Ulf Durling Säg pip! 1975

 

Första satsen: Adagio - Allegro con brio
Alias Bertil Andersson är på väg till en liten stad, Viberga. Han ska träffa en kvinna han lärt känna på en kontaktannons. Han är på väg till Villagatan. Hos musikdirektörens ska han hyra ett rum. Fru Marianne Öhrman öppnar. Hon bjuder på kaffe. Sedan kommer Erik Öhrman. Bertil låtsas att han är författare och skriver deckare. Detta intresserar Marianne som berättar att de hittat en burk sublimat när de städade upp efter svärmor som just dött.
- Erik förklarar för Bertil vad sublimat är. Bertil upptäcker plötsligt att han är på Borgmästargatan. Det är där kvinnan han ska träffa, Eivor Malmgren bor. Men han vågar inte ringa på.
- När Bertil återkommer till sin nya tillfälliga bostad hör han ett gräl mellan sitt värdfolk.
- Det ska bli konsertrepetition hos musikdirektören. Först kommer Niels Benstrup Sörensen, något påverkad och därefter familjen Ström: Lisa Ström, den ständigt skrattande Ingvar Ström och deras nervöse son Harald Ström. Làszlo Kovàcs, en ungrare som kom hit som flykting 1956, smyger obemärkt in. Han har varit cellist i Budapester Filharmoniker. David Flink kommer för sent.
Så kommer träningen i gång och det blir ömsom vin och ömsom vatten. Plötsligt hörs dörrklockan. Ett kort besök till Marianne Öhrman? Det blir en kort, frugal tepaus som Marianne förberett. Plötsligt känner Bertil att han måste ringa. Medan han slår numret till Eivor hör han en skrivmaskin knattra i Öhrman sovrum. När Eivor svarar lägger han emellertid på, vågar inte prata.
- När alla gått vill Erik att Bertil och han lyssnar på en skiva av Beethoven. När de därefter gått var och en till sitt, kommer Erik och skriker att Marianne är död. Hon har druckit ur en tekopp till hälften. Bertil ringer 90000 och får prata med Gustafsson på polisstationen i Viberga.
- En stor skäggig konstapel, Ivehed, från ordningspolisen anländer liksom konstapel Melin som har en slokmustasch och spasmer. Doktor Efraim Nylander undersöker den avlidna. Myndighetspersonerna anser att fallet är ett solklart självmord särskilt som ett avskedsbrev, dock ej undertecknat, finns för handen.

Andra satsen: Andante cantabile
- Bertil Andersson tar en promenad. På kyrkogården ser han Erik Öhrman stående framför sina föräldrars grav. De sätter sig på en bänk. Erik berättar om hur klen Marianne varit, hur lätt hon blev sjuk. Också om hur han träffade henne första gången på Oscarsteatern. Erik satt i orkestern och Marianne dansade.
- Bertil besöker Bröderna Redbrants Bil AB. Där ska Eivor Malmgren arbeta men just nu är hon till lunch. Vid tretiden är han tillbaka på Villagatan och förbereder en måltid. Till denna komponerar han en musikalisk meny. Sedan håller han sig vaken med en Christie-deckare. Klockan åtta på kvällen ska han kontakta Eivor. Men han somnar och först klockan 12 på natten vaknar han framför TVn.
- Nästa förmiddag vaknar Bertil och är genomförkyld. Erik tar hand om honom och kräver att han stannar kvar i sängen. Doktor Nylander kommer för att se till Bertil och blir mycket förtjust när han får höra att Bertil skriver deckare. Nylander avvisar bestämt tanken på att Marianne kunnat göra självmord. Erik nämner sin äldre syster Barbro, som nu vill bli löst från villan och att det kräver pengar som Erik inte kan skaffa. Erik hade planerat en lång semesterresa med Marianne, som glatt sig mycket. Men faktum är att det inte finns pengar till en resa. Plötsligt kommer jag på att på kvällen medan vi övade ringde det plötsligt på dörren. Marianne hade en besökare. Kanske var hon på väg ut för att följa med besökaren? Hennes avskedsbrev säger ju bara att hon ska lämna Erik och inte att hon ska dö.
- Nästa dag går Erik och Bertil till polisstationen. De tas emot av kommissarie Bengtsson som hänvisar de till kriminalinspektören Gunnar Bergman. Bergman vill inte höra tala om att fru Öhrmans död skulle bero på annat än en olyckshändelse och han blir utom sig när Bertil Andersson stödjer sig på doktor Nylander. För Bergman är han en del av "Amatörbrigaden" som inte kan låta någon dö i fred utan ständigt speulerar i mord.
- Erik Öhrström ledsagar Bertil till Gjutarvägen 9 där doktorn bor. Där får Bertil, förutom doktorn Efraim Nylander träffa faktorn Johan Lundgren, "en liten spinkig gubbe" och den pensionerade bokhandlaren Carl Bergman, en distingerad herre i kostym. Alla är mycket nyfikna på under vilken pseudonym som Bertil skriver deckare. Sedan övergår alla till att dissekera fru Öhrströms död. Bertil får en viktig roll som en person som var på plats. Kom det någon person på besök under kvällen och i så fall, vem var det? Hur smusslades giftet ner i tekoppen? Skedde det med hjälp av sockerströaren? Ständigt nya återvändsgränder. De kommer ingenstans. Klockan 11 är resignationen total.
- På natten vaknar Bertil av att det är någon i rummet. Han tänder lampan och springer efter fridstöraren men utan att lyckas. När han återvänder är sekretärens mittlåda utdragen och allt är i en enda röra.

Tredje satsen - Tempo di menuetto
Bertil köper rosor till Eivor. Han tar en promenad, lägger sig i en skogsbacke och somnar. Han vaknar av ett ösregn och räddar sig in i det timrade klubbhuset. Ett antal golfspelare tittar förnärmat på honom. Genomvåt tar han sig till Borgmästargatan. Ingen hemma. Han hänger blomstren på dörrhandtaget och ger sig i väg. När han är nära ytterdörren kommer hon. Eivor blir skrämd. Han hjälper henne med varorna hon tappat. Hon läser kortet och blir förskräckt. Hon ber Bertil komma in och skydda henne mot denne Bertil Andersson som jagat henne hela veckan!
- Plötsligt kommer en lång räkel hem. Det är hennes son Ronny. Eivor vill gå ut och äta med Bertil och tar sig till att stryka hans byxor och borsta hans kavaj. Nu heter han Knut Johnson. De går på Pizzeria Venezia. Eivors bästa väninna Doris ansluter sig med pojkvän Arne. Bertil blir alltmer lummig av rödvinet, samtidigt som han tycker sig bli klartänkt. Han inser plötsligt att det naturligtvis är Erik Öhrman som mördat sin fru.
- De går till Stadshotellets Rotunda, ett diskotek. Eivor och Bertil hamnar i ett avskilt bås och sedan de beställt två Tom Collins börjar Eivor hångla vilt med Bertil. Det vänder sig i magen på honom och kallsvetten bryter fram. Han säger att han måste gå på toaletten. Han vinglar in bakom en dörr. Då hör han två män vid pissoaren. En som heter Harry har varit ihop med Eivor och han säger att hon hånglar med sin kavaljer för att göra honom, Harry svartsjuk. När Bertil kommer tillbaka till bordet är Eivor försvunnen. Han kvitterar ut sin basker och går. Han är nu säker på att Erik Öhrman planerar för att göra honom till syndabock för mordet.

Fjärde satsen - Tema con variazioni
Att somna är inte att tänka på. Huvudet är fullt av tankar på hur Erik arrangerat mordet så att Bertil ska misstänkas. Allt passar ihop.
- Nästa dag är det begravning. Eriks syster Barbro Gillgren har kommit med sin make fabrikören Ernfrid Gillgren.
- Efter jordfästningen får Bertil Lisa Ström som bordsdam på Hantverksrestaurangen. Där är också en kvinna Greta Mattson och en gammal man, morbror Persson. Lisa Ström som varit Mariannes väninna berättar om hur illa hennes svärmor betedde sig mot henne. Marianne hade en väninna som kallades Bettan men som fått förhinder idag.
- Nästa dag kommer konstmålaren Elmered på besök liksom Kulturnämndens ordförande, kamrer Samuelson.
- När Erik cyklat till jobbet på måndagsmorgonen börjar Bertil sina undersökningar av bostaden. Bland annat hittar han ett brev till Marianne med avsändare B. Edlund i Östersund. Han letar upp telefonnumret och får kontakt med "Bettan". Han uppger sig vara Erik och får henne att skicka det sista brev hon fått från Marianne.
- Några dagar senare när Erik är på sitt arbete i skolan får Bertil tillfälle att hämta in posten. Där finns brevet från Bettan som Marianne skrivit. Där finns också rader om Bertil som inte direkt är till hans fördel. Dessa negativa omdömen väcker hans ständiga mindervärdeskomplex till liv.
- När Erik kommer hem sent börjar Bertil berätta att "gubbgänget" tor att Marianne mördades och att de ansätter honom Bertil för att ha mördat henne. Bertil berättar att en person varit inne i hans rum, men han minns bara en hand med en ring.
- Nästa dag är Bertil utanför skolan och skär sönder en cykeldäck på Eriks cykel. Erik måste promenera. Han tar inte bussen. Bertil följer efter men snart tar Erik en taxi. I en rondell förlorar Bertil bytet. Han tar själv en taxi men hamnar då utanför stan i en obebodd stadsdel. Där finns en fabrik och Erik är på väg ut från denna. Bertil följer efter på avstånd. Han får vänta en lång stund medan Erik dricker kaffe på Café Gibraltar men får sedan lön för mödan när Erik går hem till Eivor Malmgren!

Femte satsen - Allegro molto e vivace
Bertil förstår att Erik och Eivor sammansvurit sig för att skaffa fram en syndabock som kan få skulden för mordet på Eriks fru Marianne. Han får tag på en telefonkiosk och ringer till Nylander som blir mycket förvånad men lovar att komma med deckargänget efter musikrepetitionernas slut på kvällen. Nylander ska kontakta professionell expertis.
Detta uppfattar Bertil som kriminalinspektör Bergman som han förgäves söker få kontakt med. När han misslyckas går han hem till fru Kerstin Bergman som håller på att natta de tre barnen. På väg därifrån träffar han på "Plåtslagaren", en av stadens a-lagare. Denne tar med Bertil till familjen Crona, fd guldsmeden Algot Cronlund och hans trolovade Elvy. Där är också Cronlunds brorson Assar. Vid niotiden lyckas han komma därifrån. Han tar sig in på polisstationen och finner, försmädligt nog Bergman och övriga poliser spelande kort och drickande öl. Med hot om att avslöja detta för fru Bergman får Bertil med sig kriminalinspektören Bergman till doktor Nylander. Som blir helt utom sig. Nylanders egen expert har redan kommit. Bertil har missförstått allt. Snart kommer de två deckargubbarna Carl Bergman och Johan Lundgren.

Slutsatsen - Andante con moto alla Marcia - Presto
Nylander tar Bertil åt sidan och undrar varför han inte använder sitt rätta namn Knut Johnsson. Namnet har han läst på en medicinburk. Det blir en chock. Bertil har svårt för att ta emot den diagnos som doktorn ställer. Att Bertil flyr och gömmer sig inför varje motgång och utmaning i livet. "Du har löst vuxenlivets konflikter genom systematiskt undvikande" (241). Precis som barnet gömmer du dig men vill inget högre än att man ska leta efter dig. Men du är vuxen nu. Ingen ropar längre tittut och säger pip, så att vi hittar dig. Bertil känner sig tvingad att berätta om kontaktförsöket med Eivor.
Sedan avskedsceremonierna efter musikrepetitionen klarats av ansluter sig Erik till doktor Nylander och Bertil och övriga sällskapet. Erik berättar att Bertil ordnat ett alibi åt sig med telefonsamtalet till Eivor som då kunnat lyssna till ljudet från Mariannes skrivmaskin. Erik var tvungen att kontakta Eivor för att kontrollera att det var så. Tyvärr var hon bortrest på semester. Den person som gjorde inbrottet i Bertils rum och letade igenom hans byrå var Sörensen. Han hade fått höra att Bertil skrev deckare med levande förebilder och Sörensen fruktade att han i en bok skulle avslöja bedrägerier som Sörensen haft för sig.
Publiken ansluter sig. Det är kriminalinspektören Bergman och överkonstapel Gustavsson samt Nylanders specielle inbjudne.
Nylander säger att det är en vana att ordna ett gemensamt möte med samtliga inblandade i ett mordfall. Det blir en krasch direkt mellan kriminalinspektören Bergman och de tre kriminalvetande åldringarna.
Nylander ger tre ledtrådar åt de församlade. Den första är skrivmaskinen som Bertil hörde knattra värre. Den andra är giftet, sublimatet. Varför fick burken inte stå kvar i städskåpet? Den tredje är Flinks pulvergrädde. En oöppnad burk Prädd.
Nylander berättar. Marianne var väldigt besviken över att inte resan till Mallorca blev av. Dessutom hade de ju nu en ordentlig inneboende som förbättrade familjens ekonomi och som kunde ta hand om huset under resan. Hon ville bestraffa Erik och visa honom hur mycket resan betydde för henne. Hon tänkte iscensätta ett självmord. Hon placerade sublimatburken i skafferiet nära präddburken och lättade på locket så att Erik skulle bli orolig. Tyvärr var det Bertil som kom och han förstod inte vinken. Nästa "vink" var att hamra vilt på skrivmaskinen när hon hörde någon i korridoren. När Erik inte kom blev hon så upprörd att hon dog av hjärtinfarkt. Men hur kunde det då finnas dödligt sublimat i tekoppen och uppkastningarna? Hon hade själv lagt sublimat i teet för att skrämma Erik som sedan drack av det beska teet och spottade ut en munfull i kärlet med uppkastningar. Amatörkriminologerna känner sig oerhört besvikna över utfallet.
- Bertil följer doktorn hem. Han berättar att Erik inte alls var nöjd med sin frus självmord. Han ville att doktorn skulle förvandla det till mord. Allt berodde på en livförsäkring. Den främmande personen som varit med under kvällens "föreställning" är försäkringsmannen Strand. För tre år sedan minus en månad tog Erik en livförsäkring på sin fru. I den stipuleras att inga pengar betalas ut om personen gör självmord inom tre år. Efter föreställningen är Strand överbevisad om att Marianne dog av hjärtinfarkt och därför kommer Erik att få sina pengar.
- När allt är uppdagat känner sig Bertil åter väldigt liten och ensam. Han får då rådet av doktorn att som terapi sammanfatta allt som hänt i en bok.

Postludium - Capriccio
En månad senare har Bertil presenterat sina sammanfattningar för doktorn. Det blev en hel bok. Doktorn är inte nöjd. Han säger att läsarna väntar sig ett ordentligt mord och en kallhamrad mördare.

(Man ska uppfatta den bok som jag just läst som den som Bertil-Knut skrivit som terapi på doktorns "ordination". På många sidor finns det kommentar si form av fotnötter av "E" (Efraim Nylander?). De hänvisar till en asterix (*) i texten. De finns på flera sidor. Ibland är det direkta råd till författaren Bertil-Knut att göra ändringar, stryka en del av texten eller skriva om.
Man kan säga att det finns två slut, ett på sidan 283 f och ett annat på sidan 298 sedan Bertil ändrat sin bok i enlighet med doktorns tips. Som läsare kan du själv välja).
Bertil försöker ändra på sin bok. Till hjälp har han doktorns många kommentarer han skrivit i kanten av manuskriptet. Först när han blivit allvarligt förkyld och förstår att det är Marianne Öhrman som smittat honom förstår han sammanhangen. Hon ville ta temperaturen. I badrummet använde hon kvicksilvertermometern i vars spets det fanns en mindre mängd av kvicksilversublimat under lagret av salva. Några minuter efter användningen kände hon frätande smärtor som snart blev olidliga. Hon blev klar över att vara förgiftad. Rädslan fick henne att kräkas. Ansträngningen blev för stor. Hjärtat orkade inte med.
Det var svärmodern, Moder Svea Emilia, född Persson, som preparerat termometern före den egna sjuktransporten. Hon hoppades komma hem, tillfrisknad och sedan kunna regera över hemmet utan konkurrens av sin svärdotter.
- Till konserten har doktor Nylander ordnat två platser bredvid varandra. Bertil tar den ena. Den andra väntar på Eivor. Hon kommer och sätter sig bredvid sin Knut. Det blir happy End.