Jean Bolinder Slutspel Tomas förlag 1977 203 sid

Efter 10 böcker i serien om familjen Bundin startar författaren med Slutspel en serie psykologiska kriminalromaner där "människan och hennes skenbart irrationella sätt att handla och reagera bildar bakgrund till de spännande händelserna.

Figge Höglund, ung taxichaufför i Stockholm, är på väg ut till Blackeberg. Hans passagerare tar fram en kniv. Ska hem till en kvinna på Sigrid Undsets gata 3 och döda henne. Figge lyckas få av mannen på en parallellgata och tar sig till kvinnan för att varna henne. Margit Svensson, som är mycket vacker. Hon har en son Thomas, sju år. Hon är läkarsekreterare och anser inte att Bosse, som mannen heter är så farlig. Jag blir bjuden på té och innan jag går lyckas jag avstyra att hon släpper in Bosse av medlidande.
Margit har en syster,
Boel, och svåger i Hägersten som ofta tar hand om Tomas. Margits barndomshem ligger i ödeshög. Hon är född 1948. Båda föräldrarna dog när hon var ung. Fadern gjorde självmord.
Figge blir förälskad i Margit och de träffas snart igen. Margit har varit gift med en ingenjör, Birger i i Lomma. När de ska älska vill hon att han ska slå henne först. Var hon pervers? Nästa gång blir det bättre dememellan och med tiden blir förhållandet mellan Figge och Tomas också bra. Det blir rena familjidyllen och Figge avstår från sina kvällsstudier för att får mer tid åt familjen.
Vi förlovade oss och planerade att gifta oss. Men snart provocerar hon mig, förolämpar och skäller ut mig så att jag blir så arg att jag slår till henne. Därefter älskar vi vilt och omänskligt. Jag förstår att hon tycker om det men som jag är uppfostrad är det ett stort misslyckande för en man att slå en kvinna. Det känns som om jag förlorat min heder.
Jag tar ut semester till påsk, hyr en husvagn och åker till Västervik med Margit och Tomas. Tomas och jag har många barnsliga lekar för oss men Margit trivs inte allt. Plötsligt försvinner hon och blir borta flera timmar.
När vi kommer tillbaka till Stockholm träffar jag inte henne på flera dagar. Jag både vill och vill inte. En kväll åker jag hem till henne. Våldsam musik, en boxartyp och Margit är båda asberusade.
Jag är chockad i flera dagar. Sedan åker jag tillbaka dit för att spionera på henne. Sedan bara kör jag, följer vägen ända ner till Skåne. Hamnar i Lomma. Tillbaka över Hallandsåsen där jag övernattar på ett motell. Där träffar jag Åsa, 20 år, i receptionen. Jag berättar för henne att jag just brutit en förlovning. Hon är från Torekov (Paulskov hette orten i tidigare böcker). Jag går och dansar med henne på hotell Kattegatt. Men hon vill inte vara en ersättning för någon annan.
Nästa morgon läser jag i tidningen om en "Kvinna misshandlad till döds". Det är Margit som är död. Ihjälslagen med en telefonlur. Jag ville bara komma till Stockholm så snabbt som möjligt. Jag erinrar mig att jag åkt ut till Blackeberg för att spionera på henne och länge suttit i min bil och väntat. Men vad hände under tiden. Minnesluckor. Kanske det är jag som mördat henne? Jag går igenom i huvudet hur ett förhör med polisen kommer att gå till. Jag känner att jag måste ta kontakt med polisen på Kungsholmen. Jag får träffa kriminalkommissarie Gustaf Nilbjörn. Jag berättar allt som hänt mellan Margit och mig och min oro för att ha dödat henne utan att kunna minnas det. Men plötsligt får jag reda på att mordet skett natten till 1 maj och den natten sov jag på motellet på Hallandsåsen. Också boxaren Sören Berg har alibi och Bosse är död av träsprit.
Mordet klaras inte upp och jag känner att jag måste ta reda på vem Margit Svensson egentligen var. Jag längtar fortfarande after henne. Hon var född i Öseshög. Jag tar också kontakt med Anders Elmquist, den läkare som hon arbetade hos. På min semester åker jag till Lomma och pratar med hennes f d man, Tomas pappa, Birger Svensson. Sedan till Ödeshög där hon växte upp. I den gamla affären finns nu uthyrning av resanderum. Det är ett gammalt par som äger stället numera. De har en sondotter vars båda föräldrar omkommit i en flygolycka. Hon heter Margit och är 17 år. Vi badar nakna i en tjärn.
Signe Karlsson bor i närheten. Hon berättar att Margits (Hallbäck-Svenssons) pappa alltid slog henne. Hon flydde till Stockholm.
Polisen trodde att pappan slagit ihjäl henne och han hängde sig. När Margit kom tillbaka blev hon anklagad av bygden för att ha orsakat sin fars död.
Margit Svensson var offret som sökte sin mördare

 

till sidans topp