Ulf Durling

(kort sammanfattning av några hans böcker) (åter Ulf Durlings sida)

1. Ulf Durling: Gammal ost 1971

Plats: Framgår ej?
Mördad: Axel Nilsson
Mördare: Sven Åhlund (eventuellt).
Myndighetspersoner: Kriminalassistent Gunnar Bergman samt Gustavsson, Ivedhed och Melin.
Tillvägagångssätt: Åhlund byter ut Nilssons blodtryckssänkande medicin mot andra piller och skänker honom Chiantivin och vällagrad cheddarost som anses höja blodtrycket. Nilsson har redan haft en hjärnblödning.
Motiv: Åhlund ville hämnas för att Nilsson gjort hans dotter med barn och sedan lämnat henne. Detta menar Åhlund bidrog till hans frus depressioner och självmord.
Vad gör han då: Han erkänner för doktor Efraim Nylander, en av de "tre vise männen" som regelbundet brukar träffas för att diskutera deckare de läst. De andra två är Johan Lundgren och Carl Bergman, kriminalassistentens far.
Annat nytt: Boken skrivs utifrån tre perspektiv: Johan Lundgren, är pensionär sedan 12 år, Carl Bergmans son Gunnar Lundgren, kriminalassistent samt doktorn Efraim Nylander.
Kommentarer: Durling tycks inte vara en deckarförfattare man längtar efter att åter stifta bekantskap med.

2. Ulf Durling: Hemsökelsen 1972

Plats: Viberga
Mördade: Två systrar, Elin och Anna Larsson.
Mördare: Legitimerade sjuksköterskan Sigrid Malm, föreståndare på Solgårdens äldreboende.
Myndighetspersoner: Kriminalassistent Gunnar Bergman samt Gustavsson, Ivedhed och Melin.
Tillvägagångssätt: Anna Larsson dränks medan hon tar ett bad på Solgården. Elin knuffas ner för en trappa eftersom Sigrid tror att Elin misstänker henne för mordet på hennes syster. Elin tror emellertid att det är hennes f d arbetsgivare, handlanden Holmlund som dödat Anna för att komma åt hennes pengar.
Motiv: Sigrid hade ett hemligt förhållande med den charmige förföraren och persiennförsäljaren Harry Engfeldt. Sigrid passar på medan hennes man, resemontören Malm är på resor. Anna Larsson kommer på hennes och ska därför tystas innan hon hinner ställa till med stor skandal för Sigrid Malm.
Vad gör hon då: Hon nekar helt till båda morden
Annat nytt: Det finns ett "jag" i boken som man inte blir klok på förrän i bokens senare del. Jaget visar sig då överraskande vara Kerstin Bergman, hustru till kriminalinspektören.
Kommentarer: De "tre vise männen" som regelbundet brukar träffas för att diskutera deckare, Johan Lundgren, Carl Bergman och doktorn Efraim Nylander är också med i denna bok, dock är det bara den senare som spelar en aktiv roll. Mycket stor mängd av humor, ironi, främst på den andras bekostnad men också självironi. En stor överraskning vem som är bokens jag. Betydligt bättre än förra boken.

3. Ulf Durling: Säg pip! 1975

Plats: Viberga
Mördad: Den hjärtsjuka hemmafrun Marianne Öhrman.
Mördare: Hennes svärmor Svea Emilia Öhrman född Persson.
Myndighetspersoner: Kriminalinspektör Gunnar Bergman samt Gustavsson, Ivedhed och Melin.
Tillvägagångssätt: Svea Emilia blir sjuk och tas in på sjukhuset. Innan dess hinner hon dels smitta sin svärdotter med en kraftig förkylning och dels preparera febertermometern med ett sublimat, en mycket giftig kvicksilverförening. Hon hoppades komma hem, tillfrisknad och sedan kunna regera över hemmet utan konkurrens av sin svärdotter. Marianne Öhrman använder termometern. Några minuter efter användningen känner hon frätande smärtor som snart blir olidliga. Hon anar sammanhanget och förstår att hon blivit förgiftad. Rädslan får henne att kräkas. Ansträngningen blir för stor. Hjärtat orkar inte med och hon dör.
Motiv: Svartsjuka: Svea Emilia ville ha huset och sonen för sig själv.
Vad gör hon då: Svea Emilia gör ingenting eftersom hon redan är död.
Annat nytt: Huvudperson är Bertil Andersson, som lider av handikappande mindervärdeskomplex sedan barndomen. Han heter egentligen Knut Johnson.
Kommentarer: Detta är Durlings tredje bok med "tre vise männen" som regelbundet brukar träffas för att diskutera deckare, Johan Lundgren, Carl Bergman och doktorn Efraim Nylander.
Bokens titel syftar på barn som gömmer sig för sina föräldrar när de känner sig illa behandlade. Hela tiden väntar de emellertid på att någon ropar tittut och säger pip så att vi hittar barnet. Doktor Nylander säger till Bertil att han är vuxen nu och inte kan vänta sig att någon "säger pip!"

4. Ulf Durling: Annars dör man 1977

Plats: Blidögatan i Sockholm men också de vanliga hemtrakterna (Finspång?).
Mördad: Britt Johansson och Sven Gösta Jakobson.
Mördare: Sven Gösta Jakobson och Britt Johanssons son kapten Jonmark.
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Gunnar Bergman samt Gustavsson, Ivedhed och Melin. Dessutom kriminalkommissarie Hjalmar Hult från riksmordkommissionen i Stockholm.
Tillvägagångssätt: Sven Jakobson stryper Britt Johansson. Kapten Jonmark skjuter Sven Jakobson från långt håll.
Motiv: Sven var full och galen. När Siv skrek som en galning att hon aldrig skulle släppa honom fri ströp han henne. Kapten Jonmark tar hämnd på sin mors mördare.
Vad gör han då: Sven Jakobson erkänner och sätts i fängelse på 10 år. Kapten Jonmark deltagar i undersökningen av mordet på Sven Jakobson som vapenexpert. Vad som händer med honom får vi inte veta.
Annat nytt: Kommissarie Hult gör entré. "Staden" kan vara Finspång (några mil nordväst om Norrköping).
Kommentarer: Ingen höjdare. Påminner om hans fösta bok. Det virriga tidsperspektivet med oklara antydningar är inget jag gillar. Elsa Jakobson, Svens mor säger ofta "Äta bör man, annars dör man". Därav boktiteln.

5. Ulf Durling: Min kära bortgångna 1980

Plats: Stockholm.
Mördad: Birgitta Fager.
Mördare: Hennes man Bengt Alvar Fager.
Myndighetsperson: Kommissarie Hult.
Tillvägagångssätt: De två kommer i ett handgemäng när hon inte vill följa med honom hem till deras bostad, han har en sax i handen och hon faller mot den, får ett blödande sår i bröstet och faller och slår huvudet i ett värmeelement.
Motiv: Bengt Alvar Fager förstår inte att hans fru helt tröttnat på honom för att han berusat sig med en förödande och livsfientlig illusion om att fortfarande vara en berömd och känd popsångare.
Vad gör han då: Han följer med polisen när de kommer för att hämta honom. Först har han försökt begå självmord med tabletter men de var för svaga.
Annat nytt: Detta är den första boken i en serie av studier av störda och gåtfulla karaktärer.
Kommentarer:

6. Ulf Durling: Tack för lånet 1981

Detta är inte en traditionell Durling-deckare. Det är en humoristisk kriminalroman med rappt tempo men utan lik och misshandel. En konststöld och diverse förfalskningsförsök får man vara med om men stölden går om intet eftersom den stulna tavlan återlämnas - därav bokens titel "Grazie Tante". Boken påminner om Kalmar författaren Tomas Arvidssons böcker om studierektorn Bertilson särskilt de första tre första böckerna. Skillnaden är den eminenta kunskapen om medeltidsmåleri som Durling visar upp. Den är så ingående att det är svårt att hänga med hela tiden trots försök via Internet. Konstfamiljen Bruegel är stor med d.ä och d.y och ingen vet riktigt vad som är original, efterapningar eller förfalskningar. Boken skulle också kunna heta "Vad och vem kan man lita på?".
För att inte tala om den genomfalske och korrupte Frans Edström, huvudpersonen Alexander Edströms farbror.

7. Ulf Durling: Lugnet efter stormen 1983

Läkaren doktor Rolf Bergström har ett mycket svalt förhållande till sin fru. Han är en dubbelnatur som gärna uppträder under olika namn och skepnader. Han försöker hålla sig undan hustruns erotiska närmanden. Han lurar läsaren länge genom att uppträda som Rune Jonsson, alias Patrik Reutervall, alias Lars Jerkemyr etc. Bergström blir förälskad i en patient, Gunilla Irner, som är intagen för självmordsförsök. Hon var manipulativ och utnyttjar hans förälskelse. Hon lurar honom att släppa ut henne så att hon kan ta livet av sig! Fadern, justitierådet Carl-Gustaf Irner ger Rolf Bergström skulden för att Gunilla dött. Han har inte behandlat henne på ett professionellt sätt och anmäler honom för berörda myndigheter. Rolf Bergström som inte har fast tjänst blir orolig för att förlora jobbet och kanske även sin läkarlegitimation. Han bestämmer sig för att ta sig in i familjen och få en hållhake på det gamla justitierådet att hota honom med. Han börjar med att söka upp och snacka in sig hos Gunillas syster Helene. Han får snart reda på att för snart 25 år sedan förolyckades en annan syster, Louise, på familjens sommarställe Källvik utanför Västervik under mystiska omständigheter. Rolf Bergström börjar nysta i det gamla fallet och lyckas få fram fakta och omständigheter som är besvärande för justitierådet. Denne vill veta vilken ung man som hans dotter Louise träffat minuterna innan hon omkom. Rolf Bergström säljer adressen mot att han får ett undertecknat brev i vilket Carl-Gustaf Irner tar tillbaka sin anmälan och istället ger honom beröm och rekommendationer till fast anställning.
Detta är Durlings bästa bok hittills, en verklig tio-poängare!

8. Ulf Durling: Aldrig i livet 1985

Huvudpersonerna hos Durling är nästan alltid män och så är det också i "Aldrig i livet", Durlings åttonde deckare. Men de är definitivt inga hjältar. De är tämligen miserabla, möjligen bortsett från de pigga pensionärerna i de första böckerna och kriminalinspektören Gunnar Bergman. Poliser finns det för övrigt mycket sällan i Durlings böcker. I denna boken spelar Sivert Wallin en mycket tillfällig roll. Före detta polis är det huvudpersonen Ivar Svensson som får användning av sin yrkeserfarenhet under de stunder då han kan hålla sig tämligen nykter. Boken innehåller många intriger och denna på ytan humoristiska och psykologiska thriller är fylld av färgstarka personligheter: En framgångsrik advokat, ett antal modeller och damtidningsjournalister, en svärmor med internationell överblick - samt ett vackert lik!
Allt tillblandat och väl omskakat innebär detta persongalleri en synnerligen tilltrasslad härva för bokens "antihjälte" Ivar Svensson som halvt motvilligt åtagit sig jobbet som privatspanare åt grannen och advokaten Bo Hedfors för att ta reda på varför hans fru hittas hängd i hemmet. Det är bitvis är det en munter skälmhistoria - men många mörka bottnar ger hela tiden berättelsen en dov resonans.

9. Ulf Durling: In memoriam 1988

Plats: Stockholm, men mest östra Skåne i trakterna söder om Kristianstad, författarens barndomstrakt?
Mördad: Lennart Anderhag och Marianne Månsson f. Gidlund.
Mördare: Bokens jag, lektor Olsérus.
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Nilsson.
Tillvägagångssätt: Olsérus knipsar av bromsledningarna till Anderhags Volvo. Anderhag kör sedan ihjäl sig på väg till en fingerad mötesplats vid Olseröd. Olsérus stryper Marianne Månsson och skär sedan halsen av henne med sin gamle, senile fars rakkniv för att dölja strypmärkena och lyckas därmed få mordet att se ut som självmord.
Motiv: Lektor Olsérus var sedan studietiden förälskad i Marianne Gidlund och såg det som sin plikt, en blandning av sexuella och religiösa motiv, att ta hand om henne. När han såg Marianne i sängen med kvinnomisshandlaren Lennart Anderhag, som han dessutom blivit totallurad och utnyttjad av ville han "revanschera sig". Han räknade därmed också med att nu äntligen få ta hand om Marianne. Hon lämnar emellertid honom djupt besviken och deprimerad. Han följer efter henne till Köpenhamn och hämnas.
Vad gör han då: Marianne som är en tämligen god författare, skriver sedan länge detektivromaner under pseudonymen Sam Ingman mellan de andra verken. Olsérus hittar ett nästan färdigt manuskript som han ska presentera för hennes förläggare och tala om att det är han som skrivit alla de tidigare böckerna som blivit sådana kassasuccéer men låtit det ske i Marianne Månssons namn av skattetekniska skäl. Till hösten ska sedan hans pseudonym C F Dahlman i Kristianstadsbladet ge den nya boken en entusiastisk anmälan.
Annat nytt: Efter dubbelmordet blir mördarens liv mycket lättare och rikare!
Kommentarer: Jag uppfattar att litteraturlektorn Olsérus är en man. Man lektorn kan lika väl vara en kvinna. Vilket framgår inte av boken.

10. Ulf Durling: Synnerliga skäl 1990

En pusseldeckare, så beskrivs boken på baksidan, men verkligen inte en "gammaldags" sådan. Pusselbitarna är genomgående falska och utlagda enbart för att förvilla. Britt Stigertz gjorde abort för många år sedan. Skuldkänslorna driver in henne i "socialsvängen" och rådet som godkänner aborter efter 20 veckan. Där är hon med om att avslå en abortanhållan från en grannfru, Elisabeth Hansson. Detta gör denne så förtvivlad att hon försöker begå självmord. Britt vill rädda hennes liv och sätter därför igång ett aktivt letande efter "synnerliga skäl" för abort. Hennes man skattetjänstemannen Nils-Olof hjälper till och snart hittar de ledtråd efter ledtråd till omständigheter som kan vara orsaker till att Elisabeth väljer att hellre ta sitt liv än att föda ett barn.
Men de två Stigertz går på en verklig nit och gör den stackars grannfrun en verklig björntjänst. Ledträdarna är genialiskt utlagda av Elisabeths sambo Åke Rydell som har tröttnat på henne. Han vill absolut inte ha barn med henne utan i stället döda henne. Med hjälp av makarna Stigertz nitiska assistans kan han mörda henne och få det att se ut som självmord. Ingenting går att bevisa. Och inget skäl finns för att läsa denna bok som måste betraktas som Durlings i särklass sämsta!
Boken har mycket humor och ironi. Men spänningen saknas. Den ersätts med oändliga trådar som dras ut och slutar i antiklimax.

11. Ulf Durling: Tills döden förenar oss 1993

Inget är vad det ser ut att vara. Har Durling träffat för många mytomaner i sin tjänst som psykiater.?
Sådan fader sådan son skulle man kunna säga. Lika skrytsamma och skrönoberättande och lika moraliskt lågstående. Båda slutar sina liv på samma sätt. En stor och förödande familjetragedi som det inte är roligt att läsa om även om tonen är tragikomisk och självironisk. När Carl Allan Wahlstedt i 55 årsåldern känner att han närmar sig döden av sin faktiska eller inbillade cancersjukdom ville han reda upp vad som hänt för 30 år sedan. Han vill att Gunilla Eriksson som han slagit ihjäl i hastigt mod när hon hotade att lämna honom, skall få en begravning och hamna i vigd jord - preskriptionstiden för dråp som bara var 10 år - var sedan länge passerad. Han riskerar därför ingenting. Han ville ha absolution för att kunna återförenas med en allt förlåtande Gunilla på Den Andra Sidan.
Carl-Allan Wahlstedt är liksom sin far en notorisk lögnare, en charmerande mytoman och psykopat. Kallas ofta Münchhausens syndrom. Pseudologica fantastica. Dålig självkänsla i botten, ett kompensatoriskt behov av att hävda sig och kunna domptera sina medmänniskor.
Boken är full av villovägar och trots det humoristiska, självironiska språket inte särskilt inbjudande att läsas.
Boken utspelar sig som flera andra i Tjust, i områdena kring Västervik och Gamleby.

12. Ulf Durling: Komma till skott 1996

Ellen Hassne, dotter till den dominerande Fredrik Hassne, sjukhusintendenten, som tog sitt liv genom att dränka sig, står inför sitt livs trauma när hon finner sin avgudade son Johan Hassne död. Han har skjutit sig. Hennes första tanke är att hämnas den som drivit honom till självmord. Då behöver hon den pistol som sonen använt. För att skapa sig ett alibi låtsas hon kasta revolvern, en 7,65 mm Walther, i en närbelägen sjö. Sedan slår hon sönder ett fönster och gör andra arrangemang som ska stödja hennes påstående att Johan blivit skjuten i samband med ett inbrott. Hennes avsikt är inte att dölja självmordet utan att göra det trovärdigt att hon gjort sig av med revolvern för att dölja att sonen gjort självmord. (Det är inte alltid lätt att följa med i Durlings alla villospår). Hon får god hjälp med detta av kriminalinspektören Gunnar Bergman, som vi känner igen från Durlings fyra första böcker. Nu är han snart pensionerad, han är stor och plufsig men hans framfusighet och förmåga att dupera folk har inte minskat. Han är skild från sin fru Kerstin och har knappast någon kontakt med barnen förutom den minste, 12-åringen Jesper. Gunnar låter sig helt luras av Ellen Hassne som han blir förälskad i och nästan förförd av. Gunnar övertygas om att orsaken till Johan Hassnes självmord finns att söka hos Johans far Peter Nordin, som försvann innan Johan var född.
Det finns många intressanta anknytningar till innehållet och till personerna i den första boken "Gammal ost" som Durling skrev 25 år tidigare. Gamla fru Margit Bergman, Gunnars mor, är med och Sven Åhlund som bor på samma pensionärshem. Åhlund var "eventuellt" mördaren i "Gammal ost" och erkänner nu mordet för Gunnar Bergman sedan preskriptionstiden gått ut några månader tidigare.
Margit Bergman ordnar tillsammans med Sven Åhlund och en pensionerad jägmästare, Folke Sandberg, som sett Ellen kasta "vapnet" i sjön en ny deckartrio som löser gåtan med Johan Hassnes självmord. Den bästa ledtråden får de av Folke Sandberg som är homosexuell och därför känner igen sina gelikar. Tyvärr har redan Gunnar Bergman ställt till det för sig och många andra så det tragiska slutet inte kan hindras. Ellen Hassne åker till Stockholm och skjuter ett sjukvårdsbiträde som fått Johan att sluta med de lugnande "lyckopiller" han ordinerats. Sedan "leder" Gunnar henne till en lägenhet där hennes tidigare sambo Peter Nordin bor i ett homosexuellt förhållande med vem om inte med Ellens egen tvillingbror Vilhelm som kastades ut ur fadershuset redan som ung! Han har tagit namnet Helmer Eriksson och är gallerist. De släpper in Ellen Hassne i tron att det är Gunnar som kommit tillbaka och väl inne drar hon sin skarpladdade 7,65 mm Walther ur kappfickan. Huruvida hon dödar dem eller ej får läsaren själv avgöra. Kanske kan rubriken "Nattligt skottdrama på söder" ge en ledtråd.

13. Ulf Durling: Vilddjurets tal 1999

En ung flicka våldtas och dödas under sin semesterresa till Grekland. Informationssekreteraren i Sollentuna kommun Pontus Odenwall, en ovanligt plump och cynisk person, är provocerad av sin arbetskamrat och motsats, Stefan Jonsson så att när denne kommer tillbaka från sin semester i Grekland påstår Odenwall, som en skämt menar han själv, att det är Stefan som begått brottet. Stefan reagerar med stor bestörtning och svarar osammanhängande. Detta retar Odenwalls nyfikenhet och han börjar fiska i Stefans bakgrund trots att det snart blir klart att Stefan och den döda flickan varit på olika håll i Grekland. Han tvingar med sig sin alltmer ovilliga sambo Martina Renck på flera långa resor i de trakter där Stefan bott och levat. Odenwall överflyttar sina misstankar om brott alltmer på Stefans far, Börje Jonsson och tror att offret varit Börjes styvdotter Monica, som modern Ingrid "fört med i boet". En händelse för över 25 år sedan kan ha gjort Ingrid till ett överviktigt, mentalt kolli och samtidigt gett Stefan ett trauma som han förträngt. Odenwall vill krossa Stefan Jonsson därför att han uppfattat det som om Stefan och "miss Piggy" skämtat med hans idé om att bära knappar med texten "I love Sollentuna". Jonsson är en försagd och blyg men också slug som Jan-Olof Ekholms 90-tals figur brevbärare Svensson. Frestas av ensamma hemmakvällar. Har en kvinna som är efterhängden och som han inte vill ha för nära sig. Här heter hon Yvonne. Han har en storasyster Monika som bor utomlands. Sina föräldrar träffar han regelbundet men sällan. Barndomen före sex år är totalt mörklagd, hela tiden före Malmköping.
Han bor i sin morfar Curt Eberhard Lantzs gamla hus som har ett fint läge på Brunkebergsåsen. Hans favorithobby är Grekland.
"Det invanda och bestående är mina enda tryggheter, varje förändring skrämmer mig. Tillvaron ska vara lättfattlig och okomplicerad.
Han har tabbkrage när han ska klä upp sig och trådslitna och solkiga manschetter. Han dricker inte alkohol.
Som i många av Durlings böcker åker personer runt på den sörmländska landsbygden för att samla ledtrådar. Oftast leder de vilse. Det är en enda löpande associationsbana utan struktur och som kan leda vart som helst och stödja vilken hypotes som helst. I Vilddjurets tal är det Martina Renck, en ung börsmäklare, som är på resande fot. Hon är nybliven sambo med kommunens informationssekreterare Pontus Odenwall.
Boken är mycket rörig med ett stort antal personer i den historiska och geografiska periferin. Jag fruktar att Durling tappat både stinget och stringensen.
666 är vilddjurets tal vilket omnämns i Nya Testamentet, Uppenbarelseboken kapitel 13 vers 18. Talet 666 är ett triangeltal, nämligen summan av alla heltal 1+2+3 ... +35+36.

14. Ulf Durling: Domaredans 2001

En psykiatrisk röra och smörja, som nästan inte går att läsa. Ulf Durling måste ha fått allvarliga men av sitt eget yrke!
Här tappar Ulf Durling helt deckarambitionerna. Han är på väg att göra en Maria Lang. Det vill säga att bli sämre och sämre inför det bittra slutet av ett långt författarskap. Den ena lögnen avlöser den andra, bilturerna går runt i MellanSverige med mål och personer som spelar allt mindre roll för intrigen. Han upprepar sig helt från sina tidigare böcker. Är han helt inkapabel att komma med något nytt? Det pseudo-psykopatiska språket som troligen (förhoppningsvis) innebär ironi och ett avståndstagande från sitt eget yrke, förvirrar, förvillar och irriterar mig.
En sorts story:
Anders Hall jobbar i herrekiperingsbranschen. Han får kontakt med Sonja Olsson, de gifter sig och får barn. Efter några år återkommer Sonjas tidigare karl, en amerikan, Gordon, sedan han suttit av ett långt fängelsestraff. När han förstod att Sonja fått barn med en annan hämnades han genom att dränka henne. Många år senare hittas ett oidentifierbart kvinnolik i Ruddammen. Anders tror att det är hans mor Anna-Stina som dödat Sonja, och hon tror att det är Anders. Motivet skulle vara att Sonja inte skulle kunna lämna dem och ta deras "Lilleman" med sig.
Anders Hall har en enda son Ingemar Olsson. Han är sjuk och intagen på mentalsjukhus. Han är mycket självmordsbenägen. Den 21 oktober bestämmer länsrätten att han inte behöver tvångsvård längre. Anders visste att det skulle leda till självmord och betraktar rättens ledamöter som bödlar. Han fick rätt, 10 dagar senare tog Ingemar sitt liv.
Anders Hall beslutar sig för att störa och hota de ansvariga. Han uppträder som kommissarie Hansén, Sture Johansson och polisinspektör Gröndahl och förvillar bokens huvudpersoner liksom läsaren å det grymmaste.
Vid samma rättegång får en annan tvångsintagen anfall sedan han tvärtom inte blivit utsläppt. Det är Mats Turnell. Mats Turnell slås ner av en överambitiös väktare. En i "Björnligan". Väktaren avskedas p.g.a. detta. Mats Turnell och Ingemar Olsson vävs samman i boken till en psykiatrisk röra och smörja.

15. Ulf Durling: Vägs ände 2005