Ulf Durling Den svagaste länken 2008

Baksidestext     Storyn
 

Kyrkoherden (bokens jag) Sven Eliasson håller begravning över Kjell Erik Nilsson som tagit sitt liv. Han mor, änkefru Alice Nilsson, sörjer. Framlidne fadern Kurt Nilsson. Den paranta systern Terese Wilson-Turner. Kyrkoherdens särbo heter Gunilla.
Jag lägger märke till en ensam och höggravid ung dam i fjärde raden. Tre "orosandar" tar också min uppmärksamhet i anspråk. De verkar vaksamma och nervösa i min närhet.
Jag känner att jag måst söka sanningen om Kjell och hans olycksöde.

Jag bor sedan länge i Kungsholmen. Varje morgon tar jag mig en längre spatsertur. Ett rykte jagar mig sedan länge och envist.
Jag avskyr dem som dyrkar Mammon och dansar kring guldkalven. Själv tvingas jag alltmer sälja ut de rikedomar jag ärvt för att kunna försörja mig.

Jag åker hem till Alice Nilsson. Hon bor i Rågsved. Hon bjuder på kaffe och berättar som sin älskade man Kurt. Han fick lida i åtta år innan han dog 1999. Han var hemvärnsman och hade pistolen gömd i en skokartong. Jag erbjuder min hushållerska fru Bengtsson att ta hand om Kjells lägenhet på Gärdet. På det sättet får jag en nyckel skaffar jag mig tillträde dit.

Jag tar mig genast till Brantinggatan 18 på Gärdet. Jag hittar snart flera fotoalbum. Nya bilder med texter, Titti och Mårten, Gustaf & Lotta m fl. I soppåsen finns en tom burk Apodorm (sömnmedel, kramplösande, mot epilepsi). Också ett ej uthämtat recept på Efexor (en av de mest beroendeframkallande antidepressiva tabletter som du kan ta). Allt utskrivet av doktor A Runelid.

Jag hittar Runelid i Birkastan i en sjaskig mottagning. Han säger att Kjell Nilsson led av melankoli. Hade vanföreställningar som att polisen var efter honom.

En gång i månaden träffar jag i egenskap av själasörjare Lasse E. Han lider av all världens plågor och lidanden. En dag träffar jag hans mor som säger att Lasse är mästare på att ljuga och berätta uppdiktade historier. Men vad kan jag göra annat än fortsätta terapin? Men visst har jag lätt för att tro på andras lögner!

Alice Nilsson hör av sig. Hon har kommit på att Kjells bästa vän sedan ungdomen, Max Werner, är börsmäklare med kontor på Stureplan.
Jag träffar genast Max Werner som minns begravningen som han bevistade tillsammans med kompisarna Daniel Vidarson och Gustaf Lidelius. Den gravida kvinnan i kyrkan heter Titti Åkervall.

Daniel Vidarsson är direktör för souvenirshopen "Prylar och Pinaler" på Sergels torg. Där träffar jag föreståndaren Gustaf Lidelius som gärna vill spela tuff inför personalen. Han talar dock om att en viss Jens Molin också är med i gänget och att Mårten Alm ställt till det för Titti.

Linn Olander på Tickets resebyrå ska hjälpa mig att hitta en ersättningsresa för Egyptenresan med Gunilla Hedberg som jag tvingades ställa in för att begrava Kjell Nilsson. Hon erbjuder en resa till Xamosa i Turkiet. Jag började åka på semester med Gunilla sedan hennes make Olof dött.

Charlotte söker upp mig. Hon säger att hon har något att bekänna. Kjell Nilsson var förälskad i henne. När hon bröt deras förhållande eftersom det blivit bra mellan henne och Gustaf Lidelius, blev han deprimerad och tog sitt liv. Även detta tror jag på. Jag är mycket godtrogen.

Jag har lyckats få kontakt med det bokförlag som från och med 1975 gav ut sju kriminalromaner av Sam Ingman. Det är en bokhandlare i Eskilstuna som heter Mauritz Hammarberg. Hans kollega Ancker har dock avlidit och Hammarberg delar inte dennes vurm för Ingman. Böckerna låg fel i tiden och saknade litterära kvaliteter, menar han.

Jag får ibland en känsla av att vara förföljd. En sorts galenskapshypokondri. Det går i arv. Min faster var tvångsintagen på Rålambshov.

Ibland träffar jag före detta kriminalinspektören Ivar, en idealisk diskussionspartner. Jag berättar allt för honom och klarsynt ser han att Charlotte ljugit för mig. Hon vill ge mig ett sannolikt motiv till Kjells självmord så att jag ska sluta rota i smeten. Han uppmanar mig att omedelbart bege mig till den höggravida Titti Åkervall på Lidingö!

Titti Åkervall berättar hur hon helt fallit för Mårten Alom på en nyårsfest. Han var en trevlig norrlänning. De planerade framtiden och hon blev gravid. Plötsligt var han försvunnen. Daniel Vidarsson berättar att han blivit blixtkär i en fransyska i Verbier och nu skulle de flytta till Paris. Jens Molin är sällskapets bad boy. Han hade en importfirma och åkte dit för bokföringsbrott. Danne och Max Werner är gifta med var sin syster. Titti Åkervall berättar också att Charlotte inte kan ha haft ett förhållande med Kjell Nilsson. Han är ju bög liksom Tittis bror Ola.

Arne V hette en person som efterfrågat mina själavårdande tjänster. Han ville att jag tog hand om ett tjockt kuvert att öppna efter hans död. Hans dagar var räknade. Brevet innehöll nycklar till hans lägenhet och hans klädkammare. Därifrån plockade jag bort allt som skulle ha kunnat avslöja att han var transvestit.

Jag tar mig åter till Djursholms-Ekeby och Vidarsons villa. Jag hör Gustaf Lidelius' stämma sedan jag smugit mig fram till ett halvöppet fönster. De talar om den nördiga prästen som är på väg att avslöja allt. Om Miguel Santana, en ökänd hälare som skickar vykort undertecknade AKBR. Om kriminalinspektören Christer Johansson som skickats till Las Palmas. (Och allt tar jag till mig hur osannolikt allt än låter).

Jag kontaktar min hjälpreda Eva på församlingsexpeditionen. Hon vet hur man hanterar Internet och Google. AKBR står för Antifascistiska kommittén för barnens rättigheter. Den har brevhotat politiker och stödjer främst utvisade förbrytares krav på umgänge med sina svenska familjemedlemmar. Ledare är en spanjor, José Juan Arteaga Hernández.

Äntligen får jag tag på biljetter till Kanarieöarna och till min förvåning får jag med mig Gunilla dit.

Jag håller föredrag på Näckrosens pensionärsförening om "Mord bland seniorer". (om tidigare och modernare deckare s 141-43).

Precis innan avresan till Kanarieöarna har jag Bokmalen på tråden. Bokhandlaren har hittat ett gammalt exemplar av Helg-Magasinet med en novell "Allt annat än sanningen" av Sam Ingman.

Efter en nio timmars flygtur är vi framme i Brisamar Canteras på Kanarieöarna. Första morgonen får jag iväg Gunilla på en lång shoppingtur så att jag kan ägna mig åt mina kriminella efterforskningar. Jag lyckas leta upp Altavista Bar där jag väntar på att Maria ska dyka upp. Maria som ska vara Miguel Santanas förutvarande flickvän. Men först dyker Gunilla upp. Hon har genomskådat mina omsorger om hennes inköpsbehov och i stället skuggat mig till baren. Nu kräver hon en förklaring. Jag kan inget göra än berätta hela sanningen. Då kommer Maria som inget hellre vill än att avslöja sin bedräglige pojkväns adress. Gunilla och jag tar en taxi dit. Chauffören kör som en blådåre och stannar inte förrän på toppen av ett berg i öns mitt. Framför ett pampigt hus. Där står en polisbil och vem är där om inte polisinspektören Christer Johansson från Söråker i Medelpad. Han har fått ett tips men när han kom till huset var fåglarna Miguel Santana och Mårten Alm var utflugna.

Resten av veckan umgicks Gunilla och jag i god sämja. Kanske för att jag känner att jag gjort tillräckligt för att reda ut Kjell Nilssons dödfall. En bisarr misstanke slår mig emellertid. Kan det vara Gunillas framlidne make Olof som ligger bakom pseudonymen Tryggve Sten som 1971 skrev en deckare med titeln Teneriffamorden? Och som senare fortsatte att skriva som Sam Ingman?
(Det finns faktiskt en sådan bok "Swedish book. Pusseldeckare i semestermiljö från tidigt sjuttiotal". Rabén & Sjögren, 1971)

- Att läsa "Allt annat än sanningen" i Helgmagasinet blir en veritabel chock för mig.
På sidorna 181-187 kan läsaren ta del av denna för Helgmagasinet specialskrivna deckarnovell.

Tinas syster Millan och hennes man Benny. De har en son Viktor. Millan ska på begravning efter sin far fähunden Erik Ödlund. Millan kräver att få veta vem som är Viktors far. Viktor är ju Tinas son som hon fick som 15-åring. Tina vägrar kategoriskt att avslöja något men skyller till sist på Erik Ödlund. Inte var det "prällen" på hennes konfirmationsläger.

Jag förstod att det gällde mitt liv att fortsätta hålla tyst om vem som var Viktors far. Vem kan ha skrivit denna novell om inte min farbror Adil Olsérus.

Jag tar åter kontakt med Ivar, före detta kriminalinspektören, som än en gång ger mig ett nytt perspektiv på händelserna jag varit med om. Han menar att det samtal mellan Danne Vidarsson och Gustaf Lidelius som jag smyglyssnat på var arrangerat för att lura mig. Den Christer Johansson jag träffat på Kanarieöarna var troligen en uppfinning av Jens Molin, sjätte medlemmen i "Six Pistols". Någon Miguel Santana existerar inte och Mårten Alm är förmodligen redan död.

- Jag tar reda på att Daniel Vidarson befinner sig Utö där han och hans medarbetare har en workshop inför julruschen. Sedan ringer jag Titti Åkervall som absolut vill följa med mig till Utö. Hon kör mig i sin Nissan Micra till en byggnad av bungalowtyp. Daniel Vidarson blir rasande då vi stiger in. Orsaken är att han är där i sällskap endast med det nakna butiksbiträdet Jessica. Jag anklagar honom för grovt bokföringsbrott och uppmanar honom att erkänna inför domaren och Gud. Jag försöker trötta ut honom med bibelcitat och olämpliga psalmverser. Han ber mig bespara honom det senila tramset och stänger dörren för oss.

- Jag tar mig åter in i Kjells lägenhet för att leta efter ledtrådar. Jag hittar en digital videokamera och ser en avslöjande film. Plötsligt har jag Max Werner bredvid mig. Han har tagit sig in utan att jag hört honom komma. Han är på jakt efter kameran. Han talarom att Mårten dött genom en olyckhändelse. Gänget skulle hålla svensexa för honom De packade in honom i en plastsäck och lade honom i bagageluckan. När de kom fram var han död. Det var sekvensen när de öppnade säcken som Kjell filmat. Max tog hand om liket och sänkte det i en sjö. När jag anklagar honom för mord drar han fram en pistol och skjuter mig.

- Jag överlever emellertid och vaknar på sjukhuset. Titti har vakat över mig. Jag har hållit bibel framför bröstet och den har hindrat kulan. Titti räddade mig eller snarare hennes bror Olas sambo som är polis.

- Gunilla får mig att äntligen avslöja v ad som händ den ödesdigra aftonen i juli anno 1958.
Sven Eliasson var 24 år, nyligen prästvigd och hade en tjänst som pastoraladjunkt. Han hade utsetts att leda konfirmationsundervisningen. under en veckas lägervistelse på Ingemarsö. En kväll sitter alla samlade runt ett lägerbål. Då han lutar sig bakåt för att betrakta den klara stjärnhimlen tappar han balansen och för att inte hamna på rygg griper han efter flickan Birgits överarm och kanske snuddar vid hennes barm. Han tafsar på mig skriker Birgit med gråten i halsen. Alla vänder sig mot honom och skäller. Incidenten rapporterade via telefon och snart var han skild från sitt uppdrag. Särskilt hans fars stora besvikelse på honom var svår att hantera.

- Gunillas hypotes är att pseudonymen "Ingman" står för "ingen man" och att kvinnan bakom den var ingen mindra än Sven Eliassons kära moder, Sanne Eliasson, född Mogensen!
- Titt ringer. Hon har fått en pojke. Han ska döpas till Sven Mårten och hon vill att jag ska döpa honom. Och inte nog med det, hennes bror Ola ska inga partnerskap med sin vän polisen och alla vill att jag ska sköta om den ceremonin också!


Storyn:

Sven Eliasson var 24 år, nyligen prästvigd och hade en tjänst som pastoraladjunkt. Han hade utsetts att leda konfirmationsundervisningen. under en veckas lägervistelse på Ingemarsö 1958. En kväll sitter alla samlade runt ett lägerbål. Då han lutar sig bakåt för att betrakta den klara stjärnhimlen tappar han balansen och för att inte hamna på rygg griper han efter flickan Birgits överarm och kanske snuddar vid hennes barm. Han tafsar på mig skriker Birgit med gråten i halsen. Alla vänder sig mot honom och skäller. Incidenten rapporterade via telefon och snart var han skild från sitt uppdrag. Särskilt hans fars stora besvikelse på honom var svår att hantera.

Sven Eliasson är svag för förskönande omskrivningar och kryddar sina texter med många bibelcitat. Han är nu pensionär främst med kriminallitterära intressen. Han är ungkarl. Hans ledstjärna och själsfrände är Stagnelius. Han är också mycket förtjust i böcker av Sam Ingman.

Ungdomsgånget Six Pistols, Max Werner, Kjell Nilsson, Mårten Alm, Danne Vidarsson, Gustaf Lidelius och Jens Molin, och Charlotte tillhörande den övre medelklassen ska fira Mårten Alms svensexa. Han ska gifta sig med Titti Åkervall som redan är tydligt gravid. De är så slarviga när de ska enleverera Mårten att han kvävs eller dör av hjärtslag i den sopsäck han stoppats i.
Kjell Nilsson - den svagaste länken - tar så illa vid sig att han senare begår självmord. Den pensionerade prästen Sven Eliasson, 72 år, har hand om jordfästningen av Kjell Nilsson och lägger märke till en grupp ungdomar som gör ett mycket skuldmedvetet intryck. Har tar som sin uppgift att reda ut bakgrunden till självmodet.

Där finns också historien som deckarförfattaren Sam Ingman.
Sven Eliassons starka bindning till sina avlidna föräldrar, särskilt till fadern, en händelse i början av hans yrkesliv som får tragiska konsekvenser och hans blyga och tafatta förhållande till sin "särbo" Gunilla Hedberg, änka spelar en stor roll i boken. Gunilla Hedberg menar att författaren är "ingen man" utan Sven Eliassons kära moder, Sanne Eliasson, född Mogensen!
En annan hypotes knyter an till en tidigare bok av Ulöf Durtling som han skrev 20 år tidigare nämligen "In Memoriam". Om den kan man läsa i min deckarsamling här.
" Marianne Månsson som är en tämligen god författare, skriver sedan länge detektivromaner under pseudonymen Sam Ingman mellan sina andra traditionella böcker. Lektor Olsérus (som kanske är en kvinna) hittar ett nästan färdigt manuskript som han ska presentera för hennes förläggare och tala om att det är han som skrivit alla de tidigare böckerna som blivit sådana kassasuccéer men låtit det ske i Marianne Månssons namn av skattetekniska skäl. Till hösten ska sedan hans pseudonym C F Dahlman i Kristianstadsbladet ge den nya boken en entusiastisk anmälan. Om detta kan man läsa i Durlings bok In memoriam 1988.
I föreliggande bok avslöjas nu att Adile Olsérus är Sven Eliassons farbror! Durling slutar aldrig att överraska.

sidans topp

 


Baksidestexten

Under en begravning uppträder flera sörjande påfallande skuldmedvetet. Det får tjänsteförrättaren att bli misstänksam. Vad har hänt? Kan den avlidne ha varit indragen i något ljusskyggt?
Den annars så världsfrånvände prästen Sven Eliasson bestämmer sig för att bryta sin ganska enformiga pensionärstillvaro på Kungsholmen och söka sanningen bakom all tystnad och alla lögner. I samband med sitt korståg, som för honom mot en av Stockholms jetsetkretsar och så småningom ända till Kanarieöarna för att bland annat spåra stulet kyrksilver, möter han starkt motstånd och blir gång på gång avsiktligt vilseledd. Till sist hamnar han personligen i livsfara.
Stick i stäv med gängse tendenser inom dagens kriminallitteratur – det regelverk som föreskriver mycken action, eskalerat våld och många lik – föredrar Ulf Durling ett stillsamt tempo och han intresserar sig mer för psykologiska och (a)moraliska gåtor än för mordiska mysterier.
Så när förklaringen till Kjell Nilssons tragiska olycksöde slutligen presenteras får vi dessutom veta vilka hemska marter som livet igenom jagat den gamle privatspanaren och vem som till hans förvåning döljer sig bakom deckarpseudonymen Sam Ingman.

sidans topp