Vid lunchen ska de avslöjas. Samtidigt får jag det sista bandet av intervjuerna. Nu kan boken skrivas färdig antingen Erik lever eller ej.

2. Erik Fricks berättelse (sammanställd av Jöran Brundin).
Jag känner väl till Evas förlustelser med Bergman. Så länge hon sköter det diskret är det OK.
Min granne, f d konsthandlaren
Fredrik von Baumgraf förvånar sig över att jag alltid får annan mat än de övriga, förespeglande omsorg om min sjuka mage. Han tror att jag blir systematiskt förgiftad. Jag får en bok av honom som handlar om hur Napoleon blev dödad med arsenik.
Sedan jag läst boken på natten går jag ut för att se till båten, eftersom ovädret är är starkt. Jag tittar in till Fredrik som sitter och äter gott mitt i natten. De kommer överens om att jag ska smussla undan en del av "dietmaten" för en kemisk analys.
En morgon (1/11) är det någon som skjuter på mig då jag gör min morgonritt.
Jag ställer Susanne till svars för mordförsöket. Då tar hon fram en pistol och hotar mig.

3. Gunnar Pettersson (Berättelse nedskriven på uppmaning av Jöran Bundin)
Det är den 4.11. Tre mord har inträffat. Min svärfar och 2 personer till har dödats. Min svärfar gjorde mig till sin personliga slav genom att äga den advokatbyrå där jag är anställd. Han vill ha hållhakar på alla sina närmaste. Han försökte alltid att få andra människors liv förfelade. Han favoritknep var att fresta någon att göra något olagligt. Han misslyckades med Jöran Brundins "rattfylla". Susanne hade snattat på sin arbetsplats och gjort en illegal abort.
Efter skottet mot svärfar anförtror han sig åt mig att han ska skiljas från Susanne som försökt mörda honom.
Sedan hittar Jöran Bundin svärfar skjuten ner vid stranden. Pistolskott från nära håll. Pistolen hittas ej.
Kriminalkommissarie Borg är undersökningsledare. När det kommer fram att Susanne hotat Erik med pistol (vilket Erik mycket väl lögnaktigt kan ha påstått på sitt band) häktas hon.
Tre dagar efter Eriks död får Bergman och doktor Sjögren var sitt brev. De innehåller brevbomber och de dör omedelbart vid öppnande.

4. Susanne Fricks (berättat på band av Marianne Brundin och redigerat och utskrivet av henne - betyder detta att Jöran är inblandad? Har han hjälpt Erik Fricks till självmord och sedan postat de båda breven som Erik förberett?)
(
Nu kommer en "Mary Andersson beskrivning" av fattig uppväxt, utedass, försupen och våldsam fader etc. Hon är också fullt riktigt uppväxt i Sorgenfri med utsikt över Kyrkogården. Den rike lebemannen som utnyttjar den vackra och fattiga flickan.Tråkigt, tråkigt)
Hon dricker Mariannes vin och berättar om sitt liv och uppväxt, om hur hon blev gift, hur Erik misstänkte henne för otrohet, hur hon äcklades alltmer av sin man, hur han misstänkte henne för mordförsök och hur han hotade henne med hemskheter i framtiden. Vid polisförhören trasslade hon in sig i lögner eftersom hon försökte skydda Bergman. Sedan blev hon häktad. Genomgick rättspsykiatrisk undersökning.

5. Marianne Bundin
Berättar om sommaren då katastrofen kom. När Jöran skryter om sitt nya uppdrag ringer en varnande summersignal i mig. Ljudet ökar efter Jörans berättelse om hur uppdragsgivaren försökt sätta fast honom för rattfylleri. Jag fick snart en klar föreställning om det råttbo av ondska och osäkerhet som Falsterbohuset utgjorde. Snart upptäckte Jöran att mina föraningar stämde. Han fick ett efterlängtat jobb på Liber men Erik Fricks tillät honom inte att ta det. Kontraktsbrott, menade han. Men så dör Fricks lägligt och Jöran kan börja på sitt jobb. Men snart råkar han ut för en allvarlig bilolycka. Svävar länge mellan liv och död. Då kommer kommissarien hem till mig och berättar hur allt gått till. Att Erik Fricks tillverkade de två brevbomberna och sedan sköt sig själv därför att han bara hade några dagar kvar att leva. Han ville hämnas även efter sin död. Pistolen band han i ett rep till motorbåten som startats.

titeln är från Johannes uppenbarelse 6:8

 

till sidans topp