Fale Burman (1913-1970) var en svensk optiker och reklamman, som inspirerad av Stieg Trenters framgångar började skriva deckare. Liksom Trenter satsade han på omsorgsfull miljöskildring och småvitsig dialog; den sistnämnda är dock vanligen något överarbetad och väl lång. Någon ren Trenter-kopia var han emellertid inte. Han hade en personlig stil och skapade egna, kompetenta intriger. Burman debuterade med hyggliga "Spinn, spinn mördaren min" 1953, som följdes av bl. a. "Alibi och nya spetsar, 1957, som är hans bästa, samt "Spåren förskräcker" 1959.
Efter flera års tystnad gjorde han come back med oförsvarligt tunna och segdragna "Håll dig på mattan" 1968, som saknar den tidigare produktionens kvalitéer.
Historierna är inga mästerverk, men författaren var en hygglig hantverkare som åstadkom flera läsvärda traditionella pussel. Observera att han inte ska förväxlas med Fale (F:son) Burman, en f d general som bokdebuterade med icke-kriminella "Född till soldat" 1964. (Tack till Lars Borghem för materialinsamling)

Referenser:
Johan Wopenka: Stora mordboken, Göteborg 1991
Bo Lundin: Århundradets svenska deckare, Bromma 1993