Jean Bolinder Skulle jag sörja då Tomas förlag 1967 188 sid

Samuel Kristoffer, läroverksadjunkt, 49. Beskrivs som "korpulent, med blek ansiktsfärg och färglöst hår. En trist uppenbarelse, med gråtmild röst. Det värsta är hans fjäskighet." Han bor sedan fem år tillsammans med Lars Johansson, poet, 36 år. Johansson är ofta berusad och oregerlig. De bor i ett litet hus i Paulskov, i ett litet samhälle vid Kattegatt.

Jöran Bundin, journalist, 27 år med fru Marianne, 24 (och 11-månads dotter Anna-Caroline). Spelar golf med Bror A. Bohman, professor emeritus, 71 år, litteraturhistoriker från Stockholm. Han är Västkustpostens lokala redakktör i Paulskov. Har kontroverser med redaktionssekreteraren Elfredsson. Han bevakar realexamen där bl a Frans Ström, bokhandlare och hans fru Emelie, 41, tar emot den snygga 16-åriga dottern Eva.

Polismannen Per Lundkvist utreder inbrott i bokhandeln.

Karl Larsson, fiskare, 60 har en förtjusande dotter, Madelene Larsson, 19, medhjälperska i Ströms bokhandel.

Det blir realexamen. Man träffas på "Fimmelstången" för att fira. Det är Paulskovs flottaste restaurang med krögaren Gösta Holmberg. Där hittas Lasse Johansson i vestibulen med en värja instucken i bröstet. Provinsialläkaren Molin tillkallas. Och kriminalkommissarien Gustaf Nilbjörn från Malmö. Det blir förhör med alla inblandade.

Gösta Holmberg upptäcker en simmande kvinna lång ute i det stormiga havet. Han berger sig ut med sin motorbåt och lyckas, nästan med eget liv som insats att rädda Madelene. Men hon fick missfall.

Gustaf Nilbjörn gör en morgonpromenad längst stranden och hittar liket av kyrkoherde Paul Stefansson, 56. Mördad med en bredbladig kniv. Jöran Brundin får tips, lyckas vara på platsen innan polisen och gör sitt livs scoop.

Samarbetet mellan Nilbjörn och Bohman djupnar, de olika inblandade skriver på Bohmans förslag redogörelser för vad de gjort och upplevt i samband med morden och mordförsöket på Madelene.

Så anhålls Gösta Holmberg då polisen funnit spår från Paul Stefansson kropp i hans båt. Marianne Bundin vägrar tro att han är gärningsmannen och då hon av en tillfällighet får reda på av fiskargubben Eriksson att någon lånat Holmbergs båt får hon honom omedelbart med till polisstationen och lyckas avbryta ett tredje gradens förhör som Nilbjörn håller med stackaren Holmberg.

Den unge Per-Åke Ström, usel i svenska, har i uppgift att göra en "skiss" från en vardaglig miljö. Han skriver om Paulskovs hamn. Svenskan är under all kritik men han ger viktiga tidsangivelser när Holmbergs båt passerar.

Nilbjörn ordnar en rekonstruktion av mordet på Lasse Johansson för att få den person att avslöja sig som han nu känner sig säker på är mördaren. Samuel Kristoffer attackeras av en person som är nära att döda honom med kniv. (Detta svsnitt skrivs av honom själv och jag misstänker att han själv har rispat sig med den kniv han använt för att mörda kyrkoherden).

Och så samlar Nilbjörn alla misstänkta i Fimmelstångens matsal för att reda ut det hela. När det gäller stölden av 300 kronor från bokhandeln var det så att Madelene gav Lasse sina nycklar för att han skulle ta de pengar som behövdes för att göra abort. Han ville nämligen absolut inte bli far. Samuel som länge varit förälskad i Madelene blev helt förstörd av att se de kärleksdikter Lasse skrev om henne, av att få reda på att hon var gravid och slutligen hatisk då Lasse försmådde henne. Han begick en god gärning då han stack värjan i bröstet på ett sådant avskum.

Efter mordet friade han till Madelene. Då hon vände sig bort i äckel beslöt han att även döda henne. På väg tillbaka från badbryggan mötte han Stefansson som han bedömde som ett så farligt vittne att även han borde tagas av daga.

När Samuel blir överbevisad erkänner han lättat sina brott.

Det är en verklig puzzeldeckare. Den är aldrig spännande. Meningen är att man ska läsa mellan raderna i det som de olika personerna har skrivit. Bohman gör små antydningar åt läsaren, retar hans nyfikenhet, man läser bakåt i boken för att kontrollera och få ledtrådar.
till sidans topp