Ulf Durling Vilddjurets tal 1999

Baksidestext
 

Arrival Arlanda 29/8
Där väntar föräldrarna Harry och Raili på sin dotter Eva. Men hon kommer inte. Hon har blivit mördad i Grekland.

Efter ankomsten 7-14/9
Stefan Jonsson förhörs av polisen. Han har varit på semesterresa på Naxon samtidigt med Eva. Hans vänner är farbror Verner och hans arbetskamrat, "hemmadottern" Yvonne Edin. Vänner är också hans ressällskap Eskil och Ingegerd Hjalmarson. Pensionerade lantbrukare från Lindome.
Jonsson arbetar på lantmäteriet. Förra måndan blev han konfronterad med sina arbetskamrater. Informationssekreteraren Pontus Odenwall påstod att Stefan våldtagit och strypt en ung kvinna i Grekland! Uffe Berg och Niklas Järling är andra anställda på kommunen i Sollentuna. Stefan Jonsson blir illa berörd och Pontus blir misstänksam av hans reaktion på beskyllningarna.
Där finns också "Big Chief" som det gäller att hålla sig väl med.
- Yvonne upptäcker att Stefan inte är sig lik. Något trycker honom.
- Jonsson besöker Verner Nordin som är som en far för honom. Han bor på servicehuset Tors Backe. Han har arbetat hela sitt liv på försvarets Materialverk och bjuder på gammalt godis, Eldorado.
- Jonsson har återkommande mardrömmar om olydnad och överträdelser. I dessa uppträder han vanartigt och nonchalerar ett förbud.
- Martina Renck är ihop med Pontus Odenwall som hon älskar och beundrar. Han vet ännu inte om att hon är gravid. Hon arbetar på Hägg & Calmér Fondkommission AB.
- Hon tar emot Stefan Jonsson hemma hos Odenwall. Pontus avsikt är att lura Jonsson att prata om vad han upplevt på sin semester på Naxos i Grekland. Och det är inte lite han har att berätta om det fantastiska resmålet. Och sedan visar han gärna flera rullar nyframkallade kort. Odenwall får inte reda på vad han ville och sedan Jonsson gått får han sig en rejäl avhyvling av Martina. Dock inte värre än att den slutar i sängen med en "peak performance".
- Stefan Jonsson är mycket belåten med festen hos Pontus och Martina. De verkade genuint intresserade av vad han hade att berätta om Grekland.
- På Odenwalls anmodan kontrollerar Martina Renck Jonsson påståenden kvällen innan. Det finns ingen Eskil Hjalmarsson i Lindome! Till sist hittar hon dem emellertid hos sin dotter i Stuvsta. Hjalmarssons tror att hon är Yvonne och blir glatt överraskade. De berättar att Stefans tillbakadragna sätt beror på att han blivit mobbad som ung. Hjalmarssons har aldrig varit på Naxus! Inte Stefan heller menar de! Vad är detta? Vill Stefan, "El Greco" hävda sig genom att låtsas kunna vara våldtäktsmannen på Naxus som dödat Eva?
- Martina Renck är på flickträffen WWG (Wein, Weib und Gesang) hemma hos Madeleine. Där är också Cilla som är psykolog och som Marina diskuterar fallet Stefan Jonsson med i den gemensamma taxin hem.
- Stefan funderar över vad det är som ger honom de hemska mardrömmarna. Skuldkänslorna började i samband med ett nervöst sammanbrott i mitten av åttitalet. Han tror att de har med "Maggan" att göra.
- Martina är villig att hjälpa Pontus att spåra Stefan Jonssons bakgrund. Hon får i uppgift kontakta en gammal arbetsgivare, P A Rinzell, och sedan Jonssons klassföreståndare i Malmköping, Algard Soneson.
- Ett telefonsamtal till Rinzell ger inget annat än adressen till Stefans vän Verner Nordin.
- Algard Soneson blir illa berörd när Stefan Jonsson kommer på tal. Stefan mobbades och Algard skäms för att han inte kunde stoppa det. Det var främst tre pojkar, Mats Omne, Raymond Lövberg och Toivo Eskinen som höll på. Hon får adressen till bilverkstaden där Omne jobbar. Och till en av flickorna. Veterinärens Jessica.
- Omne säger att hon fått allt om bakfoten. Jonsson var deras bäste vän. Men det är något som skorrar falskt.
- Jessica Kristoffersson är gift och bor i Gävle. Hon skulle helst vilja vrida halsen av Mats Omne.
- Maggan Åkerlund bor i Eskilstuna. Hon berättar att Mats Omne och hans gelikar lurat henne att låtsas ge sig åt Stefan efter en skoldans. Sedan skulle gänget rusa in och avslöja Stefan och fotografera dem. Men arrangemanget sprack eftersom Stefan plötsligt störtade ut.
- Mer information får hon av en djupt skamsen Algard Sonesson som vill avslöja sanningen för polisen som Marina Renck utgett sig för att vara. Stefans far, den timide konsumföreståndaren, hade anlänt som ett vilddjur och påstått att Stefan varit nära att döda Maggan Åkerlund. Hela familjen flyttade därefter från Malmköping och Stefan skickades till morföräldrarna i Sollentuna.
- Pontus är inte glad att Martina tagit sig rollen som Stefans försvarsadvokat. Men han fjäskar och låtsas hålla med henne. Han säger att de ska anlita en skiljedomare för att ta reda på om det är han, Pontus eller hon, Martina som har rätt när det gäller Stefan Jonsson. Det får bli Bettan, den legitimerade psykoterapeuten Elisabeth Lindström. Martina bjuder in Stefan Jonsson till ett "överraskningsparty".
- Stefan äter lunch med Yvonne Edin. Han gör bort sig när han säger att han ska gå på Pontus Odenwalls födelsedagsparty. Yvonne som är en hejare på astrologi förstår att han ljuder. Pontus kan inte vara Jungfru. Stefan ljuger förstås för att han ska träffa en annan flicka.
- Stefan blir ensam med Bettan på partyt sedan Pontus och Martina avvikit. Han blir mycket nervös.
- Pontus och Martina kör Stefan efter "seansen" med Bettan hem till hans föräldrar, Ingrid och Börje Jonsson i Kil.
- Rune Froderud känner Börje Jonsson. Han är musikarrangör. Han kände Börje Jonssons fru Ingrid och dottern hon hade med i boet, Lillan. Syster Elsa tittade till Men Elsa vill inte säga något om Lillans öde och Ingrids mentala mörker. Men kanske paret Jonssons före detta dagmamma har mer att säga.
- Dagmamman heter Majsan Rosén och minns Stefan väl. Hon säger att mellan Börje och Lillan var "det årets romans".
- Odenwall besöker ensam Börje Jonsson för att få honom att erkänna det hemska brottet denne begått mot sin styvdotter Lillan för många år sedan. Börje blir överraskad och erkänner att familjen har en hemlighet. Men han ber om anstånd två dagar innan han "erkänner". Han vill första ordna för sin handikappade fru.
- Martina försvinner. Pontus hittar henne i Bettans lägenhet. Han blir helt bestört. Hon har lämnat honom. Flyttat med hela sitt bohag. Har får också höra att han är en "hård och kall och egenrättfärdig elitist som föraktar de svaga och värnlösa". En som vill sola sig i glansnen av sina trogna beundrare. En mobbare och förtryckare. Han ville krossa Stefan därför att han uppfattat det som om Stefan och "miss Piggy" skämtat med hans idé om att bära knappar med texten "I love Sollentuna". Telefonen ringer och Chris Lindell, chefredaktören för den kända damtidningen LADY och tidigare Pontus färstmö, läser in ett meddelande på telefonsvararen i vilket det framgår att även hon varit inblandad i "komplotten" mot Pontus. Hon gör ner honom fullständigt även som älskare. Detta får honom att fullständigt tappa besinningen. Han kastar sig över Martina och stryper henne. Här han åter blir sig själv försöker han utplåna alla spår efter sig. Han ringer ett anonymt samtal till polisen där han skyller dådet på Stefan Jonsson. Han ringer sin vapendragare Uffe Berg och får honom att lova att ge honom alibi för tidpunkten för dråpet.
- Yvonne Edin som spionerar på Stefan och hans agerande som flytthjälp åt Martina har emellertid sett alltsammans. Hon anmäler Pontus Odenwall för polisen.

Före Avresan 25/9
- Monika Strandberg, född Lantz gör en lång tågresa för att vara med på Börje Jonssons begravning.
Hon minns hur hennes mor Ingrid försökt hänga sig en vårkväll för 23 år sedan. Självmordsförsöket ledde till en bestående invaliditet. Ingrid var alkoholist och hade supit måttlöst under flera veckor. Händelsen skulle kallas för att Ingrid blivit påkörd av en smitande bilist.
Är Verner Nordin far till Monika?
- Kyrkoherde Olofsson pratar enskilt med Yvonne Edin, som får veta att Börje gjorde några skrivelser innan han tog livet av sig. Det framgår att Stefan hade en lillasyster, Elin, som föddes 1973 och dog vid två års ålder. Ingrid tog löfte av Börje att aldrig prata om det. Elin dog i en epidemi med hjärnhinneinflammation. På något sätt fick Stefan för sig att det var som orsakat smittan och hennes död och det blev hans livs trauma.
- Yvonne tar nu väl hand om Stefan väl vetande vad han gått igenom och vad han är livrädd för. Och snart går Yvonnes stora dröm i uppfyllelse. Att göra en gemensam semesterresa till Grekland.

Departure 1/10 Västervik
- En ung man, Lundgren, grips för mordet på den 16-åriga Eva. Hans mor blir förtvivlad och önskar att den "20-åriga Anneli återuppstått från det döda" (331).VILDDJUREtS TAL

Ulf Durling serverar än en gång en berättelse som med ett lågmält tonfall demaskerar kusliga familjehemligheter och aldrig sonade brott i ett högst påtagligt nutida vardagssverige.
Den maktfullkomlige informationssekreteraren i Sollentuna kommun Pontus Odenwall är så provocerad av nollan Stefan Jonsson att han beslutar sig för att till varje pris krossa sin motståndare. Inte ens fästmön Martina lyckas hejda honom i hans maniska sökande efter en svag och angripbar punkt i Stefans förflutna. Tillsammans anträder paret en forskningsresa som utvecklas till en alltmer oroande odyssé i den svenska geografin och i själens utmarker.
Men vem visar sig till slut bli jägarens byte och hos vem avslöjar sig Vilddjuret?
Och vad är det för skuldbörda som tynger Stefan?
Med ett mord i den grekiska övärlden som upptakt aktualiseras en tjugofem år gammal tragedi, ett värmländskt ödesdrama, vilket får förödande konsekvenser för samtliga inblandade.
http://www.keg.se/fkis/ud.html

 

Norstedts beskrivning:

Ulf Durling serverar än en gång en kriminalroman som med sitt lågmälda litterära tonfall bjuder på ett psykologiskt drama i ett högst påtagligt nutida vardagssverige. Man kanske kan kalla den en ond saga för vår tid. Den maktfullkomlige och självbelåtne informationssekreteraren i Sollentuna kommun Pontus Odenwall blir så kränkt av att nollan Stefan Jonsson omedvetet trängt in i hans revir att han beslutar sig för att krossa Stefan till varje pris. Hans jakt efter en svag punkt i Stefans förflutna att angripa trissas upp till alltmer maniska dimensioner, och med rovdjurets säkra instinkt tycker han sig känna blodvittring. I denna jakt lyckas han få med sig den annars så välbalanserade fästmön Martina Renck, en jakt som blir till en lång och allt mer oroande odyssé i ett samtida Sverige och i själens utmarker.