Jean Bolinder Berättelse för herr Hugo 1993

 

Jag ska berätta en historia för herr Hugo som hände för 59 år sedan.
Jag berättar och jag målar minnen från Sörön. Om dödisgravarna och om Djävulen som är efter mig. Jag är sjuk och måste upp på nätterna för att kräkas. Min tid på jorden blir allt kortare.

- Pechlin ljuger men tror allt som står i Bohuslänningen. Egentligen heter han Karl-Fredrik Pettersson och jobbar liksom jag, Johanna Axeldotter i Bergs affär. Johan och Anna Maria Berg, båda över 50 år.
Jag är 18 år och han 20. Han är grov i mun och vill knulla med mig, men jag vill ge min oskuld till Claes-Ferdinand Henriksson, öns finlemmade kompositör, 27 år. Min far och bror omkom på hummerfiske. Min mor är sedan 10 år på sinnessjukhus.
Pechlin påstår att Hielbke var del av en sammansvärjning i Paris där Krüger dog och ruinerade många. Baron Hielbke var bekant med en grosshandlare i Stockholm. Han har en dotter som han ordnat plats åt på ön. Fadermördaren har berättat. Hon ska bli skollärarinna efter Åbergskan.
Jag åker med varor till Hoveks herrgård som ägs av den svenska adelsfamiljen Hielbke. Husföreståndarinnan Lina bjuder på saft. Jag har varit klasskamrat med Margareta Hielbke. Hon spelar piano. "Fadermördaren" är hennes bror, unge baron Jacob Johan Hielbke, 20 år och sexuellt mycket intresserad av mig.
Han berättar om hur många som blivit utfattiga efter Krügers fall. Och om Margaretas dröm om att Martina steg i land på Sörön. Hon kom med Döden till ön. Jag tror att det är jag som ska dö. Jag har länge känt att någon är efter mig.
På kvällen läser jag i den Bibel jag ärvt efter mamma. Det är en gammal bibel med ett ålderdomligt språk. Jag hittar ett pappersark instucket med en blodfläckad måsfjäder. "Om någon icke fanns skriven i livets bok, vart han kastad i den brinnande sjön". Kvällarna och nätterna var hemska för mig efter detta budskap. Mitt problem är att jag är en stor syndare eftersom jag flitigt onanerar.
- Jag följer med Magdalena Hielbke hem till Henriksson, vår musik lärare. På vägen dit ser vi Elida Lindkvist och träffar "Birger Jarl", Mattias Lehnberg, son till kyrkoherden och frälst. Magdalena Hielbke spelar förfärligt. Jag får i stället sitta nära Claes-Ferdinand och spela. Han har besök av en matros. Jag berättar om att en person fått ett budskap med en blodig fjäder. Matrosen blir förskräckt och säger att det måste vara vodoo och att den personen riskerar att dö.
- Jag går till den plats på Sörön där jag kan få tröst.Det är biblioteket med en boksynt lotsfru, tant Hedin. Hon uppmuntrar mitt läsande särskilt av Jonas Love Almqvist och av andra svenska klassiker. Jag läser en bok av August Blanche då plötsligt en ung, mycket vacker kvinna kommer in. Det är den nya lärarinnan Martina Tourn. Hon bjuder mig hem till sig.
- Pechlin förtalar som vanligt båda "fittorna", Martina och mig, men nu finner jag mig inte i det. Jag pryglar upp honom och när han skriker kommer herrskapet Berg och då får han mer stryk. Jag har fått en ovän för livet.
- Det blir ett fasligt oväder över Bohuslän. Jag ber till Gud och lovar att inte synda mer om jag överlever. Då börjar det brinna på Sörhögen, högsta berget på ön. Jag springer dit. Nära eldsvådan finns vår koja. Där står det skrivet i sot i berget bibelspråket om att om din hand är dig till förförelse så är det bättre att hugga av den. Jag försöker sudda ut. Blir blodig och sotig om händerna.
- Baron Ture Hielbke ser mig och tar hand om mig. Jag får övernatta på herrgården, får frukost på sängen och baronen ordnar så att jag bler ledig i affären dagen efter. Är jag i himmelriket? Det är som en romantisk följetong i Bohuslänningen!
- Unge baron Jacob Johan Hielbke älskar mig, han kysser mig och biter i bröstvårtan. Jag skriker och han är ångerfull.
- "Birger Jarl", Mattias Lehnberg, anklagar Claes-Ferdinand för att vara "sodomit". Denne hotar med åtal för ärekränkning.
- Jag brinner för den vackra Martina som kommit in i trånga och fula lilla värld. Är jag mer intresserad av kvinnor än män?
- Jag får lov att visa Martina runt på ön. Hon som varit i Hollywood och sett Douglas Fairbanks! Jag berättar om "strandvaskare" som är ilandflutna lik. De kan komma upp på stranden och dra människor med sig ner i djupet. Martina kallar det för fånigheter. Vi gör en picknick och jag får beröm för att jag kan citera så bra från Almqvists "Drottningens juvelsmycke". Sedan vill hon bada naken. För mig är detta oerhört men jag gör ändå som hon. Det måste väl vara en synd. Hemma hos Martina frotterar hon mig sedan torr. Hon gnider gärna mina intimaste ställen. På natten sover vi nakna i samma säng.
- Min mor var gravid när hon gifte sig så jag är nästan en oäkting. Jag avlades i synd. Hon började snart höra strandvaskare och lyktgubbar. När jag var åtta år tog hon mig därför med till en klippa i havet för att genomföra en rit för att skydda mig mot djävlarna. Med en stor kniv skar hon en lock från mitt huvud. Då kom människor rusande för att "rädda" mig. Min mor kom på sinnessjukhus. Nu hade den största olycka och katastrof drabbat mig. Och den största glädje och lycka. Jag älskade Martina.
- Jag känner hur syndigt det är att älska en annan kvinna. Jag beger mig till Claes-Ferdinand, beredd att blir hans fru och avla barn med honom. Han har en bild med en naken Pechlin och en poet hos sig. Han verkar inte särskilt intresserad av mitt besök. När Martina dyker upp slår mitt hjärta extra hårt. Hon vill att jag följer med henne hem, hon bekänner sin kärlek till mig men jag vägrar ta emot denna synd. Jag går till kyrkan för att bekänna för Gud men där träffar jag bara "Birger Jarl" som småsnuskigt erbjuder sig att ta han om min uppfostran om så behövs med hjälp av riset. Då bestämmer jag mig för att slutföra den "reningsrit" min mor försökt genomföra för mig. När jag sprätt iväg hårtottar åt alla fyra väderstrecken är det som om någon knuffar ner mig i det iskalla vattnet. Jag sköljs halvt medvetslös in i en grotta och kommer in i ett system med korridorer som skiljs av halvt genomskinliga membran. Det är skiljelinjerna mellan liv och död, mellan de ännu levande och de döda. Jag ser och hör min far, sedan sugs jag åter ut ur grottan och sköljs upp på stranden. Där år Martina Tourn och Lindkvist, en fiskare på Sörön. Martina säger att jag fått hallucinationer sedan jag drabbats av ett mordförsök.
- Efter mordförsöket bor jag hos Martina. Hon för mig in i kulturen, särskilt den som handlar om kärlek mellan kvinnor. En dag får vi ett anonymt brev som med ett bibelcitat skriver om lesbiska kvinnors "skamliga lustar".
- Den 4 september är det dags för den stora årliga höstfesten på Hovek då baron Ture Hielbkes familj bjuder hela byns befolkning på mat, dryck och underhållning. - Magdalena vill berätta sina drömmar. Nu är det Martina som är lik. Claes-Ferdinand är försvunnen. Skolläraren Westman tar hand om sin unga kollega Martina. Jacob och Margareta vill leka kurragömma med mig på herrgårdsvinden. Jacob jagar mig och vill kyssa mig. Jag undkommer genom list, jag lurar på honom en gammal provdocka i halvmörkret.
- Festen avbryts då man upptäcker en brand i Claes-Ferdinands hus. Hans förkolnade lik hittas i det halvt nedbrända huset.
- Martina berättar för mig att det funnits ett maskinskrivet meddelande på en bänk i trädgården till Claes-Ferdinands hus. Ännu ett bibelspråk. Hon sammanställer alla de bibelspråk vi fått anonymt:

"Brev i Johannas Bibel. Uppenbarelseboken 20:15:
Och om någon icke fanns skriven i livets bok, så blev han kastad i den brinnande sjön.
Textat i sot till Johanna på klippvägg. Markus 9:43-44:
Om nu din hand är dig till förförelse, så hugg av den. Det är bättre för dig att ingå i livet lytt, än att hava båda händerna i behåll och komma till Gehenna, till den eld som icke utsläckes. " (Egentligen vers 43 eftersom 44 är utesluten).
Lapp till Claes-Ferdinand på hans bänk. Romarbrevet 1:27:
"sammalunda övergåvo ock männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes i lusta till varandra och bedrevo styggelse, man med man. Så fingo de på sig själva uppbära sin villas tillbörliga lön.
"Brev till Martina och Johanna. Romarbrevet 1:26: Fördenskull gav Gud dem till pris åt skamliga lustar: deras kvinnor utbytte det naturliga umgänget mot ett onaturligt.
Martina förklarar för mig att Claes-Ferdinand var homosexuell och att både kvinnlig och manlig homosexualitet är kriminell. Den kan straffas med flera års straffarbete.
- Jag blir förhörd av kommissarie Fredriksson. Jag berättar om allt som hänt vid Offerskär.
- Teknikerna konstaterar att Claes-Ferdinand dött av arsenik i råttgift. Sådant säljs i Bergs affär. Pechlin som vill hämnas säger till polisen att jag har tagit ett paket. Jag blir livrädd när två nya poliser kommer från Strömstad. Jag tror att det handlar om mitt förhållande till Martina. Men snart avslöjas att Pechlin varit ute i ogjort väder. Vem som helst av kunderna tycks ha möjlighet att ta för sig på lagret. Men mina chokladstölder avslöjas och Anna Maria Berg ger "tjuvkonan" avsked på grått papper.
- Martina vill att vi försöker skaffa jobb åt mig på herrgården. Men det går lika illa där. Friherrinnan vill inte ha någon med så dåliga referenser.
- Det spricker mellan Martina och mig. Vi super en kväll och hon kör ut mig ur skolhuset.
- Skolhuset brinner och Marina dör. Hon lämnar ett brev efter sig där hon erkänner att hon dödade Claes-Ferdinand därför att han var helt galen och förföljde unga Johanna och skrev egendomliga meddelanden till henne.
- Men än en gång vill berättaren uppleva den där hemska sommaren. Att en sista gång få möta Martina som är den enda människa jag älskat i mitt liv.
"Martina säger att jag är sjuk. Jag är sprucken i två kvinnor som jag kallar Amanda och Adolfine. Jag erkänner att Adolfine är elak. Hon skriver lappar med bibelord och textar i sot på bergväggar. Jag orkade inte med Adolfines anklagelser om att jag var oren och jag försökte dränka mig vid Offerskär. Martina säger att hon följt efter mig och visste att det inte fanns någon annan än jag själv på Offerskär. En annat bevis hon hade var att bibeltexterna var från min mors gamla bibelöversättning. Bara jag kunde ha formulerat mig på det sättet. Jag mördade Claes-Ferdinand för att rädda Martinas liv. Jag uppfattade det som att han planerade att skjuta henne. Jag la råttgift i hans konjak. När jag förstod att hon tänkte förråda mig, gjorde jag samma sak med Martina. La råttgift i hennes konjak. Jag skrev hennes avskedsbrev och arrangerade sedan eldsvådan på samma sätt som i Claes-Ferdinands hus.