Fale Burman Alibi och nya spetsar 1957
 

Jag, reklamtecknaren Tobby Hagen, har affärer ihop med familjen Lodfelt. På krogen Tre Remmare väntar jag på Adam Lodfelt som eventuellt ska betala mig för de tjänster jag gjort firman, dvs om Adam har lyckts få loss pengar från den rika fastern Sofia Lodfelt, änka efter artillerimajoren Carl Adam L.
Firman är "Arthurs institut för Personlighets- och stilfrågor".
Arthur är bror till Adam. Han är gift med Sonja. Cilla är systern. Adam är försenad. Han kommer inte förrän kvart över tio, en halvtimma försenad. Pengar har han inte fått men han bjuder flott på krogen. I baren ser vi en man med helt renrakat huvud. Han tycks vara dansk.
- När vi går stöter vi på
Cilla Lodfelt, brödernas syster. När hon ser dansken håller hon på att svimma. Adam tar henne hem i taxi. Själv promenerar jag hem till Klara Östra Kyrkogata.
- Halv åtta nästa morgon ringer Adam. Han berättar att faster Sofia mördats. Han har blivit strypt i sängen. Nu blir det viktigt för Adam att skaffa sig ett alibi. Vi elvatiden ringer kriminalkommissarie
Jan Asker. Han vill att jag ska komma upp till det splitternya, skinande vita polishuset. Han känner mig sedan tidigare och vill nu veta vad jag vet om Lodfelts.
- Jag söker upp Konstfackskolan för att förhoppningsvis träffa min kusin
Maud Graning som jag delat våning med för ett halvår sedan. Hon är inte där utan hemma. Jag träffar hennes värdinna, fru Kristensson. Jag lyckas få ut Maud på en skön vårpromenad. Hon vill få reda på allt jag vet om mordet. Jag får en idé. Jag vill att Maud ska kontakta Arthur "lui-mème" och få tips om sin personlighet. Då ska hon försöka utröna om han har alibi för mordkvällen.
- Hon kommer tillbaka, ännu vackrare än vanligt. Arthur visade dåligt samvete när hon låtsades ha sett honom på stan vid tiden för mordet. Mer uppseendeväckande var att hon mött en helt skallig man på väg ut från institutet. Vi beger oss genast dit men när jag berättar för Adam Lodfelt om den skallige personen är det ingen han vill kännas vid. Detsamma gäller Arthur, Cilla, Sonja och t o m fröken
Sivander i receptionen. Inget har sett någonting.
- Cilla vill träffa mig. Det blir på Strands takterrass. Hon vill att jag ska glömma allt om den skallige dansken. Det kan inte vara hennes man. Hennes man dog för 12 år sedan i tysk fångenskap. I bilen hem berättar hon att hon genom fönstret sett hur faster Sofia mördades. Hon hörde att pendylen slog ett slag men kunder inte urskilja vem som ströp henne. Men eftersom hon visste att hennes bror Adam ämnat besöka fastern blev hon rädd att det var han som strypt henne.
- Jag beslöt mig för att söka upp
Berta Hallman, faster Sofias sällskapsdam och hushållerska. Hon virkar kilometervis med spetsar. Min kusin Maud propsar på att följa med. Och det visar sig vara en fördel eftersom den manhaftiga hushållerskan är mycket avvisande ändå tills Maud börjar berömma hennes spetsar. Hallman är i varje fall helt övertygad om att ingen kan ha fått pendylen att visa fel tid under mordkvällen.
- På vägen tillbaka bjuder jag Maud på middag på Tre Remmare. Jag vill gärna återknyta bekantskapen med bartendern för att få veta vad han minns från mordkvällen. Tyvärr påstår han att "den skallige" kom in högst fem minuter efter det jag och Adam fått vårt bord. Då tycks han ju inte ha följt efter Adam. Jag ringer då upp Adam för att få reda på när han först observerat dansken på restaurangen under mordkvällen. Först efter en lång tid svarar någon men bara med ordet "fel". Är det dansken?
- Jag går upp till institutet och träffar Arthur. När han hör att jag söker Adam vill han hjälpa mig att hitta honom. Vi hittar honom i en liten elegant uraffär. Och snart är jag åter på hans kontor. Jag berättar om mitt telefonsamtal till hans bostad och då vill han genast visa mig att det inte finns någon dansk i hans lägenhet. Cilla som vi träffar på vägen ut följer med. När vi kommer dit ligger alla papper på hans skrivbord i en röra. Har någon varit där och letat efter något? Han letar överallt. Jag får se Adams "uppfinnarrum". En konstig apparat ska bli en robot som kan läsa av tipskuponger automatiskt. Då ringer Arthur och bjuder in oss alla på middag i sin villa i Lidingö.
- När vi kommer dit är det Arthurs fru Sonja som tar emot. Arthur har åkt tillbaka till kontoret för att hämta en flaska gin och det tar lång tid. När han är tillbaka får jag höra att jag är en snokare som rör i saker som inte angår mig. Jag lyckas dock ta mod till mig och förklara att polisen vet att dansken är Cillas f d man
Viggo Jensen och att Maud kan intyga att han besökt kontoret trots alla syskonens gemensamma förnekande. Jag tror att Viggo Jensen försökt sig på utpressning.
- Cilla ger mig lift hem och berättar då att hon varit gift med Viggo i knappt ett år. Sedan träffade hon en tysk som gav henne alla nöjen hon behövde. För honom berättade hon att Viggo var med i den danska motståndsrörelsen. Viggo blev genast arresterad.
- När jag kommit hem känner jag en nyckel i fickan. Det är Cillas nyckel som går till faster Sofias bostad. Jag klär mig i mörka kläder, tar med mig en ficklampa och beger mig dit. Hela huset är mörkt. Plötsligt hittar jag liket av Viggo Jensen på golvet i matsalen. Han har ett gapande sår i tinningen och bredvid ligger en svart pistol. Jag hör nyckel vridas om i låset och gömmer mig. Det är hushållerskan Berta Hallman. Hon ser mig inte. Hon stirrar envist på något jag inte kan se. Liket av Jensen bryr hon sig däremot inte mycket om. Snart avlägsnar hon sig igen. Då ser jag att hon tagit med sig en liten spetsduk. Jag ringer polisen.
- Jag vaknar sent nästa morgon trött av att ha suttit hos polisen till klockan fyra. I tidningarna antyds att Sofia Lodfelts mördare skjutit sig själv.
- Jag förstår plötsligt vad Berta Hallman stirrat på. Det är pendylen. Jag tar mig till en urmakare för att diskutera ruckning.
- Maud har gått till Arthurs institut. Han ska hjälpa henne att välja kläder. När hon inte kommer tillbaka blir jag övertygad om att Arthur mördat henne för att bli av med ett besvärligt vittne. När jag till slut hittar henne i min egen lägenhet blir jag så lättad och lycklig att jag kysser henne en lång stund. Det visar sig vara just vad hon länge hoppats på.
- Jag kommer på hur någon lyckats få Britas pendelur att snabbt forta sig. Nämligen genom att ta av hela pendeln. Jag berättar detta för Asker som genast förstår vems alibi som därmed är spräckt. Han samlar alla till en "uppgörelse, som bara brukar finnas i detektivromanerna". Där visar det sig att vapnet med vilket Jensen skjutit var Cillas. Adam tog vapnet när han skjutsat hem henne sedan hon nästan svimmat vid åsynen av sin f d man på krogen. Adam faller till föga och erkänner båda morden.