Ulf Durling Lugnet efter stormen 1983

 

Rune Jonsson är intagen på sjukhus. Han blir betagen i en ung kvinna som tas in. Han försöker få information om vem hon är. I rökrummet antastar han henne för att kunna läsa på namnskylten runt handleden. Han ser också att hon skurit sig i handlederna. Gunilla Irner, Dianavägen 10 står det. Jonsson använder sig ofta av andra namn gärna adliga och han diktar upp olika levnadshistorier som hans föräldrar, nu pensionärer i Älvsjö knappast känner igen.
- Några månader senare söker han upp adressen Dianavägen 10 i Hjorthagen i Stockholm. Där är Helene, Gunillas lillasyster. Hon är lika tilldragande som sin syster. Gunilla är död och Helene röjer i hennes efterlämnade tillhörigheter. Jonsson presenterar sig som Patrik Reutervall. Ibland glömmer han att han är lyckligt gift och har två fina ungar.
- Helene bjuder på kaffe och likör och pratar om sin döda syster. Gunilla hade avskytt sin makt över männen och sin oförmåga att ta och ge. Flera gånger försökte hon ta sitt liv och tre veckor tidigare hade hon kastat sig över stenbalustraden vid Katarinavägen och mött döden tjugo meter längre ner. Fredagen därpå begravdes hon bredvid sin näst äldsta syster Louise som dött ung under tragiska omständigheter. Fadern, justitierådet, hade vägrat hälsa på Gunilla så länge som hon bodde så underklassigt. RuneJonsson erbjuder sig att hjälpa Helene att frakta hem Gunillas saker till källaren på Verdandigatan på Lidingö nästa dag klockan sex.
- Mitt i en småhusklunga på Lidingö bor Rune och Inger dit de flyttade in 1972. De har två barn, tonåringen Roger, som går sina egna vägar och lilla Carina, pappas älskling. Rune Jonsson är en dubbelnatur som gärna uppträder under olika namn och skepnader. Han försöker hålla sig undan hustruns erotiska närmanden. Hon är så annorlunda, ingen värdering har de gemensamt.
- Nästa dag träffar han Helene i Gunillas lägenhet för att röja undan. De får plats med allt i hans bil och han kör sakta till föräldrahemmet på Verdandigatan där hennes far justitierådet ensamt härskar. Persedlarna ska ner i ett källarutrymme. Sedan vill Rune träffa fadern, Carl Gustaf Irner, för att presentera sig som Patrik Reutervall. Den gamle juristen verkar emellertid knappt vilja ta någon notis om honom. Vad han säger är att han tänker begära en utredning av den behandling Gunilla fick på sjukhuset dit hon anlänt för djup depression. Han har anmält Gunillas läkare Rolf Bergström för att inte ha behandlat henne på ett professionellt sätt.
- Efteråt går Helene och han på en restaurang. Helene vill berätta sin familjs historia, om "överklasspatrasket Irner" som hon säger. Den enda av syskonen som "skött" sig är Caroline, den äldsta. Hon berättar om hur idyllisk hela barndomen varit fram till augusti 1957, då grunden för tryggheten rycktes bort när syster Louise dog. Somrarna tillbringade de på Källvik i Sörmland. Det var lugnet före stormen. När de förberedde sig för att åka hem saknades hennes syster Louise. Det fanns en lillebror också, Kristofer, som då var nio år. Fadern gav sig iväg i mörkret för att leta efter henne. När han kom tillbaka var han likblek och krävde att få tala med modern. Sedan föstes alla in i en taxi och transporterades till Stockholm. Bara fadern stannade kvar. De fick senare veta att Louise snavat över en trädrot då hon springande var på hemväg. Hon dog. Barnen transporterades till Paris till en moster och fick inte vara med på begravningen.
- Rune kör Helene hem. Hon säger att han får ringa när han vill.
- Rune kommer hem till sin ilskna och svartsjuka hustru. Han har ett märke av läppstift på kragen som han får svårt att förklara. På natten kan han inte sova utan funderar på vad Helene berättat om sin familj. Han ringer henne för att fråga om det inte finns någon person som kände hennes mor Marthe som han kan kontakta. Helene som är glad för att han ringde erinrar sig en väninna med vilken modern ibland gick på lördagskonserter. Hon hade ett franskt namn. Just då kommer Inger in. Hon rasar och svär, men tycks efter en stund köpa hans förklaring att han ringt fröken Ur??
- Nästa dag sjukanmäler Rune sig för att kunna ägna sig helt åt att efterforska familjen Irners mörka hemligheter. Han provar Franska Institutet och Konserthuset. Där blir det napp och snart har han funnit fröken Celestin Noël-Cordeilles på Birgittasystrarnas gästhem i Djursholm. Hon sörjer fortfarande den stackars Marthe som dog 1972 av skelettcancer. Hon säger att hennes man var skoningslös mot henne men mest skoningslös var hon mot sig själv för att hon inte skyddat Louise som hon borde. Den gamla damen säger att bara en person vet vad det handlar om, fader Pierre, hennes biktfader. Men denne har absolut tystnadsplikt
- Rune är djupt besviken efter besöket och tittar in på biblioteket som är Helenes arbetsplats. Han får henne med sig till Helenes storasyster Caroline Edcrantz. Hon bor ståndsmässigt - på Irnermanér - på Glämsta säteri. Hennes man, ryttmästaren, är i ålder med hennes far. Hennes affekterade manér avslöjar en mask bakom vilken missmod och ångest döljs. Hon minns många detaljer från kvällen då hennes då 17-åriga syster Louise omkom. Mycket mer än hon vill berätta för Rune och Helene. Rune föreslår Helene att nästa dag åka ner till Småland, till Källvik. Rune tvingas också erkänna att han heter Rune och bara velat imponera med sitt adliga namn. Detta hindrar inte Helen från att se fram emot nästa dag.
- Rune packar sin väska. När Inger ser detta blir hon bestört och är övertygad om att han tänker lämna familjen. På vägen berättar Rune anekdoter från sin tid som skådespelare. Helene återger i sin tur Källviks historia.
- Förändringarna i Källvik är så stora att Helene gråter av saknad. De träffar en kvinna med en småjänta i släptåg. Det är Åsa Wallman, en bardomsvän till Helene. Åsa berättar om hur stor saknaden blivit efter hennes väninna Louise men att Åsa inte träffat Louise den kvällen hon omkom vilket varit Louise förevändning för att gå ut på kvällen. Nyslätt som varit familjen Irners tillhåll möter dem oförändrat. Sten Hammar som bor i närheten minns en fredag i slutet av augusti 1957 då Helenes far kom till huset för att låna telefonen och ringa efter fjärdingsmannen Göte Svensson i Loftahammar. Men sedan vill ingen av makarna Hammar berätta mer.
- Den pensionerade fjärdingsmannen minns att han fick stränga order uppifrån, i första han av landsfiskal Folke Berglund i Gamleby, där det till sist var hovrättsrådet själv som bestämde, att hålla tyst med allt han upptäckte och fick veta. Efterforskningarna bedrevs under skydd av att man sa sig leta efter en fånge som rymt. Louise hade fått skallen inslagen med en sten och sedan blivit brutalt våldtagen.
- Det blir svårare att få uppgifter från Folke Berglund eftersom han är avliden. De träffar hans fru som påminner om att preskriptionstiden för dådet snart har gått ut och att den yngling man försökt få att erkänna var en mentalpatient, Morgon Stridh, som tidigare dödat en annan ung flicka, Solveig Olausson.
- Rune Jonsson sätter bilen ur körbart skick för att få tillfälle att övernatta med Helene och bjuder henne sedan på en dyr middag. Det visar sig att hon genomskådat honom totalt och sett fram emot samlaget med minst lika stor iver som han. Nästa morgon vill hon veta vem han egentligen är. Då säger han att han är sjukskötare Lars Jerkemyr och att han tagit namnet Rune Jonsson från en patient, en mytoman alkis.
- De två tar en tur till Helgenäs i närheten där Morgon Stridh, nu i 40-års åldern lär bo. Han bor hos sin syster och hennes man som tagit sig an honom för vårdnadsbidragets skull. De utger sig för att vara den nya distriktssköterskan och hans assistent. Men Morgan som bor i ett uselt krypin har inget att säga dem.
- Nästa försök att skaffa ledtrådar är att göra "inbrott" hos justitierådet, i källarförrådet där Rune (Lars) hittar en låda märkt "Louise Irner". I den finner han hennes dagbok och börjar läsa den tillsammans med Helene som undrar var han blivit av. Just då dyker fadern Carl-Gustaf upp i sällskap med den morrande hunden Cerberus. Han kräver att få dagboken men då har Rune redan rivit ur de olästa bladen. Tillsammans läser de sedan vidare i dagboksbladen. De häpnar över att läsa att den unga Louise blivit förälskad i en värnpliktig som hette Anders. Han var på ett sjukvårdskompani och skulle läsa till läkare sedan.
- Rune gör förgäves flera försök att identifiera Anders bland de 45-åriga läkarna i Sverige. När han vänder sig till T 1 i Linköping får han emellertid reda på att det fanns en Anders Axelsson som bor i Borensberg. Han är en jäktad TV-reparatör som aldrig blev läkare. Anders Axelsson minns Louise Irner som han var mycket förälskad i och som han gjort upp med att träffa sedan han återvänt med regementet till Stockholm. Men hon kom aldrig. Försvann ur hans liv. Han blir helt bestört då han får reda på att Louise blev dödad samma kväll de sågs för sista gången. De hade ett tämligen misslyckat samlag i hans bil. Sedan skyndade hon sig hem för hon var en timme försenad och rädd för sin far. När Axelsson körde iväg med bilen gömde sig någon bakom ett träd. Var det Carl-Gustaf som bevittnat samlaget och sedan dödat sin dotter för detta?
- Rune bestämmer sig för att ha en konfrontation med Carl-Gustaf och barnen Kristofer och Caroline om två dagar klockan 2030 på Verdandigatan. Kristofer hittar de hos P Hermansson, en prydlig medelålders man i glasögon och kavajkostym, som tydligt visar att de två är ett homosexuellt par. Aha, var det därför Kristofer kastades ut ur föräldrahemmet under förevändning att han var alkoholist, tänker Rune.
- På Verdandigatan börjar han sin långa utläggning. Det han först lagt märke till var att Caroline hävdat att hennes mamma Marthe sov så lugnt när hon kom upp för att väcka henne på mordkvällen 1957. Men när Marthe vaknade berättade hon länge om en våldsam och obehaglig dröm hon haft. Det går inte ihop och troligen berättade Marhe om drömmen för att Caroline skulle tro att hon sovit. I själva verket hade hon precis kommit in efter att ha varit ute och sett hur hennes man dödade Louise.
- Helene blir allt oroligare. Detta beror på att hon stämt träff med major Lennart Milton klockan nio prick. Han väntar utanför i sin vita BMW. Helene har tröttnat på Rune och lämnar honom för en ny karl! Hon säger att hon kollat upp att han är doktor Rolf Bergström, leg läk och gift med Inger fil kand. Rolf erkänner att han blev helt förälskad i sin patient Gunilla. Hon var manipulativ liksom sin syster och lurade honom att släppa ut henne så att hon kunde ta livet av sig! Å andra sidan kommer Helene inte att leva länge till om hon inte får en snar behandling av den bröstvårtecancer hon lider av. Det konstaterade doktor Bergström när Helene sov efter ett samlag de haft på hotellet.

Så här tycks det hela ha gått till:
A. Justitierådet Carl-Gustaf Irner
1. Den unga, rena och oskuldfulla Louise ägnar sig åt vild älskog med en ökänd ung man i dennes bil.
2. Carl-Gustaf Irner, hennes far som gått ut för att leta efter henne blir vittne till denna lika oväntade som fruktansvärda händelse.
3. Louise springer ur bilen eftersom hon är sen och springer hemåt. Hon är rädd för att hon är sen och springer snabbt.
4. Carl-Gustaf släpper hunden efter henne för att få henne att stanna. Detta gör henne ännu räddare, ännu snabbare och oförsiktigare. Hon snavar över en rot, slår huvudet i en sten och avlider direkt.
5. Carl-Gustaf kommer fram till henne och ser att hon har trosorna i handen och är blodig på låren. Han arrangerar hennes kropp och stenen så att det ser ut som om hon blivit våldtagen och sedan dödad med en sten. Detta arrangemang ser hans fru Marthe som uppfattar det som om det är hennes make som våldtagit och dödat dottern. Hon tvingas leva med detta fasansfulla hella livet. Hon tar skulden på sig för vad som hänt.
6. Vilket var då motivet för Carl-Gustafs arrangemang?
   a) Han kände sig skyldig eftersom han släppt hunden på henne. Han vill hitta en syndabock.
   b) Han vill att dödsfallet, som var en tragisk olycka, ska se ut som ett våldtäktsdråp. På det sättet får han igång en stor samling poliser och andra för att få tag i den unge mannen i bilen. Detta är dock förgäves.
7. 25 år senare mutar Carl-Gustaf Irner doktor Rolf Bergström för att få reda på adressen till Anders Axelsson, dåtida fästman till Louise, numera gift TV-reparatör.
8. Carl-Gustaf hyr en bil, tar hunden med sig och kör till Borensberg. Vad som händer där får vi inte veta.

B. Doktor Rolf Bergström, leg läk.
- Han har ett mycket svalt förhållande till sin fru. Han är en dubbelnatur som gärna uppträder under olika namn och skepnader. Han försöker hålla sig undan hustruns erotiska närmanden. Hon var så annorlunda, ingen värdering hade de gemensamt. Han gläder sig över att den fina världen stod på glänt för honom. Han lurar läsaren länge genom att uppträda som Rune Jonsson, alias Patrik Reutervall, alias Lars Jerkemyr etc.
- Han blir förälskad i en patient som är intagen för självmordsförsök. Det är Gunilla Irner, syster till Louise Irner. Hon var manipulativ liksom sin syster och utnyttjar hans förälskelse. Hon lurar honom att släppa ut henne så att hon kan ta livet av sig!
- Fadern, justitierådet Carl-Gustaf Irner ger Rolf Bergström skulden för att Gunilla dött. Han har inte behandlat henne på ett professionellt sätt och anmäler honom för berörda myndigheter.
- Rolf Bergström som inte har fast tjänst blir orolig för att förlora jobbet och kanske även sin läkarlegetimation. Han bestämmer sig för att ta sig in i familjen och få en hållhake på det gamla justitierådet att hota honom med. Han börjar med att söka upp och snacka in sig hos Gunillas syster Helene.
- Han lyckas med sin uppsåt. Han får ett undertecknat brev i vilket Carl-Gustaf Irner tar tillbaka sin anmälan och istället ger honom beröm och rekommendationer till fast anställning. I gengäld får Irner adressen till Axelsson i Borensberg.