Ulf Durling Domaredans 2001

Baksidestext
 

Vintervik, Nyårsnatten
En omtöcknad man går ut i det kalla snövädret. Han är på väg hem men omkommer i snön.

Sju vågade livet
3-5 januari
- Jur. kand. Caroline Ahlemar får besök av kommissarie Hansén på rikskriminalen. Han undrar om hon haft egendomliga påringningar. Liksom andra har fått. Till exempel Birgit Henriksson.
Det började för två månader sedan på Länsrätten i Stockholm. Mats Turnell som Ahlemar försvarat får ett vansinnesutbrott sedan domen om förlängd tvångsvård avkunnats och hotar alla inblandade med Guds vedergällning!
Caroline har två små barn. Hennes man, överstelöjtnanten och raketkärriäristen Kjell Ahlemar har flyttat och vill ha vårdnaden om barnen.
- Claes Sandler bevakar sin fru Viveka Sandler. Han misstänker henne för otrohet.
- Birgit Henriksson var en av nämndemännen vid rättegången. Sture, hennes man.
- Nämndemannen Anita Dahl är lesbisk. Hon är "särbo" med Ellinor som bor i Norrland.
- Rådman Barbro Bäcklunds devis är "bed och arbeta". Hennes man Per-Olof Bäcklund tar livet betydligt lättare.
- Nedim Babic kom till Sverige från Jugoslavien med sin syster Ema för flera år sedan. Han arbetar som psykiater.
- Stig Wallin är en man som inte gör mycket väsen av sig. Ändå har han lyckats komma på kant med myndigheterna med anledning av sin dementa mamma, fru Wallin. Han får ett samtal. Men det är inte från Mats.

- Sollentuna 3.1. Den 21 oktober i fjol utdelades nådastöten. Jag var den enda som hade klarsynen och blev sannspådd. I och med katastrofen tröt mitt tålamod. Jag slog tillbaka.
En presentation av mig själv:
Min farfar Carl-Erik Sahlgren bröt med familjen och blev konstnär. Min far var deras enda barn.

- Caroline Ahlemar tar sig till Anita Dahls lägenhet där hon ska träffa kommissarie Hansén. De ska gemensamt varna Anita Dahl för Turnell.
- Sedan tar de sig till rådman Barbro Bäcklund som helt avvisar tanken på Mats Turnells inblandning. Turnell är friskförklarad och utskriven från sjukhuset. Bäcklund säger till Ahlemar att det inte finns någon kommissarie Hansén på Rikskrim. En bedragare till kommissarie! Det har jag aldrig läst om tidigare!
- Hansén erkänner gråtande för Caroline att han lurats. Han vill bjuda henne på en bit mat för att förklara sig. Där presenterar han sig som Sture Henriksson. Han underrättade henne om sin fru Birgittas stora tragedi. Att hennes son i första äktenskapet tagit livet av sig. Hon har det så svårt att han hållit henne ovetande om hoten från Turnell. Sture Henriksson berättar att det inte är Birgitta som Turnell är ute efter. Han vill döda en närstående så att hon ska få lida. Caroline tänker genast på sina två barn som hennes närstående.
- De övriga inblandade blir också bestörta över detta budskap. Anita Dahl gråter vid tanken på att behöva lämna sin livskamrat Ellinor.
- Caroline stämmer träff med Nedim Babac. Sture Henriksson tar hand om hennes två barn under tiden. Babac har inte fått några anonyma telefonsamtal. Han har spärrat nummer.

- Mina föräldrar fick mig innan de var gifta. Jag tror att Gud straffar mig för detta. Min mor Anna-Stina Hall. Min far Lennart Sahlgren lämnade oss efter en tid, varför vet jag ej. Mamma var hotellstäderska på Grand. Hon var pingstvän. Jag fantiserade mycket kring min fars öden. Något äldre fascinerades jag av filmen. Det fanns fyra biografer i Köping (121). Jag Anders Hall. Min mor blir trött på hotelljobbet och blir piga hos en rik änkling. Jag tog en medelmåttig realexamen, harvade 15 månader på I 3 i Örebro och hamnade sedan i herrekiperingsbranschen.
Jag vet att jag måste undanröja Sture Henriksson. (vilket inte innebär att Sture Henriksson ska dö, bara den rollen Anders Hall spelar).


- Caroline och Sture infinner sig i tid på sjukhuset. De måste ju informera Sandler om de nya hoten, att det är anhöriga som hotas. Först måste de (och en motvillig läsare) vänta på det sammanträde eller rättegång som pågår och i vilken docent Sandler spelar rollen av psykiatrisk expert. Sandler förefaller lättad när han tagit informationen till sig.
- Kjell Ahlemar hämtar barnen, de blir lika förtjusta varje gång. Själv visar han emellertid tecken på svartsjuka. Vem är denne Sture Henriksson hon anlitat som barnvakt? När han gått öppnar hon en flaska vin och känner sig ensam. Telefonen väcker henne. Det är Gröndahl, närpolisen i Järna. Sture Henriksson är död. Någon knuffade honom framför ett tunnelbanetåg vid Östermalmstorg. Gärningsmannen sprang därifrån ut på isen, trampade igenom den, kom under och drunknade. Liket är ännu inte bärgat. Mannen var i 50-års åldern med sydeuropeiska drag. Polisens teori är att Sture Henriksson som var en obotlig gambler och hade stora skulder som han vägrade betala. Caroline berättar i gengäld vad hon vet om.
- Caroline känner sig djupt lättad och samtidigt sorg för att Sture dödats.
- Viveka Sandler dukar med kristallglas och porslinet från Den Kongelige. Claes ska få sin älsklingsrätt. Själv lider han av sin misstänksamhet om huruvida hon är otrogen eller ej.
- Anita Dahl står inte ut med att lämna sin älskade Ellinor. Hon måste leta upp Mats Turnell och be om förskoning. Utanför den kodlåsta ytterdörren träffar hon överraskande Stig Wallin. Mats Turnell är inte hemma. Det stinker ur brevinkastet.
- Barbro Bäcklund får ett sent telefonsamtal. I hastigheten halkar hon i trappan och faller så illa att hon slår huvudet i hallgolvets marmorplattor.
- Nedim Babacs musikintresse. Hans fru Ema som slutat sjunga.

- Jag får en kallelse av vår Herre, medan jag är kvar inom herrkonfektionen. De klassiska modellerna låg mig varmast om hjärtat. Plötsligt inleder jag en relation med en flicka. Vi träffas ofta under helt kyska förhållanden. Hon heter Sonja. Snart har jag blivit sambo. Mamma blir överlycklig över att jag har en fästmö, och ännu gladare när Sonja blir gravid. Jag älskar min Lilleman över allting. Sedan gick allting snett, Sonja ansåg mig snål och tråkig och modersbunden. En morgon försvann Sonja utan att ta med sig Lilleman. Mycket senare hittades ett lik i Karlbergsskogen. Hon hade dränkts i Ruddammen.

Vägen ut
6-7 Januari
- Caroline Ahlemar är bakfull och mår dåligt. Hon väcks av Nedim Babic. Han berättar att det inte finns någon närpolis i Järna som heter Gröndahl. Hon har blivit förd bakom ljuset - igen. Babic berättar sitt livs historia för henne. Han är intresserad av henne och hennes fall. Vad är det hon har att dölja? Babic hemliga mål är Birgit och Sture Henriksson, Mossvägen 18 i Järna. Caroline Ahlemar känner inte igen Sture Henriksson, en annan man måste ha utgivit sig för honom och spelat Caroline ett spratt.
Nästa anhalt blir i Hässelby och Mats Turnells lägenhet. Mats är inte hemma. En granne hörde ett bråk i hans lägenhet för några veckor sedan.
- Syster Irja berättar att Stig Wallins mor precis dött. Hon har varit psykiskt sjuk i hela sitt liv, började med hebefreni (ungdomspsykos) i 20-års åldern. Stig Wallins uppfattning om "Björnligan", speciellt hårdhänta vårdare, vill hon inte kommentera utan hänvisar dem till syster Monika Roos. Denne som varit ihop med den av dem, Bjarne, menar att de gjorde ett bra arbete och skyddade personalen från de våldsammaste patienterna. Bjarne dog nyligen, 60 år gammal, under en semesterresa.

- Det går inte så bra för Lilleman. Han bor med mig sedan mamma ärvt en bostadsrätt. Lilleman börjar med religiösa grubblerier. 1985 hittas ett kvinnolik som är så förruttnat att det inte kan identifieras. Jag är övertygad om att det är mamma som mördat Sonja för att hindra henne från att ta Lilleman ifrån oss.

- En kollega till Babic hör av sig. Barbro Bäcklund har tagits in med svåra skador i huvudet. Hon yrar om att det är Mats Turnell som knuffat henne ner för en trappa och hon vägrar att träffa Claes Sandler. Barbro som är allvarligt skadad är på röntgen men Babic träffar maken Per-Olof och sonen. Per-Olof menar att olyckan har fört familjen samman igen.
- Babic ordnar handräckning och tar sig in i Mats Turnells lägenhet. Den är i en enda röra men han finns inte där, varken död eller levande. Ett spår är en urklippt dödsannons av någon vars namn börjar på S. Ett annat är de två oljemålningarna, signerade Carl-Erik Sahlgren. Hans son var gift med Anna-Stina Hall, fortfarande i livet, i Köping i Västmanland.
- Färden går till Köping, författarens födelsestad, målet är Anna-Stina Hall, Mats Turnells farmor.
- Caroline Ahlemar erinrar sig Ruddammen i Köping och ett likfynd där. Anna-Stina berättar om sin son Anders som bor i Sollentuna. Och sonsonen Mats mår alldeles utmärkt. När Caroline pratar om den försvunna sonhustrun kör den gamla damen ut dem. Innan dess har Caroline identifierat ett foto på Anders som Hansén.
- En grannkvinna tipsar de två om att sonhustrun Sofia hade en väninna, Pirkko Välähänänen, som visst bor i Valskog. De stannar i Köping över natten, men först äter de middag på Gillet. På hotellet ligger Caroline med Babic.

- Lilleman trivs inte i Sollentuna. Han tas in på sjukhus. Anders berättar inte för sin mor hur det står till med honom. Hans mor åker ofta till Stockholm. Han spionerar på henne och ser att hon tar sig till Ängslyckans servicehus för att besöka sin man Lennart, alltså min far. Anders får prata med syster Irja som berättar att inte varit kommunicerbar på längre, Alzheimers.

- Millers's Crossing 8.1
- Nästa dag hittar de Timo Välähänänen, Pirkkos son. Pirkko och Sonja blev bekanta på ett behandlingshem. Sonjas tidigare karl, en amerikan, Gordon, återkommer sedan han suttit av ett långt fängelsestraff. När han förstod att Sonja fått barn med en annan hämnades han genom att dränka henne.
- De hittar Anders Hall, alias Hansén, Sture Johansson och polisinspektör Gröndahl, i kyrkan.
etc, etc jag ger upp!


 

 

DOMAREDANS

Är rättens ledamöter hotade till döds? Eller riktar sig hoten i stället mot deras anhöriga?
Vid en förhandling i länsrätten om fortsatt psykiatrisk tvångsvård har en ung man löpt amok och uttalat vilda hotelser. Ett par månader senare börjar de konkretiseras. Räddast av alla presumtiva offer är patientens offentliga biträde Caroline Ahlemar. När hon tillsammans med läkaren Nedim Babic försöker skydda sitt och de sinas liv kommer hon ett gåtfullt och tragiskt människoöde på spåren. Under sökandet efter den gäckande hämnaren uppdagar de det egentliga motivet till förföljelsen och flera skrämmande sanningar, hemligheter i nuet och våldsbrott i det förflutna.
http://www.keg.se/fkis/ud.html

"Min syster Elisabeth och jag växte upp i Köping på 50-talet. Vår far var häradshövding i Västmanlands västra domsaga och vi bodde i tingshusets övervåning.
Ibland ställde våra föräldrar till med fest för våra vänner. Efter middagen spelades det bridge eller dansades. De hade lånat en grammofon och burit hem den, gästerna tog med sig skivor.
När de vuxnas lekar förjade fick Bettan och jag gå och lägga oss.
Då var det, som det sades i grannskapet, domaredans." (Domaredans, 2001, Förord av författaren). Därav boken titel.

En ofrivillig mördare och ett aningslöst offer. En förtvivlad människa som försöker tämja sina demoner och försona sig med sitt samvete. Två berättelser vävs in i varandra och löper samman till en. Vid en förhandling i länsrätten om fortsatt psykiatrisk tvångsvård har en ung man löpt amok och uttalat vilda hotelser. Ett par månader senare får de som närvarit oroande telefonsamtal och maken till en av nämndemännen uppger sig ha blivit föremål för ett allvarligt attentat. Patientens rättsliga ombud Caroline Ahlemar brottas med privata bekymmer och blir vettskrämd, särskilt sedan hennes klient rapporterats vara utskriven från sjukhuset och försvunnen, men hon anar så småningom att hämndhistorien kan vara ett rent falsarium. Hon och de övriga tycks ha vilseletts av någon som är ute i ett helt annat syfte än det föregivna ? vem eller vilket? Förvirrad och orolig börjar hon att tillsammans med läkaren Nedim Babic nysta i härvan. Under deras sökande efter gåtans lösning kommer de ett gammalt familjedrama på spåren och uppdagar flera skrämmande sanningar, bland annat om ett tidigare mordoffer ? en kvinna som hittats dränkt på 70-talet ? och om Björnligan på Beckomberga.