Ulf Durling Annars dör man 1977

 

Sedan, i morgon
Läkemedelskonsulenten Sven "Mördarn" Jakobson, känd under namnet "Gärdesmannen", som en gång fick åtta års fängelse för dråp, har dött. "Gärningsmannen" har mördat honom och kommer att få minst 10 år för överlagt mord. Eva hans tidigare fästmö.

Nu, idag
Elsa Jakobson, Svens mamma, hittar honom skjuten på själva julafton. Sven hade just kommit hem efter att ha släppts från fängelset. Han ligger skjuten i halsen med blodet fortfarande pumpande ut ur såret. Edvin är fastighetsskötare och trolovad med Elsa.
Kriminalinspektör Gunnar Bergman kallas in, mycket irriterad, julklapparna är ännu ej inköpta. Är nära att köra över den pensionerade provinsialläkaren Efraim Nylander. ÖverkonstapelGustafsson är först på mordplatsen tillsammans med den räddhågade konstapel Birger Melin. Kriminalkommissarie Hadar Bengtsson numera nästan alltid sjukskriven, kommer också för att få rapport. Distriktsläkare Rydin. Kulan hittas i halsen. Tyvärr är kriminalteknikern Stissler på julsemester. Infanteriförbandets tygofficer, kapten Jonmark anlitas och kan bekräfta att den har niomilimeters kaliber. Någon tycks ha skjutit från trottoaren mittemot, genom fönstret och dödat Sven Jakobson.
Gunnar Bergman kände Sven Jakobson väl sedan barndomen dock utan att komma honom in på livet. Det gjorde ingen.
Plötligt ser poliserna en man i en lägenhet mittemot som tar fram en pistol. Men det är ju Efraim Nylander! Han är på väg till mordplatsen för att ta sig an den chockade Elsa Jakobson. Elsa bjuder på julmat. Hon säger "Äta bör man, annars dör man". Hon berättar om sin sons uppväxt.

Då, igår
Sven Jakobson är full, plakat som ett ägg. Han måste lämna henne, fröken Britt Johansson har dragit det kortaste strået. Mitt i natten måste han lämna henne på Blidögatan 8. Han har helt andra planer i societeten. Han startar sin vita Ford Escort, gör en berusad miss och den krockar mot husväggen. Han går ur bilen och inspekterar resultatet. Plötsligt stannar motorn. Det är en kvinna som dragit ur nyckeln. Hon springer iväg med den. Han springer efter, halkar i trappan och förlorar tillfälligt medvetandet. Han springer därifrån, tar en taxi och åker till polisstationen för att anmäla att hans bil blivit stulen.
Grannar i fastigheten:
S. Falkner, vaknar av oljudet, förbannad över att förlora sin nödvändiga sömn.
Anette Österberg studerar ekonomi och är ihop med Lasse Brandt, en stor valross med förföljelsemani.
Monika Forsell läser alla veckotidningar och har ett blöjbarn, Camilla.

Svens medarbetare och bäste kompis heter Sture Lovell, och bor på Lidingö. De är båda läkemedelskonsulenter och duktiga säljare på AB Pharmachem. Sven har en fästmö Eva Härvelius på Djursholm, dotter till direktör Per Härvelius och hans maka Märta, född von Ståhl. i de rika kretsarna. Han har också en älskarinna (är väl Britt Johansson). Hon är snart på väg till Riccione i Italien med Spies. Hos en av kvinnorna (fästmön) heter han Speedy Gonzalez. Och så finns det "haggan" som knyckte bilnycklarna.
Sven och Sture spelar tennis klockan sju varje fredag på Norra Strands tennisbana. Inga återbud tolereras. Även denna morgon väcks Sven, allvarligt bakfull av att Sture ringer på dörren.

Ylva Krook-Jensen har inget bra förhållande till sina föräldrar särskilt klagar de på hennes man Jensen.
Sven och Sture gör ett misslyckat försök att kränga medikamenter på Spånga sjukhus. Efteråt kör Sture Sven till Bromma flygplats. Sture vill få kontakt med Britt Johansson innan hon åker.
Sedan stämplar de båda in i AB Pharmachems fasadteglade enplansbyggnad i Farsta. Sven erfar lättnad över att ingen sökt honom. Han är rädd för att "slampan" ska prata om för Britt vad som hänt med bilen eller ännu värre informera Härvelius på Djursholm. Men är det värt ett mord för att förhindra?
- Sven åker tillbaka till Blidögatan. Han ser sin krockskadade bil. Han sätter sig i den och till sin stora förvåning hittar han bilnycklarna i handskfacket. Han kör undan bilen och tar kontakt med den fönstertittande hyresgästen Falkner. Sven låtsas vara försäkringsagent men har mycket svårt att få någon information från den vresige Falkner som dessutom vill ha betalt. Han blir utkörd men tröstas av portvaktsfrun, den frodiga Gunvor Malm. Hon vill gärna gå igenom samtliga hyresgäster för att kunna inringa den kvinna som tog bilnycklarna. Det tycks bli åtta möjliga personer. Ellinor Eklund är dotter till den mycket stränga Sten Ossian Eklund. Hon är rädd för att ha blivit gravid med sin fästman Lennart. Monika Forsell är ensamstående mor. Ylva Krook-Jensen och Ritva Tavainen bor också i fastigheten.
- När Sven kommer hem ringer hans f d fru Inga-Lena Jakobson som är arg för att han glömt hämta de två gemensamma sönerna Peter och Mikael. Ännu argare blir hon då han säger att han måste lämna återbud. Han måste fundera på vem kvinnan är som tagit hans bilnycklar. Till sist tycker han sig kunna begränsa dem till fem, av vilka han måste ta livet av en: Ellinor Eklund, Monika Forsell, Ritva Tavainen, Ylva Krook-Jensen eller Anette Österberg.
- Sven gör ett besök hos sina blivande svärföräldrar. Det är flott, rått och vräkigt. Herrskapet Rudvalls är på besök. Märta Härvelius är som alltid orolig för hamna utanför. Sven talar i enrum med svärfar. Han slår i honom en historia hur han blivit av med 10000 kronor han redan fått och därför behöver en ny check på samma belopp. Hans önskan beviljas och han får också låna familjens bil.
- Ritva Taivanen säljer gärna sina hortjänster. Hon är rädd för att hennes familj i Norrland ska få reda på hennes yrke.
- Sven hittar Anette Österberg på en filt. Han förstår snart att hon har alibi för natten då bilnycklarna försvann. Nu är det bara fyra kvinnliga aspiranter på att bli mordoffer kvar.
- Monika Forsell väntar på en taxi som ska ta henne och barnet Camilla vidare till släktingar på Gotland.
- Sven Jakobson besöker Eklunds och får prata med Yvonne Gerda Linnea Eklund. Storasyster Ellinor är inte hemma hon jobbar som vårdbiträde på Karolinska. Sven beger sig dit. På vägen dit möter han Rigmor, en skolkamrat från den förhatliga Staden. Sven hatar alla minnen från den tiden. Mest för den stora skandalen. Han fick kicken från realskolan efter att de kommit på honom med grovt fusk. Han föraktar sin födelsestad och vad den representerade av självgott förmyndarskap, intolerans och medmåttighet. Billigt, småskuret, stelt och trångt. Plötsligt får han för sig att kvinnan han jagar måste härstamma från Staden. Han träffar på syster Ellinor. Långt om länge erkänner hon att höll igång med Lennart på vinden vid den tid då bilolyckan skulle ha skett. Hon förefaller inte heller vara aktuell.
- Sven får tag på telefonnumret till Ylva Krook. Föräldrarna som är på besök svarar. De blir glada över att hon har en "fästman". Det gäller att snabbt ta sig därifrån. Hon kan också avskrivas. Bara Monika Forsell kvar. Snabbt iväg till Gotland och Kräklingbo. Snart hittar han henne. Hon cyklar iväg från en ljudlig fest. Men vart tar hon vägen? Han kör runt på måfå och letar, hamnar på Torsburgen som är en fornborg. Där hittar Sven hennes cykel bredvid ett högt utsiktstorn. Monika klättrar upp. Uppe tittar hon ner och ser Sven. Han måste säga något. Hon svarar "naj" på gotländska och då förstår han vilken idiot han varit. Kvinnan som tagit hans nycklar talade dialektfritt! Den så pinsamma händelsen räddar emellertid Monikas liv. Hon var på väg att begå självmord men avbröt sig efter ingripandet underifrån.
- Sven tar sig snabbast möjliga väg till fastlandet och sedan hemåt, till Staden. Hans mor Elsa blir mycket överraskad. Han bjuds på kåldolmar och medan han äter kommer polisen. Överkonstapel Gustafsson griper honom misstänkt för att ha strypt fru Britt Magdalena Johansson natten till den 9 juli på Gärdet i Stockholm. Han förs till polisstationen där han ska förhöras av Riksmordskommissionen. Kriminalassistenten Gunnar Bergman känner igen sin gamle vän och får ett samtal. Sven erkänner att han strypt Siv i fyllan och villan. Hon skrek som en galning att hon aldrig skulle släppa honom fri. Sven lämnar över checken från Härvelius och de 10000 kronorna han löst in förra checken på. Han vill att Gunnar ska förvara pengarna tills han släpps ut igen.
- På kvällen kommer kommissarie Hjalmar Hult från Riksmordskommissionen. Han berättar att det var Gunvor Malm som hittade liket naket i sängen. Flera personer kunde sedan berätta om en nitisk försäkringstjänsteman som frågat efter ett kvinnligt vittne till en smitning. Men det kunde ju inte vara Sven Jakobson eftersom han anmält sin bil som stulen. Det som fällde Sven var en reklampenna för Pharmachems Vitalexir som polisen hittat i Sivs lägenhet. Chefen för Pharmachem hänvisade till Sture Lovell. När Hult hotat honom med fängelsestraff för mened kröp det fram att Sven bett honom om alibi. Sedan hittade de Svens fingeravtryck i Sivs lägenhet. Kvinnan som tagit nycklarna var inte någon av de som Sven jagat för att avslöja. Det var Kristina Janson, som bott ihop med Lars Brandt tidigare och som är våldsamt svartsjuk. Plötsligt kommer Vivianne i polisväxeln inrusande med ett papper hon glömt överlämna. Det var ett läkarutlåtande om pojken Sven Jakobson från 1951 som Efraim Nylander fått.
- Britt Johansson har en son, en infanteriofficer som tagit sig namnet Jonmark. Han är 24 år och har svurit att han ska hämnas.
- Gunnar Bergman är överlycklig över de 10000 kr Sven Jakobson har deponerat hos honom. Nu kunde han betala insatsen till det nya radhusområdet.

Dessförinnan, i förrgår
Anders Hellmans skriver ett utlåtande om den 11-årige Sven Gösta Jakobson som hans mor tycker visar beteendestörningar efter en "högfebril infektionssjukdom". Hellman sätter diagnosen postencephalitisk karaktärsavvikelse (psychopatia secundaria). (påhittade uttryck av psykiatern Durling?)