Jean Bolinder Trollsländan 1983 220 sid

1. Eva Ström
Erland Noijbe
berättar för Eva Ström. Hon besöker honom på mentalsjukhus. Eva jobbar på Biblioteket i Bjärred. Eva var tidigare gift med Erland.

I Bolinders bok "Och pistolen full av smärta" 10 år tidigare kunde man läsa om att "Erland Noijbe bor med Eva på Klockaregården i Malexander (sic). Eva är bokhandlare Ströms dotter som tog realexamen i "Skulle jag sörja då?" fem år tidigare.

2. Erland Noijbe
Han berättar om Trollsländan, ett monoplan som han förbättrat utifrån Blériots flygmaskin.
Min mekaniker var
Marion Ajan, en naturaliserad italienare. Den 14 april 1912 flög jag över Södermanland. Mitt mål var Stockholm för att sätta rekord i distansflygning. Men själv hade jag ett annat mål och låtsades därför nödlanda på Härvinge herrgårds marker. Flygplanet fick lätta skador men jag undkom helt. Jag fick träffa den fete ryttmästaren Oscar von Nattéh, och han attraktiva yngre fru Rebecka Dorothy. De hade två döttrar, Marit och Doris, och sonen Rolf, jur stud i Upsala. Han har en tvillingbror Olof. Båda tränar för maratonloppet i Stockholmsolympiaden. Vidare fanns där kapten Axel Bergman som var förlovad med Marit. Jag blir inbjuden till lunch. Jag blir mycket intagen i den unga Doris.
Under eftermiddagen anländer Marion för att undersöka planet. Själv deltar jag i supén på herrgården. Det gör förutom familjen också Axels föräldrar, prästparet
Stobeas och Filippa Bergman. De har en vacker och gladlynt dotter, Ella Green. Gift med horättsnotarien Oscar Green.
När jag tar upp frågan om
Anders Marheden avstannar alla samtal. Isande tystnad.
Jag får reda på att han bor på gården men att man inte vill prata om saken eftersom han är mentalsjuk.
På kvällen berättar Marion att han träffat en tokig karl som när han sett flygblanet visat sin glädje över att "han" hade kommit för att hjälpa honom.
På natten tänker jag på innehållet i de brev Anders Marheden skrivit mig. Det första kom i februari. Han vände sig till mig efter som han trodde att jag var den rätte att hjälpa honom. Ägaren till Härvinge var en gång Hans von Gyllentrens som dog 1885 utan arvingar. Han testamenterade gården till sin syster Ida och hennes man, det var Anders föräldrar. De båda omkom i en brand då Anders var 7 år. En annan syster var gift med en baron Nattéh och hade med honom sonen Oscar. Denne blev förmyndare för Anders och enligt honom använt sig av detta för att lura av Anders gården.
Jag tänker på hans brev när plötsligt någon kommer in i mitt rum och min säng. För första gången i mitt 24-åriga liv äger jag en kvinna. Men vem är hon?
3. Eva Ström
Eva berättar om hur hon växte upp i Paulskov på Bjärehalvön. Som ung lärde hon känna Erland i Rom. Den tämligen kände författaren som tog hennes oskuld. En vändpunkt kom när han skrev en bok om den heliga Birgittas kärleksliv. Kritikerna gav honom dödsstöten psykiskt. De drev honom till S:t Lars.
Erland vill bjuda på lunch idag. På Vellinge värdshus. Jag tar med mig vår dotter Ann-Marie. Erland vill berätta vidare om sin farbrors flygäventyr.
4. Erland Noijbe
Jag vaknar och kan inte förstå vad jag varit med om under natten. Vilken är den kvinna som hängivet gett sig åt mig? Jag skrämmer den lilla husan,
Inger, som kommer med min frukost med frågor om Anders.
En kraftig tjänstekvinna,
Hulda, kommer springande. Hon har funnit Anders Marheden död på sitt rum. Någon tycks ha slagit in huvudet på honom med en vas. I rummet härskar kaos.
En kommissarie från detektiva polisen anländer. Även jag blir förhörd. Det är emellertid otänkbart att jag skulle nämna breven jag fått från Marheden. Då skulle jag ju avslöja att jag misstrodde en person som ryttmästaren. Otänkbart!
Doris pinande ångest får sin förklaring då vi får reda på att Världens största ångare, Titanic, stött samman med ett isberg och sjunkit.
Nästa natt väntar jag förgäves på nytt kvinnobesök. I stället stiger jag upp och går till flygeln där Anders mördades. Väl inne hör jag någon komma och gömmer mig. Det är Axel Bergman som förefaller noggrannt leta efter något. Han hittar en bunt brev som han antänder och låter brinna upp i ett handfat.
När jag oupptäckt lämnar flygeln för att ta mig tillbaka till mitt rum finner jag att ytterdörren är låst. Jag klättrar upp för en spaljé till mitt öppna fönster men upptäcks av en av polisens mannar som hotar att skjuta mig. Jag förs till kommissarie
Eklund. Min förklaring att det var naturbehov och min stora nyfikenhet som fick mig till mordplatsen accepterades.
Nästa morgon följer jag med Doris på en ridtur. Jag frågar om hon vill bli min hustru. Hon svarar ja, vi är som förlovade, men beslutar att hålla det hemligt så länge.
Efter lunch återvänder jag till Stockholm i min sportbil. Men först sedan jag med ryttmästaren om hans dotters hand. Planet får Marion ta hem per tåg.
5. Eva Ström
En dag ringer Erland. Han vill att jag ska följa med till kyrkogården i Barsebäcksby. Där finns en gravsten med inskriften "Anders Marheden, 1885-1912". Han vill bevisa för mig att hans berättelse är sann.
6. Erland Noijbe
Jag är tillbaka i tjänst på kavalleriet. Jag rider ut Ladugårdsgärde. Jag har sotat glas med mig och tittar på solförmörkelsen. Ett verkligt skådespel. På väg tillbaka träffar jag Fredrik-Oskar Green (som alltså är gift med en (styv)syster till Marits fästman. (Ellas mor var en "fallen" kvinna.). Han vill invitera mig på middag den 12 maj. Familjen har två barn, Fride och Elvira. Fredrik-Oscar berättar om rysligt det är att vara grannar med svärföräldrarna. Den 14 juli ska det olympiska maratonloppet äga rum. Löparna ska passera utan den Greenska huset. Då blir det supé. Doris och Marit kommer också. Fredrik-Oskar driver med Marit om hennes f d fästman som var Anders Marheden. Han menar att Anders blev sjuk då hon bröt förlovningen.
7. Eva Ström
Jag har bestämt mig för att fly ifrån Erland. Ann-Marie har fått en bula på benet. Jag blir utom mig av oro men det är inte cancer utan en godartad svulst. Men den måste tas bort.
8. Erland Noijbe
Hettan är enorm den dag maratonloppet ska springas. Rolf har blivit förkyld och är sängliggande. Familjen får sätta sitt hopp till Olof. Vi står på balkongen och ser löparna passera. Olof kommer tyvärr inte först. När han passerar Bergmans hus snubblar han över häcken och försvinner bakom. Helt utmattad. Men snart dyker han upp igen, pigg och passerar de andra (är det Rolf som har avlöst honom?). Senare får han kramp och tvingas bryta.
9. Eva Ström
I köksskåpet ligger utkastet till mitt avskedsbrev.
10. Erland Noijbe
Några dagar efter olympiaden förlovar jag mig med Doris. Rolf är inte med. Han har försvunnit! Jag förbereder mig för att slå längdflygningsrekordet, Stockholm till Göteborg. Det blir emellertid ingen start. Kommissarie Eklund kräver att jag vittnar i en mordutredning. Man har hittat Rolf död i Turebergsvillan. Jag är mycket irriterad över att ha missat rekordtillfället. Jag nekar fortfarande men får ge mig när Eklund visar breven från Marheden som han funnit hos min mor.
jag planerar att gifta mig med Doris och är på besök på Härvinge. På natten får jag åter besök av en kärlekskrank kvinna. denna gång avslöjar jag att det är Marit. Jag säger att jag heller vill ha henne. Men hon besvär mig att gifta mig med Doris. Hon berättar om hur Anders som är 1900 var 15 år hade älskat med Marit på ängen. Rolf hade försökt göra samma sak med sin 7-åriga syster Doris. Fadern kom på dem, fördömde dem å det grövsta och använde hästpiskan som gav Rolf ett senare infekterat ärr på låret. Doris blev fruktansvärt skrämd och skuldtyngd. Hon tror fortfarande att hon begått incest.
11. Eva Ström
Brevet till Erland är postat. På natten ringer Erland och vill träffa mig utanför Grand i Lund. Jag hittar honom som ett mörkt bylte på gatan utanför. Han har sin flygaroverall på sig. Han har hoppat högt uppifrån.
12. Facit
I form av ett brev funnet på Lagatorps herrgård i Västergötland 1973. Det är Doris som skriver ett brev innan sin död. Hon berättar om hur djävulen kommit till familjen i form av Anders Marheden som förfört hennes syster och förlett henne till incest med sin bror Rolf. När flygaren kom med avsikt att avslöja Anders förstod hon att allt skulle komma fram och därför dödade hon Anders. När Rolf senare sprang maratonloppet barbent och avslöjade syndens och förnedringens tecken på sitt lår slog hon ihjäl även honom då han låg och vilade sig i grannvillan sedan han och hans tvillingbror gjort ett försök att tillsammans lura sig till en seger i maratonloppet. Hennes fästman förberedde bröllopet. Det var vidrigt. Sexualförbindelse med en man! Därför filade hon på ett par vajrar så att rodret skulle sluta fungera efter ett tag under rekordflygningen. Trippelmörderskan.