Jean Bolinder Fiktionen Bra Böcker 1980 207 sid

Mannen med fåglarna
Fågelmannen har två stora burar med fåglar i sin trädgård. Han matar dem, går och röstar och läser en deckare som hans granne, författaren skänkt honom

1956
Jens Bruno Löfgren
, VD-assistent, med karriär inom yrkeslivet och hos kvinnorna framför sig. En kvinna springer ut framför hans bil när han kör på västgötaslätten. Ropar på hjälp att någon dödar henne. Hon försvinner in i ett hus som Bruno finner helt igenbommat. När han slår sönder ett fönster finner han en kvinna liggande på golvet med en kniv i bröstet. Hon heter Greta Fincher, är i 30-årsåldern och ber honom ringa efter hjälp. I grannhuset hittar han en medelålders man, en konstnär. Bostället, söder om Kinnamark. När Bruno kommer tillbaka till huset finns väl blodfläcken kvar men inte kvinnan. Där finns också en medaljong med hennes namn. Konstnären, Birger Andersson, sticker iväg i sin bil. Ambulans och polis anländer. Misstänksamma men kommissarie Persson behandlar ändå Bruno med respekt. Fallet är komplicerat då Greta Fincher mördades redan 1944!

Mannen med fåglarna
Fågelmannen sitter hos sin granne. Han läser upp vad han skrivit. Han lånar figurer av författaren.

Inpass 1980
det är
Figge Höglund, "känd" taxichaufför från Flädie i Skåne, som skriver berättelsen om Bruno Löfgren. Jag intervjuade honom 1980. Då var han VD för de stora SENFER-verken. Det var Jöran Brundin, en bekant till mig som en gång tidigare bevakat en egendomlig historia i SENFER-verken, se Högsta Rätt som förmedlade kontakten. Han bekräftade att Greta Fincher verkligen dog 1944. Och den försvunne konstnären aldrig hittades. Däremot påstår jag (Figge) att hon dykt upp igen i Flädie.
1980 hade jag också tillfälle att intervjua Greta Finchers svägerska Anna. Det är hon som berättar om "1943".

1943
På båten Särimner på väg tillbaka till Sverige från USA befann sig den 17 maj 1943 flera för dramat viktiga personer. De möter just båten Saturnus på väg till USA med bl a den store svenska löparen Gunde Hägg som ska mäta sina krafter med den främmande kontinentens främsta löpare.
Fredrik Reltih, född 1908 i Landskrona, var på väg ett göra internationell karriär som surrealistisk målare. Charmerande, elegant, vacker och iskall. Han äktade den obetydliga Brita Möller. Hans agent var Gustaf Fincher, hans bäste vän sedan Lundsberg. Gustafs fru Anna och hans vackra syster Greta var också med på båten. Samt den rödhårige Martin Yrell, en mindre lyckad målare. Hans fästmö, Isa Andersson-Borgh är också med.
Alla drack rikligt med alkohol, om inte annat så för att dölja rädslan de kände för dåligt väder, torpeder och minfält.
Anna var Fredriks älskarinna innan hon gifte sig med Gustaf. Nu är det Gretas tur. Hon är kär i honom.
Det pyrande hatet börjar flamma upp samtidigt som båten närmar sig ett minområde. Alla försiktighetsåtgärder vidtas. Dödsskräcken lyser ur ögonen på den "iskalle" Fredrik.
Halv tre på natten går båten på en mina. Fredrik, Greta och Brita hamnar med besättningsmannen Allan i den första livbåten. I nästa kommer Anna och Isa och en besättningsman. Efter ett tag räddar vi Brita som livlös håller sig kvar vid en åra.
Anna berättar vidare för Figge Höglund: Vi kom till Färöarna. Sedan vidare till Göteborg. Greta och Allan togs upp av en tysk båt och kom till Danmark. Fredrik var död.

1944
Figge Höglund berättar vidare.
Den 25 november 1944 öppnas minnesutställningen över Fredrik Reltih i Gamla Stan. Brita är missnöjd. Pressen ägnar inte fenomenet tillräckligt stor uppmärksamhet. Isa hittar en tavla av Fredrik i en konstaffär. Brita blir rasande och skyller först konsthandlaren och sedan Greta för stöld. Greta har sålt tavlan till affären. (
På sitt sängkammarbord har Greta "Ingen kan hejda döden", Stieg Trenters debutbok från 1943!).
Greta dyker upp på utställningen. Hon säger till Isa att hon måste gå till polisen med allt.
Efter utställningen går Isa ut och roar sig. Hon blir berusad och följer med dramateneleven Einar hem. När hon först nästa dag kommer hem till Greta ligger denna död i sin lägenhet. Knivmördad.

Mannen med fåglarna

Han skriver allt mer och bättre. Hans vän detektivförfattaren har däremot helt tappat inspirationen. Det grämer honom djupt att den andra som stulit hans figurer ska lyckas bättre.

Inpass 1980
Greta lämnar efter sig ett brev där hon erkänner att hon sålt förfalskade Reltih-tavlor för att förbättra sin ekonomi. Nu när det uppdagas väljer hon att ta sitt liv.

1979 - 1980
Vi är åter i Flädie. Det är den svåra vintern i december 1979. Den allra värsta dagen har Margit och jag bjudit in grannarna. Vi har skaffat oss ett adoptivbarn, Cecilia, från Indien. Författaren Folke Mårdskog, konstnären Börje Moberg, lärarfamiljen Erik och Birgitta Andersson, f d lantbrukaren Karl Skogh och hans fru Maja samt den alkoholiserade målaren Peter Jakobsson.
På kvällen ringer min arbetsgivare Stig Eriksson på Önnerups Taxi och ber mig köra min bil till honom eftersom hans är sönder. Mycket motvilligt beger jag mig ut i snöstormen.
På vägen tar jag upp en kvinna i päls som vill komma till Flädie. Hon heter Greta Fincher.
Nästa kväll under det värsta vintervädret i Skåne i mannaminne kommer Karl Skogh och berättar att det ligger ett dött fruntimmer i hans uthus. Hon är död med en kniv i bröstet.

Mannen med fåglarna

Fågelmannen har skrivit färdigt boken men vet inte om han vill ge ut den. Det känns som att vara prostituerad att ge ut sig själv till kreti och pleti. Men han vill gärna läsa upp hela historien för författaren.

Inpass 1980
Greta Fincher mördades 1944, 1956 och 1979. På samma sätt och med samma vapen.

1980
Ett nytt konstmuseum öppnas i Landskrona. Brita håller ett gripande tal om sin för tidigt bortgångne make, men är snorkig och snäsig mot mig då jag ställer frågor.
Jag ligger vaken om nätterna och funderar på hur mysteriet med den tre gånger mördade kvinnan kan ha en lösning.
Folke och Börje åker till konstmuseet en regnig sommardag. På hemvägen krockar de med en långtradare. Båda omkommer.
När vi tittar igenom Börjes hus hittar vi en tavla föreställande flickan Petra och signerad Fredrik Reltih 1980! Vi fann flera tavlor och en berättelse som löste gåtan.

Berättelsen
Av alla mina utsugare hatade jag mest min hustru Brita, som dessutom var så ful. I livbåten hånade och förnedrade jag henne. Jag slog henne med en bräda så hon föll överbord. När jag räddats och fick reda på att också Brita överlevt ändrade jag mitt utseende namn till Birger Andersson. Jag kom till min syster Greta i Stockholm och målade för att överleva. När Brita lade sig i blev Greta hysterisk och ville gå till polisen. Jag greps av raseri och dödade henne. Jag flydde och slog mig ner som konstnär i Västergötland.
Men Isa Andersson-Borgh listade ut att jag levde. Hon ville skrämma mig till ett avslöjande genom att uppträda som en död Greta. Jag bytte namn igen och flyttade till Flädie. Jag gjorde ett misstag som Isa upptäckte och därför kom hon till Skåne och anklagade mig efter jul 1979. Hon hotade och hånade mig och jag stack ner henne.

Margit räknar ut att det är Folke och inte Börje som måste vara Fredrik.

Mannen med fåglarna
Lämnar över sitt manuskript till författaren och släpper sedan ut fåglarna
till sidans topp