Ulf Durling Min kära bortgångna 1980

 

Prolog:
En kvinnlig journalist besöker Bengt-Alvar Fager, en musikartist, som nu är intagen på en sluten psykanstalt. Hon tänker skriva om hans fall i Hit-Journalen. Han börjar med att berätta om fredagen den 24:e augusti.

Monolog:
Bengt-Alvar som är butiksföreståndare på musikaffären AB Skivlings och hans fru Birgitta är på grannparty. Hon får huvudvärk och går före hem. På festen finns Edsbergaren: De flesta gäster är äkta par. Robert "Robban" Mattsson är skild. Värden bjuder på ett fynd från sin senaste kollektion. Det är Göran Brynolfson som tolkar Oscar Levertin. Bengt-Alvar hatar detta. Det är höjden av smaklöshet. Tidigare uppträdde Göran Brynolfson tillsammans med en söt tjej, Johanna. Sedan blev han försångare vid VPK:s valkampanjer. Miljövård och nedrustning och front mot kapitalet. Bengt-Alvar mår så illa att han inte kan stanna till den traditionella avslutand Janssons frestelse. Han får sällskap hem med sin granne Robert Mattsson. När han kommer hem till Åsgårdsvägen 57 i Sollentuna är inte Birgitta hemma. Han möts av en ilsken kattt, Augustus, och sin son, en odräglig 19-åring vid namn Christer.
- Bengt är i butiken nästa dag som vanligt. Hans ställföreträdande chef Benny Viklund vill vara ledig i övermorgon. En kverulant dyker upp mycket arg över att butiken inte hållit den utlovade tiden för framkallning. Han hotar med vedergällningar om inte bilderna är framkallade direkt efter helgen. När Bengt kommer hem är Birgitta fortfarande inte där.
(nu följer en bit inom anföringstecken i jag-form):

"Jag ringer till min dotter Ingrid och hennes man Börje Rydhagen. De har tvillingar. Jag ringer också till min svärmor i Östhammar. Ingen vet något om Birgitta. Jag ringer sjukhusen och finkammar lägenheten. Jag blir alltmer desperat och vissa fynd i soppåsen och garaget (blod och en jordig spade) får mig att rusa iväg och in till grannen". (54-65)

Bengt och Robert dricker whisky och Robert försöker lugna ner Bengt och hitta tänkbara förklaringar som att Birgitta träffat någon annan. Båda Roberts fruar som han nu är skild från har varit otrogna. En annan möjlighet som Bengt också helt förkastar är att Birgitta begått självmord.

"När jag åter är hemma går jag in i Birgittas rum. jag har inte varit där på länge. Vi har levat åtskilda. Det är ett trevligt rum, välstädat med smakfull inredning. Jag hittar ett fotoalbum på sängbordet som jag tittar i. Bilderna sitter i omvänd kronologisk ordning. Jag blir rörd och måste snyta mig. Under bröllopskortet har Birgitta skrivit: Den underbaraste dagen någonsin". Hon var 20 år och Roslagens vackraste mö, jag var en av underhållningsvärldens mest lovande artister - sångaren Bengt Alvar" (74-80).

- Nästa morgon överraskas Bengt av en halvnaken ung kvinna i trädgården. Det är Christers fästmö Lilian. Christer lagar frukost. Båda hatar den normala kapitalistiska världen och vill sätta politisk indoktrinering framför marknad och kunders efterfrågan. Bengt försöker förgäves få dem att förstå hans oro för att Birgitta försvunnit.
"Birgittas äldre halvbror Roland Davidson-Rask kommer körandes. Han har hört att Birgitta inte är hemma och han kräver att få veta vad jag gjort. Han vill att vi åker direkt till polisen och talar med den som är ansvarig för försvinnandet. Jag vågar inte avslöja att jag inte gjort någon polisanmälan. Då dyker Robban upp utklädd till kriminalintendent Robertsson och räddar mig" (99-106)

- Bengt ägnar sig åt göromål i huset, städar och fejar, tvättar bilen och gör en brasa av gamla löv och kvistar. Sedan beger han sig till svärmor Gunvor Davidson-Rask i Östhammar. På vägen passerar han sin dotter Ingrid och hennes man Börjes bostad i Märsta. De tycks ha bråkat. Till sist lyckas Bengt få ur Ingrid att hon haft telefonkontakt med Birgitta i förrgår. Birgitta hade sagt att hon har det tråkigt och var ledsen och att det berodde på Bengt.

- "Sedan träffar jag svärmor Gunvor i Landsnora. Hon hade händelserika år bakom sig. Hon flydde från Norge under kriget och fick en fristad hos kantorn i Eda. Nu bor hon i ett råttbo till torp tillsammans med sin "fästman", solovårarn Viktor Emanuelsson. Birgitta har inte varit hos sin mor och i pingstas då hon uppgav till mig att hon övernattat hos sin mor hade hon bara stannat en halvtimme. Jag äter middag på hotell innan jag kör berusad hem."

- Bengt funderar på vad Birgitta kan ha hittat på. Han lyckas ta reda på vad kantorn i Eda tagit vägen. Han heter Fritjof Bäcklund och bor sedan 1967 åter i Stockholm på pensionshotellet Kumlet, på Linnégatan 91. Där träffar Bengt honom. Efter mycket prat lyckas Bäcklund komma på att Gunvors man och Birgittas far hette Glückmann. Det finns bara en adress med det namnet i Stockholm. Bengt åker dit, men i stället för att finna en norsk Quisling finner han en åldrad judinna, den enda i släkten Glückmann som överlevt Förintelsen. Hon har emellertid ett hembiträde, fröken Märta Nilsson, som tror sig vara Gunvors syster. Gunvor blev med barn när fästmannen omkom i en dynamitolycka.
- Bengt åker hem till Viktor Emanuelsson. Han ligger på Akuten på Karolinska för en blodpropp.

"Där försöker jag leta upp Birgittas läkare Ulla-Stina. Birgitta är inte är emellertid inte registrerad i sjukhuskartoteket. Ulla-Stina finns inte heller. Däremot minns en kollega att Ulla-Britta Nyman slutade för några år sedan. Nu är hon på familjerådgivningsbyrån i Solna. Hon vill gärna ha ett möte med mig och Birgitta tillsammans men hon vill inte prata alls om vad Birgitta har berättat. Förutom att jag ska ha en väninna.
När jag kommer hem får jag ett anonymt telefonsamtal. Jag lägger inte på luren utan springer in till Robban använder hans telefon för att ringa spårningscentralen."

- Plötsligt känner Bengt en stor visshet. Mannen som Birgitta är ihop med måste vara Göran Brynolfson! Han kör genast till Saltsjö-Duvnäs i vars fina kvarter denne gamle don Juan bor. Men allting är alldeles fel. I sängen finns Brynolfsons hustru Johanna och deras två barn. Och Johanna ger sin man alibi för den andra juni då han skulle ha varit chaufför åt Birgitta.
- Bengt får äntligen besked om vem det är som ringt upp honom anonymt. Det är en Arnold Becker på Hantverkargatan 50. Han beger sig genast dit och vem öppnar om inte Birgitta!

"Hon berättar att hon fått möjlighet att använda lägenheten en tid medan ägaren var utomlands. Hon har tröttnat på att ständigt vara brädad av en flicka i en schlager, Anna-Maria. Hon menade att jag fastnat i det som hände för många år sedan. Hon säger att jag berusat mig med en förödande och livsfientlig illusion. Jag försöker få med henne hem men hon vägrar. Jag tar en sax från skrivbordet. Birgitta försöker komma loss och då får hon saxen i sig mellan två revben och börjar blöda ymnigt. Hon faller och slår huvudet i ett värmeelement. Jag förstår att hon är död. När jag springer i väg kommer grannfrun ut och ser mig. Hon alarmerar polisen."

- När Bengt kommer hem upptäcker han ett papper under soffan där Birgitta skrivit varför hon flytt hemmet och var Bengt kan finna henne.
- Kommissarie Hult kommer hem till Bengt för att tala om att hans fru Birgitta mördats. Och att det är klart vem som är mördaren. Bengt följer frivilligt med till polishuset på Bergsgatan.