Fale Burman Spåren förskräcker 1959

 

Några personer inom reklambranschen träffas en kväll i den berömde bildhuggaren Torbjörn Strömmes hus. För drygt ett halvår sedan drabbades han av slaganfall som invalidiserade honom. Där bor också Daga Rindert, 31 år, Torbjörns systerdotter. De har blivit inbjudna medelst ett telegram där det står att rättvisa ska skipas. Det är Björn Hall, 36 år, och bokens huvudperson, som slutat på firman Wartmans och nu arbetar i egen regi. Martin Poster, 33 år har redan kommit. Sedan kommer Nisse Wartman, 35, med sin yngre fru Runa Wartman. Exakt klockan åtta kommer Ragnar Lide med taxi. Då är det bara Rutger Sandeman som saknas. Det ringer på dörrklockan men ingen är där.
- Björn erinrar sig vad som hände för precis ett år sedan. Hela gänget var samlat på Wartmans kontor p g a den olycksalige Monsieur Antoine Renée från den franska bilfabriken. I arkivet som också fungerade som skafferi fanns några viktiga filmrullar med allt om en ny hemlig svensk bil. Renée var mycket intresserad av Torbjörns konst och därför åkte alla dit för att äta middag. Då ringer kamrer Andersson och berättar att filmrullarna är borta. Alla började misstänka varandra och det blev pinsamma kroppsvisitationer. Till sist erkände Rutger att han tagit rullarna men att han inte kunde säga var de befann sig. Han miste jobbet hos Wartman. Daga betraktades som Rutgers inofficiella fästmö.
- Ragnar Lide ifrågasätter om det verkligen var Rutger som stal filmerna trots dennes erkännande. Då hörs flera slag mot en fönsterruta. Det är från dubbeldörrarna i ateljén men då alla rusar dit är det ingen där. Strax efter skriker Runa till av fasa. Hon har sett ett gräsligt ansikte bakom rutan i läsrummet. Inte heller denna gång går det att hitta vem som ligger bakom skämten. Är det någon som vill skrämma upp de närvarande?
- Daga berättar att dagen efter då Rutger erkänt stölden av filmerna hade han kommit till Strömmehus. Daga blev uppkörd till andra våningen och Torbjörn skällde ut Rutger efter noter. Sedan återkom han aldrig. Nisse vill se den skulptur Torbjörn höll på med då han blev sjuk. Den finns bakom ett skynke i ateljen.
- Ragnar säger att han vet att Rutger är död. Eller åtminstone tror sig veta. Plötsligt kommer Torbjörn bullrande ner för trappan. En förskräckt Daga hjälper honom tillbaka upp igen. Ragnar följer med upp.
- Nisse tar Björn åt sidan. Han vill diskutera affärer. Han vill ha Björn tillbaka i firman och ger honom ett fett erbjudande.
- Plötsligt är Ragnar försvunnen. Alla börjar leta efter honom. Hans ytterkläder är kvar. På den rimfrostbelagda bryggan ut mot del kolsvarta vattnet finns fotspår. Polis och brandkår tillkallas. En man i grodmansutrustning går i vattnet och söker. Snart hittar de liket efter Ragnar.
- Daga ber Björn stanna kvar i huset över natten sedan alla andra åkt därifrån. Han kan sova i Arnes rum, Björns lekkamrat under barndomen. När Björn går runt och släcker ser han att den stora, gapande fisken i sjöguden Neptunus treudd har bytt riktning. I barndomen var detta ett hemligt tecken Björn och Arne hade gemensamt. Daga säger att i dag är Arne jägmästare i Luleå.
- Björn kan inte sova. Han ligger och tänker på allt mystiskt som hänt under kvällen. Var är Rutger? Lämnade han verkligen Strömmehus efter det våldsamma gräl han haft med Torbjörn för ett år sedan. Björn inbillar sig att han blivit ihjälslagen och instoppad i någon av de många stora skulpturerna. Han går in i ateljén. Efter en stund känner han att han inte är ensam och blir lättad då det bara är Daga. Då ser de åter ett ansikte som kikar in utifrån genom glasdörrarna. Denna gång är Björn beredd då han ser ansiktet försvinna. Han springer blixtsnabbt efter och uppdagar att det är Kalle! Det är springpojken hos Nisse Wartman. Han berättar att han fått bra betalt av Ragnar för att spela alla andra ett spratt. Han skulle knacka på och sedan försvinna. Innan han åker hem på sin moped varnar Björn honom för att prata om vad han gjort. Tänk om han sett vem som dödade Ragnar, då är han i stor fara.
- Daga vill att Björn ska sova över trots att "spöket" nu är avslöjat. Han vaknar tidigt övertygad om att något väckt honom. Från den stängda ateljédörren ser han fotspår av gips. Inne i ateljén ser han hur "Spartanen" fått ett hål i höften stort som ett barnhuvud. Fylld av onda aningar sticker Björn in en järnstång i hålet men möter inget motstånd. Sedan går Björn och Daga gemensamt igenom de återstående rummen för att se efter att ingen obehörig gömmer sig innan Björn åker hem.
- Björn kommer hem till sin ödsliga och opersonliga ungkarlslägenhet. Han lägger sig igen och väcks klockan elva av telefonen. Det är Nisse Wartman som fått besök av en kriminalare som frågat om telegrammet med inbjudan och Nisse vill berätta att han förnekat detta och inte heller pratat om anledningen till att de hade träffats under gårdagskvällen. Martin och Runa är fullt med på detta och nu vill han att Björn ska få med Daga på samma sak.
- Björn sätter sig i bilen och kör till Strömmehus. På den gropiga uppfartsvägen möter han en moped som plötsligt tvärstannar och föraren som är Kalle kastas över styret ner i marken. En polisbil bakom Björn bromsar in och två civilklädda poliser rusar ut. Förste kriminalassistent Snäll presenterar sig. Den andre är konstapel Ekberg. Ambulans alarmeras. Mopedens framgaffel är avsågad. Teknikerna Almgren och Lycke rekvireras.
- Daga berättar för Björn att Kalle kommit i ett ärende för Nisse Wartman, som sagt att hans fru Runa förlagt sin värdefulla puderdosa kvällen innan.
- I ateljén hittar Snäll en bågfil, en metallsåg.
- Snäll frågar ut Björn med en förrädiskt lugnande ton. Snäll känner till telegrammen och att det skulle skipas rättvisa om de försvunna filmrullarna. Björn förnekar kännedom om detta. De blir avbrutna av att Lycke och en annan polisman provar stabiliteten hos bryggan och gångbrädan. Snäll ber Björn rita upp hur fotavtrycken fördelats över bryggan och att bara ett spår ledde ut på den. Snälls kommentar är att "Spåren förskräcker".
- Björn bestämmer sig för att berätta allt han vet sedan han fått höra att Rutger skrivit ett brev till Ragnar för några veckor sedan där han berättade att han var i Kapstaden och snart skulle dö i en leveråkomma. Och fullt riktigt han avled för tre dagar sedan. I brevet ville han klargöra att han var helt oskyldig till stölden av filmerna men att han tagit på sig skulden för att skydda den verkligt skyldige. Han berättar om hur de träffats på Strömmehus för ett år sedan och att Wartman efter en kort tid fått ett telefonsamtal om att filmerna saknades. Alla letade därefter noggrant och fransmannen kom med förslag om kroppsvisitation.
Snäll frågar också om Kalle varit inblandad i "spökerierna" under gårdagskvällen men utan att Björn medger detta.
- Sedan blir det en utfrågning av Daga. Det oroar Björn att han inte får vara med.
-I stället ringer Runa och vill be Daga om ursäkt. Runa har hittat puderdosan i fodret till sin päls. När hon får höra att någon mixtrat med Kalles moped säger hon att hon vill komma till Strömmehus för att kunna vara Daga till hjälp. Det vill också Martin göra när han får reda på vad som hänt.
- Daga frågar varför Björn gjort hål i gipsgubben. Men det är ju Daga som gjort det? Nej, alltså är det Torbjörn Strömme. Kan han ha tagit hand om filmerna åt någon för ett år sedan och gömt dem i skulpturen och nu tagit ut dem så att inte polisen ska hitta dem? Björn går upp till Torbjörn som förefaller mycket förskräckt. Björn hittar gips under morgontofflorna och frågar honom direkt. Torbjörn försöker skriva något med den friska handen: "Forska inte mera för allas skull om du inte vill oss ont".
- Runa har kommit. Hon vill inte äta i matsalsrummet med utsikt över bryggan. Hon säger att Ragnar inte tog livet sig. Någon av oss i huset måste ha mördat honom.
- Sedan kommer Martin. Han vill veta allt vad som hänt. Nu fattas bara Nisse och ja där kom han. Hela gänget från gårdagskvällen är samlat, ja frånsett Ragnar förstås.
- Nisse föreslår en gemensam genomgång av vad alla vet eller tror sig veta om vad som hänt så att alla kan ge polisen en samstämmig rapport. De går in i ateljén och alla utom Daga och Björn häpnar inför hålet skulpturen.
- Björn tar sig upp till Torbjörn. Han förefaller glad att se honom. Torbjörn visar att filmerna finns gömda i hans säng och att han vill att Björn ska förstöra dem.
- Nu är alla församlade och även polisen har kommit. Det ska bli en rekonstruktion. Alla får gå fram över gångbrädan och ut på bryggan och tillbaka. När Nisse gått en bit stannar han och säger att gångbrädan inte ligger som den låg kvällen innan. Eller just som då. Den ligger så att den inte går ut över bryggan. Om den inte går över bryggan så tippar den när någon går ut på den. Det var så Ragnar dog. Genom en arrangerad "olyckshändelse". Nisse anklagar Björn för att ha ordnat detta. Han ville döda Ragnar för att han inte skulle avslöja att det vara Daga som stulit filmerna.
- När de åter kommer in i ateljén ser de att den lilla bågfilen åter ligger på sin plats. Den har ju polisteknikerna tagit tidigare. Men teknikern Andersson är oskyldig. I stället kan han peka ut Wartman som den person som hämtat bågfilen ur sin bil. Då knuffar Nisse bort konstapel Ekberg och flyr ut genom ateljédörren som han låser efter sig. Han rivstartar sin stora Mercedes. Polisbilen kommer iväg bara 15 sekunder senare.
- Björn säger att han tror att Nisse lurat ur Ragnar på bryggan för att därifrån kunde han se fiskens gap på treudden och se om någon gömt filmerna i detta. Innan hade Nisse tagit bort gångbrädan så att bryggan tippade och Ragnar drunknade. Ragnar kunde inte simma. Sedan misstänkte Nisse Kalle för att ha sett något.
- Under biljakten kör Nisse av vägen, över en hög slänt och omkommer.
Runa berättar att Nisse själv tagit filmerna av ren svartsjuka. Han var svartsjuk på Ragnar och ville kasta misstankar på honom för att bli av med honom.
Daga erbjuder Björn ateljén som ritkontor. Hans enmansfirma går mot utveckling och ungkarlslivet tycks vara slut! Happy End!