Ulf Durling Komma till skott 1996

 

Skärtorsdag (9-77)
Förskott
Vem kunde ha hört pistolskottet? Petra, en tonårig grannflicka, en pensionerad jägmästare, Folke Sandberg? Den unge mannens, Jonas, egen moder Ellen, kyrkoherden i församlingen, M Mäkinen innehavare av Salong Pedicare, polismännen Ivarsson och Falk, eller Gunnar Bergman på krim?
Gunnar Bergmans son Jesper beledsagas av sin storebrors fru. Hon är gravid och han skäms. Han är på väg till sin farmor änkefru Margit Bergman (nu 25 år äldre förhoppningsvis). Sven Åhlund träffar henne ibland och då talar de om gamla tider, om Margits avlidna man, bokhandlaren Carl Bergman och de andra gamla kamraterna Johan Lundgren och doktorn Efraim Nylander som brukade träffas regelbundet för att diskutera deckare de läst (Gammal ost, 1971).
Ellen Hassne är chef på sjukhuset. Hon är kortvuxen och späd. Kör cykel, White Lady. Hennes avgudade far Fredrik Hassne anlade bostaden, Villa Belvedere, på trettitalet. Han var intendent på sjukhuset. Släkten Hassne härstammar från Tyskland och hette då Haas.
Ellen hittar sin son Jonas död på orientmattan med ett svart hål i huvudet som vilar i en stor blodpöl.
- Gunnar Bergman är inte den han var. Han är starkt överviktig med hostanfall och högt blodtryck. Snart är han pensionerad. Hans fru Kerstin tog barnen och lämnade honom 1986 sedan han vänsterprasslat en hel del, bl a med Vivianne i växeln. Sedan bodde han några år hos sin mor tills han hittat en lägenhet med stort renoveringsbehov. Den ende på jobbet som förstår honom är misantropen överkonstapel Gustavsson. Den ende av sina fyra barn han har regelbunden kontakt med är Jesper, nu 12 år.
- Det är poliserna Morgan Ivarsson och Cilla Falk som först kallas till Villa Belvedere. Synen av den döde Jonas Hassne gör dem illamående. Gunnar Bergman avfärdar direkt händelsen som ett själmord. Det är det enklaste och snabbaste för honom som snart ska hämta sin son Jesper och vara ledig över påsken. Morgan Ivarsson ifrågasätter teorin eftersom ingen vapen hittas bredvid kroppen.
- Jesper väntar på en bänk utanför järnvägsstationen. Han blir allt mer orolig över att fadern, som han föredrar framför sin nye styvpappa Ingvar, docent på Chalmers, inte hämtar honom som överenskommet var. Till sist kommer äntligen farmor Margit Bergman för att ta hand om sitt älsklingsbarnbarn.
- Gunnar Bergman pratar med den avlidnas mor Ellen. Hon påstår att Jonas dödades när han försökte hindra ett inbrott. Gunnar Bergman upptäcker en tidslucka i hennes resonemang. Hon fann Jonas klockan kvart över ett men larmade inte polisen förrän 14.06. Jonas far, Peter Nordin, övergav henne redan innan Jonas var född. Gunnar Bergman påstår att Jonas gjorde självmord och att Ellen arrangerade så att det skulle se ut som mord.
- Sandberg bor nära Villa Belvedere. Han ringer till Belvedere och pratar med Gunnar Bergman. Han berättar att han vid tvåtiden sett Ellen Hassne rusa ner till sjön och kasta ett tungt föremål i vattnet. Bergman blir mycket glad och tacksam.
- Gunnar Bergman besöker sin mamma Margit. Hon vet mycket om familjen Hassne. Om Fredrik den store och hans oansenliga hustru Astrid och deras två barn Vilhelm och Ellen. Vilhelm blev utkörd ur hemmet sedan fadern kommit på att att stal alkohol och narkotika från sjukhusförrådet. Margit påstår att Fredrik dödat sin hustru Astrid. Denna information hade hon fått av en god vän till sin avlidne make, dåvarande provinsialläkaren Efraim Nylander. Fredrik hade tvingat Astrid till en ny graviditet trots att läkaren starkt avrådde. Hon dog under förlossningen och barnet gick ej att rädda. Strax därefter dränkte Fredrik sig.
- Gunnar Bergman tar hand om sin son över helgen. Jesper är tämligen besviken.

Långfredagen (81-164)
- På natten får Gunnar Bergman ett telefonsamtal från Ellens gamla moster Britta i Stockholm som är orolig över Ellen. Gunnar kastar sig in i bilen och tar sig in genom en trasig fönsterruta. Han letar igenom huset och finner det helt tomt. Plötsligt blir han anfallen bakifrån och är nära att strypas. Det är Rickard Andersson, pojkvän till Petra, som bor med sina föräldrar i ett grannhus som hört ljud från Belvedere. Det reder emellertid ut sig och Bergman får tillfälle att fråga ut dem om tiden för dödsfallet. Hon berättar om hur hon sett Jonas Hassne stå och stirra på henne från hans postlåda på förmiddagen.
- Begravning av Jonas Hassne. Prästen kommer nästan av sig i sin predikan när han ser Gunnar Bergman bland kyrkobesökarna. Men han är där bara för att få kontakt med Ellen Hassne. Han åker hem till henne. Han är ju helt betuttad i Ellen Hassne, gamla människan. Han signalerar en ohöljd beundran och hon blir nervös men inte oberörd. Hon förklarar att hon sovit över på sjukhuset. Gunnar Bergman börjar berätta om hur det gått till då hennes son skjutit sig och hur hon sedan kastat bort pistolen och vidtagit övriga arrangemang för att det skulle se ut som om han blivit skjuten vid ett inbrott. Hon erkänner att hans beskrivning av fakta är rätt. Hon visar att Jonas skrivit ett avskedsbrev och att han försökt ta livet av sig en gång tidigare.
- Margit väntar otåligt på att hennes son Gunnar ska komma. Hon har svårt att sysselsätta sitt barnbarn Jesper. Men när han kommer vill han bara tala om Ellen och hennes skurk till sambo, Jonas pappa Peter Nordin. Margit erinrar sig hur "gubbarna", Carl Bergman, Efraim Nylander och Johan Lundgren gjort Nordins försvinnande till en teoretisk detektivgåta som de älskade stt diskutera. Förargligt att alla sedan länge är döda. Men det fanns en fjärde medlem av gänget, Sven Åhlund, som råkar bo på samma servicehus. När Gunnar dyker upp erkänner Åhlund genast sitt brott. Det skedde för 25 och ett halvt år sedan så nu är det preskriberat. Åhlund menar att Ellen är ett hår av hin och att hon lurat skjortan av Gunnar.
- Prästen har sig gärna en whisky och röker cigarr. Men han vill inte avslöja vad Peter Nordin anförtrott honom.
- Gunnar förbereder en supé för honom och sin son Jesper men egentligen är det Ellen han tänker bjuda. Gunnar blir djupt besviken då hon är upptagen. Han bestämmer sig för att åka dit. Under tiden bevakar Folke Sandberg Ellens salong med sin kikare. Den är upplyst i skymningen och han ser tydligt att hon uppvaktas av en kavaljer. Han ser också hur Gunnar Bergman överraskar dem. Ett mycket pinsamt uppträde för alla tre inklusive prästen som snart lämnar huset. Ellen berättar att Peter Nordin strax innan de träffades gjort slut med en tidigare semesterromans. Kvinnan har "Marjas Fotvård" i stan. Detta gör Gunnar Bergman förskräckt. Strax innan sin skilsmässa hade han lagt an på Marja och fått henne intresserad.
- Men först vill farmor åka till Vårdhemmet Villekulla i Viberga. Föreståndare är syster Beatrice och hon kan ge upplysningar om Ellen Hassnes far intendenten. (Solgårdens äldreboende i Viberga är plats för Durlings andra bok från 1972, Hemsökelsen).

Påskafton (167-222)
- Marja är fly förbannad på Gunnar Bergman och han får inget veta om hennes relation till Peter Nordin.
- Tillsammans når Gunnar, Margit och Jesper f d Solgården och hälsas på trappan av syster Beatrice. Nu är det ett behandlinshem för förståndshandikappade. Stig Jensen är 29 år, glad och Beatrices älskling. Stig Jensen är Fredrik Hassnes son som han aldrig ville erkänna, en son med trisomi 21. Ellen vill inte heller kännas vid sin lillebror.
- Sedan åker Gunnar med son till fröken Britta Jensen i Stockholm (Ellens moster). Han letar efter spår efter Jonas far, Peter Nordin. Han har ett foto som Peter tagit på Ellen med en särskild bakgrund någonstans i Stockholm. Brita berättar om den sorgliga historien då Ellen funnit Jonas blödande med snitt i underarmen. Han togs in på psyket men var ute redan dagen efter med en burk tabletter i handen.
- Från Jensen tar Gunnar och Jesper tunnelbanan. Nu letar han efter kyrkan som utgjorde bakgrund på fotot. Jesper följer viljelöst med. Han har gett upp hoppet om att de ska ägna sig åt något som han gillar. Gunnar hittar Sofia kyrka och huset från vars balkong kortet måste ha blivit taget. Han ringer på hos H Eriksson som öppnar halvnaken och skyller på dambesök i sovrummet (eller kanske snarare herrbesök?). Han får reda på att fru Helga Vide vet allt om alla hyresgäster. Innan Eriksson övertog lägenheten stod den tom länge. Änkefru Maja Edkvist vistades då på sjukhemmet Rosenlund.
- Nu iväg till Rosenlunds geriatriska klinik. Syster Pernilla är tillmötesgående. Tyvärr är Maja Edkvist inte kontaktbar, helt väck i Alzheimer. Men en Peter Nordin finns angiven som närmast anhörig. Gunnar Bergman får telefonnumret dit. Han ringer och lurar honom ut till kliniken. Tyvärr avslöjas hans bedrägeri och han blir utkörd.
- Vem hjälper inte i nödens stund om inte ens egna barn? Jenny bor i alldeles i närheten. Det blir våldgästning. Morfar skrämmer nästan ihjäl barnbarnen.

Påskdagen (225-274)
- Tidigt på påskdagens morgon kallas överläkaren A Runelid till akutmottagningen. Det är Gunnar Bergman som vill ställa frågor angående hans patient Jonas Hassne. Bergman påstår att Ellen Hassne är på väg att anmäla honom för grov försumlighet alternativt vända sig till massmedia. Runelid som redan har flera anmälningar över sig blir medgörlig. Bergman får reda på vem Jonas delat rum med då han var intagen. Det är Bertil Djärf en känd rättshaverist. Han säger också att Jonas fått kontakt med en ung och söt fröken som hetter Carina.
- Sven Åhlund och Margit Bergman agerar detektiver. De tar taxi till Villa Belvedere. Vi dsjön ser de jägmästare Sandberg och hans hund som livligt apporterar trästycken från vattnet.
- Carina Lindström bor hos sin far men är inte hemma för tillfället. Han talar illa om henne och Gunnar uppfattar henne som en psyksjuk prostituerad. Hon har en väninna, Ritva Heino.
- Sven och Margit besöker Folke Sandberg. Folke är homosexuell men har inte vågat komma ut med detta offentligt. Men det har gjort att han förstått hur det förhållit sig med Jonas far, som var funtad på samma sätt. Det finns tecken som bara kan tolkas av det hemliga brödraskapet. Han tror inte att Ellen förstått att Peter var homosexuell. Margit menar att hennes son Gunnar som vanligt fått allt om bakfoten och måste informeras innan han ställer till för mycket. Margit stämmer träff med Gunnar genom att läsa in ett meddelande på hans telefonsvarare.
- Ritva Heino är inte hemma. Gunnar försöker förgäves vänta in henne i sin bil utanför porten. Under resan inser han att Ellens första tanke när hon såg sin sons döda kropp var att hämnas. Därför låtsades hon bara kasta pistolen i sjön. Hon behöll den för att hämnas.

Annandag Påsk (277-309)
Till sist får han tag på henne. Hon har farit på fest hos en granne i huset. Hon studerar psykiatri och har redan öppnat en liten mottagning. Hon träffade Jonas då hon vikarierade som skötare.
- De tre "detektiverna" väntar förgäves på Gunnar Bergman. Han är i stället hemma hos Ellen Hassne, nybadad, med skägget klippt och i kostym med vit skjorta. Han rapporterar sina goda nyheter från huvudstaden. Ellen blir mycket upprörd när hon förstår att det är Carina Lindström som orsakat hennes sons död genom att uppmana honom att sluta med medicineringen. Sedan lugnar hon ner sig och låter sig förföras av Gunnar Bergman. Medan han väntar i sängkammaren ska hon ta en snabb dusch. I stället lämnar hon huset, tar Gunnars Folkvagn och kör till Carina Lindströms bostad på Järpstigen 8 i Södertälje för att hämnas. Gunnar kör efter sedan han tjuvkopplat Ellens Mercedes. När han kommer fram är Carina redan bortforslad i ambulans utan livsfarliga skador. "Ett litet fruntimmer" sköt henne och försvann.

Tisdag efter påsk (313-324)
Gunnar kör till H Eriksson vid Sofia kyrka. Han får reda på att den som egentligen bor i lägenheten är Peter Nordin som har registrerat partnerskap med Helmer "Vilhelm" Eriksson. Men vem är då Helmer? Jo, det är Ellens tvillingbror Vilhelm Hassne som tvingades lämna hemmet redan som ung sedan fadern kastat ut honom för att han var homosexuell. Peter ville inte acceptera sin läggning och blev i stället förälskad i Ellen som var en avbild av Vilhelm. Men det höll inte länge, man "kan inte gå emot sin natur".
När Gunnar lämnar huset håller han artigt upp dörren för en dam på väg in. För sent upptäcker han att det är Ellen Hassne. Han skriker förgäves varningsrop till dem.
Efterskott
Peter och Vilhelm släpper in Ellen Hassne i tron att det är Gunnar som kommit tillbaka och väl inne drar hon sin skarpladdade 7,65 mm Walther ur kappfickan. Huruvida hon dödar dem eller ej får läsaren själv avgöra. Kanske kan rubriken "Nattligt skottdrama på söder" ge en ledtråd. Utanför kan Gunnar Bergman ingenting göra och han inser förkrossad vem det är som "snitslat banan" åt Ellen som bär ansvaret för vad som än händer.

1971 dödade Sven Åhlund Axel Nilsson.Han ville hämnas för att Nilsson gjort hans dotter med barn och sedan lämnat henne. Detta menar Åhlund bidrog till hans frus depressioner och självmord. Det var i Durlings första bok "Gammal ost".
Det är 25 år sedan Durling debuterade med "Gammal ost". Många av personerna från då återkommer nu alla 25 år äldre. Melin har blivit kommissarie.


Gunnar Bergmans barn:
Jan "Långben" Bergman, har konsultfirma, gift med Linda och har flera barnbarn.
Johan "Röjarn" Bergman är familjens svarta får.
Jenny Bergman, har två barn, ensammamma sedan fadern stuckit. Det blir mest TV-tittande.
Jesper, 12 år, farmors älsklingsbarnbarn.