Jean Bolinder Livet är långt Tomas förlag 1973 166 sid

Richard Loven:
Richard Lovén
är psykiater, vars fru Lise lämnat honom p g a hans alkoholproblem. Han har ordinerat sig själv en vistelse i Skåne, hos sin bror Björn Lovén för att komma över skilsmässan. På väg dit i en öppen sportbil, en Veteran Packard, tar han upp en liftande flicka. Det är den 17 juli 1973. Hon heter Ulrika Norling. Hon känner Jöran och Marianne Bundin på Bülovs väg. Hon har bott hos Jörans syster Eva Johansson på Söder i Stockholm. Hon har just befriat sig från knarkbegäret. Hon är prästdotter från Åsbo i Östergötland. Hon har läst konsthistoria för docenterna Krude och Mellbom. (Hon vet inte om att Mellbom mördats av sin svärmor, "Pistolen full av smärta"). Professorn, Wilhelm Heyst, kuggade henne och då tappade hon allt intresse för akademiska studier. I Lund träffade hon Per på Studentteatern. Han gjorde henne till narkoman. Den kväll han begrovs tog hon en överdos. Gav sig sedan ut för att få tag på mer knark. Åkte buss till ändstationen, gick sedan mållöst tills hon såg ett hus, gick in och såg sig själv liggande död på golvet. Strypt. Alla avfärdar hennes historia som knarkarfantasier.
När vi närmar oss Lund skriker hon "Herre Gud jag dör" när hon ser de röda varningsljusen vid Önnerup.

Ulrika Norling:
Åter tillbaka till Lund. Var finns mina vänner? Söker Inge Ekbrandt, men han har flyttat. Vid Busstorget springer jag på en karl. Det är Niels Krude. Det regnar. Han bjuder mig på middag på Stäket. När jag beskriver hur det såg ut i rummet där jag såg den döda flickan vet han var det är! Hos Wilhelm Heyst! Nästa dag letar jag efter Jöran Bundin i forskarsalen på UB. "
Jag befinner mig mitt i den akademiska högfärdens centrum. Här produceras inget nytt, här sammanställs utdrag ur dammiga luntor och sönderfallande tidningar, här strids om påvens skägg och kämpas om meningslösheter" (36).
Jag letar upp Heyst adress. Men han har flyttat. Kvinnan minns att flicka frågat om samma sak skärtorsdagen 1972, den dag jag såg henne död. Nu bor Heyst i Bjärred nästan granne med Bundins. De blir glada då de ser mig. När jag berättat för Marianne vill hon genast att vi beger oss till Heyst villa. På spiselkransen ser jag ett foto av den döda flickan. Hustrun
Victoria kan emellertid presentera två brev från USA daterade juni och december 1972 från Eleonora som flickan heter. Hon är i USA tillsammans med en cirkusartist som heter Set. Eleonora Larsson kom 1965 som 15-åring från Söder i Stockholm som fosterbarn till Heysts i Lund. Hon har haft sällskap med Benny Persson från Önnerup.
Victoria behandlar sonen
Elis Heyst som ett barn. Elis fästmö Kristina Algren skriver dagbok. Hon visar sina noteringar frö påskhelgen 1972. Anders Johan Lindkvist, äldre man och konsthandlare är vän till familjen Heyst.
Sedan beger sig Marianne och Ulrika till byn Önnerup och Benny Persson. Han har känt Eleonora sedan 1967. Hon utpressade äldre män som legat med henne. Han berättar om en trafikolycka 1970 där två kompisar till Benny omkommit och han och Eleonora skadat sig. Det var en bil som körde fel riktning på en enkelriktad gata som orsakade olyckan. En smitare. (
troligen såg Eleonora vem det var, nämligen Victoria, och därför måste hon dö!). Nästa dag ringer Benny och vill visa Ulrika en sak. Det är en lyxig lägenhet i ett hus i närheten som Eleonora använt som prostituerad. När de kommer tillbaka till Marianne är hon skjuten. Men det är bara ett ytligt sår.
Marianne kommer på att då Wilhelm Heyst är "jungfru", dvs född i augusti måste flygbrevet från Eleonora stämplat den 5 december vara förfalskat eftersom det innehöll gratulationer till hans födelsedag. På cirkus Trick får de reda på att då
Keith Brown försökt göra en trapetsdansös av Eleonora i USA förolyckades han själv 1972.
På den stora Derbydagen på Jägersro bjuder hästägaren Björn Lovén på champagne. Wilhelm Heyst slår min pappmugg ur handen på mig förespeglande att det innehåller gift! Sedan ankalgar Jöran Bundin Lindkvist för att vara mördaren. Marianne tar dock snabbt grillerna ur huvudet på honom. Slutligen kommer inte Lovéns häst Narcissus ens till start.
Hemma hos Bundins får Ulrika ett telefonsamtal från Eleonora! Hon "lånar" Bundins gamla bil och kör till den lyxiga lägenheten i Önnerup. Men där är bara Benny. När jag ska köra tillbaka har någon förstört bilen. Benny kör mig istället. En stor bil blockerar vägen. Benny springer ut. Han skjuts tills döds.
Marianne avgör nu; jag ska hem till Åsbo redan nästa dag. Men innan dess smyger jag mig åter iväg. Jag måste finna Bennys mördare. Jag gör om mig till Eleonora ovh försöker rekonstruera vad som hände henne skärtorsdagen 1972 när hon kom åter till Sverige, sedan hennes man förolyckats i USA.
Jag går åter till Heysts villa. Den är tom men olåst. Dörren öppnas. Jag rusar iväg. Jag flyr ut på den kilometerlånga badbryggan i Bjärred. En person jagar mig men halkar och fallar och pistolen flyger i mina händer. Det är professor Heyst. Han kastar sig över mig när jag anklagar honom för mord.

(148)


till sidans topp