Sven O. Eirik Mördande motiv 1960
 

Borgarklassens diskreta charm. De olika rummen på "Udden" beskrivs nog, biblioteket, Gula salongen, Matsalen, Balsalen. (är det ett väldigt slott som är miljön? Eller en herrgård?) Den lyxiga maten. Överraskande bra intrig. Men lite seg. 6-7 poäng.
Dan Winder, jur kand, notarie, på väg på tåg till återföreningsfesten för gamla skolkamrater som direktör Georg Rheves (han kallas "Jojje lilla" av sin dominerande fru) fru ska ha på "Udden". På tåget träffar han Kalle Grön, som varit på bättre kvist tidigare i livet. I väntsalen blir han inlåst och måste ta sig ut fönstervägen. Han hämtas av Rheves som sedan lämnar honom en bit från huset för att åka tillbaka och köpa cigaretter åt sin fru Mona Rheve. Där förskräcks han i badhusets mörker av sin egen fästmo, Vica (Victoria Maria) Brand, läkare.
Rheves kusin, skalden
Christian Rane, har konstaterat att Stefan Dahl som drunknade utanför Udden för 10 år sedan, i verkligheten blev mördad. Vem av de tidigare skolkamraterna är mördaren? Christian säger att han vet vem som är mördaren men vill inte avslöja namnet i brist på bevis. (Det blir väl han som snart dör?)
Peter Bergh, docent i matematik och Vicas kusin löjtnanten Bertil Brand är båda förtjusta i Maud Bergman som har problem med spriten. Maud är en skönhet, naturligt blond.
Margie Dalton, skådespelare, en rödhårig skönhet. Är hysterisk enligt läkaren Victoria. Eller t o m sprutmissbrukare.

Efter dansen i balsalen släcks belysningen ned. Dags för spökhistorier framför brasan. Christian är inte med. Dan berättar en historia från finska vinterkriget. Plötsligt talar Peter om att Christian funnits mördad. Knivstucken i ryggen. Men först slogs han ihjäl med en eldgaffel. Lars Leo Theodor Richardsson, kriminalkommissarie kallas in. Han känner Dan. Christian mördades mellan 0130 och 0155. Ingen har alibi för den tiden.
LL redogör för Dan hur förhören gått. Plötsligt rusar Vica in och säger att hennes kusin Bertil är död. Men när de kommer till "det kluvna trädet" finns inget lik där. Under tiden alla ägnar sig åt det falska spåret bränner någon upp Christians anteckningar med redogörelse för vem som mördade Stefan Dahl.

Sedan flyter en kantrad kanot upp i natten och en mystisk bil försvinner. Vica, Bertil och Margie är inte på sina rum mitt i natten. Margie hittas till sist förgiftad i sin säng med en tom tub med sömntabletter bredvid sig och Vica sövd med eter i Dans säng.

(Jag tror att det är Rheve som mördat Stefan Dahl, eftersom han "inte kände honom" och naturligtvis även Christian sin egen kusin.)

Bilen hittas. Ägare är Lars Andersson, kontorist på järnvägen. Han hade ombetts av Christian att "skoja" med Dan och låsa in honom. Anderssons misstänkta beteende under mordnatten visade sig bero på att han tjuvfiskade kräftor.
Bertil hittas dränkt nära kanoten.
Kl 17 ska LL samla alla och berätta vem som är mördare i gammal god stil.
Det är makarna Rheve som "hjälpts åt". Rheves affärer är konkursmässiga. Det är Christian som äger huset och pengarna (men man ärver ju inte kusiner eller gjorde man det på 50-talet?). Christian måste dödas på ett sätt som för tankarna till Stefan Dahls olyckshändelse. De intalar Christian att Stefan mördats och bjuder dit många möjliga "mördare" som förhoppningsvis ska ta kål på Christian eller bli den som polisen finner skyldig. Men Lars Leo Theodor Richardsson avslöjar dem!!