Jean Bolinder En detektivroman Tomas förlag 1979 180 sid

Agneta Persson med ett mörkt förflutet glömmer plötsligt allt detta då hon i Kungsparken i Malmö ser en man i 40-års åldern som hon tror sig känna igen. Han lämnar en taxi utan att betala. Hon följer efter honom då han försvinner in i Liberhuset.
Där träffar hon redaktörerna
Jöran Brundin och Jostur Lagatorp (I Bolinders tredje bok "Liksom en leksak" var Jostur Lagatorp, godsägarson, lärare i historia och samhällskunskap och kollega med Marianne Brundin som tillfälligt vikarierade som lärare på sitt gamla gymnasium i Tångby i Östergötland. Hans dåvarande fästmö, Lisbeth Pettersson utpressade och mördade. På denna händelse anspelas det i boken på sidan 113. Jöran Bundin berättar om hur Jostur råkade ut för en stor personlig tragedi i samband med ett mordfall och att han då slutade vara lärare. Jöran hjälpte honom till ett jobb på Liber) samt vaktmästarbiträdet Lars Friberg. Men ingenstans står den försvunne mannen att finna. Hon träffar också Åsa Muus, sekreterare och Charles Hirdeman, redaktör. Hon bjuds på lunch i personalrestaurangen. Träffar chefen Pia Gåström. Samt redaktören Dan-Fredrik Sköld och Layoutaren Bill Eriksson. Jörgen Brundin visar henne runt men snart sitter hon i Kungsparken igen. Där hittar hon en väska som är hennes. Med en plånbok med hennes namn och adress. Hon vet inte var hon ska ta vägen men blir då erbjuden skjuts hem till Lagatorps i Hofterup. Hon får för sig att mannen hon jagar just dyker upp då de lämnar Malmö. Hon träffar hans fru Hedvig. Charles Hirdeman, nyskild bor granne med Lagatorps. Charles har varit med om en bilolycka i mars 1977. I berusat tillstånd. Detsamma har hänt Jörgen Brundin, som var utan körkort en tid.
Jostur oroar sig för att mannen kan komma efter Agneta ut till Hofterup. Han hämtar sin Smith & Wesson och laddar den. Han ringer sedan nummerbyrån för att få reda på telefonnumret till Agneta Persson på Storgatan 33 A i Motala. Agneta tycker att någon rör sig i trädgården. Pistolen är borta! Jostur ringer telefonnumret i Motala. En annan Agneta Persson svarar!
Nästa morgon är Agneta försvunnen. Liberfolket kontaktar polisen. Kommissarie
Jörenbratt är inte nämnvärt intresserad.
Men vi som läser boken får veta att Agneta efter en dröm med Alice i Underlandet figurer känner att hon måste komma ut ur huset. Hon promenerar rakt fram tills hon kommer till stranden. Går långt ut i vattnet. Då upptäcker hon mannen hon jagat stående på stranden.
Jöran Brundin ringer runt till alla taxistationer. Får napp på Önnerups taxi. Vem har kört den okände mannen om inte
Figge Höglund. (Huvudperson i "Slutspel" från 1977).
Charles Hirdeman kör runt och letar efter Agneta. Hittar henne liggande på stranden. Han tar henne med till arbetsplatsen, Liber. Jöran har en plan hur de ska transportera Agneta till hans villa utan risk för att bli skuggade. De åker tillsammans till
Figge Höglund. Han bor kvar på Vagnmakarevägen i Flädie. (se Näktergalen). Där är också hans tillbakadragna fru Margit och konstnären Peter Jakobsson. Inför Agnetas problem öppnar sig Margit. Sedan ska de spela krocket. Då Agneta övar sig ser hon mannen som hon fruktar bakom häcken.
Hon börjar minnas igen. (Här övergår boken i "jag-form". Nu är det Agneta som berättar.) Hur pappa och hon haft det så fint sedan de kunnat förtränga bilolyckan som kostad min mor och bror Peter döden. Min pappa arbetade på banken. Den 9 april förstördes allt. Två personer rånade banken. Pappa sköts till döds. Jag hann se ansiktet på en av rånarna vars luva kommit på sned. Det blev mycket sjukhus för mig den närmaste tiden. Försökte göra självmord.
Nu springer jag bara springer sin väg. Hamnar efter en lång stund i Flädie och erinrar mig Höglunds adress. Margit tar hand om mig. Margit som själv som ung förlorade båda sina föräldrar i en flygolycka.
Jag sover gott hela natten och vaknar glad och utvilad. Charles ringer. Han vill ha med mig till en maskerad som Lagatorps ska för sina vänner. Jag har lust att träffa honom. Hela Liberredaktionen är där. Jag går ut i trädgården. Längtar efter ett nattdopp i bassängen. Plötsligt är mannen med den kluvna hakan där. Han riktar en pistol mot mig. Men han säger att han inte kan skjuta mig. Han springer sin väg. Jag springer in i huset. Då hörs ett skott. Alla far ut och hittar mannen skjuten en bit från huset. Den ende av de 10 i festförsamlingen som inte var närvarande då skottet föll är Charles.
Jag hämtas tillbaka till Höglunds. Figge och Margit övertygar mig snart om att Charles omöjligen kan vara mördare. Han låg ju på sjukhuset efter sin bilolycka i mars 1977 då min far dödades i bankrånet.
Boken avslutas med ett brev som Charles skriver till Agneta. Han har hittat pistolen som stals från Jostur under en av sina altanplattor. Två skott hade avfyrats. Varför skulle rånarens kompanjon ha besvärat sig med att gömma ett så viktigt bevismaterial i hans trädgård? Och varför var 2 skott avlossade? Enda förklaringen är att det är Agneta som först skjutit sin fars mördare och sedan avfyrat ett skott just innan hon kom tillbaka till huset och festen för att ge sig ett alibi. Avsikten med gömstället var att kasta skulden på Charles.

till sidans topp