Ulf Durling Aldrig i livet 1985

 


Torsdag den 10.5. Dödsdagen
Ivar Svensson förefaller vara en tämligen misslyckad figur. Tidigare var han en misslyckad polis. Han dricker alldeles för mycket. Han fick förtidspension för att ta hand om sin fru Elsa sedan denne förlamats av hjärnblödning. Nu har hon fått en ny och ligger på sjukhuset helt orörlig. Han besöker henne en stund varje dag, det är olidliga tillfällen. Där försöker han undvika den hemska syster Tyra. De tio första åren av äktenskapet hade varit lyckliga. Då hade de en sommarstuga på Blidö. De fick flera barn, Lars-Åke och en dotter som idag tar avstånd från honom.
- Under torsdagen rensade han i trädgården i huset vid Slagrutegatan. Då kommer grannen skrikande att hans fru är död. Han heter Bo Hedfors och är advokat. Hans fru Sheila har hängt sig i en repstump hon fäst runt en av stöttorna i balustraden ovanför sig. Bo förefaller ha tappat all verklighetskontakt. Polisen kommer med Sivert Wallin i spetsen. Ambulansen kommer, skär ner liket och transporterar det till Rättsläkarstationen i Solna för obduktion. Hon har inte lämnat något brev efter sig.
- Hedfors vill att Ivar Svensson stannar hos honom. De dricker öl och whisky och Hedfors berättar minnen från äktenskapet. Det blir många detaljer och Ivar är nära att somna. Till sist somnar i stället Hedfors och Svensson bär honom till sängkammaren. Hedfors vaknar och ber Svensson hämta sömntabletter åt honom från badrumsskåpet. Hedfors vill sedan att Svensson som är pensionerad polis ska ta sig an fallet med hans hustrus död. Hedfors ska betala bra säger han

Fredag den 11.5. Dagen efter
- Nästa dag vaknar Svensson starkt bakfull. Han väcks till liv av ett bilhorn. Vid hans brevlåda står en Talbot Samba och en utomordentligt dekorativ kvinna. Men det är Bo Hedfors kvinnan söker, eller snarare hans fru Sheila. Hon heter Cecilia Ekman. Hedfors vill att jag frågar ut henne sittande i hennes trånga bil. Hon berättar att hon alltid haft en nära relation till Sheila utom vid ett tillfälle. Då hade Cecilia, som redan hade fyra barn med sin man, talat om att hon gjort abort. Sheila skällde ut henne efter notor.
- Hedfors har med hjälp av sin frus checkhäfte räknat ut att det sista hon gjorde var att ta en taxitur för 175 kr. Han ber taxi om hjälp att spåra föraren. Han vill att jag ska kontakta Sheilas chef Lisa Modig på New Look.
- Nästa besök hos Elsa på sjukhuset blir annorlunda. När Ivar nämner vad som hänt grannarna piggnar hon till. Hon försöker få honom att förstå att Sheila varit deprimerad för att hon inte kunde få barn. Hon lyckas inte förrän hon får papper och penna och kan skriva ner det. Sheila var deprimerad och ville göra självmord varje gång menstruationen kom. Från sjukhuset beger Ivar sig till Hedfors arbetsplats och frågar honom varför han inte berättat om hustruns graviditets relaterade depressioner. Hedfors menar att vad Elsa antytt är gammalt och att Sheila sedan dess accepterat sin situation.
- Taxiföraren som gett Sheila hennes sista tur i livet dyker upp. Han säger att han kört henne från Nacka lasarett. Hedfors tar sig dit och tvingar Svensson med sig. Hedfors tar sig in och låtsas ha kommit för att betala sin frus räkning men ingen tycks ha tagit emot henne på sjukhuset. De kör därifrån och i bilen spekulerar Hedfors kring hur det hela kan hänga ihop men utan att får någon rätsida på problemet.
- Hemma lyckas Svensson komma loss för att få ha en lugn fredagskväll. Sedan Elsa blev sjuk och flyttade till sjukhuset har han i allmänhet en lugn och skön tillvaro.

Lördag - söndag den 12-13.5. Vilodagarna
Klockan 12 var det slut på lördagsfriden för Svensson. Dörrklockan ringer och där står en liten vithårig, rundhyllt dam i sextioårsåldern Hon presenterar sig som Bosses svärmor, Dagmar Harris. Hon blev änka i fjol och nu är också hennes dotter död. Det fanns en särskild förtrolighet mellan dem, menar hon. Dagmar Harris har med sig sin dotter Mildred och hennes fästman Howard och båda vill träffa honom. Svensson får panik och skyller på att kaffet kokar över. Han låser dörren efter sig. När Hedfors kommer lite senare simulerar Svensson ett allvarligt ryggskott och påstår att han måste inta sängläge över helgen. Först på måndag kan han vara i gång igen. Svensson för skansar sig i sängkammaren på övervåningen där han tagit med sig en flaska renat och 6 starköl. Helgen som han tänkt använda till att systematiskt gå igenom vad han vet o paret Hedfors går snart i dimmans tecken. Han spyr och raglar och slår huvudet i ena sängstolpen. På söndagskvällen kommer hans son Lars-Åke och skäller ut honom för den fyllehund han är. Han får inte ens träffa sitt barnbarn Joakim som väntar i bilen utanför.

Måndag den 14.5. Sista dagen
På måndagen lyckas Svensson ta sig samman och göra sig någotsånär presentabel. Han ska nämligen bege sig till månadstidningen New Looks redaktion och träffa chefen Lisa Modig som ser på honom med vämjelse. Han säger sig vilja tala med Sheila Hedfors. Han låtsas vara hennes far och drar till med en gråtmild berättelse som bevekar Lisa Modig så att hon kallar på sin assistent Majsan. Majsan säger att Sheila lärt känna en man och att hon skulle träffa honom förra torsdagen på eftermiddagen. Majsan och Lotta kallade honom "prins Charming". Svensson får av Lisa Modig veta att "prins Charming" bjudit Sheila på lunch. Svensson lyckas lokalisera näringsstället och får reda på att direktör Montan gjort en bordsbeställning. Det finns bara en med de insignierna i telefonkatalogen. Viktor Montan bor på Strandvägen 18.
- Svensson rapporterar till en upprörd men intresserad Hedfors och de tar sig till adressen direkt. De blir förvånade då de finner en man i 75-års åldern som vänlig men förbryllad släpper in dem i sin eleganta lägenhet. Montan berättar att han nyss återkommit från en månads vistelse i USA. När han bläddrade igenom tidningarna fann han en annons om en båt till salu. Han kontaktade genast Sheila Hedfors. Det åt en bit tillsammans och sedan ville Sheila visa båten på Ingarö. I hans bil på väg dit blev hon sjuk och han körde henne till sjukhuset i Nacka. Hon behövde en cortisonspruta hade hon sagt.
- Hedfors vill att Svensson tillbringar kvällen hos honom. Han ska bjuda på mat. Men det blir mest näring i flytande form och Svensson anklagar Hedfors för att ha farit med osanning. Han har kontrollerat Hedfors försök till alibi under torsdagen och det stämmer inte. Just då ringer telefonen och en ung kvinna med ett läspande talfel ringer. Hon tar Svensson för Bosse Hedfors. Det är Ann-Sofi Persson, Hedfors nya älskarinna. (Vem är Ann-Sofi Persson?). Han erkänner att de skulle ha träffats hos henne på torsdagseftermiddagen men hennes dotter blev sjuk så de tog sig till sommarstugan på Ingarö i stället. På vägen dit körde han om direktör Montans bil med fru Hedfors som blev så chockad av vad hon såg att hon hittade på en förevändning för att inte åka dit i sällskap med Montan. När hon blivit av med honom åker hon hem för att dränka sig. Men det fanns alltför få Mogadontabletter. Därför var hon tvungen att ta till repet. Hon skrev inget avskedsbrev för att plåga Hedfors att leva okunnig om hennes motiv. Hon gav honom också ledtrådar som han förr eller senare skulle förstå och besväras av. Hon tog av sig ringen för att äktenskapet med Bo Hedfors var henne så förhatligt. Hon hade på sig den vita brudklänning hon burit vid vigseln där Bo Hedfors lovat henne trohet livet ut. Det mest tragiska är att Sheila var i tredje månaden utan att veta om det. Medan Svensson pratar går Hedfors iväg synbarligen för att hämta en ny flaska whisky. Men snart ser Svensson att entrédörren står öppen. Han hör ljud av krossat glas. Hedfors har tagit sig in i Svenssons hus. Han är på övervåningen och försöker öppna den låsta byrån där Svensson förvarar sina gevär. Då ringer telefonen. Det är syster Tyra på sjukhuset. Svenssons maka Elsa är död. Han känner en kolossal lättnad och samtidigt en alldeles förintande smärta.


Alltid mycket skickligt manipulativa män, är de egentligen psykopater som är i stånd till vad som helst men lyckas charma många och få deras förtroende även om han egentligen anser att de allra flesta egentligen är kräk och att han själv är en övermänniska.