Fale Burman Håll dig på mattan 1968

 

baksidestexten

Fred Werner, pistolskytt och reklamman. Min granne Einar Wallman är ensamstående. Min andre granne och före detta kompanjon är Bosse Hansen. Jag är gift sedan tretton år med min barndomsförälskelse Elsie Berg. Nu är vi lika trötta på varandra och jag i hemlighet förälskad i Einar Wallmans systerdotter Anita Rosman.
Vi grälar på kvällen innan jag ska gå för att träna på polisens pistolskjutbana. Jag blir så arg att jag är nära att skjuta henne. Jag blir så chockad att jag är tvungen att ta en whisky för att kunna köra tillträningslokalen. Jag skjuter så dåligt att Runo Säll fattar att något hänt och jag berättar det för honom. Att Elsie avskyr mig men tänker hindra mig från att ta ut skilsmässa. Vi går sedan och tar ett glas gemensamt och jag börjar få perspektiv på vad som hänt.
- När jag kommer hem tar jag mig först en titt i min fru Elsies stora sovrum. Det är helt tomt.
- Nästa morgon vaknar jag av vår hemhjälp Gunillas förtvivlade rop. Hon har funnit Elsie död på mattan i sovrummet, med ett stort hål i pannan. Jag ser att hon tor att jag skjutit min fru och jag vet i mitt uppjagade tillstånd inte själv om det kanske är sant. Jag ringer hem till Runo Säll som lovar att komma omedelbart. Snart är han där tillsammans med den övriga mordkommissionen. Han frågar ut mig och jag försöker svara. Ingenting verkar vara stulet och det finns ingen åverkan på låsen. Doktor Lundmark undersöker liket och fastställer att Elsie dog mellan klockan åtta och tio på kvällen. Det är också klart att kroppen inte flyttats efter döden utan att hon sköts i sitt rum. Märta Hansson påstår att hon tittat in i Elsies sovrum genom fönstret en kvart över elva men då var rummet tomt. Pistolkulan som grävdes fram ur väggen i Elisies sovrum kom från min egen Browning!
- Den tillförordnade kommissarien Runo Snäll får utredningsansvaret för mordet. Han ber mig att lämna huset och ta in på hotell några dagar. Först vill jag ta farväl av Anita Rosman och då blir jag genast inbjuden av hennes morbro att inkvartera mig hos dem. Jag får tillfälle att träffa denna underbara och sportiga 25-åring. Hon blir mycket lättad över att det inte är jag som dödat min fru men också orolig över att mordet kommer att ändra vårt förhållande. Einar Wallman är mycket intresserad av deckare och vill gärna ställa sin kompetens till mitt förfogande. Vi går igenom alla tänkbara förklaringar till hur Elsie kan ha blivit skjuten medan jag sov i mitt sovrum.
- Jag måste få bekräftelse på att Märta Hansson sett att Elsies sovrum var tomt kvart över elva. Jag tar mig i hemlighet i båt från Wallmans hus till Bosse Hansens. Där överhör jag ett samtal mellan Bosse och byggmästare Daniel Kulling. Det handlade om att köpa en tomtbit och riva ner nåt ruckel.
Jag lyckas få ett samtal mellan fyra ögon med Märta. Hon avslöjar då att hon ljugit för att hjälpa mig!
- Rucklet kan vara Lillgärde gård som Einar äger och som han lovat Elsie att inte sälja.
- Nästa morgon är jag nära att fall ner för ett högt stup. Någon har sågat av räcket som jag lutat mig mot. Ett mordförsök, men var det ämnat å mig. Bara Anita brukade vara hemma på lördagsförmiddarna!
- Jag träffar på läkaren Carl Otto Strand utanför hans hus. Vi pratar om skottet han tror sig ha hört mordkvällen klockan 2119 prick. Kanske nerifrån Lillgärde gård - Spökslottet. Carlo erkänner att han alltid tyckt mycket illa om Elsie. Orsaken är en aborthistoria.
- Jag åker till Einars gamla förfallna hus, Lillgärde. Fönsterrutorna är sönderslagna och dörrarna hänger på trekvart. Med ett undantag, ett rum är låst och fönstret förspikat. Jag hämtar Einar och vi slår in dörren. Rummet som verkar välstädat och snyggt är tomt. Är det ett kärleksnäste. Det finns ett kulhål i säckväven framför fönstret. Jag hittar ett örhänge under kudden. Är det Elsies?
- Jag är inbjuden till Bosse och Märta Hansen. Carl Otto Strand är också där. Efter en läcker måltid blev jag på stridshumör. Jag bryter löftet till Märta och frågar Bosse varför han ljög för polisen om att han varit hemma hela kvällen då Elsie mördats. Han erkänner då att han följt efter Märta och Elsie som skulle gå på bio. Redan vid halv niotiden stack Märta iväg och Elsie tog en taxi till kvarteren kring Carlos bostad!
- I min frus smyckesskrin hittar jag ett likadant örhänge som jag funnit i det låsta rummet. Plötsligt ser jag en mörk skepnad avteckna sig mot de ljusa draperierna! Han står utanför fönstret. Jag rusar ut och träffar på Sören Melin! Han hade ringt på och då ingen öppnat försökte han se in genom fönstret. Jag låter honom komma in med hopp om att han kan ha något att berätta som hjälper mig att avslöja mördaren.
- Sedan går jag in till Wallmans. Jag berättar för Eina om min hypotes om att Elsie blivit skjuten någon annanstans och sedan transporterats på en matt till hennes sovrum. Anita ser helt askgrå ut i ansiktet och jag blir mycket orolig.
- Mitt i natten väcks jag av Einar Wallman. Han har kommit på hur mordet gått till och vill att jag följer med till Spökhuset. När vi kommit i det tigare låsta rummet berättar han att det är han som dödat Elsie. De har alltid förblivit ett par och att hon gifte sig med mig bara var för att hon hoppats att jag skulle bli rik och berömd. På sista tiden hade han emellertid upptäckt hur flirtig och otrogen hon var och när hon började med Sören Melin gick det för långt. Han sköt henne i "kärleksnästet".
Sedan transporterade han liket på en masonitskiva med en tjock matta tillbaka till hennes sovrum. Han säger att han ska döda mig och bränna ner hela skiten.
Då dyker plötsligt Runo Snäll upp med ett halvt dussin män. Två knallar hörs. Snäll skjuter Wallman i armen men denne har redan skjutit sig själv i huvudet.
- Polisen hade informerat Anita om sina misstankar mot hennes farbror Einar. Det var därför hon uppfört sig så konstigt mot mig. Nu blir allt fra igen.

Baksidestext:

"Runo tror du att vem som helst kan döda en
människa?" Fred Werner hade verkligen orsak att ställa den frågan till sin vän och skyttekamrat kriminalkommissarie Runo Snäll. Frågan fick skrämmande dimensioner dagen därpå när han ställdes inför ett mord och fann sig mer och mer insnärjd av indicier, tills han själv började undra om han rentav kunde vara mördaren. Att hans gode granne i Brommavillan, Einar Wallman, och framför allt dennes systerdotter Anita, för vilken han länge hyst heta och besvarade känslor, gav honom tröst och stöd, var till ringa nytta när han vilken minut som helst väntade på att bli häktad.
Flera "vänner och trogna grannar", bl. a. den cyniske läkaren Carl Otto Strand, den framgångsrike affärsmannen Bosse Hansen och dennes sensuellt paranta fru Märta visade sig ha viktiga roller i det dunkla spelet. Många spännande händelser och obehagliga överraskningar väntade Fred Werner innan Runo Snäll lyckades reda ut det i sanning djävulskt planerade mordet.

sidans topp