Jean Bolinder Den rätvinkliga triangeln 1984
 

Gösta Erixzohn bor i Bjärred. Hans fru är död. Han har två barn, Kirre 21 och Lia, 5 år och utvecklingsstörd. Mellanbarnet Ceci är 9 år. Faster Malla som målar tavlor efter numrerade fält och tror sig vara konstnär äger huset. Annars är det Kirre som målar så att han blivit berömd.
- En person som heter Persson ringer ofta till Göstas firma. Detta oroar Gösta enormt. Gösta har i sitt liv gjort många affärer som skadat många personer som kan förväntas vara ute efter hämnd. Gösta kallar
Persson "hypotenusan". Gösta har en firma i Malmö. Den är på väg att konkursa. Den heter "Kules text och bilder" efter ägaren Hugo Kules som är så alkoholiserad att han skriver på alla papper bara han får sprit. Gösta har en ung sekreterare, Maritza, som han ofta ligger med.
-
Gabriel Persson som är chef för en mekanisk verkstad är så lättlurad att han tror på Göstas fasad till firma och skriver ett reklam kontrakt. Gösta får 15000 kr i förskott.
- Gösta använder pengarna till att komma undan "hypotenusan". På en resebyrå får han tips att hyra ett hus på Kosteröarna, långt uppe i Bohuslän. Alla barnen blir överlyckliga över den överraskande semesterresan. Även faster Malla vill med.
- De tar den silvergrå Mercedesen till Strömstad. Där tar de båten Stjärn till Nordkoster. Plötsligt faller en människa överbord. Båten gör en häftig gir och försöker vända. En polisbåt är snabbt på platsen. Alla får uppge sina namn och adresser.
- En psykiater från Stockholm,
Rickard Lovén presenterar sig för Gösta Erixzohn. Han har en bror, Björn Lovén, vars fru tidigare var gift i Bjärred. Gösta oroar sig för vad brodern kan veta om hans skumma bakgrund.
(Björn Lovén är huvudperson i "
Livet är kort". Rickard Lovén förekommer i "Livet är långt", där hans fru Lise lämnat honom p g a hans alkoholproblem. Jag undrar om bröderna är släkt med Beata Lovén, förmögen 67-åring med sybehörsaffär, som spelar en viktig roll i Jenny Berthelius första bok, Mördarens ansikte (1968).
- Rickard presenterar Gösta för en "fet och flintskallig direktör från Södertälje",
Olle Matsberg.
- När de kommit fram till stugan de hyrt finner Gösta ett kuvert adresserat till honom. Det är från Persson som säger sig ha suttit och väntat på honom sedan i morse. Gösta blir mycket illa till mods och bränner brevet.
- Två poliser kommer till stugan. Alla på båten Stjärn ska infinna sig hos polisen nästa dag. Polisen har funnit mannen som föll överbord. Han visar tecken på att ha blivit strypt!
- Gösta vaknar tidigt och kan inte sova av oro över sitt liv. Gösta minns hur han tvingats sluta realskolan när hans far gjorde konkurs. Han måste jobba på ett snickeri under den elake verkmästaren Söderling.
Efter lumpen jobbade han hos Kristian Hermansson som var begagnad bilhandlare. Han gjorde många svarta och kriminella affärer. Kristian älskade sin veteranbil, en gammal Bugatti. Han sålde den och fick en massa pengar för den som han hade i sitt kassaskåp. Gösta lyckades ta reda på koden och en natt stal han både pengarna och en del komprometterande papper. Kristian blev förtvivlad, anklagade Gösta men vågade ingenting göra eftersom Gösta skaffat sig bevis på Kristians kriminalitet. Kristian fick nöja sig med att hota med hämnd.
- Han tar en promenad och kommer till en badvik där han finner en ung kvinna som solar. Det är
Margit Ångström, lågstadielärare från Strömsund. De badar och promenerar och Gösta är nära att känna sig lycklig. Men han känner sig iakttagen. Någon med kikare håller utkik på dem. Kan inte glömma "Persson". Stures dotter kallades Gittan. Är Margit Gittan? Ute efter att hämnas sin far?
- De klättrar uppför klippor. Snart hör Gösta en man ovanför sig. Han blir förskräckt men ser sedan att det är Rickard Lovén. Gösta blir svartsjuk då Margit ser ut att attraheras av den elegante psykiatern, men lugnar sig då Rickard säger att han är homosexuell.
- På väg därifrån säger Gösta att han älskar Margit. De älskar i gräset. Gösta är i himmelriket.
- Åter i stugan brusar Gösta upp mot Kirre då han ser en kikare om halsen på honom. Gösta tror att Kirre smygtittat på honom och Margit. Efteråt berättar Gösta om "Persson" för att ursäkta sig.
- Konsthandlaren
Olhane och en ung konstnär, Birger Frandlén, kommer med båten. De var också med på Stjärn så Gösta blir misstänksam. Olhane vill få med Kirre på en utställning.
- Gösta vill gifta sig med Margit. Han bestämmer sig för att nu börja leva ett ärligt liv. Men på natten tänker han på andra kvinnor i sitt liv. Barbro Isbergsson var maka till en anställd i ett av Göstas blomstrande byggföretag. Gösta blev förälskad och fick henne att skilja sig. När han själv ville skilja sig påminde honom hans religiösa fru om att det var hon som ägde firman. Då ändrade sig Gösta. En annan kvinna var hans sekreterare Ann-Eva Kilström som han förälskat sig i 1979 så hans fru Katarina insjuknat i cancer. Anna-Eva blev med barn och gjorde abort. Aborten tog hon så hårt han hon tog en överdos sömnmedel och dog.
- Nästa dag ska alla från båten infinna dig hos polisen för förhör. Där är också
Bertram Karlsson, pensionerad lektor i filosofi och kristendom med sin fru Ejvor, f d adjunkt i svenska och historia. Kriminalinspektören Morin sköter förhören. Morin visar Gösta en bild på mannen som ströps innan kan sänktes i havet som Gösta inte känner igen. Morin insisterar, han menar att mannens avsikt varit att träffa Gösta. Morin har en hel pärm på Gösta. Han vet allt om honom. Den omkomne heter Nils Eckhard - f d Nils Malm, son till Sten Malm. Mannen hävdade att Gösta förskingrat hela farsarvet.
- Gösta går med Margit till en grotta som sägs innehålla lysmossa. Inne i grottan ligger ett vitt kuvert adresserat till Gösta. Det innehåller ett brev med bibelverser från Persson.
- Nästa morgon har Gösta stämt möte med Margit i den badvik där de möttes. När han kommer dit hittar han Margit. Hon är död. Någon har skurit halsen av henne. Han böjer sig ner och håller om henne. Förblir sittande tills polisen kommer. Polisen tar honom och vill att han ska erkänna mord både på Margit och Nils Eckhard.
- När Gösta kommer tillbaka till huset på Nordkoster är
Gunilla Borg där, syster till Göstas avlidna fru Katarina. Kirre har kallat på moster Gunilla för att få hjälp med flickorna. Gösta måste stå ut med hennes beniga snusförnuft. Olle Matsberg kommer med en flaska whisky och får tyst på det religiösa fruntimret.
- Gösta anhålls igen sedan han nästan slagit ihjäl
polismannen Eskilsson som satts att skugga honom. Gösta var övertygad om att Eskilsson var Persson. Han släpps ånyo efter några dagar sedan hans unga sekreterare Maritza erkänt att när Persson ringt och frågat efter Gösta hade hon talat om resan till Nordkoster eftersom hon funnit adressen på Göstas planeringsalmanacka. Persson kunde därför ha kallat på Nils Eckhard.
- Nästa morgon är Göstas säng tom. Kirre finner honom hängande i en tall. Bredvid honom finns ett avskedsbrev i vilket han erkänner morden på Eckhard och Margit.
- Persson är nöjd. Han har besegrat en fiende. Hämnats en älskad kvinna. Kirre är Persson. Kirre älskade sin mamma Katarina. Han hatade Gösta för att han svek Katarina när hon var sjuk. Kirre informerade Eckhard om att Gösta ville göra upp. På båten vägrade Eckhard att vänta utan ville tala ut med Gösta, avslöja att Kirre informerat honom. Då ströp Kirre Eckhard. Ingen fick komma i Katarinas ställe så när Gösta planerade att gifta sig med Margit måste hon dö. Sedan ströp han Gösta och skrev brevet för att Gösta skulle få skulden. "Jag är Gud. Persson säger att jag är Gud och måste hämnas ondskan".


Gösta minns Sten Malm och hans byggföretag. Sten hade försökt lura honom men misslyckats. Då erbjöds Gösta bli Malms högra hand. Gösta fick till uppgift att lura den hederlige konkurrenten Sture Lundsten. Gösta nästlar sig in och blir Stures vän. Sture sväljer ett lockande bete, går i konkurs och tar livet av sig. Sture hade en dotter. Kallades Gittan. Borde vara 30 år nu. Några år senare fick Sten cancer. På dödsbädden anförtror han Gösta omvårdnaden om sin familj. Men då hade Gösta redan plundrat Stens firma till sista öret.