Jean Bolinder Snövit och dvärgarna 1984
 

Snövit: Vicktor Sönderbrandt, 65. Så kallad klok gubbe.
Butter: Bengt Utter, 47. Journalist.
Kloker: Ragna Utter, 32. Journalist.
Prosit: Sune Sittorp, 48. Antikhandlare.
Trötter: Trudi Örtgren, 42. Dataexpert.
Blyger: Birgit Geryl, 26. Religionshistoriker.
Glader: Dan Lagér, 67. Pensionerad kriminalassistent.
Toker: Tor Kellstedt, 41. Psykiater

Bengt Utter vill genomföra ett projekt som går ut på att ett antal människor ska ta närmare kontakt med en svartkonstkunnig gubbe i Dösjöbro och skriva en reportageserie i tidningen. Han övertalar sin fru Ragna att göra en liknande sak för radion där hon arbetar. De bor i Atombyn i Barsebäck.
Bengt är trött på sin alkoholiserade fru och umgås intimt med Birgit Geryl.
Hela sällskapet träffas hemma hos Utters. Efter en måltid beger de sig till trollgubben. Han har ett stenaltare i trädgården. Han offrar en höna och gör diverse trollkonster. Han säger sig skriva kontrakt med Satan. Det ger honom herraväldet över hela gruppen. "e står nu i det svarta ljuset, under Satans kommando". För att bevisa det tar han fram sju små vaxdockor. Han sticker en nål i den som föreställer Bengt.
- Bengts granne Sune Sittorp har fest. På natten får Bengt hemska smärtor i magen. Han tror att han ska dö. På morgonen mår han bättre. Han tror att han blivit förgiftad.
- När Tor får reda på hur Bengt varit är han övertygad om att det handlar om svartkonst. Han blir förskräckt och vill hoppa av gruppen. Ragna berättar för honom om hur Bengt och hon lyckats få slut på "Paradisets Erövrare", en sekt som framträdde som religiös men bara handlade om droghandel. Under namnet Sonja Eriksson fick hon kontakt med en av ledarna,
Tage Noijbe. Hon har kontakt med polisen och kvällen då polisen ska slå till brinner hela sekthuset ner. Tages förkolnade kropp hittas senare men under branden menar Ragna att hon sett en spökgestalt som hon antog vara Ledaren lämna byggnaden bärande på en likkista.
- Gubben Sönderbrandt kan inte "släppa" Tor från "Djävulens kraft". Han vill träffa hela gruppen igen.
- Ynglingen
Frans-Elvis som utgör ett terrorhot mot grannarna på sin 12-växlade cykel kommer ihop sig med Bengt Utter och han bestämmer sig för att lägga en död katt på Utters altan. När han ska göra detta vid midnatt blir han dödsförskräckt eftersom han ser en gestalt dyka upp, "svart och oidentifierbar". Gestalten bär på en likkista.
- Bengt Utter arbetar i Sydsvenskans stora byggnad på Lundavägen i Malmö. Han kontaktar kulturchefen Jöran Bundin, "en mager och urgröpt karl med borstmustasch och obehagligt utseende" (Bundin var en av huvudpersonerna i Bolinders första 10 böcker)
- Bundin tar reda på att Sönderbrandt är en "vidrig gubbe, f d procentare, begagnad bilhandlare, bedragare". Akta dig för honom!
- Nästa möte med Gubben Sönderbrandt sker med stor ångest. Han hämtar en låst låda och tar fram de 7 "dvärgarna". Tor Kellstedt får ett utbrott och försöker ta dem ifrån honom. Han får tag i en av dem som han krossar med handen. Bengt kör Tor hem. När Bengt själv kommer hem hittar han Ragna död i sängkammaren. Med halsen avskuren.
- Frank-Elvis vaknar av att det är oväsen i Utters kåk. Han ser åter likbäraren med sin kista på axeln. Och på Kvällstidningens löpsedel står det "Voodoomord i Skåne".
-
Polisinspektör Sven Tivö har hand om utredningen av Ragnas död.
- Bengt erbjuds flytta in hos Bundins. Jöran Bundin är nu doktor i historia. Dottern Anna Caroline är på strandparty, sonen Jean Magnus ska sova över hos en kompis och hustrun Marianne är sjuksköterska och utbildar sig tillbarnmorska. (Hela familjen Bundin var huvudpersoner i Bolinders 10 första böcker). Jöran har hjälpvilligt engagerat tidningens kriminalreportrar för att ta fram uppgifter om gruppen Bengt arbetar med. "Det är en jäkla samling människor".
- Dan Lagér ordnar en ny träff med Sönderbrandt. Han vill få ett slut på "docktrollandet". Han griper Sönderbrandt medan Sune tar hand om dockorna och kastar dem i elden. "Nu blir ni aldrig mera fria!" säger trollgubben.
- Trudi åker med Sune hem. Redan på avstånd ser de hur Sunes hus brinner.
- Bengt är på vernissage med Bundins på Galleri Glemminge. Han träffar kyrkomålaren Dan Johansson som berättar om sin skildmässa från sin fru, född Noijbe. Han känner Tage Noijbe som "en galen familjs svarta får". Han var ihop med en rödhårig kvinna. De skulle gifta sig då han omkom i en brand. Bengt blir chockad över informationen.
- Sven Tivö anhåller Bengt Utter misstänkt för att ha mördat sin fru Ragna.
- Han får poliseskort för att kunna vara med på Ragnas begravning. Gruppen försöker att inte visa att de tror att Bengt är mördaren.
- Grannen Bengtssons dotter Ann-Louise hittar en kniv i vattnet när hon badar.
- Bengt Utter släpps åter på fri fot. Tivö har berättat för honom om 7 ledtrådar han har. Bengt vet nu att det inte handlar om svartkonst utan om vanlig ondska. Han nämner två av ledtrådarna för Tor och hans fru. De sju ledtrådarna är:

  1. Ett rött hårstrå (den enda rödhåriga i sällskapet var Ragna Utter)
  2. Carmencita lilla vän (Bengt Utters brorsdotter som till Ragnas ilska klottrade sönder en fin dörr i det Utterska hemmet)
  3. Ett kistlock
  4. En pillerburk märkt "ag" (uppe hos ledaren för Paradisets Erövrare såg Ragna Utter en medicin burk märkt med ett namn. Hon kunde bara komma ihåg de två bokstäverna. Är "ag" den del av Lagérs namn?)
  5. En död katt (Frans Elvis's?)
  6. En halkolycka (Dan Lagérs?)
  7. King (Gubben Sönderbrandts hund. Har det med Sune Sittorps hundallergi att göra?)

- Bengt är på kanotsemester i Kolmården med Birgit för att glömma fängelsetiden. De bråkar om Birgits mamma och hon lämnar honom ensam i tältet. Han vaknar av att tältet brinner. Ett ungt semestrande par räddar hans liv. På sjukhuset i Norrköping kommer Birgit tillbaka. Allt är förlåtet.
- Än en gång samlas de alla utanför Sönderbrandts hus.
Polisinspektör Sven Tivö vill göra en rekonstruktion. Sven visar med experiment hur man med enkla kemiska medel kan få fram trollerieffekter. Han menar att det var ledaren för "Paradisets erövrare" som fruktade att Ragna skulle avslöja honom som dödade henne. Han använde sig av svartkonstexperimentet som täckmantel. Han bytte ut dörren till Utters sovrum och lät en av panelerna vara lös. Det är Sune Sittorp som var ledaren för "Paradisets erövrare" och som dödade Ragna för att inte bli avslöjad.

Bolinder har tidigare skrivit om Erland Noijbe i "Och pistolen full av smärta" och i "Tio till att följa dig" samt i "Skulle jag sörja då". Nu handlar det om Tage Noijbe.
Bengt Utter är ett överklassbarn i en familj där pappa bestämde allt.
En verklig blandning av spännande svartkonst och puzzeldeckare.